vocals_ Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2010 Χαιρετώ. Έκανα φορμάτ σε έναν 600άρη σκληρό καταλάθος(αυτό είναι ένα άλλο θέμα ) και μετά το φορμάτ μου δείχνει μόνο τα 127GB. Μέσω του file scavenger κατάφερα και ξετρύπωσα το 90% των αρχείων που είχα αλλά επειδή δεν μου περισσεύει χώρος να τα βάλω στον άλλο σκληρό που έχω(είναι 200GB αρχεία) πρέπει να αποκαταστήσω τα GB για να τα βάλω κατευθείαν στον ίδιο σκληρό. Από ότι είδα σε κάποια topics εδώ στο ινσόμνια, το πρόβλημα είναι ότι έγινε ψιλοσαλάτα το σύστημα των αρχείων και αυτό διορθώνεται μόνο με διαμόρφωση όπως λένε εδώ. Όμως άμα κάνω πάλι φορμάτ στον σκληρό χωρίς να αντιγράψω τα αρχεία τότε λογικά θα τα χάσω(ή τουλάχιστον κάμποσα, σωστά ; ), οπότε γίνεται να επαναφέρω τη σωστή χωρητικότητα χωρίς να κάνω φορμάτ ; Π.χ. μέσω του testdisk όπως έκανε και ο tsouk εδώ ;
parsifal Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Ένα ένα τα προβλήματα! Είναι στενά συνδεδεμένα το ένα με το άλλο και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει πατάτα αν πας με μία κίνηση να τα λύσεις και τα δύο. Πρώτα βρες τρόπο να αντιγράψεις κάπου αλλού (πού; κάποιον εξωτερικό δίσκο/ους από φίλο/γνωστό/οτιδήποτε, σε κάποιο laptop μέσω Ethernet cable. Κάνε τα κουμάντα σου) τα αρχεία που θα κάνεις recover και μετά repartitioning και format του δίσκου σου.
isay Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 -Βρίσκεις ένα άλλο σκληρό -Κάνεις data recovery -Δοκιμάζεις ότι ανέκτησες τα αρχεία σου Τώρα μπορείς να κάνεις ότι δοκιμές θέλεις με τον παλιό δίσκο (format, partitions, κλπ). Είναι κανόνας ότι ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ δίσκο από τον οποίο θέλουμε να ανακτήσουμε δεδομένα. edit: Με πρόλαβε ο parsi
vocals_ Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Οκ οκ, θα ξεσκιστώ να πάω να βρω έναν σκληρό(γιατί τόσο γκαντέμης που είμαι κανείς απ'τους φίλους μου δεν έχει) και μόλις τα αποκαταστήσω θα σας ξαναπώ.
Haldol Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Μήπως έβαλες Windows XP χωρίς ενσωματωμένο τουλάχιστον το SP1; ---------- Προσθήκη στις 21:00 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 20:58 ---------- Ώπα, άκυρο. Νόμιζα ότι εγκατέστησες και λειτουργικό πάνω στον δίσκο με τα 600GB. Μη φοβηθείς να κάνεις δεύτερο format, δε θα πάθουν κάτι τα αρχεία σου. Στο σημείο του δίσκου που αποθηκεύεται το partition table δεν υπάρχουν δικά σου δεδομένα.
GiOrGoSk21 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Στον 600άρη δίσκο μετά το format πέρασες και Windows;Κι αν ναι,ποια Windows; Ρωτάω γιατί το "127gb" που αναφέρεις πιθανό να έχει να κάνει με το limitation που έχουν τα Windows XP χωρίς Service Pack εγκατεστημένο.Σ'αυτήν την περίπτωση,απλώς το κάνεις install(π.χ. το Service Pack 3,που είναι το τελευταίο) και αναγνωρίζεται όλη η χωρητικότητα του σκληρού.Κι αν μετά δε σου δείξει όλα τα gb του σκληρού σου,τότε τα υπολοιπόμενα gb θα υπάρχουν απλά ως unallocated space στο Control Panel-->Administrative Tools-->Computer Management. Εννοείται πριν απ'όλα αυτά,κάνεις πρώτα ό,τι λένε οι parsifal και isay. ---------- Προσθήκη στις 21:26 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:10 ---------- Με πρόλαβε o Handol σ'αυτό που έλεγα. Ωστόσο: Ώπα, άκυρο. Νόμιζα ότι εγκατέστησες και λειτουργικό πάνω στον δίσκο με τα 600GB. Που αναφέρει ότι δεν πέρασε λειτουργικό πάνω στον 600άρη δίσκο; Ακόμη όμως κι αν δεν είναι περασμένα τα Windows πάνω στον 600άρη αλλά σε άλλο δίσκο,αν δεν υπάρχει εγκατεστημένο κάποιο Service Pack,πάλι δεν θα βλέπει όλη τη χωρητικότητα και των υπόλοιπων δίσκων του συστήματος.Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
isay Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Μη φοβηθείς να κάνεις δεύτερο format, δε θα πάθουν κάτι τα αρχεία σου. Στο σημείο του δίσκου που αποθηκεύεται το partition table δεν υπάρχουν δικά σου δεδομένα. «Να μη φοβηθεί» ΜΟΝΟ αν κάνει quick format και η ρύθμιση quick ΔΕΝ είναι το default όταν κάνεις format. Λίγη προσοχή στο τι προτείνουμε, ειδικά σε χρήστες με περιορισμένη εμπειρία.
Haldol Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 «Να μη φοβηθεί» ΜΟΝΟ αν κάνει quick format και η ρύθμιση quick ΔΕΝ είναι το default όταν κάνεις format. Λίγη προσοχή στο τι προτείνουμε, ειδικά σε χρήστες με περιορισμένη εμπειρία. Το μόνο παραπάνω που κάνει το «αργό» format είναι... check disk. Δε κάνει zero-fill. Ούτε γράφει γενικά κάτι πάνω στο δίσκο.
isay Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Το μόνο παραπάνω που κάνει το «αργό» format είναι... check disk. Δε κάνει zero-fill. Ούτε γράφει γενικά κάτι πάνω στο δίσκο. Haldol απαράβατος κανόνας στο data recovery είναι ότι δεν κάνουμε ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΟΥΣ εγγραφή στον δίσκο από τον οποίο θέλουμε να ανακτήσουμε δεδομένα. Από εκεί και πέρα και μιλώντας γενικά, με το quick format σβήνεται το FAT/MFT ενώ με το full γίνονται διάφορα επιπρόσθετα πράγματα (ανάλογα με το εργαλείο που κάνουμε format). Στα υπόψη ότι από τα Vista και μετά, με full format γράφονται zeros στον δίσκο (βλ ΕΔΩ)
vocals_ Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 1ον) Όχι παιδιά δεν έχω περάσει κανένα λειτουργικό πάνω στον σκληρό, και χρησιμοποιώ τα win 7 οπότε δε νομίζω το πρόβλημα να προέρχεται από εκεί. 2ον) Τι παίζει τελικά με το φορμάτ ; Άμα ξανακάνω full τότε θα χάσω κάποια αρχεία ή όχι ; Κάπου είχα διαβάσει απ΄τον washcloud ότι όταν κάνεις delete κάποια αρχεία(ή φορμάτ) τότε αυτά δεν διαγράφονται(αλλά βρίσκονται σε "μαγνητική" μορφή στον σκληρό) και απλά κρύβονται απ'τα windows όμως ενώ ταυτόχρονα είναι ορατά μόνο στα προγράμματα που ειδικεύονται στην επαναφορά αυτών των αρχείων. Επίσης ο γουός έλεγε πως μόνο όταν γράψεις άλλα αρχεία στον σκληρό, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις κάποια απ΄τα προηγούμενα, γιατί ουσιαστικά παίρνουν τη θέση των τελευταίων.. Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα δεύτερο φουλ φορμάτ μπορεί να τα βλάψει τα αρχεία ή όχι ;(σύμφωνα με τα παραπάνω μάλλον όχι, όμως και ο πάρσιφαλ και ο isay τόνισαν καθαρά ότι αφού πρώτα επαναφέρω τα αρχεία κάπου αλλού να κάνω ό,τι είναι να κάνω, που σημαίνει ότι ξέρουν πως με ένα φορμάτ ίσως χειροτερέψουν τα πράγματα όσων αφορά τα αρχεία). Και τέλος, αν οπωσδήποτε δεν πρέπει να κάνω φουλ φορμάτ, ένα quick φορμάτ θα "βλάψει" το ίδιο τα αρχεία (αν τα βλάψει καθόλου) ή ίσως και να λυθεί το πρόβλημα της χωρητικότητας χωρίς καμία απώλεια αρχείων (άρα είναι ότι ακριβώς χρειάζομαι) ; Εγώ πάντως quick format μπορώ να κάνω αν χρειαστεί.. Όλα τα παραπάνω τα αναλύω γιατί όπως είπα και πριν, αυτό τον καιρό δεν έχω περισσευούμενο χώρο ούτε εγώ, αλλά ούτε και γνωστοί μου οπότε αν είναι να γίνει κάτι χωρίς να αντιγράψω τα αρχεία κάπου αλλού, ας κάνουμε αυτό. Αυτά τα ολίγα, και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
TheELF Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 2ον) Τι παίζει τελικά με το φορμάτ ; Άμα ξανακάνω full τότε θα χάσω κάποια αρχεία ή όχι ; Κάπου είχα διαβάσει απ΄τον washcloud ότι όταν κάνεις delete κάποια αρχεία(ή φορμάτ) τότε αυτά δεν διαγράφονται(αλλά βρίσκονται σε "μαγνητική" μορφή στον σκληρό) και απλά κρύβονται απ'τα windows όμως ενώ ταυτόχρονα είναι ορατά μόνο στα προγράμματα που ειδικεύονται στην επαναφορά αυτών των αρχείων. Επίσης ο γουός έλεγε πως μόνο όταν γράψεις άλλα αρχεία στον σκληρό, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις κάποια απ΄τα προηγούμενα, γιατί ουσιαστικά παίρνουν τη θέση των τελευταίων.. Αυτά ισχύουν για delete άντε και για quickformat,το full format σίγουρα θα βλάψει τα αρχεία σου περαιτέρω. Και τέλος, αν οπωσδήποτε δεν πρέπει να κάνω φουλ φορμάτ, ένα quick φορμάτ θα "βλάψει" το ίδιο τα αρχεία (αν τα βλάψει καθόλου) ή ίσως και να λυθεί το πρόβλημα της χωρητικότητας χωρίς καμία απώλεια αρχείων (άρα είναι ότι ακριβώς χρειάζομαι) ; Το quick format θα κάνει τον σκληρό σου δίσκο στο μέγεθος που τον βλέπουν τα windows,δεν κερδίζεις τίποτα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.