Προς το περιεχόμενο

Εντυπώσεις MACOS/MACBOOK μετά από 2μήνες χρήσης

panos2000gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αυτή είναι η τρίτη μου προσπάθεια στον χώρο των MAC/MACOS και ελπίζω όχι η τελευταία. Τις προηγούμενες δύο φόρες εκνευρίστηκα και τα παράτησα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Αυτή την φορά έχω "αντέξει" ένα δίμηνο και μακάρι να καταφέρουν να με "κερδίσουν" ολοκληρωτικά. Άλλωστε δεν είναι και πολύ φτηνό χόμπι να αγοράζεις και να πουλάς macbook.

Ξεκινάω από το hardware.

Κατασκευαστικά (ποιότητα κατασκευής/φινίρισμα) τα macbook είναι άψογα και δε νομίζω ότι μπορούν να συγκριθούν άμεσα με windows laptops πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (π.χ. κάποια πανάκριβα thinkpad). Το ίδιο ισχύει για το design...κατα την γνώμη μου είναι κομψοτέχνημα.

Συνεχίζοντας τα θετικά να αναφέρω το εκπληκτικό trackpad. Εχώ χρησιμοποιήσει εκατοντάδες laptop (κυριολεκτώ) και με σιγουριά μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερο touchpad/trackpad που μπορείς να συναντήσεις παγκοσμίως. Έχει τόσο καλή απόκριση και απίστευτες λειτουργίες που σπάνια θα έχεις την ανάγκη να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό mouse.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται το κάπως "ιδιόρυθμο" σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί το αλουμινένιο σασι σαν μέρος του συστήματος ψύξης. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό αλλά δεν παύει να είναι και εξίσου ενοχλητικό όταν έρχεσαι σε επαφή με το κάσωμα (πχ όταν έχεις τον υπολογιστή στα πόδια). Σε γενικές γραμμές πάντως το σύστημα λειτουργεί σε θερμοκρασίες 20-30% υψηλότερες από ένα συνηθισμένο windows laptop.

Επίσης η συνδεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν μόνο 2 usb και απουσιάζουν θύρες Esata + vga, dvi, hdmi (απαιτούνται αντάπτορες που δεν υπάρχουν στην αρχική συσκευασία). Ακόμη και το card reader αποτελεί "πολυτέλεια" των pro μοντέλων.

Τέλος το value for money είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς με τα μισά χρήματα αγοράζεις laptop με αντίστοιχα ή και καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Πάμε τώρα στο Software.

Τα snow leopard είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό με ορισμένα πράγματα όμως να ξενίζουν έναν παλιό χρήστη Windows. Πιστέυω ότι απαιτείται αρκετός καιρός για να προσαρμοστείς από το ένα λειτουργικό στο άλλο.

Το βασικότερο πρόβλημα που θα συναντήσει κάποιος που έρχεται από τον κόσμο των Windows είναι η ελλιπής συνεργασία με το NTFS. Απαιτείται η χρησιμοποίηση τρίτων προγραμμάτων που λύνουν εν μέρει το πρόβλημα, αλλά το write σε ntfs παραμένει απελπιστικά αργό. Βέβαια υπάρχει και η λύση του fat32 αλλά με το γνωστό περιορισμό των 4gb ανά αρχείο. Όπως και να έχει οι περισσότεροι φίλοι/γνωστοί μας χρησιμοποιούν ntfs και όταν θες να τους γράψεις κάτι θα πρέπει να υπολογίζεις 20πλασιο χρόνο από αυτόν που θα απαιτούνταν στα windows.

Η δεύτερη παραξενιά που συναντάμε είναι η έλλειψη του πλήκτρου del, χωρίς να μπορώ να καταλάβω ακόμη τον λόγο της απουσίας του. Πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ακόμη και στα SL.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία, είναι αυτό του microsoft office. Το μόνο πρόγραμμα που το πλησιάζει σε λειτουργίες είναι το office 2011 for mac το οποίο όμως εξακολουθεί να μην έχει ελληνικό ορθογράφο. Λύσεις όπως το open office και το neoffice αποτελούν μάλλον ημίμετρα για κάποιον που γράφει καθημερινά σε office.

Αν τώρα αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε windows μέσω του bootcamp θα πρέπει να προσαρμοστούμε στους ελλιπέστατους drivers που δίνει η apple για το trackpad, το magic mouse κτλ όπως επίσης και να περιμένουμε 1 επιπλέον λεπτό μέχρι το bootcamp να αποφασίσει να εκκινήσει τα windows.(μάλλον πρόκεται για "καθυστέρηση-τιμωρία" από την apple που επιλέξαμε να εκκινήσουμε με windows).

Φυσικά υπάρχουν και τα πολύ θετικά στο MACOS. Απολαυστικό σερφάρισμα με το trackpad, κορυφαίο time machine για backups, δεν ασχολείσαι με antivirus, εύκολο install/unistall, γρήγορο μπουτάρισμα, μεγάλη αυτονομία, πολύ καλά ενσωματωμένα προγράμματα (imovie, iphoto) κτλ κτλ

Όπως και να έχει συνεχίζω τις προσπάθειες να προσαρμοστώ στο MACOS αν και δύσκολα πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να απαγκιστρωθεί εντελώς από τα Windows. Ο χρόνος θα δείξει αν έχω δίκιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Τα snow leopard είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό με ορισμένα πράγματα όμως να ξενίζουν έναν παλιό χρήστη Windows. Πιστέυω ότι απαιτείται αρκετός καιρός για να προσαρμοστείς από το ένα λειτουργικό στο άλλο.

πανω απο βδομαδα σου πηρε? ειναι το πιο ευκολο λειτουργικο που υπαρχει...

Το βασικότερο πρόβλημα που θα συναντήσει κάποιος που έρχεται από τον κόσμο των Windows είναι η ελλιπής συνεργασία με το NTFS. Απαιτείται η χρησιμοποίηση τρίτων προγραμμάτων που λύνουν εν μέρει το πρόβλημα, αλλά το write σε ntfs παραμένει απελπιστικά αργό. Βέβαια υπάρχει και η λύση του fat32 αλλά με το γνωστό περιορισμό των 4gb ανά αρχείο. Όπως και να έχει οι περισσότεροι φίλοι/γνωστοί μας χρησιμοποιούν ntfs και όταν θες να τους γράψεις κάτι θα πρέπει να υπολογίζεις 20πλασιο χρόνο από αυτόν που θα απαιτούνταν στα windows.

HFS+

Η δεύτερη παραξενιά που συναντάμε είναι η έλλειψη του πλήκτρου del, χωρίς να μπορώ να καταλάβω ακόμη τον λόγο της απουσίας του. Πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ακόμη και στα SL.

(cmd) + Backspace

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία, είναι αυτό του microsoft office. Το μόνο πρόγραμμα που το πλησιάζει σε λειτουργίες είναι το office 2011 for mac το οποίο όμως εξακολουθεί να μην έχει ελληνικό ορθογράφο. Λύσεις όπως το open office και το neoffice αποτελούν μάλλον ημίμετρα για κάποιον που γράφει καθημερινά σε office.

iWork δοκιμασες? υπαρχει νομιζω δωρεαν διμηνο trial...

πανω απο βδομαδα σου πηρε? ειναι το πιο ευκολο λειτουργικο που υπαρχει...

Δυστυχώς ναι....από το μηδέν ξεκίνησα χωρίς να έχω κάποιον να μου δείξει έστω τα βασικά.

HFS+

Έχεις την καλοσύνη να μου το εξηγήσεις αυτό γιατί με ενδιαφέρει αρκετά. Δηλαδή μπορώ να εγκαταστήσω τα Snow Leopard με τέτοιο file system και μετά να γράφω με κανονικές ταχύτητες σε ntfs (δίσκους usb, στικάκια κτλ) χωρίς τρίτα προγράμματα (paragon ntfs κτλ).

(cmd) + Backspace

Αυτό δεν το ήξερα...παρόλο αυτά με μια γρήγορη δοκιμή στο κείμενο που γράφω, δεν δουλεύει σε μένα.

(update)

Στο firefox δεν δουλεύει καθόλου, στο office 2011 σβήνει όλη την λέξη και όχι ένα ένα γράμμα όπως πρέπει και στο finder σβήνει κανονικά τα αρχεία. Δεν έχει ακριβώς την χρήση του del σε ένα pc αλλά το πλησιάζει αρκετά.

Αυτό δεν το ήξερα...παρόλο αυτά με μια γρήγορη δοκιμή στο κείμενο που γράφω, δεν δουλεύει σε μένα.

όχι cmd αλλά

fn + <backspace> κάνουν ακριβώς ό,τι και το delete

όχι cmd αλλά

fn + <backspace> κάνουν ακριβώς ό,τι και το delete

Εγώ πάντως (αν και έχει το πληκτρολόγιο του Mac Pro "Delete") παίζω πολύ με Shift+Arrows Left/Right και backspace. Και στα windows έτσι δούλευα αρκετές φορές.

Ή και το cmd + Up με βοηθάει αρκετές φορές όταν θέλω να σβήσω ολόκληρη σειρά (σαν το Shift+Home στα windows είναι).

Το μόνο σπαστικό με το "μαρκάρισμα" (διότι σε μαρκάρισμα αναφέρομαι) είναι οτι όταν πχ. μαρκάρω κείμενο για σβήσιμο στον Firefox, μου κάνει back στην σελίδα και όταν γράφω κείμενο σε ένα Forum (καλή ώρα σαν το post που γράφω τώρα), χάνω αυτά που έγραψα μιας και κάνει Back).

Γενικά πάντως όλα είναι θέμα συνήθειας πιστεύω (adaptation).

Ένα άλλο που είχα συνήθεια να κάνω στα Windows και στον mac μου δένει κάπως τα χέρια είναι το Cut/paste αρχείων (αλλά το ψιλο-συνήθισα και αυτό, κάνοντας drag n drop από τον ένα finder στον άλλο - εάν πχ. θέλω να κάνω Move τα αρχεία, κρατάω πατημένο το Cmd και εξαφανίζεται το πράσινο "+" και κάνει move αντί για copy).

Επίσης ένα άλλο που αυτό ακόμη δεν μπορώ να το συνηθίσω μετά από 9 μήνες με Mac (την βρήκα δηλαδή και πάλι την άκρη, αλλά είχα συνηθίσει αλλιώς στα windows και ..."old habits die hard") είναι το να δουλεύω με πληκτρολόγιο για διαχείριση αρχείων και να κάνω το εξής:

Να μπαίνω μέσω windows explorer μέσα σε ένα βάθος δέντρου και να κάνω copy την διεύθυνση του δέντρου (πχ. c:\3D Modeling\Vag\3D AirCrafts\λαλαλα\παπαπα\τραλαλα) και να την ρίχνω σε ένα άλλο windows explorer με ctrl-c και ctrl-v, και στην συνέχεια να αλλάζω λίγο directory (πχ. level up ή level down) και να cut/paste εκεί τα αρχεία που θέλω...!!!

Πρέπει στον Mac να πατήσεις cmd - i για να μπορείς να "τσιμπήσεις το text του path".

Στον mac αυτό πλέον το κάνω ως εξής:

Πιάνω το Directory που θέλω να δουλέψω και το ρίχνω στο αριστερό μέρος του Finder (φτιάχνει εκεί ένα shortcut του φακέλου, όπως πχ. είναι το Documends και το Downloads. Αυτό μπορεί να το κάνω για διάφορες προσωρινές (και όχι μόνο) τοποθεσίες που θέλω να δουλέψω (directories).

Όταν για παράδειγμα θέλω να αποθηκεύσω κάτι από το internet σε υποκατηγορίες μέσα στο Documents ή στο Downloads, απλά κάνω κλικ στο shortcut που έχω φτιάξει και μπαίνω αμέσως εκεί που θέλω. Όταν πια δεν τα χρειάζομαι, τα κάνω drag n drop έξω από τον finder και εξαφανίζονται.

Πχ. ανοίγω ένα πρόγραμμα, φτιάχνω κάτι και θέλω να το αποθηκεύσω κάπου.

Άιντε τώρα πλοηγήσου στο path...!!! Ενώ με το Shortcut εκεί δίπλα, κάνεις ένα κλικ και τσακ μπαμ έφτασες εκεί που θέλεις (πολύ βολικό)

Από εκεί και πέρα έχω προσαρμοστεί μια χαρά με τον Mac (και γουστάρω κιόλας).

Γενικά το Mac OS X έχει τόσα καλά (θετικά), που όποια θέματα "συνήθειας" είχα με τα windows, είναι πλέον... "λεπτομέρειες"...χιχι

Συμφωνώ με τον vag3d. Ότι όλα είναι θέμα συνήθειας! Όσο αναφορά τον Finder, καλό και χρυσό πρόγραμμα αλλά διαφέρει από τον κλασσικό File Manager των Windows. Προσωπικά έχω κατεβάσει τον muCommander και θεωρώ ότι καλύπτει τις ανάγκες μου. Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων...

Έχεις την καλοσύνη να μου το εξηγήσεις αυτό γιατί με ενδιαφέρει αρκετά. Δηλαδή μπορώ να εγκαταστήσω τα Snow Leopard με τέτοιο file system και μετά να γράφω με κανονικές ταχύτητες σε ntfs (δίσκους usb, στικάκια κτλ) χωρίς τρίτα προγράμματα (paragon ntfs κτλ).

το πιο πιθανον (99,99%) ειναι να εχεις τετοιο file system στο οποιο ειναι εγκατεστημενο το snow και το δουλευεις και εννουσα να χρησιμοποιεις αποκλειστικα αυτο ακομα και στους εξωτερικους σου... η μονη περιπτωση που θα εχεις προβλημα ειναι εαν ανταλλασεις συχνα πολλα αρχεια μεσω εξωτερικου με windows οπου αναγκαστικα θα πρεπει να χρησιμοποιεις ntfs και οι ταχυτητες θα ειναι αυτες που ξερεις (για τα επι πληρωμης προγραμματα τα οποια υποστηριζουν ntfs δεν γνωριζω τις ταχυτητες οποτε καποιος που ξερει ας μας πει :-))

εγω χρησιμοποιώ το paragon ntfs οι ταχύτητες είναι μια χαρά αντοίστιχες με windows νομίζω αλλα δεν το έχω μετρήσει ακριβώς εμένα μου φαίνεται το ίδιο

(αν μου επιτρέπει ο panos2000gr να γράψω και εγώ το αμπελοφιλοσοφικό μου κατιτίς)

Τον καταλαβαίνω απόλυτα τον panos2000gr... είμαι και εγώ από αυτούς που μετά από 2 macbook "δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η όλη φασαρία"... [όποιος πάει να το κάνει flame, quotαροντάς δική μου απάντηση θα φάει μπινελίκι, ξηγούμε από τώρα]

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανά 5-6 μήνες σκέφτομαι να ξανά βάλω ubuntu ή να πάρω mac, δεν έχω κάποιο θέμα δηλαδή με τα windows, απλά θέλω μια αλλαγή.

Είναι όμως ακριβές ανησυχίες αυτές... μόλις τελείωσα με την αλλαγή του γραφείου μου (γραφείο, καρέκλα, βιβλιοθήκες κλπ) και άρχισα να σκέφτομαι πόσο όμορφο θα έδειχνε ένα 27άρι imac στο καινούριο μου γραφείο... χωρίς να σκέφτομαι το osx, μόνο την ομορφιά του hardware...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανά 5-6 μήνες σκέφτομαι να ξανά βάλω ubuntu ή να πάρω mac, δεν έχω κάποιο θέμα δηλαδή με τα windows, απλά θέλω μια αλλαγή.

Είναι όμως ακριβές ανησυχίες αυτές... μόλις τελείωσα με την αλλαγή του γραφείου μου (γραφείο, καρέκλα, βιβλιοθήκες κλπ) και άρχισα να σκέφτομαι πόσο όμορφο θα έδειχνε ένα 27άρι imac στο καινούριο μου γραφείο... χωρίς να σκέφτομαι το osx, μόνο την ομορφιά του hardware...

Νομίζω έπιασες το "πνεύμα" μου ακριβώς.

Δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα με τα Windows (σ.σ: αναφέρομαι στα Windows 7 τα οποία είναι καταπληκτικό λειτουργικό) αλλά παρόλο αυτά τρώγομαι συνέχεια με τα ρούχα μου και πειραματίζομαι με άλλα λειτουργικά. Με τα ubuntu έφαγα βδομάδες για να δουλέψουν σωστά στο παλιό μου vaio. Αφού κατάφερα λοιπόν να τα στήσω τέλεια, μετά επέστρεψα πάλι στα windows.:-D

Για την ομορφιά του hardware έχεις απόλυτο δίκιο και σε μένα έπαιξε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από το software για την επιλογή μου.

---------- Προσθήκη στις 12:41 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:11 ----------

εγω χρησιμοποιώ το paragon ntfs οι ταχύτητες είναι μια χαρά αντοίστιχες με windows νομίζω αλλα δεν το έχω μετρήσει ακριβώς εμένα μου φαίνεται το ίδιο

++++++++1

Το εγκατέστησα μόλις και η διαφορά από το NTFS-3G που είχα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!

Γράφει με κανονικότατες ταχύτητες σαν να δουλεύεις σε περιβάλλον Windows.

Thanx :-)

Δυστυχώς ναι....από το μηδέν ξεκίνησα χωρίς να έχω κάποιον να μου δείξει έστω τα βασικά.

Δε χρειάζεσαι κάποιον. Απλά μπες στο site της Apple και θα βρεις video tutorials (ή απλά tutorials) για πάρα πολλά πράγματα. Εγώ έμαθα περισσότερα για το MacOS παρακολουθώντας τα απ' όσα είχα μάθει για τα Windows που είχα 10+ χρόνια.

Εμένα στο mbp με αρέεει

1.Το touchpad

2.Η μπαταρία

3.Το OS το ίδιο (spaces,expose,drag&drop για install,το dock,η menu bar κ.α)

Δε με αρέει

1.Δεν έχει αξιόλογο Office

2.Δεν έχει cut στο δεξί κλικ

Με τα Windows δεν είχα ποτέ πρόβλημα πάντως

Με τα Windows δεν είχα ποτέ πρόβλημα πάντως

Ναι αλλά ΌΛΟΙ (σχεδόν) σκέφτονται συνέχεια την αλλαγή. Ενώ με το Mac δεν την σκέφτεσαι. ;)

Το θέμα με το Office δεν είναι πρόβλημα του Mac αλλά ΠΑΛΙ της Microsoft :X

2.Δεν έχει cut στο δεξί κλικ

Υπάρχουν προγράμματα που το ενεργοποιούν..

(βλ. MacPilot)

Αυτό που ίσως θα παραξενέψει μερικούς να είναι η μεγιστοποίηση του παραθύρου που δεν πιάνει όλη την οθόνη. Έχει βρει κανένας τίποτα για αυτό;

Υπάρχουν προγράμματα που το ενεργοποιούν..

(βλ. MacPilot)

Αυτό που ίσως θα παραξενέψει μερικούς να είναι η μεγιστοποίηση του παραθύρου που δεν πιάνει όλη την οθόνη. Έχει βρει κανένας τίποτα για αυτό;

Cinch 4 the win!!! :-D:-D:-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...