etheo Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 δύο λύσεις που θεωρώ καλές είναι rv016 http://www.cisco.com/en/US/products/ps9924/ δεν είναι 2800 cisco αλλά αξιοπρεπές σαν μηχάνημα και τα Peplink http://www.peplink.com/balance/tech-spec/
alquiii Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Μεγάλο ρόλο παίζει το κόστος. Με 2.000 έως 3.000 περίπου βρίσκεις εξοπλισμό που συνενώνει γραμμές και από διαφορετικούς παρόχους και σου κάνει παπάδες. Αν όμως τα κέρδη σου δε δικαιολογούν τέτοια επένδυση τότε αναγκαστικά κοιτάς τις πιο φθηνές λύσεις. Δεν εχει σημασια ο εξοπλισμος. Για να γινει σωστο bonding πρεπει να υποστηριζεται και απο τις 2 πλευρες client-ISP. Αυτο που μπορει να κανει πχ. με ενα cisco 28xx και θα τον βοηθησει ειναι Qos, Load Balancing ktl. αλλα οχι line bonding.
Vancas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν εχει σημασια ο εξοπλισμος.Για να γινει σωστο bonding πρεπει να υποστηριζεται και απο τις 2 πλευρες client-ISP. Αυτο που μπορει να κανει πχ. με ενα cisco 28xx και θα τον βοηθησει ειναι Qos, Load Balancing ktl. αλλα οχι line bonding. Εδώ είσαι λάθος. Bonding μπορεί να γίνει και για γραμμές διαφορετικών παρόχων. Δυνατότητες bonding (όχι load balance) παρέχονται από linux εδώ και πολύ καιρό. Είναι καθάρά θέμα εξοπλισμού. Δεν είναι απαραίτο να γίνει κάτι από τον ISP.
alquiii Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Εδώ είσαι λάθος.Bonding μπορεί να γίνει και για γραμμές διαφορετικών παρόχων. Δυνατότητες bonding (όχι load balance) παρέχονται από linux εδώ και πολύ καιρό. Είναι καθάρά θέμα εξοπλισμού. Δεν είναι απαραίτο να γίνει κάτι από τον ISP. Δεν ξερω πως το εχεισ υλοποιησει παντως εγω τοσα χρονια δεν εχω δει πουθενα TRUE multiplexing χωρις MLPPP. Για ενημερωσει δες παρακατω http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=220794 http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=231138 ΚΑι εδψ το εξηγει λιγο καλυτερα ο wintech2003 http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=168634&page=2
Vancas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Οκ. Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή να δούμε που διαφωνούμε γιατί μπορεί να λέμε το ίδιο αλλά με άλλα λόγια. Η διαφορά ανάμεσα στο load balancing και το bonding είναι ότι κατά το load balancing επιλέγεται μία από τις γραμμές ενώ στο bonding όλες οι γραμμές λειτουργούν παράλληλα. Το bonding λειτουργεί στο transport layer του OSI στο οποίο καθορίζονται τα end to end connections. Αυτό το επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον πάροχο της ADSL. Επομένως μπορώ να κάνω bonding σε γραμμές, και να το χρησιμοποιώ για εφαρμογές που υποστηρίζουν πολλαπλά ταυτόχρονα connections ακόμα και αν αυτά γίνονται μέσω διαφορετικών IPs και ακολουθούν διαφορετικό routing από τον κάθε πάροχο. Με την λογική αυτή μπορώ επίσης να κάνω bonding σε πολλές γραμμές ADSL και να δημιουργήσω ένα κύκλωμα Point2Point ανάμεσα σε δύο σήμεία, μέσω VPN τα οποία θα έχουν κατάλληλους routers ή κατάλληλα σεταρισμένα μηχανάκια με linux. Το πρόβλημα (και λογικά αυτό εννοείς εσύ) δημιουργείται σε περιπτώσεις όπου θέλω να κάνω bond (όχι τον james :lol:) σε γραμμές, αλλά η εφαρμογή μου απαιτεί όλη η κίνηση να "βγαίνει" από μία IP. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται η συνεργασία του παρόχου, αλλά όχι απαραίτητα ;) Εξηγούμαι: Λύση 1 (Με συνεργασία παρόχου). Πολλές γραμμές από ένα πάροχο όπου στο άκρο του υπάρχει εξοπλισμός που δέχεται το bonding και με βγάζει πρός το internet με μία IP. (MLPP) Λύση 2. (Με συνεργασία παρόχων αλλά σχεδόν απίθανη) Πολλές γραμμές από διαφορετικούς παρόχους. Οι πάροχοι έχουν συμφωνήσει και ο ένας εκ των δύο προωθεί την κίνηση στον άλλο, μέσω του οποίου δρομολογείται όλη η κίνηση προς τα έξω . Νομίζω πως είναι σαφές ότι αυτό είναι πολύ χλωμό να γίνει. Λύση 3 Πολλές γραμμές από διαφορετικούς παρόχους χωρίς την συνεργασία τους. Πετάω στην μέση ένα τρίτο ISP ο οποίος μέσω VPN που έχει στηθεί στον router μου και τον δικό του (δηλαδή ουσιαστικά κάνω ένα P2P bonding με αυτόν) παίρνει την κίνηση μου από όλες τις γραμμές παράλληλα, την συνενώνει σε δικό του εξοπλισμό και την δρομολογεί προς τα έξω με μια IP. Η λύση 3 βέβαια πέραν του εξοπλισμού συνήθως έχει και ένα μηνιαίο κόστος για τον 3ο ISP. Παράδειγμα για το 3:http://www.pro-net.co.uk/connectivity/bonded-adsl.php Αυτοί πάιζουν τον ρόλο του τρίτου ISP στην Αγγλία. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και στην ελληνική αγορά.;) Όλα θέμα κόστους όπως είπα και αρχικά.
alquiii Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Οκ.Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή να δούμε που διαφωνούμε γιατί μπορεί να λέμε το ίδιο αλλά με άλλα λόγια. Η διαφορά ανάμεσα στο load balancing και το bonding είναι ότι κατά το load balancing επιλέγεται μία από τις γραμμές ενώ στο bonding όλες οι γραμμές λειτουργούν παράλληλα. Το bonding λειτουργεί στο transport layer του OSI στο οποίο καθορίζονται τα end to end connections. Αυτό το επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον πάροχο της ADSL. Επομένως μπορώ να κάνω bonding σε γραμμές, και να το χρησιμοποιώ για εφαρμογές που υποστηρίζουν πολλαπλά ταυτόχρονα connections ακόμα και αν αυτά γίνονται μέσω διαφορετικών IPs και ακολουθούν διαφορετικό routing από τον κάθε πάροχο. Με την λογική αυτή μπορώ επίσης να κάνω bonding σε πολλές γραμμές ADSL και να δημιουργήσω ένα κύκλωμα Point2Point ανάμεσα σε δύο σήμεία, μέσω VPN τα οποία θα έχουν κατάλληλους routers ή κατάλληλα σεταρισμένα μηχανάκια με linux. Το πρόβλημα (και λογικά αυτό εννοείς εσύ) δημιουργείται σε περιπτώσεις όπου θέλω να κάνω bond (όχι τον james :lol:) σε γραμμές, αλλά η εφαρμογή μου απαιτεί όλη η κίνηση να "βγαίνει" από μία IP. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται η συνεργασία του παρόχου, αλλά όχι απαραίτητα ;) Εξηγούμαι: Λύση 1 (Με συνεργασία παρόχου). Πολλές γραμμές από ένα πάροχο όπου στο άκρο του υπάρχει εξοπλισμός που δέχεται το bonding και με βγάζει πρός το internet με μία IP. (MLPP) Λύση 2. (Με συνεργασία παρόχων αλλά σχεδόν απίθανη) Πολλές γραμμές από διαφορετικούς παρόχους. Οι πάροχοι έχουν συμφωνήσει και ο ένας εκ των δύο προωθεί την κίνηση στον άλλο, μέσω του οποίου δρομολογείται όλη η κίνηση προς τα έξω . Νομίζω πως είναι σαφές ότι αυτό είναι πολύ χλωμό να γίνει. Λύση 3 Πολλές γραμμές από διαφορετικούς παρόχους χωρίς την συνεργασία τους. Πετάω στην μέση ένα τρίτο ISP ο οποίος μέσω VPN που έχει στηθεί στον router μου και τον δικό του (δηλαδή ουσιαστικά κάνω ένα P2P bonding με αυτόν) παίρνει την κίνηση μου από όλες τις γραμμές παράλληλα, την συνενώνει σε δικό του εξοπλισμό και την δρομολογεί προς τα έξω με μια IP. Η λύση 3 βέβαια πέραν του εξοπλισμού συνήθως έχει και ένα μηνιαίο κόστος για τον 3ο ISP. Παράδειγμα για το 3:http://www.pro-net.co.uk/connectivity/bonded-adsl.php Αυτοί πάιζουν τον ρόλο του τρίτου ISP στην Αγγλία. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και στην ελληνική αγορά.;) Όλα θέμα κόστους όπως είπα και αρχικά. Εν ολιγοις λεμε τα ιδια Μιλωντας για Internet Cafe δεν μιλαμε για προγραμματα που υποστηριζουν πολλαπλα connections. Κατα την γνωμη μου ειναι απαγορευτικο γι μενα γενικα οι adsl se internet cafe. Το πολυ πολυ να παρεις 1 και να την βαλεις σε ενα proxy ισα ισα για browsing, αλλα για online gaming η μισθωμενη ειναι απαραιτητη.
Vancas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Εν ολιγοις λεμε τα ιδια Είδες που σε κατάλαβα;;; :p:p Κατα την γνωμη μου ειναι απαγορευτικο γι μενα γενικα οι adsl se internet cafe. Το πολυ πολυ να παρεις 1 και να την βαλεις σε ενα proxy ισα ισα για browsing, αλλα για online gaming η μισθωμενη ειναι απαραιτητη. Συμφωνώ και απλά προσθέτω ότι η 3η λύση που ανέφερα πριν είναι ενα βήμα κάτω από το μισθωμένο, κατά πολύ πάνω από τις ADSL και με κόστος επίσης κάπου ανάμεσα σε ένα μισθωμένο και πολλαπλές ADSL. Άρα αποτελεί μία καλή επιλογή. Αλλά επανέρχομαι στο θέμα κόστους. Αν το net cafe έχει συνολικά έσοδα 100 έουρα (€) τον μήνα, τότε βάζεις μία απλή ADSL άντε το πολύ δύο με ένα Load Balancing router των 100 γιούριων και θεωρείσαι ότι έχεις κάνει και μεγάλη επένδυση για το μαγαζί. It's all about money.
poulinos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2010 Το bond των γραμμων καποτε το υποστηριζε η forthnet(MLPPP), πλεον ομως δεν το υποστηριζει καμια εταιρεια γιατι δεν τισ συμφερει.το δινει με μια Ip αλλα ελαχιστοι το παιρνουν ειδικα τωρα με τις 24 αρες.τωρα ακριβως πως δουλευει δεν ξερω. Και πάλι εμένα αυτή η λύση δε μου αρέσει. Ειδικά για ένα κατάστημα net cafe.Δλδ αν εγώ πάω σε ένα net cafe και με ρωτήσει ο υπάλληλος τι εφαρμογή θέλω να χρησιμοποιήσω για να μου πεί που θα κάτσω, τότε "σπάζομαι".:p Μπορεί να θέλω να κάτσω σε άλλη θέση για να είμαι δίπλα στο γκομενάκι που μπάνισα. Γιατί να μου χαλάς την τύχη αν αυτή πχ. θέλει απλά να μπεί στο facebook και εγώ θέλω να κατεβάσω μία εφαρμογή από p2p;; Ή εγώ μπορεί να θέλω να πάω να δω τα mail μου και μετά να μου έρθει η όρεξη να παίξω και ένα παιχνίδι.Αν πρέπει να αλλάξω θέση ξενερώνω και φυσικά δε πρόκειται να κάτσω. Είναι και θέμα marketing. Μπορείς πιο εύκολα να κρατήσεις ένα χρήστη για παραπάνω ώρα αν όλα τα pc σου κάνουν για όλες τις δουλειές. Για αυτό και ρώτησα τι ποιότητα θέλει να προσφέρει. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα net cafe. Μία επιχείριση που έχει σκοπό το κέρδος πουλώντας ουσιαστικά υπηρεσίες πρόσβασης στο δίκτυο. Το να πάρει κάποιος καλό εξοπλισμό ο οποίος θα έχει φυσικά και μεγαλύτερο κόστος είναι μία επένδυση. Βέβαια όλα είναι σχετικά. Αν έχεις net cafe πχ σε ένα χωριό όπου κανένας δεν έχει internet και έχεις μία σταθερή πελατεία 20 ατόμων που δε πρόκειται να τους χάσεις, τότε κάνεις περικοπές στην ποιότητα. Όταν όμως ξυπνήσουν και βάλουν internet στο σπίτι θα τους χάσεις. Πρέπει να τους κρατήσεις με άλλα κίνητρα όπως το παρεϊστικο κλίμα της καφετέριας. Για να υπάρχει όμως καλό κλίμα θα πρέπει να μή σπάνε τα νεύρα τους από την ποιότητα του Internet. Σχετικά με router πάνω σε linux που πρότεινα είναι μία καλή λύση αλλά μή νομίζεις ότι το κόστος θα σου βγεί μικρό. Βάλε το κόστος ενός pc πάνω στο οποίο θα πρέπει να σεταριστεί το όλο θέμα (μαζί με τις extra κάρτες δικτύου) και φυσικά βάλε το κόστος που θα χρειαστείς για να στο στήσει κάποιος αν δε ξέρεις. Σίγουρα θα πάει πάνω από 1.000 γιούρια. Μεγάλο ρόλο παίζει το κόστος. Με 2.000 έως 3.000 περίπου βρίσκεις εξοπλισμό που συνενώνει γραμμές και από διαφορετικούς παρόχους και σου κάνει παπάδες. Αν όμως τα κέρδη σου δε δικαιολογούν τέτοια επένδυση τότε αναγκαστικά κοιτάς τις πιο φθηνές λύσεις. οχι ρε συ δεν ειπαμε ετσι κατσε εδω κατσε εκει.αλλα με καποιο τροπο θα μπορεσεις να κανονισεις οτι πχ τα p2p θα βγουν απο εκεινη την adsl ενω το surfing απο εκει.ισως με καποιον proxy.... Εν ολιγοις λεμε τα ιδια Μιλωντας για Internet Cafe δεν μιλαμε για προγραμματα που υποστηριζουν πολλαπλα connections. Κατα την γνωμη μου ειναι απαγορευτικο γι μενα γενικα οι adsl se internet cafe. Το πολυ πολυ να παρεις 1 και να την βαλεις σε ενα proxy ισα ισα για browsing, αλλα για online gaming η μισθωμενη ειναι απαραιτητη. οπως ειπαν it's all about money.με 10 πελατες τι θα βαλεις μισθωμενη να πληρωνεις τα απειρα europoula χωρις λογο? πρεπει να εισαι πολυ big cafe για μισθωμενη.και ισα που τωρα τελευταια ολο και πιο πολλα ατομα γυρνανε σε adsl απο μισθωμενες λογω κοστους και σου λενε καλυτερα να βαλω 10 adsl πααρα μια μισθωμενη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.