Προς το περιεχόμενο

Router για Internet Cafe

zosas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα.Θα ήθελα να προτείνει όποιος ξέρει ένα καλό router που να παίρνει 2 ή 3 pstn γραμμές σε ένα internet cafe.Αν μπουν και οι 3 γραμμές πάνω θα έχουμε συνολικά μεγαλύτερη ταχύτητα στο internet (δηλαδή θεωρητικά θα μπορεί να πιάνει 3x24=72 Mbps)? Βρήκα ένα TPLink TL-R488T.Το έχει δοκιμάσει κανείς?Λογικά κάνει αυτό που θέλω.Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Αυτό ακριβώς κάνει το router αυτό. Ενώνει πολλαπλές WAN γραμμές.

Τώρα το κατά πόσο θα σε καλύψει κάτι τέτοιο για επαγγελματική χρήση σε ένα internet καφέ είναι άλλο θέμα.

Δημοσ.

Ευχαριστω για την απάντηση.Τι εννοείς αν θα με καλύψει?θα έχω προβλήματα?Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο?

Δημοσ.

Όχι φίλε μου, το router που λες δεν κάνει αυτή τη δουλειά. Θέλεις κάποιον Cisco της σειράς 28xx για να κάνει load balancing στις γραμμές και να μοιράζει τους χρήστες στις γραμμές. Μαζί πρέπει να αγοράσεις και WICs για ADSL (είναι κάρτες που μπαίνουν στον router ώστε να συνδέεις πάνω του τις γραμμές). Αν δεν ξέρεις, καλύτερα να βρεις κάποιον μηχανικό να το κάνει, δεν είναι όπως τα απλά routers για home use.

Δημοσ.

Αυτό που είπε ο vkak εννοούσα. ;)

Ότι ένας router για net cafe πρέπει να μπορεί να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από bandwidth aggregation.

π.χ.

Προχωρημένες ρυθμίσεις QoS.

Load Balancing.

κλπ

Υπάρχουν διάφορες λύσεις που προσφέρουν κάτι τέτοιο.

Ένα παράδειγμα όπως ανέφερε και ο vkak είναι κάποια cisco routers. Βέβαια το κόστος ανεβαίνει κατά πολύ σε αυτό τον εξοπλισμό.

Το θέμα είναι τι ακριβώς θες να κάνεις και πόσο ποιοτική υπηρεσία θες να προσφέρεις στο κατάστημα.

Ακόμα και ο αριθμός των τριών DSL μπορεί να μη σε καλύπτει αν έχεις π.χ. 10 pc ταυτόχρονα να παίζουν Online games, λόγω χαμηλού συνολικά bandwidth se upload.

Δημοσ.
Αυτό που είπε ο vkak εννοούσα. ;)

Ότι ένας router για net cafe πρέπει να μπορεί να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από bandwidth aggregation.

π.χ.

Προχωρημένες ρυθμίσεις QoS.

Load Balancing.

κλπ

Υπάρχουν διάφορες λύσεις που προσφέρουν κάτι τέτοιο.

Ένα παράδειγμα όπως ανέφερε και ο vkak είναι κάποια cisco routers. Βέβαια το κόστος ανεβαίνει κατά πολύ σε αυτό τον εξοπλισμό.

Το θέμα είναι τι ακριβώς θες να κάνεις και πόσο ποιοτική υπηρεσία θες να προσφέρεις στο κατάστημα.

Ακόμα και ο αριθμός των τριών DSL μπορεί να μη σε καλύπτει αν έχεις π.χ. 10 pc ταυτόχρονα να παίζουν Online games, λόγω χαμηλού συνολικά bandwidth se upload.

Έτσι ακριβώς είναι. Αυτό εννοούσα.

Δημοσ.

cisco = 2000 ευρω και πανω.το συγκεκριμενο με 4 wic καρτες παμε στο 3000 ευρω.

απο εκει και περα αυτο που κανουν πολλοι ειναι απλα πολλες γραμμες.μια γραμμη για αυτους που κανουν surfing μια γραμμη για αυτους που κατεβαζουν apo p2p.μια για τα online games.Οποτε ετσι δεν πιταρει η γραμμη του Online απο τα P2p.kai ayto to 3 x 24 =72 ειναι θεωρητικο διοτι δεν θα πιασει 24 Mbit και στο bundling πανω ολο και κατι θα χασεις στην τελικη ταχυτητα.επισης τετοια λυση εχω δει στην forthnet Να δινουν τετοιο ρουτερ με 2 η 4 γραμμες και ολες να βγαινουν με μια Ip αντι για 4 διαφορετικες.

Δημοσ.
cisco = 2000 ευρω και πανω.το συγκεκριμενο με 4 wic καρτες παμε στο 3000 ευρω.

απο εκει και περα αυτο που κανουν πολλοι ειναι απλα πολλες γραμμες.μια γραμμη για αυτους που κανουν surfing μια γραμμη για αυτους που κατεβαζουν apo p2p.μια για τα online games.Οποτε ετσι δεν πιταρει η γραμμη του Online απο τα P2p.kai ayto to 3 x 24 =72 ειναι θεωρητικο διοτι δεν θα πιασει 24 Mbit και στο bundling πανω ολο και κατι θα χασεις στην τελικη ταχυτητα.επισης τετοια λυση εχω δει στην forthnet Να δινουν τετοιο ρουτερ με 2 η 4 γραμμες και ολες να βγαινουν με μια Ip αντι για 4 διαφορετικες.

Αυτό που λες για τη forthnet το κάνει και η hol αλλά και πάλι θέλεις router που να το υποστηρίζει.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Δημοσ.

δεν ηξερα αν το κανει η Hol.ναι εννοειται με ρουτερ που να το κανει .h forthnet με cisco 1721 1841 ποιο ειναι an θυμαμαι σωστα για 2 γραμμες και 2800 για 4 γραμμες

Δημοσ.
απο εκει και περα αυτο που κανουν πολλοι ειναι απλα πολλες γραμμες.μια γραμμη για αυτους που κανουν surfing μια γραμμη για αυτους που κατεβαζουν apo p2p.μια για τα online games.Οποτε ετσι δεν πιταρει η γραμμη του Online απο τα P2p

Και αφήνεις μία μόνο γραμμή δλδ για να εξυπηρετεί τα online games από 10 pc πχ???

Η ποιότητα θα είναι τραγική.

Υπάρχουν πάντως λύσεις στο εμπόριο που μπορούν να κάνουν το ίδιο με cisco routers σε πολύ χαμηλότερο κόστος.

Κάτι τέτοιο μπορεί να στηθεί και με ένα linux μηχάνημα με πολλαπλές κάρτες δικτύου αλλά απαιτεί φυσικά γνώσεις.

Πολλά μπορούν να γίνουν αλλά πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν πολλά πράγματα.

π.χ.

Πόσα pc θα έχει το κατάστημα, τι ποιότητα θέλεις να έχει η υπηρεσία που παρέχεις, τι ποσό διαθέτεις (εφάπαξ για εξοπλισμό και μηνιαίο για γραμμές ADSL).

Δημοσ.

Στο καφε υπηρχαν 8 υπολογιστες που ηταν κουμπωμενοι σε ενα ρουτερ που κλειδωνε στα 20.δεν υπηρχε προβλημα στην ταχυτητα.απλα τωρα θελουμε να προσθεσουμε ακομη 5-6 υπολογιστες(οχι για παιχνιδια αυτα,μονο σερφαρισμα).γιαυτο ειπαμε και για δευτερη γραμμη.να βαζαμε 2 ρουτερ δε βολευει γιατι θελουμε ολα να ειναι στο ιδιο δικτυο λογω του προγραμματος χρεωσεων των υπολογιστων.το κοστος για το ρουτερ της cisco με τα 3000 ευρω ειναι τεραστιο.ευχαριστω για τις απαντηςεις σας

Δημοσ.
Και αφήνεις μία μόνο γραμμή δλδ για να εξυπηρετεί τα online games από 10 pc πχ???

Η ποιότητα θα είναι τραγική.

Υπάρχουν πάντως λύσεις στο εμπόριο που μπορούν να κάνουν το ίδιο με cisco routers σε πολύ χαμηλότερο κόστος.

Κάτι τέτοιο μπορεί να στηθεί και με ένα linux μηχάνημα με πολλαπλές κάρτες δικτύου αλλά απαιτεί φυσικά γνώσεις.

Πολλά μπορούν να γίνουν αλλά πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν πολλά πράγματα.

π.χ.

Πόσα pc θα έχει το κατάστημα, τι ποιότητα θέλεις να έχει η υπηρεσία που παρέχεις, τι ποσό διαθέτεις (εφάπαξ για εξοπλισμό και μηνιαίο για γραμμές ADSL).

σχημα λογου το μια γραμμη.αυτος θα δει ποσα pc ειναι και ποσες γραμμες.αν ειναι 100 pc δεν θα ειναι μια η γραμμη.εγραψα μια απλα για να καταλαβει το διαχωρισμο οτι εχω δει καποιοι να τα εχουν χωρισει.αναλογα τα pc πανε και οι γραμμες.αν ειναι 2-3 pc για surfing μια γραμμη ειναι οκ για surfing.αν ειναι20 ε εναι δεν ειναι εννοειται αυτο.τωρα για linux καλη λυση αν βρει ατομο να του το φτιαξει

Δημοσ.
Στο καφε υπηρχαν 8 υπολογιστες που ηταν κουμπωμενοι σε ενα ρουτερ που κλειδωνε στα 20.δεν υπηρχε προβλημα στην ταχυτητα.απλα τωρα θελουμε να προσθεσουμε ακομη 5-6 υπολογιστες(οχι για παιχνιδια αυτα,μονο σερφαρισμα).γιαυτο ειπαμε και για δευτερη γραμμη.να βαζαμε 2 ρουτερ δε βολευει γιατι θελουμε ολα να ειναι στο ιδιο δικτυο λογω του προγραμματος χρεωσεων των υπολογιστων.το κοστος για το ρουτερ της cisco με τα 3000 ευρω ειναι τεραστιο.ευχαριστω για τις απαντηςεις σας

cisco για 2 γραμμες θα βγει κανα 1500 νομιζω.απο εκει και περα εχω δει και αλλα που παιρνουν δυο γραμμες αλλα δεν το εχω ψαξει πως παιζει αν θελουν το multilink να γινεται και στον provider ν αν απλα βαζεις 2 γραμμες με 2 username και παιζουν.vigor νομιζω εχει τετοιο ρουτερ,gennet oxygen κτλ.

Δημοσ.
Αυτό που λες για τη forthnet το κάνει και η hol αλλά και πάλι θέλεις router που να το υποστηρίζει.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Το bond των γραμμων καποτε το υποστηριζε η forthnet(MLPPP), πλεον ομως δεν το υποστηριζει καμια εταιρεια γιατι δεν τισ συμφερει.

Δημοσ.
σχημα λογου το μια γραμμη.αυτος θα δει ποσα pc ειναι και ποσες γραμμες.αν ειναι 100 pc δεν θα ειναι μια η γραμμη.εγραψα μια απλα για να καταλαβει το διαχωρισμο οτι εχω δει καποιοι να τα εχουν χωρισει.αναλογα τα pc πανε και οι γραμμες.αν ειναι 2-3 pc για surfing μια γραμμη ειναι οκ για surfing.αν ειναι20 ε εναι δεν ειναι εννοειται αυτο.τωρα για linux καλη λυση αν βρει ατομο να του το φτιαξει

Και πάλι εμένα αυτή η λύση δε μου αρέσει. Ειδικά για ένα κατάστημα net cafe.

Δλδ αν εγώ πάω σε ένα net cafe και με ρωτήσει ο υπάλληλος τι εφαρμογή θέλω να χρησιμοποιήσω για να μου πεί που θα κάτσω, τότε "σπάζομαι".:P:p

Μπορεί να θέλω να κάτσω σε άλλη θέση για να είμαι δίπλα στο γκομενάκι που μπάνισα. Γιατί να μου χαλάς την τύχη αν αυτή πχ. θέλει απλά να μπεί στο facebook και εγώ θέλω να κατεβάσω μία εφαρμογή από p2p;;:lol:

Ή εγώ μπορεί να θέλω να πάω να δω τα mail μου και μετά να μου έρθει η όρεξη να παίξω και ένα παιχνίδι.Αν πρέπει να αλλάξω θέση ξενερώνω και φυσικά δε πρόκειται να κάτσω.

Είναι και θέμα marketing. Μπορείς πιο εύκολα να κρατήσεις ένα χρήστη για παραπάνω ώρα αν όλα τα pc σου κάνουν για όλες τις δουλειές.

Για αυτό και ρώτησα τι ποιότητα θέλει να προσφέρει. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα net cafe. Μία επιχείριση που έχει σκοπό το κέρδος πουλώντας ουσιαστικά υπηρεσίες πρόσβασης στο δίκτυο. Το να πάρει κάποιος καλό εξοπλισμό ο οποίος θα έχει φυσικά και μεγαλύτερο κόστος είναι μία επένδυση.

Βέβαια όλα είναι σχετικά. Αν έχεις net cafe πχ σε ένα χωριό όπου κανένας δεν έχει internet και έχεις μία σταθερή πελατεία 20 ατόμων που δε πρόκειται να τους χάσεις, τότε κάνεις περικοπές στην ποιότητα. Όταν όμως ξυπνήσουν και βάλουν internet στο σπίτι θα τους χάσεις. Πρέπει να τους κρατήσεις με άλλα κίνητρα όπως το παρεϊστικο κλίμα της καφετέριας. Για να υπάρχει όμως καλό κλίμα θα πρέπει να μή σπάνε τα νεύρα τους από την ποιότητα του Internet.;)

Σχετικά με router πάνω σε linux που πρότεινα είναι μία καλή λύση αλλά μή νομίζεις ότι το κόστος θα σου βγεί μικρό. Βάλε το κόστος ενός pc πάνω στο οποίο θα πρέπει να σεταριστεί το όλο θέμα (μαζί με τις extra κάρτες δικτύου) και φυσικά βάλε το κόστος που θα χρειαστείς για να στο στήσει κάποιος αν δε ξέρεις. Σίγουρα θα πάει πάνω από 1.000 γιούρια.

Το bond των γραμμων καποτε το υποστηριζε η forthnet(MLPPP), πλεον ομως δεν το υποστηριζει καμια εταιρεια γιατι δεν τισ συμφερει.

Μεγάλο ρόλο παίζει το κόστος. Με 2.000 έως 3.000 περίπου βρίσκεις εξοπλισμό που συνενώνει γραμμές και από διαφορετικούς παρόχους και σου κάνει παπάδες.

Αν όμως τα κέρδη σου δε δικαιολογούν τέτοια επένδυση τότε αναγκαστικά κοιτάς τις πιο φθηνές λύσεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...