Προς το περιεχόμενο

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ υπολογιστή!!!

RottenLungs

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά είπα να καθαρίσω τον υπολογιστή μου σήμερα. 2,5 χρόνια τον έχω (δουλεύει όλη μέρα 24ώρε το 24ωρο - Ζήτημα να τον έχω κλείσει 40 φορές - Ξέρεται torrent κτλ) και δεν είχα αξιωθεί. Σκόνη δεν υπάρχει πλέον μέσα στο κουτί. Αλλα κάτι διάβασα σε ένα άλλο post κάτι για κρέμε κτλ.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αναλυτικά απο που να την πάρω και πως να την βάλω. Και καμια φωτογραφία θα με βοήθαγε.

Επίσης πως μπορώ να ελέγξω αν το τροφοδοτικό τα έχει παίξει (επειδή δουλεύει συνέχεια) ;

Υ.Γ. Άμα υπάρχει κανα θέμα που δεν βρήκα. Στείλτε μου το link. Ευχαριστώ

Δημοσ.

Tι εννοεις κρεμε;

Κρεμ μπουλε ξερω..

Κρεμ καραμελε ξερω..

Κρεμες νουτρισια επισης ξερω!! :Ρ

Μαλλον εννοεις παστα θερμοαπαγωγικη

και ειναι αναμεσα σε επεξεργαστη και ανεμιστηρακι που δε χρειαζεται να πειραξεις κατα την γνωμη μου..

μονο που εβγαλες την σκονη απο το πισι ειναι αρκετο!! (:

Δημοσ.

Μαλλον εννοεις παστα θερμοαπαγωγικη

και ειναι αναμεσα σε επεξεργαστη και ανεμιστηρακι που δε χρειαζεται να πειραξεις κατα την γνωμη μου..

μονο που εβγαλες την σκονη απο το πισι ειναι αρκετο!! (:

εγώ θα διαφωνήσω εδώ... τσέκαρε θερμοκρασίες απο το pc με RealTemp ίσως να χρειάζεται να ανανεώσεις και την πάστα...

Δημοσ.

2.5 χρονια χωρις αλλαγη θερμοαγωγιμης παστας σημαινει οτι μαλλον θα εχει ξεραθει, αρα καλο ειναι να προχωρησει στην συντηρηση.

H διαδικασια ειναι απλη αλλα θα πρεπει να εισαι προσεκτικος στις κινησεις σου. Ανοιγεις το κουτι και βγαζεις την ψυκτρα του επεξεργαστη. Αναλογως ποιο επεξεργαστη και ποια ψυκτρα εχεις θα βγαινει και με 1 συγκεκριμενο τροπο. Λογικα θα ξεβιδωσεις 4 βιδες και θα τραβηξεις την ψυκτρα.

Αφου βγαλεις την ψυκτρα θα δεις τον επεξεργαστη κουμπωμενο πανω στην μητρικη σου. Επειδη θα εχει ξεραμενη παστα στην επιφανεια του θα πρεπει να την καθαρισεις πρωτου περασεις την καινουρια. Μπορεις να παρεις μια μπατονετα, ενα κομματι βαμβακι, μια χαρτοπετσετα, οτι βολευει εσενα, αρκει μην ακουμπησει πουθενα αλλου περα απο τη μεταλλικη επιφανεια του επεξεργαστη. Αφου καθαρισεις την επιφανεια, κανεις το ιδιο και στη βαση της ψυκτρας.

Στη συνεχεια βαζεις λιγη παστα πανω στον επεξεργαστη και την απλωνεις ομοιμορφα στην επιφανεια (θα σε βολεψει ενα προφυλακτικο στο δαχτυλο γιαυτη τη διαδικασια). Αφου τελειωσεις βαζεις προσεκτικα την ψυκτρα στη θεση της και την ξαναβιδωνεις. Συνδεεις και το καλωδιο του ανεμιστηρα πανω στη μητρικη και ετοιμος.

Ενα video που θα σε βοηθησει [ame]http://www.youtube.com/watch?v=aU2_uP9S9Gg&feature=related[/ame]

Δημοσ.

2,5 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και η πάστα θα έχει ξεραθεί.

Καλό είναι να αλλάζουμε πάστα σε αερόψυκτρες κάθε 6 μήνες, άντε 8 και ειδικότερα πρίν να μπεί το καλοκαίρι για να έχουμε φρέσκια πάστα στον επεξεργαστή.

(Βέβαια έτσι όπως έχουμε καταντήσει τη σήμερον χλωμό να μείνει 6 μήνες επεξεργαστής στην θέση του. :P)

Οι στόκ ψύκτρες της Intel έχουν στις άκρες 4 push-pin clips, τα οποία για να την αφαιρέσεις τα περιστρέφεις ανάποδα απο την φορά του ρολογιού (αντίθετα απο το βελάκι που έχουν ανάγλυφο στο πάνω μέρος τους) βάζοντας στην εγκοπή ένα μικρό κατσαβίδι ή ακόμα και με το χέρι μπορείς να το κάνεις. Μόλις ξεσφίξουν (με το χαρακτηριστικό "τσάκ" και "ανασήκωμα" τα τραβάς προς τα πάνω για να ξεκουμπώσουν απο την μητρική. Αυτό το κάνεις με ένα-ένα τα push-pins και σε χιαστή. Μετα αφαιρείς την ψύκτρα.

(Δεν θα αναφερθώ σε περίπτωση AMD επεξεργαστή καθώς δεν πιστεύω ότι έχεις απο προηγούμενο thread)

Aκολουθείς την διαδικασία καθαρίσματος της παλιά και επανατοποθέτηση της νέας όπως στην περιέγραψε παραπάνω ο MiDi_MiLiZ και μετά ακολουθείς την αντίστροφη διαδικασία κατα την τοποθέτηση. Προσοχή μην κάνεις βίαιες και άγαρμπες κινήσεις με τα push-pins, ειδικά κατά την τοποθέτηση, διότι χαλάνε εύκολα / στραβώνουν και μετά δεν κουμπώνουν καλά = αγοράζεις καινούργια. Και κατά την τοποθέτηση θα κάνεις την ίδια διαδικασία κουμπώνοντας χιαστή εναλλάξ (ασκώντας ελαφρά πίεση στα push-pins μέχρι να ακούσεις τον χαρακτηριστικό ήχο όπως πρίν) και στρέφοντας προς την φορά που έχει το βελάκι (δεξιόστροφα) για να κλειδώσουν.

Σε περίπτωση (που δεν το νομίζω) το pc το πήρες έτοιμο με κάποια aftermarket αερόψυκτρα με backplate (βάση) θα πρέπει να αφαιρέσεις τα σφικτηράκια που θα έχει στις άκρες του socket, τα οποία ξεβιδώνουν με το χέρι για να αφαιρεθεί η ψύκτρα και μετά βιδώνουν (σφίγγουν) πάλι με το χέρι για να τοποθετηθεί / πατήσει η ψύκτρα στον επεξεργαστή.

(Βίδες για τον σφίξιμο των aftermarket λύσεων δεν γνωρίζω να υπάρχουν παρά μόνο σε περίπτωση που έχει γίνει προσωπική δουλειά απο κάποιους enthusiasts, κοινώς μόντα. :P).

Μετά το πέρας βεβαιώσου σε κάθε περίπτωση ότι η ψύκτρα πάτησε σωστά σε όλη την επιφάνεια του cpu και είναι σταθερή δεν κουνιέται δηλαδή με την καμμία... :P

Αν αποφασίσεις να το επιχειρήσεις τελικά, αγόρασε πρώτα μια arctic silver 5 ή ceramique πάστα.

Δες άλλο ένα video για socket 775 της Intel να πάρεις μια ιδέα στην τοποθέτηση:

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=orp58URhQtg[/ame]

Δημοσ.
Στη συνεχεια βαζεις λιγη παστα πανω στον επεξεργαστη και την απλωνεις ομοιμορφα στην επιφανεια (θα σε βολεψει ενα προφυλακτικο στο δαχτυλο γιαυτη τη διαδικασια). Αφου τελειωσεις βαζεις προσεκτικα την ψυκτρα στη θεση της και την ξαναβιδωνεις. Συνδεεις και το καλωδιο του ανεμιστηρα πανω στη μητρικη και ετοιμος.

Ρε Midi τι λες του ανθρώπου; Να ανακατευτεί πάστα με το λιπαντικό (!) του προφυλακτικού να γίνει χαμός!:-D

Κάποτε έψαχνα το θέμα της εφαρμογής της πάστας και αυτό το να απλώνεις την πάστα με το δάχτυλο δεν ενδείκνυται πάντως, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα στην απλωμένη πάστα. Μπορεί να είναι too much η πληροφορία για μια απλή συντήρηση αλλά μιας και αναφέρθηκε, είχα πέσει σε ένα άρθρο που σύγκρινε τους διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής πάστας ανάλογα τον τύπο της ψύκτρας. Αν θέλετε τσεκάρετέ το, είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Στο θέμα μας, και αν (όπως είναι λογικό) μιλάμε για μια απλή ψύκτρα μια μικρή ποσότητα πάστας στο κέντρο (δες το παραπάνω άρθρο για μέγεθος) θα είναι μια χαρά. Η ψύκτρα θα την απλώσει όσο πρέπει.

Δημοσ.
Ρε Midi τι λες του ανθρώπου; Να ανακατευτεί πάστα με το λιπαντικό (!) του προφυλακτικού να γίνει χαμός! --> :-D <--

Αντερκάβερ.

Δημοσ.

Nα συμφωνησω με τον konnak πως δεν ειναι και ο καλυτερος τροπος να την απλωσεις με το δακτυλο ετσι... ισως με μια πιστωτικη η οποια παρομια να ηταν καλυτερο...

αυτο ειναι για την as5 αλλα δεν αλαζει κατι και για τις αλλες...

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=o7rPqCvCt0g[/ame]

Δημοσ.

Ωστόσο, το είδατε το αρθράκι που έβαλα παραπάνω; Πολύ ενδιαφέρον, ειδικά το κομμάτι για τις HDT ψύκτρες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...