Προς το περιεχόμενο

Ιος σε windows XP

mmk_sv

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Είμαι νέος στο φορουμ και θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με ένα θέμα που αντιμετωπίζω με την ύπαρξη κάποιου κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα μου.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

- Ανοίγω τον Η/Υ

- Boot-αρει κανονικά και εμφανίζονται τα Windows XP

- και οταν πάω να πατήσω κάποια επιλογή (π.χ. ένα εικονίδιο), δίνοντας είσοδο απο ποντίκι / ή το πληκτρολόγιο, παγώνει η εικόνα και δεν μου επιτρέπει να κάνω καμία ενέργεια. Δεν κουνιέται το ποντίκι, δεν δέχεται είσοδο απο το πληκτρολόγιο, και γενικά δεν μπορώ να αλληλεπιδράσω με καμία επιλογή των windows.

Τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω το πρόβλημα?

Για αρχή κατέβασα 3 διαφορετικά antivirus τα οποία μπουτάρουν απο cd, και τα βάζεις στην μονάδα cd rom, έτσι ώστε να μπουτάρει απο το cd το σύστημα. Δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμη.

Εσείς έχετε να μου προτείνεται κάτι άλλο , εκτός του να βγάλω τον δίσκο και να τον σαρώσω σε άλλο σύστημα?

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Καλώς ήρθες στο insomnia. Αυτό που περιγράφεις δεν είναι αναγκαία αποτέλεσμα κάποιου ιου. Κάνε τον έλεγχο με τα cd Που έχεις και βλέπουμε.

Δημοσ.

Απορώ πώς παιδεύεται ο κόσμος όταν κάτι πάει στραβά με ιούς, με αστοχίες ρυθμίσεων, με αποτυχημένες εγκαταστάσεις και δοκιμές προγραμμάτων κλπ...

Σε κάθε περίπτωση (εκτός από βλάβη στο hardware) το πρόβλημα λύνεται απλούστατα.

Μετά το format, την εγκατάσταση των προγραμμάτων σου και τις όποιες ρυθμίσεις παίρνεις ένα καθολικό αντίγραφο του δίσκου.

Ο υπολογιστής στην φάση αυτή πρέπει να λειτουργεί άριστα.

Αν ο δίσκος έχει πολλές partitions αρκεί να πάρεις από αυτήν που περιέχει το λειτουργικό και τα εγκατεστημένα προγράμματα (πρέπει να είναι στην ίδια).

Μετά, οτιδήποτε κι' αν συμβεί ξαναπερνάς το αρχικό καθολικό αντίγραφο του δίσκου (ή της partition) και ο υπολογιστής

επανέρχεται στην κατάσταση που βρισκόταν όταν πήρες το αντίγραφο όποια κι' αν είναι η ζημιά (εκτός αν υπάρχει βλάβη στο hardware).

Είναι ενα λεπτό υπόθεση + ο χρόνος να περάσει το αντίγραφο στον δίσκο.

Ούτε επαναφορές συστήματος, ούτε μπερδεματα, ούτε ψάξιμο. Βάζεις το repaire disc, του δίνεις το αντίγραφο και αυτό ήταν, όλα γίνονται όπως πριν.

Το έχω κάνει πολλές φορές και δοκιμάζω ότι θέλω άφοβα.

Και στα 7 γίνεται πανεύκολα με το ενσωματωμένο εργαλείο που έχουν.

Από καιρό σε καιρό μάλιστα ξαναπερνώ το καθαρό αντίγραφο για να "φρεσκάρεται" ο υπολογιστής.

Πραγματικά απορώ γιατί παιδεύεται ο κόσμος....

Δημοσ.

Αν και απάντηση στο ερώτημα του χρήστη δεν δίνεις...

Μετά το format, την εγκατάσταση των προγραμμάτων σου και τις όποιες ρυθμίσεις παίρνεις ένα καθολικό αντίγραφο του δίσκου.

Ο υπολογιστής στην φάση αυτή πρέπει να λειτουργεί άριστα.

Αν ο δίσκος έχει πολλές partitions αρκεί να πάρεις από αυτήν που περιέχει το λειτουργικό και τα εγκατεστημένα προγράμματα (πρέπει να είναι στην ίδια).

Μέχρι εδώ συμφωνούμε απόλυτα.

Μετά, οτιδήποτε κι' αν συμβεί ξαναπερνάς το αρχικό καθολικό αντίγραφο του δίσκου (ή της partition) και ο υπολογιστής

επανέρχεται στην κατάσταση που βρισκόταν όταν πήρες το αντίγραφο όποια κι' αν είναι η ζημιά (εκτός αν υπάρχει βλάβη στο hardware).

Είναι ενα λεπτό υπόθεση + ο χρόνος να περάσει το αντίγραφο στον δίσκο.

Ούτε επαναφορές συστήματος, ούτε μπερδεματα, ούτε ψάξιμο. Βάζεις το repaire disc, του δίνεις το αντίγραφο και αυτό ήταν, όλα γίνονται όπως πριν.

Το έχω κάνει πολλές φορές και δοκιμάζω ότι θέλω άφοβα.

Και στα 7 γίνεται πανεύκολα με το ενσωματωμένο εργαλείο που έχουν.

Από καιρό σε καιρό μάλιστα ξαναπερνώ το καθαρό αντίγραφο για να "φρεσκάρεται" ο υπολογιστής.

Πραγματικά απορώ γιατί παιδεύεται ο κόσμος....

Έχεις σκεφτεί τους χρήστες που χρησιμοποιούν τον υπολογιστη τους;

Να σου δώσω μερικά παραδείγματα καθημερινής χρήσης:

-Αποθηκεύουν bookmarks

-Κατεβάζουν emails (thunderbird

-Εγκαθιστούν νέα προγράμματα (όχι δοκιμαστική χρήση)

-Περνάνε updates Κάθε μορφής (antivirus, windows, προγραμμάτων, κλπ)

-Αποθήκευση αρχείων που δεν μπορείς να αλλάξεις το δίσκο αποθήκευσης (πχ itunes)

-κλπ κλπ

Για αυτή την κατηγορία χρηστών (που είναι η πλειοψηφία) το «εβδομαδιαίο format», είτε με κανονικό είτε με image τρόπο, είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ σαν ιδέα. Για τέτοιους χρήστες είναι σημαντική η πρόληψη του προβλήματος και όχι η αντιμετώπιση. Να σου δώσω κάποιες λύσεις πρόληψης;

-Εγκαθιστούμε τα update ασφαλείας

-Εχουμε ενεργό και ενημερωμένο κάποιο antivirus

-Έχουν κάνει immunize με τα spybotsearchdestroy και spywareblaster

-Δεν χρησιμοποιούμε Internet explorer

-Προσέχουμε σε τι ιστοσελίδες μπαίνουμε

-Προσέχουμε τι κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε (ρε φίλε το antivirus λέει ότι το crack έχει ιο, μην κάνεις exclude)

Αυτά

Δημοσ.

Μέχρι εδώ συμφωνούμε απόλυτα.

-Αποθηκεύουν bookmarks

-Αποθήκευση αρχείων που δεν μπορείς να αλλάξεις το δίσκο αποθήκευσης (πχ itunes)

-κλπ κλπ

Για αυτή την κατηγορία χρηστών (που είναι η πλειοψηφία) το «εβδομαδιαίο format», είτε με κανονικό είτε με image τρόπο, είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ σαν ιδέα. Για τέτοιους χρήστες είναι σημαντική η πρόληψη του προβλήματος και όχι η αντιμετώπιση. Να σου δώσω κάποιες λύσεις πρόληψης;

-Εγκαθιστούμε τα update ασφαλείας

-Εχουμε ενεργό και ενημερωμένο κάποιο antivirus

-Έχουν κάνει immunize με τα spybotsearchdestroy και spywareblaster

-Δεν χρησιμοποιούμε Internet explorer

-Προσέχουμε σε τι ιστοσελίδες μπαίνουμε

-Προσέχουμε τι κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε (ρε φίλε το antivirus λέει ότι το crack έχει ιο, μην κάνεις exclude)

Αυτά

Καλο ειναι τα email, εγγραφα και οτιδηποτε αλλο να τα εχεις να σωζονται σε ξεχωριστο partition.

Δε συμφωνω με την υπερβολικη χρηση antivirus και πολλαπλων anti-spyware και δεν ξερω γω τι. Πρωτα απ'ολα η προσοχη. Ενα sandbox προγραμμα η ενα virtual machine Για πειραματισμους με υποπτα προγραμματα ειναι καλυτερο. Φυσικα δεν τρεχουμε administrator. Με λυπει το γεγονος που βλεπω ακομα και τωρα εμπειρους (εντος και εκτος εισαγωγικων) χρηστες να απενεργοποιουν UAC. Παραδεχομαι οτι στα XP υπαρχουν αρκετα σπαστικα προβληματα με τη χρηση απλου λογαριασμου (που λυνονται ομως). Αλλα το UAC στα vista/7 ειναι απαραδεκτος οποιος το απενεργοποιει.

Ενα απλο anti-malware σαν το malware bytes χωρις να τρεχει αυτοματα, με απλo scan μια φορα τη βδομαδα ειναι αρκετη προστασια για οποιον ακολουθει τα παραπανω.

Δημοσ.

... και πολλαπλων anti-spyware και δεν ξερω γω τι. Πρωτα απ'ολα η προσοχη. ...

Είμαι φανατικός και επιμένω στην ανοσοποίηση μέσω των προγραμμάτων που προανέφερα, όχι στο live scan. Είναι σαν το παιδικό εμβόλιο. Προστατεύει χωρίς να ενοχλεί.

Ενα sandbox προγραμμα η ενα virtual machine Για πειραματισμους με υποπτα προγραμματα ειναι καλυτερο. Φυσικα δεν τρεχουμε administrator. Με λυπει το γεγονος που βλεπω ακομα και τωρα εμπειρους (εντος και εκτος εισαγωγικων) χρηστες να απενεργοποιουν UAC. .... Αλλα το UAC στα vista/7 ειναι απαραδεκτος οποιος το απενεργοποιει.

Συμφωνούμε απόλυτα. Για δοκιμές virtual machine/virtual box ΚΑΙ ΜΟΝΟ εκεί.

@mmk_sv

Έκανες scan για ιους ή ακόμα;

Δημοσ.

Πράγματι, δεν δίνω απάντηση διότι τις περισσότερες φορές που κάτι πηγαίνει στραβά δεν υπάρχει απλός/σύντομος/εύκολος τρόπος να αρθεί το πρόβλημα.

Εκτός από αυτόν που ανάφερα.

-Αποθηκεύουν bookmarks

-κλπ κλπ

"Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια."

Μιλώντας για οικιακούς χρήστες, η μοναδική και απόλυτη προστασία από το να γίνει ο υπολογιστής μπάχαλο (όχι από ιούς αναγκαστικά)

είναι μόνον το καθολικό αντίγραφο ασφαλείας και τίποτε άλλο.

Είναι απλούστατο και πανεύκολο και όποιος θέλει να εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τις συνήθειές του.

Π.χ. τα bookmarks μπορεί να τα αποθηκεύει σε ένα .txt αρχείο και να παίρνει από εκεί.

Μπορεί να παίρνει ένα νέο καθολικό αντίγραφο μετά από κάποια εγκατάσταση update (windows ή antivirus)

ή εγκατάσταση κάποιου προγράμματος αφού βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά.

Και να έχει ένα-δυο καθολικά αντίγραφα νωρίτερα. κλπ.

Εγώ χρησιμοποιώ explorer και δεν βάζω updates στα windows παρά μια φορά στο τρίμηνο ή όποτε το θυμηθώ.

Δεν είμαι "παν-click-άκιας" και σε ιστοσελίδες προσέχω να μην δίνω προσωπικά στοιχεία ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα (κωδικοί καρτών κλπ) και το antivirus το

ενημερώνω και το χρησιμοποιώ για να εξασφαλίζω ότι τα αρχεία είναι καθαρά όταν πρόκειται να τα μεταφέρω από/προς εξωτερικά μέσα αποθήκευσης.

Aν τύχει να πάω σε κάποια ύποπτη ιστοσελίδα, μετά ξαναπερνώ το αντίγραφο για να είμαι σίγουρος ότι ο υπολογιστής είναι καθαρός.

Επί 10 χρόνια και πλέον με αυτή την τακτική δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, έχω κάνει format μόνον όταν πέρασα από xp sp1 σε sp3 και

σε 7 (δηλ. δυο φορές στα 10 χρόνια !) και ο υπολογιστής δουλεύει πάντα άψογα όπως μετά από format.

Όσοι δεν θέλουν το καθολικό αντίγραφο ας ταλαιπωρούνται.

Δεν τους φταίνε τα windows αλλά το κεφάλι τους...

Και όπως βλέπεις ο φίλος εδώ, δυστυχώς γι' αυτόν, δεν έχει καν recovery cd...

Παρεμπιπτόντως, τα vm και το sandbox είναι καλές λύσεις αλλά για μένα η παραπάνω τακτική είναι καλύτερη....

Αυτά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...