jan1976 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2010 Ήθελα τη γνώμη σας γιατί δε βγάζω άκρη. Στο σπίτι μου, σε καινούργια κατασκευή, 1) O ηλεκτρολόγος έχει περάσει εξάκλωνα καλώδια για τηλέφωνο /internet. Καταρχήν έχω κανένα μειονέκτημα επειδή δεν είναι οκτάκλωνα που ξέρω ότι χρειάζετε το ADSL? 2) Ενώ στο σπίτι υπάρχουν πολλά πριζάκια δικτύου (τέτοια έχει βάλει αντί για τηλεφωνικά) στο κεντρικό πίνακα καταλήγουν τέσσερα τέτοια εξάκλωνα καλώδια (προφανώς έχει ενώσει κάποια καλώδια σε κουτιά διακλάδωσης). Έχω ενώσει εγώ τα καλώδια του πίνακα με κλιπσάκια δικτύου και έχω ενώσει και τα καλώδια στις πρίζες. Συνδέω το καθένα από τα τέσσερα με ρούτερ αλλά έχω internet μόνο από ένα συγκεκριμένο καλώδιο που καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρίζα. Το πρόβλημα είναι το ότι δε μου δίνουν internet οι άλλες πρίζες ενώ οι συνδέσεις είναι ίδιες με αυτό που μπαίνει internet. Τα έχω δοκιμάσει όλα (και ένα ένα καλώδιο στο ρούτερ, και τα ένωσα και τα τέσσερα μαζί στο πίνακα μήπως πάρουν σήμα από το ¨καλό¨ και τα άλλα, και δίνω χειροκίνητα ip δικτύου αλλά τζίφος). Το μόνο που καταφέρνω είναι όταν συνδέω, σε κάποια από τις άλλες πρίζες, τον υπολογηστή να ανάβει το λαμπάκι στο ρούτερ ότι κάτι συνδέθηκε αλλά τελικά δίκτυο δε βλέπει.΄ Συγγνώμη άν σας κούρασα αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω την αποψή σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τυχόν απαντήσεις.
taazz Δημοσ. 28 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2010 Το ethernet χρησιμοποιεί 4 από τα 8 καλώδια για επικοινωνία το πρόβλημα είναι στην συνδεσμολογία. Αν θυμάμαι καλά τα καλώδια που χρησιμοποιούνται ειναι τα 1246. Με τα 12 αντεστραμενα και τα 46 1/1 για router-switch-hab ή ανεστραμένα για σύνδεση PC με PC. Αν δεν μου δώσεις την συνδεσμολογία των υπάρχον καλωδίων ειναι αδύνατον να απαντήσω στο γιατί έχει πρβλήματα. Κάποιος με περισσότερες γνώσεις σε τηλεφωνικά κέντρα και της συνδεσμολογία τους ίσος μπορέσει να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει. Οι παραπάνω πληροφωρίες είναι από μνήμης και δεν έχω φτιάξει καλώδιο ethernet τα τελευταία 15 χρόνια όποτε μπορεί και να κάνω λάθος σε κάποιες λεπτομέριες.
tarantules Δημοσ. 28 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2010 Ήθελα τη γνώμη σας γιατί δε βγάζω άκρη.Στο σπίτι μου, σε καινούργια κατασκευή, 1) O ηλεκτρολόγος έχει περάσει εξάκλωνα καλώδια για τηλέφωνο /internet. Καταρχήν έχω κανένα μειονέκτημα επειδή δεν είναι οκτάκλωνα που ξέρω ότι χρειάζετε το ADSL? Αν η κάρτα ethernet στον υπολογιστή σου είναι 10/100 τότε με τα 4 από τα 6 καλώδια κάνεις δουλειά και δεν έχεις πρόβλημα.Και το θεωρητικό μέγιστο που μπορεί να μεταφέρουν είναι 100Μbit/sec.Δόξα το θεό στην Ελλάδα ακόμα είμαστε μέγιστο θωρητικό τα 24Mbit/sec οπότε δεν σε απασχολεί το ADSL. Εαν τώρα τα χρησιμοποιήσεις και σαν τοπικό δίκτυο τότε μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες (πχ για μεταφορά αρχείων από ένα pc σε άλλο) θα πάρεις αυτά τα 100MBit. Εαν σου είχε βάλει ο ηλεκτρολόγος 8 καλωδιάκια θα μπορούσες να έχεις και gigabit ethernet (ή 10/100/1000).Να ξέρεις όμως οτι σε αυτή την περίπτωση πρέπει και οι 2 πλευρές να το υποστηρίζουν.Δηλαδή κάρτες gigabit ethernet και στις 2 πλευρές και καλώδιο cat5e. Όσον αφορά τώρα την καλώδίωση που έκανες.Για να καταλάβω : Έχεις τραβήξει 4 ethernet καλώδια από κάθε δωμάτιο τα οποία καταλήγουν στο κεντρικό πίνακα.Σωστά; Αυτά προφανώς θα τα συνδέσεις είτε σε ένα router με 4 υποδοχές ethernet είτε σε ένα switch.Σωστά; Εαν έχεις ένα lan tester δοκίμασε τα καλώδια ένα ένα ξεχωριστά.Η σειρά των ακροδεκτών πρέπει να είναι η ΙΔΙΑ και από τη μια πλευρά και από την άλλη. Εαν πας να συνδέσεις ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ το ένα pc με το άλλο με το καλώδιο ethernet ΔΕΝ θα σου δουλέψει.Για να δουλέψεις θέλεις συνδεσμολογία crossover (Το pin1 στο pin3 και το pin2 στο pin6 κα τα υπόλοιπα ίδια). Εαν βάλεις router είτε switch δεν χρειάζεται να κάνεις τέτοια συνδεσμολογία
jan1976 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 29 Αυγούστου 2010 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όντως ο ηλεκτρολόγος έχει τραβήξει 4 ethernet καλώδια από όλα τα δωμάτια, τα οποία καταλήγουν στο κεντρικό πίνακα, τα συνδέω σε ένα router σε 4 υποδοχές ethernet αλλά το παράξενο είναι πως (με την ίδια συνδεσμολογία καλωδίων) μόνο το ένα από τα 4 βλέπει δίκτυο. Σκέφτομαι μήπως έχει γίνει κάποια λάθος σύνδεση σε κάποιο κουτί διακλάδωσης. Αλλά και άν έχει γίνει κάτι τέτοιο γιατί τα λαμπάκια του ρούτερ ανάβουν μόλις συνδέσω τον υπολογιστή σε κάποιο από τα άλλα τρία καλώδια? Το ρούτερ βλέπει δηλαδή ότι κάτι συνδέθηκε αλλά ο υπολογιστής τελικά δε βλέπει δίκτυο.
ppetr Δημοσ. 29 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2010 Τον ηλεκτρολόγο τον φώναξες? Για το κατοστάρι δίκτυο τα pins είναι τα 1,2,3,6
taazz Δημοσ. 29 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2010 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Όντως ο ηλεκτρολόγος έχει τραβήξει 4 ethernet καλώδια από όλα τα δωμάτια, τα οποία καταλήγουν στο κεντρικό πίνακα, τα συνδέω σε ένα router σε 4 υποδοχές ethernet αλλά το παράξενο είναι πως (με την ίδια συνδεσμολογία καλωδίων) μόνο το ένα από τα 4 βλέπει δίκτυο. Σκέφτομαι μήπως έχει γίνει κάποια λάθος σύνδεση σε κάποιο κουτί διακλάδωσης. Αλλά και άν έχει γίνει κάτι τέτοιο γιατί τα λαμπάκια του ρούτερ ανάβουν μόλις συνδέσω τον υπολογιστή σε κάποιο από τα άλλα τρία καλώδια? Το ρούτερ βλέπει δηλαδή ότι κάτι συνδέθηκε αλλά ο υπολογιστής τελικά δε βλέπει δίκτυο. Εάν το λαμπάκι ανάβει στο hub/switch τότε θεωριτικά τα καλώδια έχουν την σωστή συνδεσμολογία. βάζοντας το PC στο δύκτιο μπορείς να δεις το router; 1) Πια IP έχει ο router και τι IP έχουν τα υπόλοιπα μηχανήματα στο δύκτιο; 2) Πόσα PC έχεις στο δύκτιο; 3) Τι αριβώς ενοείς δεν βλέπουν δύκτιο;
mharis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Μήπως να πάρεις ένα tester ? κοστίζει 10-15 euro και θα σε βοηθήσει απίστευτα, αν και πιστεύω ότι το καλώδιο που σου έχει περάσει ο ηλεκτρολόγος είναι λίγο πρόβλημα γιατί απ ότι καταλαβαίνω τα καλώδια δεν είναι ανά ζευγάρια και συνεστραμμένα μεταξύ τους και αυτό δημιουργεί πρόβλημα όταν πρόκειται και για αρκετά μέτρα και πόσο μάλλον αν περνάς και τηλέφωνα σε άλλους αγωγούς. Τα pin 1-2 πρέπει να είναι στο ίδιο συνεστραμμένο ζευγάρι όπως και το 3-6.
tarantules Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Τα pin 1-2 πρέπει να είναι στο ίδιο συνεστραμμένο ζευγάρι όπως και το 3-6. Αυτό δεν το γνώριζα.Μπορείς να μου πεις το λόγο; Ή έχεις καποια πηγή που το αναφέρει;
mharis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Αυτό δεν το γνώριζα.Μπορείς να μου πεις το λόγο; Ή έχεις καποια πηγή που το αναφέρει; Το καλώδιο της κατηγορίας 5 είναι φτιαγμένο από τέσσερα ζεύγη σύστροφων μονωμένων μεταλλικών αγωγών που περιβάλλονται από έναν κοινό μανδύα καλωδίων. Τα ζεύγη είναι συνεστραμένα για να αλληλοεξουδετερώνεται το μαγνητικό πεδίο των δύο αγωγών. Με αυτό το τρόπο εξουδετερώνεται ο θόρυβος μεταξύ των αγωγών αλλά έχουμε και ελαχιστοποιημένη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον (γειτονικούς αγωγούς - γειτονικά συνεστραμμένα ζεύγη). έχω δει καλώδια αρκετών μέτρων που έχουν μπει όπως να ναι και όμως δούλευαν και άλλες φορές μικρότερα που δεν έπαιζαν με τίποτα, έχει να κάνει και με τον εξοπλισμό που υπάρχει στα άκρα. Το μόνο σίγουρο είναι το δεν υπάρχουν για πλάκα τα πρωτοκολλά Τ568Α και Τ568Β που κανονίζουν με ποία σειρά μπαίνουν τα καλώδια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.