Προς το περιεχόμενο

Εκτίμηση Κόστους

memos10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για custom εφαρμογές ξεκκινάς από 2.000€ + ΦΠΑ χωρίς να περιλαμβάνεται το hosting, domain, συμβόλαιο συντήρησης κτλ.

Εννοείται βέβαια ότι στην τιμή που αναφέρω περιλαμβάνεται το κόστος για τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που χρησιμοποιούνται.

Για ιστοσελίδες που στηρίζονται σε open source ή GNU CMS, το κόστος είναι σημαντικά μικρότερο. Αν σου αρέσει κάποια ιστοσελίδα βασισμένη σε joomla, drupal ή άλλο αντίστοιχο CMS απλά ζητάς τα αρχεία του site από τον Developer. Είναι υποχρεωμένος να στα δώσει δωρεάν, σύμφωνα με την άδεια χρήσης τους.

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
offtopic,

Αυτου του είδους οι σελίδες, είναι αξιόπιστες, ή πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Το goldendeals.gr πουλάει "τρελλά" κι έχει εκπληκτικές προσφορές.Το θεωρώ αξιόπιστο...

Δημοσ.
offtopic,

Αυτου του είδους οι σελίδες, είναι αξιόπιστες, ή πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Το goldendeals.gr πουλάει "τρελλά" κι έχει εκπληκτικές προσφορές.Το θεωρώ αξιόπιστο...

• Members
Δημοσ.
offtopic,

Ένας φίλος μου δουλεύει για το site της groupon οπότε ακόμα κι αν δεν έχω αγοράσει προς το παρόν καμία προσφορά (αποφεύγω να δημιουργώ στον εαυτό μου ανάγκες που δεν έχω :P), ξέρω ότι οι συναλλαγές είναι αξιόπιστες. Το ίδιο υποθέτω ότι θα ισχύει και για τα υπόλοιπα - τουλάχιστον για τα πιο δημοφιλή.

• Members
Δημοσ.
offtopic,

Ένας φίλος μου δουλεύει για το site της groupon οπότε ακόμα κι αν δεν έχω αγοράσει προς το παρόν καμία προσφορά (αποφεύγω να δημιουργώ στον εαυτό μου ανάγκες που δεν έχω :P), ξέρω ότι οι συναλλαγές είναι αξιόπιστες. Το ίδιο υποθέτω ότι θα ισχύει και για τα υπόλοιπα - τουλάχιστον για τα πιο δημοφιλή.

Δημοσ.
Αν σου αρέσει κάποια ιστοσελίδα βασισμένη σε joomla, drupal ή άλλο αντίστοιχο CMS απλά ζητάς τα αρχεία του site από τον Developer. Είναι υποχρεωμένος να στα δώσει δωρεάν, σύμφωνα με την άδεια χρήσης τους.

Δεν νομίζω να ισχύει αυτό.

Δημοσ.

Και όμως ισχύει. Γι'αυτό δεν χρησιμοποιώ open source CMS με τέτοιες άδειες χρήσης. Σκοπεύω κάποια στιγμή να ανοιχτώ και στο εξωτερικό όπου οι νόμοι τηρούνται, και δεν θέλω να αναπτύξω κάτι το οποίο θα μου το πάρουν δωρεάν.

Από το επίσημο site του joomla

http://www.joomla.org/about-joomla.html

Joomla is free, open, and available to anyone under the GPL license.

Η άδεια χρήσης GPL

http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html#TOC1

Εδώ είναι η Ελληνική μετάφραση της άδειας GPL

http://www.eexi.gr/?q=node/16

Ως "Πρόγραμμα" στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το CMS με άδεια GPL, το οποίο χρησιμοποιεί κάποιος developer για να αναπτύξει την ιστοσελίδα.

3. Επιτρέπεται η αντιγραφή και διανομή του Προγράμματος (ή έργου βασισμένο σε αυτό, σύμφωνα με την Ενότητα 2) σε μορφή κώδικα ή εκτελέσιμη μορφή, σύμφωνα με τους όρους των Ενοτήτων 1 και 2 ανωτέρω, με την προϋπόθεση ότι προβαίνετε και σε μία εκ των ακόλουθων ενεργειών:

α) Συνοδεύετε το Πρόγραμμα με τον πλήρη αντίστοιχο πηγαίο κώδικα σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή, ο οποίος πρέπει να διανέμεται υπό τους όρους των Ενοτήτων 1 και 2 παραπάνω, σε ένα συνηθισμένο μέσο ανταλλαγής λογισμικού - ή,

β) Συνοδεύετε το Πρόγραμμα με γραπτή προσφορά, ισχύουσα τουλάχιστον για τρία χρόνια και με χρέωση όχι μεγαλύτερη από το κόστος διανομής του κώδικα, παράδοσης σε οποιονδήποτε τρίτο ενός πλήρους αντιγράφου του αντίστοιχου πηγαίου κώδικα σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή, ο οποίος πρέπει να διανέμεται υπό τους όρους των Ενοτήτων 1 και 2 ως ανωτέρω, σε συνηθισμένο μέσο ανταλλαγής λογισμικού- ή,

γ) Συνοδεύετε το Πρόγραμμα με τις πληροφορίες που λάβατε σχετικά με την προσφορά διανομής του αντίστοιχου πηγαίου κώδικα. (Η εναλλακτική αυτή επιλογή επιτρέπεται μόνο για μη εμπορική διανομή και μόνο εφόσον λάβατε το πρόγραμμα σε κώδικα μηχανής ή άλλο παράγωγο κώδικα ή εκτελέσιμη μορφή με αυτήν την προσφορά, σύμφωνα με την Υποενότητα [β] παραπάνω.)

Δημοσ.

Προφανώς μιλάνε για τον κώδικα του Joomla, όχι για κώδικα που έχεις αναπτύξει εσύ ή την παραμετροποίηση που έχεις κάνει.

Δημοσ.

Διάβασε ολόκληρη την GPL άδεια για να αποκτήσεις μια καλύτερη άποψη επί του θέματος.

Από την στιγμή που αναπτύσσεις μια δικιά σου εφαρμογή πάνω σε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι υπό την άδεια GPL, τότε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η εφαρμογή αυτή θα είναι υπό την άδεια GPL, θα έχεις αναφορές στο αρχικό πρόγραμμα καθώς και θα αναφέρεις τις αλλαγές που έχεις κάνει.

Όταν αναπτύσσεις μια εφαρμογή σε joomla, drupal, κτλ, χρεώνεις τις υπηρεσίες σου για το στήσιμο, τα γραφιστικά κτλ, αλλά το τελικό προϊόν είναι ελεύθερο λογισμικό το οποίο τόσο εσύ όσο και ο πελάτης σου είσαστε υποχρεωμένοι να το δώσετε δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο με την μορφή πηγαίου κώδικα.

Επιτρέπεται μόνο η χρέωση ενός λογικού ποσού για το δισκάκι και για τα μεταφορικά.

update

Εδώ το εξηγεί καλύτερα

http://el.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

...

Η άδεια GPL, που δημιουργήθηκε για τα προγράμματα που έγραφε το Gnu Project, δίνει στους κατόχους ενός προγράμματος τα ακόλουθα τέσσερα δικαιώματα, που στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού είναι γνωστά και ως Τέσσερις Ελευθερίες:

• να τρέξουν ένα πρόγραμμα για οποιοδήποτε λόγο.
  • να μελετήσουν τη λειτουργία ενός προγράμματος και να το τροποποιήσουν
  • να διανείμουν αντίγραφα του προγράμματος έτσι ώστε να βοηθήσουν τον πλησίον
  • να βελτιώσουν το πρόγραμμα και να προσφέρουν τις βελτιώσεις στο κοινό, έτσι ώστε να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα

Προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι ο ανοιχτός κώδικας, δηλαδή ο κώδικας του προγράμματος να είναι γνωστός και προσβάσιμος στον χρήστη. Η διαφορά της GPL από την BSD είναι ότι κάθε αντίγραφο, παράγωγο και προϊόν ενός GPL προγράμματος, υποχρεούται να κυκλοφορεί κι αυτό υπό την ίδια άδεια. Αντίθετα στην άλλη περίπτωση, τα παράγωγα προγράμματα μπορεί να είναι και ιδιόκτητα (κλειστού κώδικα).

...

Δημοσ.

Τα μέρη της δουλειάς σου που δεν αποτελούν αντίγραφο, παράγωγο και προϊόν ενός GNU λογισμικού μπορείς να τα έχεις σε όποια άδεια χρήσης θέλεις.

Επίσης

Q: A company is running a modified version of a GPL'ed program on a web site. Does the GPL say they must release their modified sources?

A: The GPL permits anyone to make a modified version and use it without ever distributing it to others. What this company is doing is a special case of that. Therefore, the company does not have to release the modified sources.

It is essential for people to have the freedom to make modifications and use them privately, without ever publishing those modifications. However, putting the program on a server machine for the public to talk to is hardly “private” use, so it would be legitimate to require release of the source code in that special case. Developers who wish to address this might want to use the GNU Affero GPL for programs designed for network server use.

http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#UnreleasedMods

[edit] Ακόμα:

Όταν αναπτύσσεις μια εφαρμογή σε joomla, drupal, κτλ, χρεώνεις τις υπηρεσίες σου για το στήσιμο, τα γραφιστικά κτλ, αλλά το τελικό προϊόν είναι ελεύθερο λογισμικό το οποίο τόσο εσύ όσο και ο πελάτης σου είσαστε υποχρεωμένοι να το δώσετε δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο με την μορφή πηγαίου κώδικα.

Επιτρέπεται μόνο η χρέωση ενός λογικού ποσού για το δισκάκι και για τα μεταφορικά.

Τσου, δεν υπάρχει περιορισμός για το ποσό.

Q: Does the GPL allow me to sell copies of the program for money?

A: Yes, the GPL allows everyone to do this. The right to sell copies is part of the definition of free software. Except in one special situation, there is no limit on what price you can charge. (The one exception is the required written offer to provide source code that must accompany binary-only release.)

Δημοσ.

StavrosD , απ αυτά που διάβασα και παρέθεσες είναι σαφέστατο οτι αναφέρεται σε βελτιώσεις που ίσως έχει κάνει κάποιος χρήστης ενός cms στο development ώστε να θεωρείται ότι εξελίχθηκε.Το αν το χει προσαρμόσει στα μέτρα του απλά , εκτός του ότι δεν είναι χρήσιμο (διότι δεν είναι αυτή η έννοια του cms) δεν απαιτείται και η διάδωση του κώδικα.Φυσικά για τμήματα που αφορούν την σχεδίαση της σελίδας όπως css και html ούτε λόγος έτσι?

Αν δεν ισχύουν αυτά που λέω θα μπορούσαμε τότε όλοι με τους όρους χρήσης του joomla να απαιτήσουμε πχ απ'την Rockettheme να μας δώσει τον κώδικα των templates.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...