Προς το περιεχόμενο

Μεταγενέστερη ελληνική παράδοση και πολιτισμός...

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Alchemist

Για ποιον ακριβώς λόγο το βρήσκεις "ντροπιαστικό" ;

Η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων δεν είναι μόνο τα Αρχαία κείμενα του Πλάτων και ο ...Παρθενώνας,αλλά και όλα αυτά που περιγράφεις !

η παραδοσιακή μουσική στηρίζεται σε τέτοιους στίχους,γιατί,αν μη τι άλλο,ήταν και άλλες εποχές να μην ξεχνάμε ...

Αρα καλά κάνουν και ονομάζουν τις εκδηλώσεις "πολιτιστικές" γιατί έτσι είναι και αυτές είναι ο χαρακτήρας τους.

τέτοια γράφετε περί "μένουν 10 άτομα στο χωριό τον χειμώνα" και μετά μας αποκαλούν περιφέρεια ...

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Alchemist

Για ποιον ακριβώς λόγο το βρήσκεις "ντροπιαστικό" ;

Η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων δεν είναι μόνο τα Αρχαία κείμενα του Πλάτων και ο ...Παρθενώνας,αλλά και όλα αυτά που περιγράφεις !

η παραδοσιακή μουσική στηρίζεται σε τέτοιους στίχους,γιατί,αν μη τι άλλο,ήταν και άλλες εποχές να μην ξεχνάμε ...

Αρα καλά κάνουν και ονομάζουν τις εκδηλώσεις "πολιτιστικές" γιατί έτσι είναι και αυτές είναι ο χαρακτήρας τους.

τέτοια γράφετε περί "μένουν 10 άτομα στο χωριό τον χειμώνα" και μετά μας αποκαλούν περιφέρεια ...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εγώ, ό,τι και να λέτε, δεν χάνω το πανηγύρι στο χωριό μου. Μπορεί να μου σπάνε τα τύμπανα, και να ανακατεύεται το στομάχι μου από κάποια συγκεκριμένα τραγούδια,αλλά αξίζει!

Δημοσ.
Προ λίγου είδα πως ο "πολιτιστικός όμιλος" του χωριού μου έκανε σελίδα στο facebook, πράγμα θετικό κατά την γνώμη μου... Αυτό όμως με έβαλε σε κάποιες σκέψεις, για τις οποίες θα ήθελα να ακούσω και την δική σας γνώμη...

Βλέπω λοιπόν σε πολλά χωριά, οποιασδήποτε περιοχής τέτοιους πολιτιστικούς ομίλους, οι οποίοι ως κύριο "έργο" έχουν την δημιουργία ομάδων από νέους και μη, που ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και χορεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας... Ωραία όλα αυτά, αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν τους ταιριάζει καθόλου ο όρος "πολιτιστικός", γιατί για να είναι κάποιος όμιλος πολιτιστικος, αυτονόητο είναι πως πρέπει να αναδεικνύει "πολιτισμό"...

Προσωπικά το "θέαμα" που βλέπω όταν γυρνάω στο χωριό μου, 5-10 γιαγιάδες να κλαψουρίζουν/νιαουρίζουν/γαυγίζουν προσπαθώντας να τραγουδήσουν, άλλους 20-30 ανθρώπους να χορεύουν με παραδοσιακές φορεσιές, και όλα αυτά για τραγούδια των οποίων το βαθυστόχαστο νόημα είναι πως το μήλο είναι κόκκινο και ροϊδοβαμμένο, μόνο για πολιτισμό δεν πρόκειται... Σίγουρα είναι ωραία όλα αυτά (για κάποιους), αφού ο κόσμος γλεντάει και διασκεδάζει, αλλά προσωπικά το θεωρώ ντροπή αυτό το πράγμα να λέγεται πολιτιστική εκδήλωση... Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν λεγόταν χορευτικός όμιλος, ή παραδοσιακό γλέντι, αλλά κατα την ταπεινή μου άποψη, αυτό απέχει έτη φωτός από την έννοια του πολιτισμού... Θα το δεχόμουν, αν αυτοί οι όμιλοι ασχολούνταν παράλληλα με διάφορα τοπικά θέματα της περιοχής, όπως π.χ. πιθανά αρχαία/μνημεία που βρίσκονται εκεί, ή θεματικές ημέρες σχετικές με μεγάλους άνθρωπους που έβγαλε ο τόπος, ασχολούνταν και με τους χορους σαν δευτερέυων παραδοσιακό στοιχείο... Αλλά αυτό που γίνεται τώρα δεν μου αρέσει καθόλου και όπως προείπα δεν το θεωρώ πολιτισμό...

Να ρωτησω λοιπον, γιατι δεν το παμε αναποδα, και να ξεκινησουμε απο το τι θα επρεπε να προβαλλεται ως πολιτισμος σε αυτα τα χωρια, αντι των παραδοσιακων χορων - τραγουδιων;

Συγκεκριμενοποιησε καπως το τι εχεις κατα νου για το θεμα πολιτισμος.

• Moderators
Δημοσ.
Το βασικό Point μου βρίσκεται στο ότι το βαθύτερο νόημα των τραγουδιών είναι πράγματα όπως το ότι το "μήλο είναι ροϊδοβαμμένο" και πως "άϊντε βασιλκούδα, ο γιάννης έγινε δήμαρχος"... Και στο ότι βλέπω να παραγκονίζονται άλλα ουσιωδώς πολιτιστικά πράγματα...

Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα καψουροτράγουδα του Πανταζή, οι "σκεπτόμενες" μπαλάντες του Χαντζηγιάννη, τα κομμουνιστικά του Παπακωνσταντίνου, τα μεσαιωνικά των Blind Guardian και οι Τέσσερις Εποχές του Vivaldi έχουν μεγαλύτερη αξία από το "ροϊδοβαμμένο μήλο"; Ποιά είναι τα οικουμενικά κριτήρια που προσδιορίζουν ποιά τραγούδια συνεισφέρουν στον πολιτισμό ενός λαού και ποιά όχι; Και ειδικότερα γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα για να θεωρηθεί ένα τραγούδι προϊόν πολιτισμού και κουλτούρας;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...