Προς το περιεχόμενο

Επιλογή γλώσσας για επαγγελματικούς σκοπούς

computeras13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα αρχίσω λέγοντας οτι είμαι φοιτητής πληροφορικής στα τελειώματα μου (το ερχόμενο εξάμηνο κάνω την πρακτική μου και τελειώνω). Στην σχολή λοιπόν διδάχθηκα κυρίως java και έκανα και ένα project σε vb. Η vb μπορώ να πω οτι δεν με κέρδισε λόγω της αποκλειστικότητας των windows....

Θέλω λοιπόν να ασχοληθώ όπως καταλάβατε με μια γλώσσα που να δουλεύει σε όλες τις πλατφόρμες (ή σχεδόν όλες το πολύ πολύ).

Οι γνώσεις μου σε java είναι σε κάποιο επίπεδο (σχετικά καλό θα έλεγα τουλάχιστον σε σχέση με άλλων που βλέπω). Πρόσφατα έριξα μια ματιά στην python και στην QT.

Εσείς τι λέτε (οι επαγγελματίες του χώρου); Να εμβαθύνω τις γνώσεις μου σε java, να ασχοληθώ με pyQT ή να ασχοληθώ με κάποια άλλη γλώσσα;! Να υπενθυμίσω πως μιλάω πάντα για ασχολία επαγγελματικά και όχι για προσωπικά project.

Ευχαριστώ για οποιαδήποτε άποψη!

Δημοσ.

Αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά η java είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επίσης θα σου πρότεινα και .net development με c#.

Δημοσ.

Εξαρτάται πάντα βέβαια με τι θες να ασχοληθείς αλλά εγώ θα σου πρότεινα .Net Framework και συγκεκριμένα C# για τους εξής λόγους :

• Ως τεχνολογία είναι σύγχρονη, ώριμη, έχει αρκετά μεγάλη διείσδυση στην αγορά και πάρα πολύ καλά και συγκεκριμένα εργαλεία για development.
  • Μεγάλο user base και βιβλιογραφία
  • Υπάρχει ζήτηση (δουλειές που θέλουν .Net developers)
  • Μαθαίνοντας C# μπορείς να γράψεις Services, Desktop Applications, Web Applications και Mobile Applications. Τον κώδικα που γράφεις σε κάθε ένα από τα παραπάνω μπορείς σχεδόν πάντα να τον χρησιμοποιείς και σε όλα τα υπόλοιπα.
  • Όσο για cross platform, εδώ μειονεκτεί αλλά υπάρχει το Mono (open source .Net) που γίνεται καλή δουλειά.

Όλα τα παραπάνω περίπου ισχύουν και για Java (ίσως όχι τα καλά και συγκεκριμένα εργαλεία). Σίγουρα η java είναι ακόμα πιο φορητή αλλά και πολύ πιο αργή.

Στους υπέρμαχους της C++ πάντα λέω ότι η γλώσσα αυτή δεν έχει επαρκή standard βιβλιοθήκη, δεν έχεις τη δυνατότητα να αναπτύξεις όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους εφαρμογών (π.χ. δεν υπάρχει C++ για web), έχει τρομερά πολύπλοκο συντακτικό, οι debuggers που υπάρχουν δεν συγκρίνονται με τους debuggers μιας managed / interpreted γλώσσας και επιπλέον δεν διαθέτει memory management και bounds checking. Τώρα αν ήθελα performance αντί για λειτουργικότητα και αποδοτικότητα θα έγραφα σε C.

Δημοσ.

Βλέπω δύο ψήφους για C#! Ενδιαφέρον. Δεν έχω ασχοληθεί, μόνο έχω δει κάποια μικρά κομμάτια κώδικα και απ' ότι είδα πιστεύω η μεταπήδηση από Java σε C# θα είναι εύκολη.

Μπορεί να υπάρχει το Mono αλλά και πάλι μένεις κολλημένος σε windows όσον αφορά το περιβάλλον προγραμματισμού. Αναγκαίο κακό στην προκειμένη περίπτωση θα μου πεις.

Όσον αφορά την C++ θα συμφωνήσω, ποτέ δεν την είχα συμπαθήσει λόγω των προαναφερθέντων λόγων.

Οπότε απ' ότι κατάλαβα την python την έχουμε λίγο στο περιθώριο στην Ελλάδα ή είναι γενικό το φαινόμενο (και στο εξωτερικό πχ);! (όχι ότι με τρέλανε σαν γλώσσα αλλά πληροφοριακά)

Δημοσ.

Αν θες να ασχοληθείς με εμπορικές εφαρμογές δες C# & .NET αν πας σε C++ τότε δες προς C++ Builder/VCL καθώς προσφέρουν ένα πολύ εύχρηστο framework, όπως επίσης ένα καλό IDE και αρκετά βοηθητικά προγράμματα (πχ. αυτόματο έλεγχο σφαλμάτων μνήμης κτλ) που καθιστούν την ανάπτυξη εφαρμογών σε C/C++ "ανθρώπινη". Διαφορετικά η C# είναι μονόδρομος.

Δημοσ.
Οπότε απ' ότι κατάλαβα την python την έχουμε λίγο στο περιθώριο στην Ελλάδα ή είναι γενικό το φαινόμενο (και στο εξωτερικό πχ);! (όχι ότι με τρέλανε σαν γλώσσα αλλά πληροφοριακά)

Με βάση τα στατιστικά των Indeed.com και SimplyHired.com, στις αγγελίες εργασίας η Python σε σύγκριση με άλλες γλώσσες φαίνεται να έχει μικρή διάδοση αλλά μεγάλο ρυθμό αύξησης της διάδοσης.

embedjobgraph.png?q=C%2C+C%2B%2B%2C+Java%2C+.Net%2C+Perl%2C+Python%2C+Ruby%2C+PHPjobgraph.png?q=C%2C+C%2B%2B%2C+Java%2C+.Net%2C+Perl%2C+Python%2C+Ruby%2C+PHP&relative=1&relative=1

To TIOBE πάλι, με τη δική του μεθοδολογία υπολογίζει ότι η κοινότητα της Python έχει παρόμοια δυναμική στο web με αυτή της C#.

Όπως και να έχει, μην ξεχνάμε ότι projects όπως οι περισσότερες web εφαρμογές της Google, το Youtube, το Reddit και το Eve Online βασίζονται σε Python. Είναι όμορφη και σύγχρονη γλώσσα με τεράστιο community που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν κάθε είδους εφαρμογές, κάποιος που ξεκινάει ένα δικό του project, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό, σίγουρα αξίζει να την εξετάσει.

Δημοσ.

Με βάση τα στατιστικά των Indeed.com και SimplyHired.com, στις αγγελίες εργασίας η Python σε σύγκριση με άλλες γλώσσες φαίνεται να έχει μικρή διάδοση αλλά μεγάλο ρυθμό αύξησης της διάδοσης.

embedjobgraph.png?q=C%2C+C%2B%2B%2C+Java%2C+.Net%2C+Perl%2C+Python%2C+Ruby%2C+PHPjobgraph.png?q=C%2C+C%2B%2B%2C+Java%2C+.Net%2C+Perl%2C+Python%2C+Ruby%2C+PHP&relative=1&relative=1

To TIOBE πάλι, με τη δική του μεθοδολογία υπολογίζει ότι η κοινότητα της Python έχει παρόμοια δυναμική στο web με αυτή της C#.

Όπως και να έχει, μην ξεχνάμε ότι projects όπως οι περισσότερες web εφαρμογές της Google, το Youtube, το Reddit και το Eve Online βασίζονται σε Python. Είναι όμορφη και σύγχρονη γλώσσα με τεράστιο community που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν κάθε είδους εφαρμογές, κάποιος που ξεκινάει ένα δικό του project, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό, σίγουρα αξίζει να την εξετάσει.

Δημοσ.

@nske μπορώ να πω οτι είσαι αναλυτικότατος! Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας :) Από τα διαγράμματα είδα (πέραν της c) οτι υπάρχει αρκετή ζήτηση για java και .NET.

Με το Mono δεν ήξερα οτι μπορείς και να προγραμματίσεις σε linux, ενδιαφέρον αυτό. Θα ρίξω μια ματιά στην C# να δω πως θα μου φανεί :) Αν με ικανοποιήσει θα μείνω εκεί, αν πάλι όχι τουλάχιστον να ξέρω κάποια βασικά πράγματα σε περίπτωση που χρειαστεί να ασχοληθώ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όσον αφορά την python αυτό που με τράβηξε είναι αυτό που ανέφερε ο nske οτι χρησιμοποιείται σε αρκετές μεγάλες εφαρμογές :)

Δημοσ.

@nske μπορώ να πω οτι είσαι αναλυτικότατος! Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας :) Από τα διαγράμματα είδα (πέραν της c) οτι υπάρχει αρκετή ζήτηση για java και .NET.

Με το Mono δεν ήξερα οτι μπορείς και να προγραμματίσεις σε linux, ενδιαφέρον αυτό. Θα ρίξω μια ματιά στην C# να δω πως θα μου φανεί :) Αν με ικανοποιήσει θα μείνω εκεί, αν πάλι όχι τουλάχιστον να ξέρω κάποια βασικά πράγματα σε περίπτωση που χρειαστεί να ασχοληθώ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όσον αφορά την python αυτό που με τράβηξε είναι αυτό που ανέφερε ο nske οτι χρησιμοποιείται σε αρκετές μεγάλες εφαρμογές :)

Δημοσ.

Η γλώσσα δεν έχει καμία σημασία αν δουλεύεις με .ΝΕΤ

VB.NET και C#.NET είναι ίδιες.

Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι WPF/Silverlight και WCF. Ο ελάχιστος κώδικας των events δεν έχει σημασία.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...