konnak Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 Πρόσφατα αντιμετώπιζα αυτά τα προβλήματα με το 7ετίας desktop σύστημά μου. Χτες έκλεισε για τελευταία μάλλον φορά, σήμερα δεν άνοιξε ποτέ. Ακολούθησα συμβουλές κάποιων μελών στο άλλο θέμα, αλλά φευ. Κάνοντας το βραχυκύκλωμα GND-PWR_ON στο τροφοδοτικό δούλεψε κανονικά (το τροφοδοτικό μόνο), οπότε το θέμα μας μάλλον είναι η μητρική. Όπως και να χει, επειδή αυτή η κατάσταση το τελευταίο διάστημα προϊδέαζε για κάτι "κακό" (ο υπολογιστής άνοιγε μόνος του κανά 10λεπτο αφότου είχα πέσει για ύπνο, το πρωί δεν άνοιγε με τον διακόπτη αλλά μόνος του κανά 10λεπτο μετά, κτλ) είχα πάρει απόφαση μια φρέσκια αρχή. Το ερώτημα είναι, πώς θα ελαχιστοποιήσω το κόστος ενός νέου συστήματος, κρατώντας κομμάτια από το τωρινό; Έχουμε και λέμε: Τροφοδοτικό Heroichi Power Op 475, λέει ότι βγάζει 475 W, αλλά με προβληματίζει ότι έχει συνδέσεις με μητρική 20-pin και 4-pin. Όποια νέα μητρική είδα είχε 8-pin (αντί για 4-pin) connector και μόνο μια-δυο φτηνές είχαν 4-pin. Ακόμα και έτσι, θα σηκώνει ένα νέο σύτημα (βλέπε παρακάτω τι επεξεργαστή/υλικό σκοπεύω να βάλω) αυτό το (παλιό η αλήθεια είναι) τροφοδοτικό; Τράβηξα και μια εικόνα από το αυτοκόλλητο που έχει πάνω αν κάποιος θέλει επιπλέον πληροφορίες: Κουτί Midi Heroichi 6A19. Εδώ φαντάζομαι δεν υπάρχει πρόβλημα να δεχθεί τη νέα μητρική. IDE συσκευές. Το δεύτερο που με ανησυχεί, καθώς είδα ότι πλέον οι νέες μητρικές αγνοούν τον δίαυλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύω να πρέπει να πάρω νέο DVD-RW. Έχω και έναν IDE δίσκο ο οποίος όμως μπορεί να μπει σε μια θηκούλα που έχω και να γίνει ωραιότατα εξωτερικός, οπότε και ένας δίαυλος IDE θα με κάλυπτε (ή βάζω το δίσκο μαζί με το DVD-RW, έτσι κι αλλιώς δε με απασχολεί πτώση ταχύτητας διαύλου μια στο τόσο που θα γράφω ένα δισκάκι). Μια AGP κάρτα 6600GT που δεν με ενδιαφέρει, καθώς στοχεύω σε μητρική με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, η οποία θα έχει δυνατότητα αποκωδικοποίησης HD υλικού (VC1). Από 'κει και πέρα, μια καρτούλα PCI που έχω (SATA Controller) και μία παλιά κάρτα τηλεόρασης (επίσης PCI) δεν με ενδιαφέρουν. Στοχεύοντας σε ένα σύστημα με ελάχιστες απαιτήσεις (από μένα) 4πύρηνο AMD Phenom II X4 και 4 GB RAM, θέλω μια μητρική με ενσωματωμένη αξιοπρεπή κάρτα γραφικών, καθώς το σύτημα ΔΕΝ προορίζεται για gaming. Budget έχω γύρω στα 350-400 ευρώ. Από το πρωί κοιτάω διάφορα τόπικ, και βλέπω ότι προτείνονται συνήθως: Επεξεργαστής: AMD Phenom II X4 955 (sAM3, Cache 8MB, 3.2GHz, Box) 155,00 € Μητρική: Asrock 880 G XTREME 3 136,20 € RAM: Corsair 4GB DDR3-1333 Ram Kit (2 x 2GB, PC3 10666, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9A) 119,00 € Που αξίζει να μειώσω τις απαιτήσεις; Μάλλον μητρική μπορώ να πάω πιο χαμηλά σε κάποια από αυτές πχ. αλλά δε θα θελα να πάω σε κάποια με πολύ αδύναμη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών - αν και η αλήθεια είναι ότι όποτε θελήσω προσθέτω μία ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Ωστόσο το θέμα είναι σ' αυτή τη φάση να μην με προβληματίσει η ενσωματωμένη για τη χρήση που θέλω. Το άλλο που με προβληματίζει στην Asrock είναι ότι απ' ότι βλέπω δεν έχει δίαυλο IDE (που σημαίνει αγορά και DVD-RW). Το άλλο κομμάτι που βλέπω να επιδέχεται κάποια έκπτωση είναι ο επεξεργαστής (να πάω πχ. στον AMD Phenom II X4 925 (AM3, 2.8GHz, Cache 6MP, Box ) αλλά αναρωτιέμαι αν αξίζει για 17 ευρώ να αφήσω έναν πιο future-proof επεξεργαστή. Τι γνώμη έχετε; Τα 410 σύνολο της παραπάνω σύνθεσης δύσκολα μειώνονται; Μιλάω φυσικά θεωρώντας ότι το υπάρχον τροφοδοτικό αρκεί, αλλιώς τα πιάνω απ' την αρχή. ΥΓ: Θα προτιμούσα τα κομμάτια να είναι από το Πλαίσιο, γιατί αφ' ενός θα γλιτώσω την συναρμολόγηση (δεν έχω δυστυχώς πολύ χρόνο και βιάζομαι να έχω γρήγορα λειτουργικό PC) αφ' ετέρου θέλω να μπορώ να πάω στο κατάστημα να αλλάξω πιθανώς ελαττωματικό κομμάτι (φτου φτου) καθώς στην Πάτρα δεν έχουν υποκαταστήματα άλλα e-shop (άντε υπάρχει και το e-shop.gr) και να μη μπλέκω με κούριερ και ιστορίες. Άντε το πολύ να πάρω τις μνήμες από αλλού.
konnak Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 Πρόσφατα αντιμετώπιζα αυτά τα προβλήματα με το 7ετίας desktop σύστημά μου. Χτες έκλεισε για τελευταία μάλλον φορά, σήμερα δεν άνοιξε ποτέ. Ακολούθησα συμβουλές κάποιων μελών στο άλλο θέμα, αλλά φευ. Κάνοντας το βραχυκύκλωμα GND-PWR_ON στο τροφοδοτικό δούλεψε κανονικά (το τροφοδοτικό μόνο), οπότε το θέμα μας μάλλον είναι η μητρική. Όπως και να χει, επειδή αυτή η κατάσταση το τελευταίο διάστημα προϊδέαζε για κάτι "κακό" (ο υπολογιστής άνοιγε μόνος του κανά 10λεπτο αφότου είχα πέσει για ύπνο, το πρωί δεν άνοιγε με τον διακόπτη αλλά μόνος του κανά 10λεπτο μετά, κτλ) είχα πάρει απόφαση μια φρέσκια αρχή. Το ερώτημα είναι, πώς θα ελαχιστοποιήσω το κόστος ενός νέου συστήματος, κρατώντας κομμάτια από το τωρινό; Έχουμε και λέμε: Τροφοδοτικό Heroichi Power Op 475, λέει ότι βγάζει 475 W, αλλά με προβληματίζει ότι έχει συνδέσεις με μητρική 20-pin και 4-pin. Όποια νέα μητρική είδα είχε 8-pin (αντί για 4-pin) connector και μόνο μια-δυο φτηνές είχαν 4-pin. Ακόμα και έτσι, θα σηκώνει ένα νέο σύτημα (βλέπε παρακάτω τι επεξεργαστή/υλικό σκοπεύω να βάλω) αυτό το (παλιό η αλήθεια είναι) τροφοδοτικό; Τράβηξα και μια εικόνα από το αυτοκόλλητο που έχει πάνω αν κάποιος θέλει επιπλέον πληροφορίες: Κουτί Midi Heroichi 6A19. Εδώ φαντάζομαι δεν υπάρχει πρόβλημα να δεχθεί τη νέα μητρική. IDE συσκευές. Το δεύτερο που με ανησυχεί, καθώς είδα ότι πλέον οι νέες μητρικές αγνοούν τον δίαυλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύω να πρέπει να πάρω νέο DVD-RW. Έχω και έναν IDE δίσκο ο οποίος όμως μπορεί να μπει σε μια θηκούλα που έχω και να γίνει ωραιότατα εξωτερικός, οπότε και ένας δίαυλος IDE θα με κάλυπτε (ή βάζω το δίσκο μαζί με το DVD-RW, έτσι κι αλλιώς δε με απασχολεί πτώση ταχύτητας διαύλου μια στο τόσο που θα γράφω ένα δισκάκι). Μια AGP κάρτα 6600GT που δεν με ενδιαφέρει, καθώς στοχεύω σε μητρική με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, η οποία θα έχει δυνατότητα αποκωδικοποίησης HD υλικού (VC1). Από 'κει και πέρα, μια καρτούλα PCI που έχω (SATA Controller) και μία παλιά κάρτα τηλεόρασης (επίσης PCI) δεν με ενδιαφέρουν. Στοχεύοντας σε ένα σύστημα με ελάχιστες απαιτήσεις (από μένα) 4πύρηνο AMD Phenom II X4 και 4 GB RAM, θέλω μια μητρική με ενσωματωμένη αξιοπρεπή κάρτα γραφικών, καθώς το σύτημα ΔΕΝ προορίζεται για gaming. Budget έχω γύρω στα 350-400 ευρώ. Από το πρωί κοιτάω διάφορα τόπικ, και βλέπω ότι προτείνονται συνήθως: Επεξεργαστής: AMD Phenom II X4 955 (sAM3, Cache 8MB, 3.2GHz, Box) 155,00 € Μητρική: Asrock 880 G XTREME 3 136,20 € RAM: Corsair 4GB DDR3-1333 Ram Kit (2 x 2GB, PC3 10666, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9A) 119,00 € Που αξίζει να μειώσω τις απαιτήσεις; Μάλλον μητρική μπορώ να πάω πιο χαμηλά σε κάποια από αυτές πχ. αλλά δε θα θελα να πάω σε κάποια με πολύ αδύναμη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών - αν και η αλήθεια είναι ότι όποτε θελήσω προσθέτω μία ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Ωστόσο το θέμα είναι σ' αυτή τη φάση να μην με προβληματίσει η ενσωματωμένη για τη χρήση που θέλω. Το άλλο που με προβληματίζει στην Asrock είναι ότι απ' ότι βλέπω δεν έχει δίαυλο IDE (που σημαίνει αγορά και DVD-RW). Το άλλο κομμάτι που βλέπω να επιδέχεται κάποια έκπτωση είναι ο επεξεργαστής (να πάω πχ. στον AMD Phenom II X4 925 (AM3, 2.8GHz, Cache 6MP, Box ) αλλά αναρωτιέμαι αν αξίζει για 17 ευρώ να αφήσω έναν πιο future-proof επεξεργαστή. Τι γνώμη έχετε; Τα 410 σύνολο της παραπάνω σύνθεσης δύσκολα μειώνονται; Μιλάω φυσικά θεωρώντας ότι το υπάρχον τροφοδοτικό αρκεί, αλλιώς τα πιάνω απ' την αρχή. ΥΓ: Θα προτιμούσα τα κομμάτια να είναι από το Πλαίσιο, γιατί αφ' ενός θα γλιτώσω την συναρμολόγηση (δεν έχω δυστυχώς πολύ χρόνο και βιάζομαι να έχω γρήγορα λειτουργικό PC) αφ' ετέρου θέλω να μπορώ να πάω στο κατάστημα να αλλάξω πιθανώς ελαττωματικό κομμάτι (φτου φτου) καθώς στην Πάτρα δεν έχουν υποκαταστήματα άλλα e-shop (άντε υπάρχει και το e-shop.gr) και να μη μπλέκω με κούριερ και ιστορίες. Άντε το πολύ να πάρω τις μνήμες από αλλού.
benign Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 To πακετο cpu/motherboard/ram δεν μειωνεται και καλυτερα να αγορασεις και ενα καλο ,σχετικα φτηνο τροφοδοτικο.Οπως αυτο: http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/PSU/Corsair-400W-CMPSU-400CXEU.htm Και αυτο σημαινει οτι θα χρειαστεις και ενα καινουργιο dvd-rw sata.Δεν νομιζω οτι υπαρχει αλλος δρομος αλλα καθυστερησες αρκετα την αναβαθμιση.Σε τετοιες περιπτωσεις ειναι αναγκαιο να αλλαξεις πιο πολλα πραγματα.Απο την αλλη ειναι φτηνο ενα dvd-rw. Εκτος και αν κανεις υπομονη και ''χτυπησεις'' καμμια ευκαιρια απο τις πωλησεις μεταχειρισμενων στο insomnia που μερικες φορες ειναι πολυ καλες.
benign Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2010 To πακετο cpu/motherboard/ram δεν μειωνεται και καλυτερα να αγορασεις και ενα καλο ,σχετικα φτηνο τροφοδοτικο.Οπως αυτο: http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/PSU/Corsair-400W-CMPSU-400CXEU.htm Και αυτο σημαινει οτι θα χρειαστεις και ενα καινουργιο dvd-rw sata.Δεν νομιζω οτι υπαρχει αλλος δρομος αλλα καθυστερησες αρκετα την αναβαθμιση.Σε τετοιες περιπτωσεις ειναι αναγκαιο να αλλαξεις πιο πολλα πραγματα.Απο την αλλη ειναι φτηνο ενα dvd-rw. Εκτος και αν κανεις υπομονη και ''χτυπησεις'' καμμια ευκαιρια απο τις πωλησεις μεταχειρισμενων στο insomnia που μερικες φορες ειναι πολυ καλες.
cabdik Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 δεν μας λες τι χρηση θα κανεις στο πισι! αν δεν ειναι για πολυ βαρια χρηση, θα προτεινα σαν επεξεργαστη ......> http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/CPU/with%28MPT=Athlon%20II%20X4%29.htm με μητρικη http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Motherboards/Asrock-890GX-Extreme3-sAM3-890GX-DDR3-VGA-104ASR-890GXEXTREME3.htm για 10 € παραπανω, λεει!! εξαλλου τα εξοικονομεις απο το CPU! και εχεις την πιο δυνατη onboard vga!
konnak Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Για αρχή την onboard τη θέλω μόνο για HD ταινίες. Αργότερα αν τη χρειαστώ, προσθέτω μία κάρτα γραφικών. Οπότε σε αυτή τη φάση καλύτερα τα επιπλέον χρήματα να πάνε σε επεξεργαστή που δε σκοπεύω να αλλάξω για κάποιον καιρό. Μάλλον εγκατέλειψα την προοπτική του Πλαισίου, καθώς η παραπάνω σύνθεση, προσαυξημένη με το εν λόγω Corsair τροφοδοτικό που βλέπω ότι προτείνεται και σε άλλα θέματα, κοστίζει 80 ευρώ παραπάνω από το να πάρω τα κομμάτια από το Vision Studio και να τα φτιάξω εγώ. Καταλήγουμε δηλαδή στην σύνθεση: Επεξεργαστής: AMD Phenom II X4 955 (sAM3, Cache 8MB, 3.2GHz, Box) 144,60 € Μητρική: Asrock 880 G XTREME 3 112,34 € RAM: Corsair XMS3 - Xtreme 4GB DDR3 Non ECC CL9 1333MHz (TW3X4G1333C9A) (Kit 2 x 2048) 90,53 € Τροφοδοτικό: Corsair 400W ATX 24 pin CX CMPSU-400CXEU 47,43 € Συνολικό κόστος (χωρίς μεταφορικά): 394,90 €. Παίρνω και ένα SATA DVD-RW με 15 ευρώ και είμαι κυριλέ. Έχει κανείς εμπειρίες από Vision Studio; Βλέπω αναφέρεται συχνά λόγω χαμηλών τιμών. Να προχωρήσω; Επίσης φαντάζομαι επειδή ο επεξεργαστής είναι Box δεν θα έχω θέμα με πάστες/ψύκτρες, σωστά; Είχα δεν είχα, μόνο δίσκους θα κρατήσω απ' το παλιό.
rafail1994 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 τον επεξεργαστή άλλαξε τον με αυτόν και βαλέ και αυτήν την ψήκτρα γιατί ο εργοστασιακός είναι λίγο φασαριόζικος τα υπόλοιπα είναι οκ
konnak Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Τόσο φασαριόζικη είναι η boxed; Έλεγα να μη μπλέξω με πάστες και ψύκτρες.
rafail1994 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 δεν είναι και δύσκολο να βάλεις μια παστά
konnak Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Ω ρε δύσκολο δεν είναι. Εννοώ πρέπει να πάρω και πάστα (κάπου είχα μία, δεν τη βρίσκω).
rafail1994 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 ναι πρέπει να πάρεις.Εκτός και αν έχει μέσα η ψήκτρα
konnak Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 OK. Το PSU σε περίπτωση που αύριο-μεθαύριο βάλω άλλη κάρτα γραφικών, θα τα σηκώνει; Αν και έχω διαβάσει σε πολλά θέματα πολύ καλά λόγια για το συγκεκριμένο.
rafail1994 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 έχει μόνο ένα 1 x 6 pin PCI-Express όποτε......
konnak Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Οπότε κομπλέ; Εννοώ, ξεκινάω τώρα με την ενσωματωμένη, αλλά σε 6 μήνες μπορεί να του βάλω πάνω κάποια πιο δυνατή κάρτα γραφικών. Φαντάζομαι εφόσον δε θα βάλω κάτι παραπάνω είμαι κομπλέ (θα του έχω πάνω επίσης δύο-τρεις εσωτερικούς σκληρούς και ένα DVD-RW);
rafail1994 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 θα μπορείς αλλά να θέλει μόνο 6 pin επιπλέον τροφοδοσία π.χ μια 5770 μπορείς να την βάλεις δεν μπορείς όμως μια 5870 που θέλει 2 x 6 pin
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.