grimpr Δημοσ. 15 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2010 H Intel επίσημα πλέον στο τραίνο της OpenCL - "Ξεκλειδώνει την δύναμη της CPU!"... Alpha έκδοση στα τέλη του 2010. http://www.khronos.org/developers/library/2010_siggraph_bof_opencl/OpenCL-BOF-Intel-SIGGRAPH-Jul10.pdf
NT1G Δημοσ. 15 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2010 Το openCL δεν είναι για κάρτες γραφικών παρόμοιο σαν το cuda ;
ahristos Δημοσ. 15 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2010 Το openCL δεν είναι για κάρτες γραφικών παρόμοιο σαν το cuda ; Το OpenCL απευθύνεται σε ετερογενή συστήματα με CPU και GPU. Από την άλλη, και το CUDA θα μπορούσε να ωφεληθεί από βελτιώσεις στον κώδικα στο τμήμα που απευθύνεται στην CPU αλλά η NVIDIA δεν φτιάχνει επεξεργαστές κι έτσι φροντίζει να θάβει αυτό το τμήμα.
Ailuros Δημοσ. 16 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2010 Το OpenCL απευθύνεται σε ετερογενή συστήματα με CPU και GPU. Από την άλλη, και το CUDA θα μπορούσε να ωφεληθεί από βελτιώσεις στον κώδικα στο τμήμα που απευθύνεται στην CPU αλλά η NVIDIA δεν φτιάχνει επεξεργαστές κι έτσι φροντίζει να θάβει αυτό το τμήμα. Και να ήθελε δεν μπορεί η NV ή οποιοσδήποτε ISV γραφικών να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά μέσω λογισμικού τις επιδόσεις ενός επεξεργαστή. Ο απώτερος σκοπός της ετερογενής επεξεργασίας είναι να ισορροπήσει έτσι τους πόρους μέσω του ΑΡΙ ώστε να αναλαμβάνει είτε η CPU είτε η GPU αυτά τα κομμάτια στα οποία λειτουργούν ιδανικά. Βάλε μια σημερινή GPU να κάνει single ή dual-threading σαν παράδειγμα και καλημέρα minutes per frame
randy1989 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Δηλαδή θα είναι κάποιο "πρόγραμμα" που θα εγκαταστήσουμε και θα γίνει καλύτερη η CPU?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Super Moderators Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 όχι καμία σχέση... http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCL
randy1989 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 όχι καμία σχέση... http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCL Α οκ, thnx.
Luciddream Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Το OpenCL απευθύνεται σε ετερογενή συστήματα με CPU και GPU. Από την άλλη, και το CUDA θα μπορούσε να ωφεληθεί από βελτιώσεις στον κώδικα στο τμήμα που απευθύνεται στην CPU αλλά η NVIDIA δεν φτιάχνει επεξεργαστές κι έτσι φροντίζει να θάβει αυτό το τμήμα. αν και το πρόσεξα αργά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.. πριν κανα χρόνο σε μια έκθεση τεχνολογίας η AMD και η Nvidia είχαν κάνει επιδείξεις του OpenCL... η nvidia σε GPU και η AMD σε CPU... Γενικά πάντως αν δεν αλλάξει κάτι, σίγουρα η nvidia αργά η γρήγορα το χάνει το παιχνίδι.. απο εκεί και πέρα το OpenCL δεν έχει και πολύ έυκολο δρόμο μπροστά του λόγω του DirectCompute..
Ailuros Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 αν και το πρόσεξα αργά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.. πριν κανα χρόνο σε μια έκθεση τεχνολογίας η AMD και η Nvidia είχαν κάνει επιδείξεις του OpenCL... η nvidia σε GPU και η AMD σε CPU... Γενικά πάντως αν δεν αλλάξει κάτι, σίγουρα η nvidia αργά η γρήγορα το χάνει το παιχνίδι.. απο εκεί και πέρα το OpenCL δεν έχει και πολύ έυκολο δρόμο μπροστά του λόγω του DirectCompute.. Μέχρι ενός σημείου ισχύει ότι οι δημιουργοί θα προτιμήσουν DX11. Τι γίνεται ωστόσο με τις επαγγελματικές εφαρμογές που ΔΕΝ βασίζονται σε DX ή όλες οι αγορές που δεν αφορούν οτιδήποτε winblows; Πρωταρχική πρωτοβουλία για το OpenCL ήταν η Apple και δεν το θεωρώ διόλου τυχαίο ειδικά μετά το αυξημένο ενδιαφέρον της Apple των τελευταίων χρόνων στις αγορές smartphones/tablets. Είναι η επιτυχία της Apple μόνο χάρη σε οποιοδήποτε marketing ή μήπως το όλο λογισμικό πακέτο στις προαναφερόμενες συσκευές έχει σοβαρά προτερήματα που δύσκολα κάποιος μπορεί να παραβλέψει; Η Apple δεν δημιουργεί η ίδια hardware αλλά αγοράζει IP από τρίτους. To OpenCL ή αλλιώς η ετερογενής επεξεργασία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει σοβαρά σε αυτές τις αγορές (εκτός μερικών εξαιρέσεων για image processing), αλλά να είστε σίγουροι ότι η Apple δεν την πήρε την πρωτοβουλία να δώσει το πρωτόκολλό της για ετερογενής επεξεργασία σαν open source χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. ΄Ενα παράδειγμα εδώ: http://www.anandtech.com/show/3853/the-dell-streak-review ...η πρώτη εντύπωση είναι "wow" μέχρι να φτάσεις στις επιδόσεις και στην γενικότερη απόκριση της συσκευής. Τώρα όσων αφορά την NV ουσιαστικά και πάνω από όλα (έστω και αν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της έρχεται από τις mainstream GPU) ενδιαφέρεται να κρατήσει το προβάδισμά της στις επαγγελματικές αγορές. Το επιτυγχάνει όχι μόνο μέσω hardware (εδώ οι FireGL κάθε άλλο παρά υστερούν) αλλά κυρίως μέσω λογισμικού και της καλύτερης δυνατής υποστήριξης (εδώ οι FireGL εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα). http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20100812232502_Nvidia_Does_Not_Expect_Competitors_to_Capture_Professional_Market_Share.html Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα δεν θα είχαν μπει στον κόπο να δημιουργήσουν ένα τέρας των 530 τετραγωνικών χιλιοστών που να ξεπερνάει και τα 2 δις πολύγωνα, με όλα τα προβλήματα που τους έφερε αυτή η απόφαση για το GF100. Kαι για να κλείσουμε τον κύκλο αφού η ενότητα αφορά Intel/OpenCL ναι έχουν να βελτιστοποιήσουν για επεξεργαστές (CPU), αλλά δεν έχουν κάτι σοβαρό μέχρι στιγμής από άποψης GPU και ειδικά για επαγγελματικές αγορές. Περισσότερα μετά το 2012 με την πιθανή εμφάνιση του Larabee2, αν και εφόσον φυσικά καταφέρουν να κάνουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Γιατί η ακύρωση του Larabee1 είχε σαν πρωταρχικό λόγο ότι το αποτέλεσμα ήταν αρκετά πίσω από τις ανταγωνιστικές λύσεις. Μόλις και με το ζόρι θα ήταν κάτω από μια 5850 με έναν πυρήνα που ζύγιζε 600 τετραγωνικά χιλιοστά και κατανάλωση ρεύματος που θα έκανε ακόμα και μια υπερχρονισμένη GTX480 να φαίνεται σαν IGP.
ahristos Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2010 αν και το πρόσεξα αργά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.. πριν κανα χρόνο σε μια έκθεση τεχνολογίας η AMD και η Nvidia είχαν κάνει επιδείξεις του OpenCL... η nvidia σε GPU και η AMD σε CPU... Γενικά πάντως αν δεν αλλάξει κάτι, σίγουρα η nvidia αργά η γρήγορα το χάνει το παιχνίδι.. απο εκεί και πέρα το OpenCL δεν έχει και πολύ έυκολο δρόμο μπροστά του λόγω του DirectCompute.. Το κακό με την AMD είναι ότι δεν υποστηρίζει ακόμα και τις τεχνολογίες που θα ωφελήσουν αυτή την ίδια. Πάρε για παράδειγμα τους οδηγούς OpenCL, Η NVIDIA απ' όσο ξέρω τους έχει ενσωματώσει στους οδηγούς της κάρτας γραφικών. Για να καταφέρεις να τρέξεις κάποια εφαρμογή OpenCL σε ATI όμως πρέπει να γραφτείς στο site της AMD και να κατεβάσεις το ATI Stream SDK. Γενικά το τμήμα μάρκετινγκ τους πρέπει να είναι από τα χειρότερα που υπάρχουν.
Arxontis Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 εκανα την εγκατασταση ATI Stream SDΚ ωραια... και ? κερδιζω κατι σε γραφικα? ταχυτητα? η απλα δεν μου χρειαζετε..?
Arxontis Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 εκανα την εγκατασταση ATI Stream SDΚ ωραια... και ? κερδιζω κατι σε γραφικα? ταχυτητα? η απλα δεν μου χρειαζετε..?
tmjuju Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 εκανα την εγκατασταση ATI Stream SDΚ ωραια... και ? κερδιζω κατι σε γραφικα? ταχυτητα? η απλα δεν μου χρειαζετε..? Για την ώρα δε σου χρειαζόταν …
tmjuju Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 εκανα την εγκατασταση ATI Stream SDΚ ωραια... και ? κερδιζω κατι σε γραφικα? ταχυτητα? η απλα δεν μου χρειαζετε..? Για την ώρα δε σου χρειαζόταν …
ahristos Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2010 εκανα την εγκατασταση ATI Stream SDΚ ωραια... και ? κερδιζω κατι σε γραφικα? ταχυτητα? η απλα δεν μου χρειαζετε..? 1. Θα έχεις την ικανοποίηση να βλέπεις στο GPU-Z σημειωμένο το τετραγωνάκι OpenCL 2. Θα μπορείς να τρέξεις το DirectCompute & OpenCL Benchmark (που δεν είναι ακριβώς Benchmark αφού τα νούμερα δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο και αλλάζουν συχνά ) 3. Θα σου μεγαλώσει... η αυτοεκτίμηση Η μόνη εφαρμογή που έχει χρησιμότητα (αν σε ενδιαφέρει να καταβροχθίζεις αριθμούς για να βοηθήσεις την ανθρωπότητα), είναι αυτή που συζητήσαμε εδώ Σε αυτή την περίπτωση η 4870 που έχεις θα κάνει θαύματα, αφού έχει απόδοση σε υπολογισμούς Double precision floating point μεγαλύτερη ακόμα και από τις τελευταίες GTX470-480 (όχι εκ φύσης αλλά επειδή η NVIDIA περιορίζει τεχνητά την απόδοση στις μη επαγγελματικές κάρτες).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.