Προς το περιεχόμενο

Τι με κούρασε στο linux

marios_geo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το θέμα είναι για κουβεντούλα...

Χρησιμοποιώ linux απο το suse 7.3 (νομίζω 2001) αποκλειστικά. Τον πρώτο καιρό, (ήμουν και πιο μικρός τότε) ενθουσιαζόμουν με την ιδέα κάθε 6 μήνες νέα διανομή, νέο kde, πυρήνα κτλ...

Αλλά τα τελευταια χρόνια με έχει κουράσει το όλο θέμα. Οι εκδόσεις βγαίνουν τόσο συχνά που δεν μπορείς ούτε να παρακολουθήσεις πια.

Και δεν μιλάω μόνο για διανομές, αλλά και για τα πακέτα. Ιδίως με τον πυρήνα και το kde δεν πάει άλλο. Περίμενα πως και πως να βγάλει η nvidia υποστήριξη για opensuse 11.2, και μόλις έβγαλε άλλαξε σε 11.3 και δεν καλοπαίζει.

Τι γνώμη έχετε εσείς? Είναι καλό να βγαίνουν τόσο συχνά εκδόσεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 159
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Για μένα δεν είναι το θέμα ότι βγαίνουν τόσο συχνά νέες εκδόσεις αλλά ότι πλέον σε κάθε νέα έκδοση παρουσιάζονται και περισσότερα προβλήματα από τι στο παρελθών.

Παλιά φανταζόμουν ότι όσο περνάνε τα χρόνια θα κερδίζαμε σε ποιότητα αν και για τα δεδομένα τις εποχής μια χαρά ποιοτικές ήταν οι διανομές μας.. Δυστηχώς σήμερα βλέπουμε ότι χάνουμε σε ποιότητα και σταθερότητα ιδίως με μεγάλα project όπως είναι το kde4, ο kernel το gnome.

Μου δίνουν την εντύπωση ότι από τον χώρο έχουν χαθεί οι παλιοί developer με την φαντασία τους και την δημιουργικότητα τους που δίνανε νέες ιδέες και καινοτομίες στο λογισμικό χωρίς να σπάνε ότι δούλευε.

@marios_geo

το ότι βγαίνουν τόσο συχνά νέες εκδόσεις είναι ωραίο,

σημαίνει ότι το project είναι ενεργό, υπάρχει όρεξη, γίνεται δουλειά κτλ.

ο εκάστοτε χρήστης όμως έχει την επιλογή στο πόσο ενεργά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

(από rolling release με update κατά βούληση μέχρι LTS εκδόσεις, debian stable κτλ. υπάρχουν επιλογές)

Ναι αλλά ακόμη και τα LTS έχουν διάρκεια 18 μήνες.

Για ένα διάστημα έιχα debian stable 3.1, αλλά εκείνη την εποχή είχε πυρήνα 2.4, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν 2.6. Ούτε HAL είχε, οπότε για να βάλεις usb stick έπρεπε να γράφεις σε κονσόλα.

Αυτό που λέω είναι π.χ στο KDE. Βγάλαν το 4.5 ενώ ακόμη το 4.4 έχει ένα σωρό bug. Προσθέτωντας διαρκώς νέα πράγματα, και μην κρατώντας και πολυ συμβατότητα (πακέτα από π.χ KDE 4.1, δεν παίζουν) σε αναγκάζει να αναβαθμίζεσαι.

Αν θέλω πχ μόνο την τελευταία έκδοση του amarok, δεν μπορώ να το κάνω στο kde 4.3. Άρα αναβαθμίζω το kde, το οποίο σπάει ένα σωρό άλλα πακέτα (αν κάνει κιόλας compile σε gcc μιας έκδοσης πίσω), θα θέλει dbus καινούριο κτλ.

Είναι μονόδρομος η αναβάθμιση σε νέα έκδοση.

Ας κρατήσουν ένα πυρήνα σταθερό για κανά χρόνο (μόνο bug αναβαθμίσεις). Από το 2004 που βγήκε ο πυρήνας 2.6 έχουν βγάλει 34 major αναβαθμίσεις (η αλλίως 5 το χρόνο). Εμένα δεν μου φαίνεται και πολύ λογικό.

@όλους

Πριν από ~4 χρόνια είχα σερί σχεδόν 3 χρόνια μόνο Linux (Mandrake). Αρχικά με partition windows και κατόπιν μόνο linux και τίποτα άλλο.

Εγώ επειδή κάποια στιγμή βαρέθηκα να παλεύω ΣΥΝΕΧΕΙΑ με bugs, αναφορές λαθών κτλ και επειδή έπρεπε και να δουλέψω/διαβάσω έβαλα windows. Δεν έχει φορμαριστεί ποτέ ξανά (είμαι έμπειρος χρήστης γενικά). Πάνε 4 χρόνια τώρα.

Δυστυχώς...

Σίμος

Ναι αλλά ακόμη και τα LTS έχουν διάρκεια 18 μήνες.

Για ένα διάστημα έιχα debian stable 3.1, αλλά εκείνη την εποχή είχε πυρήνα 2.4, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν 2.6. Ούτε HAL είχε, οπότε για να βάλεις usb stick έπρεπε να γράφεις σε κονσόλα.

Αυτό που λέω είναι π.χ στο KDE. Βγάλαν το 4.5 ενώ ακόμη το 4.4 έχει ένα σωρό bug. Προσθέτωντας διαρκώς νέα πράγματα, και μην κρατώντας και πολυ συμβατότητα (πακέτα από π.χ KDE 4.1, δεν παίζουν) σε αναγκάζει να αναβαθμίζεσαι.

Αν θέλω πχ μόνο την τελευταία έκδοση του amarok, δεν μπορώ να το κάνω στο kde 4.3. Άρα αναβαθμίζω το kde, το οποίο σπάει ένα σωρό άλλα πακέτα (αν κάνει κιόλας compile σε gcc μιας έκδοσης πίσω), θα θέλει dbus καινούριο κτλ.

Ας κρατήσουν ένα πυρήνα σταθερό για κανά χρόνο (μόνο bug αναβαθμίσεις). Από το 2004 που βγήκε ο πυρήνας 2.6 έχουν βγάλει 34 major αναβαθμίσεις (η αλλίως 5 το χρόνο). Εμένα δεν μου φαίνεται και πολύ λογικό.

θα σου προτεινα να ξαναδοκιμασεις debian stable. Η 5.0 εγινε stable περιπου αρχες 2009. Λογικα και η 6.0 δεν πρεπει να αργει πολυ. Πλεον η διαφορα σε features δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο τοτε που το ειδες.

Ισως σου λειψουν καποια πιο νεα πακετα, αλλα και εγω πιστευω οτι ειναι σπαστικο το συνεχες updating. Στη stable μονο bugfix releases βαζουν.

Οσο για το τι θα επρεπε να κανουν απο πλευρας release schedule, αυτη ειναι μια παρενεργεια της ελευθεριας που χαρακτηριζει τη FOSS σκηνη. Ο καθενας μπορει να κανει οτι θελει. Ευτυχως που υπαρχουν και διανομες με εμφαση στη σταθεροτητα που δεν βαζουν οτιδηποτε κυκλοφορει

Είμαι χρήστης linux από περίπου το 2003 (ξέχασα) στην αρχή περιστασιακός μετέπειτα αποκλειστικός τώρα μοιρασμένος.

Η καλύτερη για μένα χρονιά ήταν το 2008 - 2009. Τότε έφτασα στο αποκορύφωμα. Ήδη πριν από τότε είχα αρχίζει να βλέπω προβλήματα στη δική μου σχέση με το λειτουργικό αυτό.

Ήδη από τότε εφαρμογές που απλά δούλευαν άρχισαν να σπάνε. Άρχισε η ανάπτυξη κώδικα να γίνεται υπό προθεσμίες αναγκάζοντας πολλά projects να χορεύουν σε εταιρικούς ρυθμούς ενώ την ίδια στιγμή εισάγονταν τεράστια σε όγκο δουλειάς και απαιτήσεις projects με απίστευτη βιασύνη.

Παράλληλα to linux απέκτησε hype. Πολλοί άρχισαν να το εγκαθιστούν περιμένοντας κάτι αντίστοιχο με τα windows και φτάνοντας σε σημείο καταρχήν να το απαιτούν και σιγά σιγά να επιβάλλουν νοοτροπίες.

Η ποιοτική πλέον διαφορά (μέσα σε τόσο λίγο καιρό) των χρηστών linux είναι χαώδης. και μια απλή βόλτα σε forums είναι η απόλυτη απόδειξη.

Πριν από κάποια χρόνια ... στα φόρουμς είχαν κατά μέσω όρο πολύ ανώτερω επίπεδο θεμάτων από ότι το σημερινό. Ο χρήστης ενδιαφερόταν έψαχνε και ήταν διατεθιιμένος να μπει στα βαθιά του λειτουργικού του και ίσως και να προσφέρει σε αυτό. Τώρα,,,,,, μην αρχίσω καλύτερα.

Παράλληλα .... αρκετοί από εμάς αλλάζουμε μεγαλώνοντας. Προσωπικά ούτε το χρόνο έχω ούτε τη διάθεση να τρέχω πίσω από κάθε βλακεία., ασυμβατότητα, βιασύνη, bug κτλ.

Πλέον θέλω ...απλά να δουλεύει κάτι, γιατί οταν πάω σπίτι ο μόνος λόγος που θα κάτσω στον υπολογιστή (debian και windows 7) είναι για χαλάρωση ... καμιά ταινία, κάνα παιχνιδάκι κτλ.

Αυτά.... τα οποία είναι βέβαια αποκλειστικά προσωπικές απόψεις.

Πλέον θέλω ...απλά να δουλεύει κάτι, γιατί οταν πάω σπίτι ο μόνος λόγος που θα κάτσω στον υπολογιστή (debian και windows 7) είναι για χαλάρωση ... καμιά ταινία, κάνα παιχνιδάκι κτλ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν συμπάθησα ποτέ αυτό το λειτουργικό...το θέμα είναι να δουλεύει αυτό για σένα όχι εσύ για αυτό και πάνω απο όλα να είναι λειτουργικό,όπως το ορίζει και η λέξη,κάτι που το Linux δεν είναι.

Πριν από κάποια χρόνια ... στα φόρουμς είχαν κατά μέσω όρο πολύ ανώτερω επίπεδο θεμάτων από ότι το σημερινό. Ο χρήστης ενδιαφερόταν έψαχνε και ήταν διατεθιιμένος να μπει στα βαθιά του λειτουργικού του και ίσως και να προσφέρει σε αυτό. Τώρα,,,,,, μην αρχίσω καλύτερα.

Μα δεν ειναι δυνατον να θες τη διαδοση του Linux και ταυτοχρονα να θες να υπαρχουν μονο θεματα υψηλου επιπεδου. Δε θα εμφανιστουν χρηστες εμβρυακου επιπεδου; Γιατι μη μου πεις οτι δεν προσπαθησες ουτε λιγο να το διαδωσεις. Αλλιως δε θα χες αυτο το avatar :P. Καταλαβαινεις ελπιζω το υφος που το λεω δε σου κανω καμια επιθεση ετσι; :-).

Από έναν άσχετο (και 60άρη!):

Παλιά (1978 έως 1985) δούλευα σε UNIX (καθαρά σε command line). Έφτιαχνα προγράμματα για μηχανικούς χρησιμοποιώντας κυρίως FORTRAN. Για αυτή τη δουλειά μια χαρά ήταν.

Το Linux δεν το τόλμησα αλλά σκέφτομαι ότι καλύτερo θα είναι τo Windows για να γράφω κείμενα κλπ...

Όσο παραμένει αυτή η νοοτροπία δε θα γίνεται τίποτα. Ξεκίνησα με Ubuntu 6.04 νομίζω και έφτασα μέχρι την έκδοση 8 κάπου. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι η έκδοση 6.04 ήταν καλύτερη από τις επόμενες!!! Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ είχα πει για την επόμενη πενταετία (πρέπει να έχουν περάσει 2-3 χρόνια από τότε).

Έχετε σκεφτεί μήπως για όλη την κατάσταση που περιγράφετε ευθύνεται κυρίως το kde, ενώ με ένα άλλο γραφικό περιβάλλον ίσως τα πράγματα να μην ήταν τόσο εύθραυστα;

Έίχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα παλιά, είχα κουραστεί να σπάνε όλα σε κάθε αναβάθμιση κλπ. Μόλις όμως πέρασα σε gnome συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα και ότι το kde ήταν που μου την έσπαγε κυρίως.

Αυτή τη στιγμή το gnome μου φαίνεται απόλυτα σταθερό με debian 6, εννοείται ότι είναι και με την 5. Όποιος βάλει την 5 δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα. Μέχρι η 6 να γίνει stable υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να βγάλει bugs, αλλά αν στραβώσει κάτι σε μια αναβάθμιση, γυρνάς στο παλιό σου πακέτο πριν την αναβάθμιση και συνεχίζεις κανονικά.

Δεν μιλάμε όμως για ubuntoειδή που αλλάζουν εκδόσεις μόνο και μόνο για να πουν ότι αναβαθμίστηκαν και υιοθετούν μη επαρκώς δοκιμασμένα λογισμικά καθώς και δικά τους scripts. Μιλάμε μόνο για διανομές που αναβαθμίζονται για να προσφέρουν κάτι ώριμο και δοκιμασμένο στον κόσμο τους.

για πιο εύκολες αναβαθμίσεις ---> rolling-release

προσωπικά κρατάω απόσταση απ'το KDE4.

Μέχρι να σταθεροποιηθεί πρέπει να περάσει ικανός χρόνος- είναι τεράστιο το project.

Να είμαστε λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες...:P

f1.jpg

Επισης αντιφατικο ειναι να διαφημιζεις τη σταθεροτητα του ubuntu π.χ. και στη συνεχεια να το προμοταρεις και να προσελκυεις κοσμο μεσω του compiz fusion το οποιο ναι μεν ειναι ομορφο εντυπωσιακο και διασκεδαστικο αλλα ουκ ολιγες φορες εχει κρασαρει το συστημα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...