Προς το περιεχόμενο

Περί φιλίας

PeTr2oS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ουδείς ασφαλέστερος εχθρός απ' τον ευεργετηθέντα αχάριστο

Ηρακλειτος.

Ξαναπέστο και ξαναπέστο και ξαναπέστο...

Αν και ομολογώ Spirtouli ότι (δυστυχώς) δεν συμφωνώ μαζί σου...αλλά με τον από πάνω σου...τον benign...

Στην ζωή μου τελικά φίλους κατέληξα να θεωρώ 2 άλλα άτομα(και όχι αυτά που ήμουν από μικρή ηλικία κοντά) που θα είναι πάντα εκεί να με καλοδεχτούν ΟΛΕΣ τις εποχές, χωρίς διακρίσεις από άλλα άτομα...

Αντίθετα, άτομα που ήμουν από τα παιδικά χρόνια μαζί τους, απεδείχθησαν ΕΓΩΓΕΚΕΝΤΡΙΚΑ όντα, που τελικά δεν νοιάζονται και πολύ αν ζω ή αν πέθανα, αλλά που θα με θυμηθούν σπάνια...

Φάνηκε ότι τους νοιάζει μόνο η διασκέδαση και ομοίως με την περίπτωση του θεματοθέτη, το ενα εξ' αυτών κάνει παρέα με άτομα που του κάνουν λαδιές και που κατά το παρελθόν τους έχει βρίσει σε μένα για τούτη τους την συμπεριφορά! Παρόλα αυτά εγώ που είμαι εκεί να βοηθήσω σε πραγματικά προβλήματα πάντα, δεν αποτελώ την 1η επιλογή εν σχέσει με τα άλλα "καλά" άτομα, τα οποία και συνεχίζουν(παρά τις λαδιές) να ακολουθούν από πίσω με αμέριστο ενδιαφέρον...προφανώς επειδή θα τους "κάνουν κανένα κοννέ"... ή θα οργανώσουν καλύτερες διασκεδάσεις...

Για αυτό, μην πιστεύετε σε παραμύθια!

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Στην ζωή μου τελικά φίλους κατέληξα να θεωρώ 2 άλλα άτομα...

...

Για αυτό, μην πιστεύετε σε παραμύθια!

Απ'τη μια μας λες ότι έχεις δυο άτομα που μπορείς να αποκαλείς φίλους, και απ'την άλλη μας λες πως η φιλία είναι παραμυθάκι.

Συγνώμη αλλά αντιφάσκεις.

Προσωπικά πιστεύω στη φιλία. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι δεν ψάχνουν για τέτοιου είδους σχέση με άλλα άτομα, και ταυτόχρονα αυτοί που τις επιδιώκουν δυσκολεύονται να βρουν. Αλλά υπάρχει.

Δημοσ.
Μηπως ο τυπος που κανει παρεα ο φιλος σου ειναι το στυλ που χαν οι προεδροι των 15μελων στο λυκειο???Δηλαδη στυλακι,γκομενες,νυχτερινες εξοδοι και αλλα τετοια???

μπα καμία σχέση. Είναι ένα τύπος που απλά ζει για να σπάει τα α*&%^δια του κόσμου....

---------- Προσθήκη στις 13:38 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:30 ----------

Petro2os,

Δεν υπαρχουν φιλοι,αυτα ειναι προληψεις και καταλοιπα απο ανυπαρκτες και ατεκμηριωτες ρομαντικες ιδεοληψιες(ερωτας,ψυχη κ.τ.λ.) που δυστυχως τις πιστευουν ακομη καποιοι που γινονται θυματα οπως εσυ.

Καθαρα επιστημονικα αν το δουμε ο ανθρωπος ειναι ενα ειδος ζωου επιθετικου,εγωκεντρικου που το υψιστο ιδανικο του ειναι το προσωπικο του συμφερον.Γινεται φιλος για να κοινωνικοποιηται αλλα καθαρα για τις προσωπικες ωφελειες που θα αποκομισει.

Ενα τυπικο παραδειγμα ειναι δυο φιλοι,η φιλες που τυχαινει να συναντησουν ενα πολυ ωραιο μελος του αντιθετου φυλου.Στατιστικα οι περιπτωσεις που θα κανουν πισω και δεν θα τον-την διεκδικησουν και θα δειξουν αλτρουισμο ειναι λιγοτερο απο 10%.

Επομενως κανε παρεα και εχε φιλους που μπορεις να τους προσφερεις και να σου προσφερουν περιπου σε ισο επιπεδο για να υπαρχει ισορροπια στις σχεσεις σου.Στην συγκεκριμενη περιπτωση θα επρεπε να μην ειχες βοηθησει ουτε να ασχοληθεις καθολου με το συγκεκριμενο ατομο.Χανεις χρονο απο την ζωη σου.

Αν δεν εχεις και εσυ καποιο συμφερον απο αυτον τον ''φιλο'' τοτε εχεις σχεση σαδομαζοχιστικου τυπου και σου αρεσει να βοηθας ατομα που δεν στο ξεπληρωνουν η δεν το αναγνωριζουν.

Μήπως όμως αυτό που περιγράφεις είναι αυτό που δεν θέλουμε να είμαστε. ΟΚ συμφωνώ ότι επιστημονικά αυτά που είπες μπορεί να ισχύουν αλλά άμα το καλόσκεφτείς λίγο τότε πρέπει να πάμε πίσω στα δέντρα και να σταματήσουμε να λειτουργούμε σε ομάδες, κοινότητες κλπ κλπ κλπ.

Νομίζω ότι αν πραγματικά είμαστε όλοι όπως περιέγραψες δέν θα είχες απαντήσει καν και θα έλεγες : " γιατί να ασχοληθώ στα αρ@@@Υ&δια μου ας λένε ότι θέλουν, σιγά μην απαντήσω, δεν με ενδιαφέρει.

Μην ξεχνάς ότι αυτές οι ιδεοληψίες μας κάνουν να είμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι...

Δημοσ.

Λοιπον εστω οτι κανεις το καλο και δεν το ριχνεις στο γυαλο...

εστω οτι περναει απο μπροστα σου ενας ξενος ουτε καν φιλος. και σου ζηταει 5 ευρω να παρει 2 σουβλακια.

εσυ με τη καλη σου τη καρδια τα δινεις αλλα περιμενεις να παρεις πισω καποτε...

την ιδια στιγμη ο ξενος γνωριζοντας οτι δε θα μπορεσει να στα επιστρεψει ποτε και νιωθοντας ενοχος οτι δε θα μπορεσει να σου προσφερει τπτ γινεται αυτοματως γνωστης του σε τι τελμα εχει ερθει και πεταει το 5ευρω απογοητευμενος μιας και πλεον δεν εχει ορεξη για ζωη ποσο μαλλον για φαγητο. Στο τελος λοιπον εχασες και εσυ 5 ευρω που τελικα ηταν καλυτερα να τα ειχες πεταξει στα σκουπιδια. για ολους

Οταν καποιος επαιτει και μας δινει ενα χαρτομαντηλο αντι 1 ή 1.5 ευρω δινουμε τα χρηματα και δεν περνουμε τα χαρτομαντηλα νομιζοντας οτι κανουμε το σωστο..το σωστο ειναι να παρουμε τα χαρτομαντηλα γτ ετσι ο αλλος νιοωθει οτι προσφερε κατι και ας ειναι μικροτερο απο αυτο που πηρε.

Στις ανθρωπινες σχεσεις τα παντα ειναι ανοιχτα. Η φιλια υπαρχει αλλο αν αυτη καποιοι την εκμεταλλευονται. αν καποιος ειναι ωριμο και σωστο ατομο προχωραει παρακατω και δεν αφηνει μια λαθος επιλογη να τον επηρεασει.

Αναφερω παραπανω οτι η φιλια πρεπει να στηριζεται στο δινω και δεν περιμενω να παρω. Αυτο δεν το λεω τυχαια. μετα απο πολυ καιρο και πολλες φιλιες και εγω περασα απογοητευσεις και αχαριστιες. με τον καιρο πρεπει να αναπτυσεις αμυνες. αν δεν περιμενεις τπτ απο καποιον που εκτιμας στο μεγιστο δε θα απογοητευτεις και αν τελικα οντως δεν παρεις τπτ. ετσι προχωρας μπροστα ανεπαφος.

Δημοσ.
Νομίζω ότι αν πραγματικά είμαστε όλοι όπως περιέγραψες δέν θα είχες απαντήσει καν και θα έλεγες : " γιατί να ασχοληθώ στα αρ@@@Υ&δια μου ας λένε ότι θέλουν, σιγά μην απαντήσω, δεν με ενδιαφέρει.

Μην ξεχνάς ότι αυτές οι ιδεοληψίες μας κάνουν να είμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι...

Απαντησα απο καθαρα επιστημονικο ενδιαφερον και γιατι μου αρεσουν οι διερευνητικες συζητησεις.

Δεν λεω πως δεν μπορει να υπαρχει μια καλη σχεση φιλικη η ερωτικη.Οταν εγραψα ''δεν υπαρχουν φιλιες'' εννουσα με την ρομαντικη,αλτρουιστικη τους παραμετρο.Οτι δηλαδη θυσιαζεις εσυ πραγματα για τον φιλο σου ,κανεις πισω,θυσιαζεσαι και τετοιες μπουρδες.

Πρωτα απο ολα αν συνεχως θυσιαζεσαι και κανεις πισω για τον φιλο σου,θα τον κακομαθεις και θα τον κανεις ανικανο να ζησει πατωντας στα δικα του ποδια σε ενα κοσμο ανταγωνιστικο και σκληρο.Αστον να παθει για να μαθει απο τα λαθη του.

Κατα δευτερο λογο,ο ανθρωπος οταν λεει ''αγαπω'' τον φιλο μου ουσιαστικα εννοει αγαπω αυτα που μου δινει και ουσιαστικα με κανει να αισθανομαι χρησιμος,μελος της κοινωνιας,οχι ξεκομενος η μοναχικος.Ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ζωο και για αυτο εχει εφευρει καποια κοικωνικα συστηματα,θρησκειες,πολιτικες ιδεες κ.τ.λ. για να επιβιωσει με καποια αρμονια ,χωρις διενεξεις,χωρις κτηνωδη βια κ.τ.λ. Μπορει να διεκδικησει την γκομενα,την ταδε προαγωγη κ.τ.λ. παιζοντας το παιγνιδι και υπακουοντας στους νομους.Σε καθε μερα της προσωπικης του ζωης ομως μπορει να του συμβουν περιστατικα που ανασυρουν το ζωο μεσα του,οπως καποιος του παιρνει τον χωρο παρκινγκ,τον βριζει γιατι θεωρει οτι εκανε παραβαση στον δρομο,ενω αυτος νομιζει οτι ηταν σωστοτατος,καποιος ηλιθιος του καμακιαζει την γκομενα ενω ειναι μαζι του κ.τ.. Υπαρχουν πολλες περιπτωσεις καθημερινα που μπορει να δειξει ο ανθρωπος την ζωωδη του και καθε αλλα παρα ρομαντικη η αλτρουιστικη φυση.

Ολο αυτο το πλεγμα νομων και θεσμων κυριως στοχευει στο να κρατησει τα προνομια των λιγων τα οποια κινδυνευουν αν καταλυθει η κοινωνια οπως την ξερουμε τωρα.

Δημοσ.

Εγω πιστευω πως και οι μεν που λετε πως υπαρχει φιλια και οι δε που την θεωρειτε απλα ενα παραμυθι βασιζεστε μοναχα σε προσωπικες σας εμπειριες και σε καμια περιπτωση δεν το κανει αυτο κανονα.

Δημοσ.
Διαφωνω με καθε εδαφιο που παρεταξες. άτοπο τελειως. σαρωνεις καθε εννοια της κοινωνικότητας του ατόμου. φιλοι υπαρχουν.

ο ανθρωπος δεν ειναι ζωο. αλλο αν καποιοι μιμουνται καποια χαρακτηριστικα οντων με μειωμενη λογικη.

ο φιλος φαινεται στη χαρα. οχι στη λυπη

ο φιλος δε ζηλευει

ο φιλος θα σου προσφερει

δε περιμενει να του προσφερεις

αν προσφερεις και περιμενεις ανταποδωση καλυτερα μην δωσεις τπτ και σε κανενα

οταν δινεις κατι ακομα και αν αυτο ειναι η πιο μικρη χαρη εως την πιο μεγαλη το κανεις γτ θες να δεις τη χαρα στα ματια ενος ανθρωπου και κατ΄επεκταση στα δικα σου ματια. αυτο ειναι η ανταποδωση που πρεπει να περιμενει καθενας απο εμας

Με αυτο το κομματι συμφωνω μεχρι κεραιας.

Η φιλια ειναι απλα πολυ σημαντικη για να αναλωνεται σε απαισιοδοξες σκεψεις και πιστευω.Η ζωη χωρις φιλους θα ηταν απλα ανυποφορη.

Αλοιμονο εαν ζω πιστευοντας οτι δεν υπαρχει φιλια....απλα θα ημουν κενος.Μοναχα κενος

Για τον τοπικ σταρτερ τωρα:Eσυ φιλε τον αγαπας τον φιλο σου?Εαν ναι απλα αφησε τον να κανει τις επιλογες του.Στους φιλους μενουμε παρα τα ελλατωματα τους και τους αγαπαμε για αυτο που ειναι.Ολοι εχουμε ελλατωματα.Μεινε κ εσυ διπλα του κ εαν ποτε δωθει η ευκαιρια μιλησε του χωρις να τον πληγωσεις,ασχετα εαν νιωθεις οτι σε πληγωνει αυτος

Δημοσ.

spirtoulis συμφωνω απολυτα, ο φιλος φαινεται στην χαρα και οχι στην λυπη...

ειναι πολυ ευκολο να το παιξεις λυπημενος και να πεις ..αχ καημενε φιλε μου τι επαθες... και πολυ δυσκολο να χαρεις και να γελανε και τα μουστακια σου στην χαρα του, αν δεν τον νιωθεις και δεν τον ενδιαφερεσαι πραγματικα...

• Super Moderators
Δημοσ.
Ένας φίλος μου, που τον έχω βοηθήσει άπειρες φορές (δάνεισα χρήματα, έκανα πλάτες, βοήθησα να ρίξει γκόμενα, παρηγόρησα και πολλά άλλα…), προτιμάει να κάνει παρέα με κάποιον που τον λέει αδερφή, του τρώει χρήματα, την πέφτει στην γκόμενα του, του τράκαρε το αμάξι και γενικά του συμπεριφέρεται σαν σκουπίδι.

προτιμάει να κάνει παρέα αυτόν αντί για σένα ή απλά κάνει παρέα και αυτόν?

Δημοσ.
spirtoulis συμφωνω απολυτα, ο φιλος φαινεται στην χαρα και οχι στην λυπη...

ειναι πολυ ευκολο να το παιξεις λυπημενος και να πεις ..αχ καημενε φιλε μου τι επαθες... και πολυ δυσκολο να χαρεις και να γελανε και τα μουστακια σου στην χαρα του, αν δεν τον νιωθεις και δεν τον ενδιαφερεσαι πραγματικα...

Εγώ διαφωνώ απόλυτα;)

Στη χαρά, χαιρόμαστε όλοι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να είσαι με κάποιον. Όταν όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, πρέπει να συμπονέσεις τον φίλο σου, να τρέξεις για τα δικά του προβλήματα και εν τέλει να δώσεις χωρίς να πάρεις. Το να βοηθάς κάποιον όταν έχει ανάγκη απαιτεί θυσίες για τις οποίες δεν έχεις όφελος και άρα δείχνεις ότι αγαπάς τον άλλο άνθρωπο, όχι για αυτά που σου προσφέρει αλλά για την ύπαρξη του.

Δημοσ.
Εγώ διαφωνώ απόλυτα;)

Στη χαρά, χαιρόμαστε όλοι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να είσαι με κάποιον. Όταν όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, πρέπει να συμπονέσεις τον φίλο σου, να τρέξεις για τα δικά του προβλήματα και εν τέλει να δώσεις χωρίς να πάρεις. Το να βοηθάς κάποιον όταν έχει ανάγκη απαιτεί θυσίες για τις οποίες δεν έχεις όφελος και άρα δείχνεις ότι αγαπάς τον άλλο άνθρωπο, όχι για αυτά που σου προσφέρει αλλά για την ύπαρξη του.

κ συνυπογραφω απολυτα!

Στις δυσκολιες φαινονται τα ορια μεχρι τα οποια αντεχει ενας φιλος....σιγουρα μπορει καποιος φιλος να λυγιζει μπροστα σε πολλες δικες μας δυσκολιες αλλα απο ενα σημειο κ μετα νομιζω οτι κ η θετικη προαιρεση απο τον φιλο παιζει καποιο ρολο...ασχετα εαν σε μερικα πραγματα οι φιλοι αδυνατουν να μας βοηθησουν επι της ουσιας

Δημοσ.

εγω απανταω στην αρχικη ερωτηση. του μιλησες του εξηγησες τον εφερες απο δω απο κει αλλα αυτος τπτ. τωρα παρατα τον και μην του δινεις σημασια. και ξαφνικα θα γινει το θαυμα. αν παλι δεν κανει τπτ μονο η γκομενα του μπορει να τον στρωσει σε τελικη φαση αλλιως μαλλον θα τον παρατησουν ολοι.

Δημοσ.

Εγώ διαφωνώ απόλυτα;)

Στη χαρά' date=' χαιρόμαστε όλοι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να είσαι με κάποιον. Όταν όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, πρέπει να συμπονέσεις τον φίλο σου, να τρέξεις για τα δικά του προβλήματα και εν τέλει να δώσεις χωρίς να πάρεις. Το να βοηθάς κάποιον όταν έχει ανάγκη απαιτεί θυσίες για τις οποίες δεν έχεις όφελος και άρα δείχνεις ότι αγαπάς τον άλλο άνθρωπο, όχι για αυτά που σου προσφέρει αλλά για την ύπαρξη του.[/quote']

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...