Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Ο π είναι ένας υπερβατικός αριθμός, δλδ αλγεβρικός αριθμός με άπειρα μη επαναλαμβανόμενα δεκαδικά ψηφία, ο οποίος όπως και οι αριθμοί e και φ, ξεφυτρώνουν παντού στα μαθηματικά και όχι μόνο. Αυτό εξιτάρει όλους όσοι ψάχνουν μια εξήγηση για τη μοναδικότητα αυτών των αριθμών.

Ένας λόγος που απαριθμούν τα ψηφία του π είναι η προσπάθεια μερικών να βρουν patterns ή επαναληψιμότητα στη σειρά των δεκαδικών ψηφίων, κάτι που φυσικά θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις όσον αφορά το πεδίο των μαθηματικών και θα άλλαζε ριζικά το πως βλέπουμε τον κόσμο.

Επίσημα, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί καθώς έχει αποδειχθεί μαθηματικά πως ο π έχει άπειρο πλήθος μη επαναλαμβανόμενων δεκαδικών ψηφίων.

Νομιζω πως το π αν λυνοταν τελικα θα βοηθουσε στον τετραγωνισμο του κυκλου .

Επισης ο Μαθηματικος μας στο λυκειο μας ειχε πει πως αν ποτε επικοινωνουσαμε με εξωγηυνους θα το κανεμε με αυτα τα τρια " συμβολα " Φ , π και e :shock::shock::shock:

• Απαντ. 135
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Νομιζω πως το π αν λυνοταν τελικα θα βοηθουσε στον τετραγωνισμο του κυκλου .

Επισης ο Μαθηματικος μας στο λυκειο μας ειχε πει πως αν ποτε επικοινωνουσαμε με εξωγηυνους θα το κανεμε με αυτα τα τρια " συμβολα " Φ , π και e :shock::shock::shock:

Tο Φ ειδικά συναντάται παντού, είναι ας πούμε ο χρυσός λόγος που έχει χρησιμοποιήσει ο Δημιουργός ή ο Αρχιτέκτονας αυτού του σύμπαντος και κατ' επέκταση του κόσμου που ζούμε. Απ το DNA μέχρι τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου.

Το phi συνδέεται με το π και κατ' επέκταση με το e, οπότε καταλαβαίνεις πως οι 3 αυτοί αριθμοί έχουν ιδιαίτερο νόημα και αξία στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τον κόσμο μας.

Το πιο περίεργο γι αυτούς τους αριθμούς είναι πως ενώ τα ψηφία (0 έως 9) και οι φυσικοί αριθμοί είναι δημιούργημα της λογικής, ως μέσο για να μετράμε, εμφανίζονται στην ίδια τη δομή του κόσμου μας και μακροσκοπικά και μικροσκοπικά. Έτσι ενδιαφέρον θα ήταν να απαντήσουμε στην ερώτηση πως λογικά (νοητικά δημιουργήματα) εμφανίζονται πρακτικά στον κόσμο που ζούμε.

Δημοσ.

Το πιο περίεργο γι αυτούς τους αριθμούς είναι πως ενώ τα ψηφία (0 έως 9) και οι φυσικοί αριθμοί είναι δημιούργημα της λογικής' date=' ως μέσο για να μετράμε, εμφανίζονται στην ίδια τη δομή του κόσμου μας και μακροσκοπικά και μικροσκοπικά. Έτσι ενδιαφέρον θα ήταν να απαντήσουμε στην ερώτηση πως λογικά (νοητικά δημιουργήματα) εμφανίζονται πρακτικά στον κόσμο που ζούμε. [/quote']

Για να το " χοντρινουμε " λιγο απο καποιους υπαρχει η υπονεια πως οι αρχαιοι ειχαν καποια επαφη με ανωτερους οργανισμους για αυτο και αυτοι οι τελιοι αριθμοι απο τον ανθρωπο καθως και τα μεγαλα επιτευγματα των αρχαιον ειτε ειναι Ελληνες , ειτε Μαγιας κλπ .

Δημοσ.

Ακόμα πιο τρελό είναι οι τύποι που αποστηθίζουν απ'έξω το π. Αχρείαστο σίγουρα, (για να προλάβω μερικούς) αλλά είναι τελείως τρελό να μπορεί κάποιος να θυμάται τόσα πολλά ψηφία.

Ένας 59χρονος Ιάπωνας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ αποστήθισης των ψηφίων της μαθηματικής σταθεράς π, απαριθμώντας από μνήμης τα πρώτα 83.431 δεκαδικά ψηφία.

Ο Ακίρα Χαραγκούτσι, σύμβουλος ψυχικής υγείας, κατέρριψε το σημερινό επίσημο ρεκόρ Guinnes, το οποίο κατέχει από το 1995 ένας άλλος Ιάπωνας, ο οποίος απομνημόνευσε τα πρώτα 42.195 ψηφία.

Το π -ο λόγος της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του- έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία που δεν παρουσιάζουν καμία περιοδικότητα. Η αριθμητική τιμή του με τα πρώτα 70 δεκαδικά ψηφία είναι 3,1415 92653 58979 323846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 078164.Μέχρι σήμερα, η τιμή του π έχει υπολογιστεί με τη βοήθεια υπερυπολογιστή στα πρώτα 1,24 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Δημοσ.
Ακόμα πιο τρελό είναι οι τύποι που αποστηθίζουν απ'έξω το π. Αχρείαστο σίγουρα, (για να προλάβω μερικούς) αλλά είναι τελείως τρελό να μπορεί κάποιος να θυμάται τόσα πολλά ψηφία.

Ένας 59χρονος Ιάπωνας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ αποστήθισης των ψηφίων της μαθηματικής σταθεράς π, απαριθμώντας από μνήμης τα πρώτα 83.431 δεκαδικά ψηφία.

Ο Ακίρα Χαραγκούτσι, σύμβουλος ψυχικής υγείας, κατέρριψε το σημερινό επίσημο ρεκόρ Guinnes, το οποίο κατέχει από το 1995 ένας άλλος Ιάπωνας, ο οποίος απομνημόνευσε τα πρώτα 42.195 ψηφία.

Το π -ο λόγος της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του- έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία που δεν παρουσιάζουν καμία περιοδικότητα. Η αριθμητική τιμή του με τα πρώτα 70 δεκαδικά ψηφία είναι 3,1415 92653 58979 323846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 078164.Μέχρι σήμερα, η τιμή του π έχει υπολογιστεί με τη βοήθεια υπερυπολογιστή στα πρώτα 1,24 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Το χα δει και παλιότερα κι έμεινα μ@λ@κ@ς. Πώς είναι δυνατόν; Εδώ και 3 χρόνια, δε μπορώ ούτε το κινητό μου να μάθω απ έξω.

Δημοσ.

Προς όσους λένε σε τι χρησιμεύει κλπ κλπ:

Να γιατί το υπολογίσανε τα παλικάρια.

Because they can.

Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;

Δημοσ.
Νομίζω οτι η πιο εύστοχη απάντηση περι χρησιμότητας, πρακτικής εφαρμογής κλπ

δίνεται απο τον ίδιο τον Yee:

Because it's Pi... and because we can!

Enough said. :-)

Χαχα, τώρα είδα το μήνυμα αυτό, όταν έγραψα την απάντησή μου, ήμουν ακόμη στην 3η σελίδα!

Δημοσ.

Aπό όλες τις προσπάθειες υπολογισμού του π, ιδιαίτερη μνεία αξίζει αυτή των Strassnitskzsy και Dase τον 19ο αιώνα.

Οι πραγματικοί υπολογισμοί έγιναν από τον Martin Zacharias Dase (1824-1861) που ήταν παιδί θαύμα στους αριθμητικούς υπολογισμούς.

Οι εκπληκτικές υπολογιστικές του δυνατότητες επιβεβαιώθηκαν επανειλλημένα από διάσημους μαθηματικούς της εποχής του.

Πολλαπλασίαζε δύο 8-ψήφιους αριθμούς σε 55 sec.

Δύο 20-ψήφιους σε 6 λεπτά.

Δύο 100-ψήφιους, (ναι δεν είναι λάθος, δύο αριθμούς 100 ψηφίων ο καθένας) σε λιγότερο από 9 ώρες.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΜΝΗΜΗΣ !!

Στην ηλικία των 20 ετών τον ανέλαβε ο Strassnitskzsy και τον έβαλε να υπολογίσει το π με μια σχέση αντίστροφης εφαπτομένης (arctan) παρόμοια με αυτήν του Machin.

Ο Dase υπολόγισε εντός δύο μηνών 200 σωστά ψηφία, επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς ότι οι σχέσεις αυτές δεν συγκλίνουν γρήγορα.

Μετά από αυτό συνέχισε και με άλλα παρόμοια.

Στα επόμενα τρία χρόνια υπολόγισε τους φυσικούς λογάριθμους για τους πρώτους 1.000.000 ακεραίους με ακρίβεια 7 δεκαδικών ψηφίων και

μετά κατέγραψε σε πίνακες τιμές για υπερβολικές και άλλες ανώτερες υπερβατικές συναρτήσεις.

Τελικά τον Dase παρέλαβε ο Gauss (ο μέγας μαθηματικός) και του έδωσε να υπολογίσει όλους πρώτους παράγοντες των αριθμών από

το 7.000.000 μέχρι το 10.000.000. Μάλιστα στην δουλειά αυτή ήταν "σπόνσορας" η Humburg Academy of Sciences.

O Dase πέθανε έχοντας ολοκληρώσει τη μισή δουλειά.

Μπροστά σε αυτόν η αποστήθιση που πέτυχαν οι παραπάνω ιάπωνες δεν πιάνουν μία.

Η ιστορία αναφέρεται λεπτομερώς στο "Chaos and fractals, new frontiers of science" στο κεφ. για την αυτοομοιότητα.

Δημοσ.

Και εγω πιστευω αμα κατσω 50 χρονια και τα γραφω, θα υπολογισω περισσοτερα ψηφια! :P

1 billion digits of Pi in 5 minutes on 6-core Core i7 @ 4.26 GHz
Μεσα σε 5 λεπτα 1 δις; Μηπως εκαναν λαθος;

Το αλλο με την αποστηθιση. Τοσες χιλιαδες αριθμοι, πως γινεται να τους μαθει καποιος απ' εξω ρε παιδια; Σοβαρα τωρα. Μηπως βρηκε καποια περιοδικοτητα ή καποια αλλη συσχετιση; Και ποση ωρα καθοταν και ελεγε τους αριθμους; Καμμενος!

Δημοσ.

Αυτό με τη μνήμη εμένα μου φαίνεται συνηθισμένο, έχω δει μπόλικα γι ανθρώπους με τέτοιες δυνατότητες.

Αλλά μια μέρα έδειξε έναν σε ένα ντοκμαντέρ που υπολόγιζε κάτι δέκατες τέταρτες ρίζες αριθμών με μπόλικα ψηφία. Είπε πως αυτό το λένε "σύνδρομο του σοφού" (ε, δεν είσαι και πολύ σόι άμα κάνεις τέτοια, μη νομίζετε, φαινόταν το άτομο λίγο κάπως) κι έχει κάποια ψιλοεξήγηση επιστημονικά.

Επίσης περί μνήμης υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκφράσεις το ταλέντο, πχ

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=-CEUOs-lvGw]αυτός[/ame]

.

Δημοσ.
Αυτό με τη μνήμη εμένα μου φαίνεται συνηθισμένο, έχω δει μπόλικα γι ανθρώπους με τέτοιες δυνατότητες.

Αλλά μια μέρα έδειξε έναν σε ένα ντοκμαντέρ που υπολόγιζε κάτι δέκατες τέταρτες ρίζες αριθμών με μπόλικα ψηφία. Είπε πως αυτό το λένε "σύνδρομο του σοφού" (ε, δεν είσαι και πολύ σόι άμα κάνεις τέτοια, μη νομίζετε, φαινόταν το άτομο λίγο κάπως) κι έχει κάποια ψιλοεξήγηση επιστημονικά.

αν λεμε για τον ιδιο εκανε τους υπολογισμους με τις ριζες πιο γρηγορα απο το pc :lol:

Δημοσ.

Για τον ίδιο θα λέμε, πόσοι θα έχουν φετίχ με διψήφιους αριθμούς ριζών... :X

Πάντως έλεγε και μόνος του πώς του συνέβη, απ'όσο θυμάμαι έλεγε πως μικρός ήταν πολύ απομονωμένο άτομο γενικώς και κάποια μέρα κάτι διάβαζε σε ένα βιβλίο Μαθηματικών, με κάποιο τρόπο τον μάγεψε και ξαφνικά ξεκίνησε να κάνει οτιναναι υπολογισμούς (κάτι διακόπτες πρέπει να έκλεισαν μέσα, WTF). Τί να πω, αν και το βλέπω μπροστά μου όταν τα δείχνει, είναι πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις και να κατανοήσεις. Το μόνο συμπέρασμα που βγάζω είναι πως αν μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο του εγκεφάλου και με τον ίδια κλίμακα πλήθους "κυττάρων" ή περισσότερα, που να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και να παθαίνει τα ίδια κοκομπλόκα με υπολογισμούς, ποιός ξέρει τί δυνατότητες θα υπήρχαν...

Δημοσ.

Κάποιοι στο topic μου θύμισαν Karl Pilkington και [ame=http://www.youtube.com/watch?v=qPZTKtbAUyU]Do we need them?[/ame] (για όσους τυγχάνει να τον ξέρουν :lol:)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...