Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση και Πώς;

geo1962

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο Η/Υ μου διαθέτει:

1) Επεξεργαστή Celeron 1.60GHz

2) Μνήμη Ram DDR2 DIMM, 1GB, Dual channel

3) Microsoft Windows XP Professional (32bit), Version 2002, Service Pack 3

Το User’s Manual για το σύστημα, αναφέρει τα εξής:

CPU

Support for an Intel® CoreTM 2 Extreme processor

Intel® CoreTM 2 Duo processor

Intel® Pentium® D processor

Intel® Pentium® 4 processor

Intel® Celeron® processor in the LGA 775 package

(Go to GIGABYTE's website for the latest CPU support list.)

Support for Intel® Hyper-Threading Technology

L2 cache varies with CPU

Front Side Bus

1333 (Note 1)/1066/800/533 MHz FSB

Chipset

North Bridge: Intel® 945GC Express Chipset

South Bridge: Intel® ICH7

Memory

2 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 4 GB of system memory

Dual channel memory architecture

Support for DDR2 667/533/400 MHz memory modules (Note 3)

(Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)

Onboard Graphics

Integrated in the North Bridge

Audio

Realtek ALC662 codec

High Definition Audio

2/4/5.1-channel

Support for S/PDIF Out

Support for CD In

Το ζητούμενο είναι, ότι με δεδομένο το maximum μνήμης που μπορεί να δεχθεί το σύστημα, ποιος είναι ο «ιδανικός» επεξεργαστής που πρέπει να χρησιμοποιήσω και κατά πόσο είναι απαραίτητη η αναβάθμιση και της κάρτας γραφικών, τη στιγμή που δεν ενδιαφέρομαι για video cames, αλλά να αυξήσω (όσο είναι δυνατόν), την απόδοση του εν λόγω συστήματος στον τομέα του video.

«Σήμερα», για να μετατρέψω μια ταινία AVI κωδικοποιημένη κατά H264, σε XviD, χρειάζομαι (±) όσο και η διάρκεια της ταινίας, με την αναβάθμιση, φιλοδοξώ να μειώσω αυτό το χρόνο 50%.

Αυτό που θα ήθελα, είναι να μη βάλω έναν «θηριώδη» επεξεργαστή, σε σχέση με την ανώτερη ποσότητα μνήμης που «δίνει» ο κατασκευαστής και την οποία σκοπεύω να εξαντλήσω.

Εάν πάλι, κάποιος πιστεύει ότι και αυτό είναι εφικτό, δεν έχει παρά να μου το προτείνει, αιτιολογώντας το όμως…

Δημοσ.

To καλυτερο value for money με εξαιρετικη αποδοση και για τη δουλεια που ζητας, σε socket 775 ηταν ο core 2 quad 9550.

Aποτι θυμαμαι -ας με διορθωσει καποιος- με το 945 δεν εχει κανενα προβλημα συμβατοτητας.

Και με 4gb μνημης αν βαλεις, μονο bottleneck δε θα εχεις. Ισα ισα θα εχεις ενα εξαιρετικο συστημα, ετοιμο να δεχθει windows 7 και να βγαλει καμποσα χρονακια ακομα. Φυσικα η αποδοση του συστηματος σου θα ειναι η μερα με τη νυχτα σε σχεση με αυτο που εχεις σημερα.

Το κακο ειναι οτι τον 9550 μαλλον μονο μεταχειρισμενο θα τον βρεις.

YΓ. Υπαρχει και αυτος που παροτι ειναι εξαιρετικος επεξεργαστης απο αρχιτεκτονικης αποψης και οχι μονο, θεωρω οτι δεν αξιζει τοσα λεφτα αυτη τη στιγμη. Με λιγοτερα λεφτα παιρνεις μητρικη με s1156 και i3 επεξεργαστη ή ακομα και i5 750.

edit: αποτι βλεπω υπαρχει ακομα stock του 9550 αλλα εχει αυξηθει η τιμη του θεαματικα (!) και εχει φτασει αυτην του 9505. Οποτε η προχωρας σε αλλαγη μητρικης-cpu-ram η αν επιμενεις να αλλαξεις μονο cpu-ram χτυπας καποιο core 2 duo/quad της επιλογης σου. Προβληματα συμβατοτητας με μνημες δεν θα εχεις κατα 99%, εκτος αν με απατα τραγικα η μνημη μου για το 945.

Δημοσ.

Πρώτον, το motherboard δεν υποστηρίζει τετραπύρηνο.

Δεύτερον, εκ παραδρομής τα 2GB μνήμης εγώ τα ανέφερα ως 4GB· τα σωστά στοιχεία του κατασκευαστή που αφορούν στη μνήμη, είναι τα παρακάτω:

Memory

2 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 2GB of system memory

Dual channel memory architecture

Support for DDR2 667/533/400 MHz memory modules

(Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)

Πέρα απ’ όλα αυτά, πρέπει να πω, πως έχω αρχίσει να προσανατολίζομαι προς τον Intel Pentium Dual Core E6500, 2.93 GHz, FSB 1066MHz, 2MB L2 cache.

Θα ήθελα γνώμες από όσους τον γνωρίζουν και ακόμα να μου πείτε, για την περίπτωση που η επέκταση της μνήμης του συστήματός μου, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 2GB, αξίζει ένας τέτοιος επεξεργαστής ή είναι υπερβολικός;

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω, τι διαφορά υπάρχει μεταξύ του Intel Core 2 και του Intel Core Dual;

Δημοσ.

εμένα πάντως μου φαίνεται λίγο οξύμορο η mobo να υποστηρίζει τους Core 2 Extreme τετραπύρηνους και να μην υποστηρίζει τους "κανονικούς" Core 2 Quad...όπως και να έχει το πράγμα, η δική μου γνώμη είναι να παρεις νέα mobo-cpu-ram γιατι με το celeron στα 1,6 και ddr2 2gb δεν πας πουθενα στις μερες μας, εκτος κ αν τον θες μονο για να μπαίνεις στο net...

οσο για τη διαφορά στη τελευταία σου ερώτηση είναι οτι οι Core 2(Duo, Quad) είναι κατασκευσμένοι με την μικροαρχιτεκτονική Core, ενω οι Dual Core είναι βασισμένοι στην μικροαρχιτεκτονική Pentium

Δημοσ.
εμένα πάντως μου φαίνεται λίγο οξύμορο η mobo να υποστηρίζει τους Core 2 Extreme τετραπύρηνους και να μην υποστηρίζει τους "κανονικούς" Core 2 Quad [...]

Λέγοντας Core 2 Extreme έχω την εντύπωση πως αναφέρεται στον Χ6800 που είναι διπύρηνος.

Δε μας λες και ποια είναι η μητρική;

Δημοσ.

Κατά τη γνώμη μου, αξίζει ο επεξεργαστής που λες. Για τη δουλειά που θες, είναι ~3 φορές ταχύτερος απ τον υπάρχον.

Ρίξε μια ματιά εδώ (ο 6550 είναι αρκετά κοντά με τον 6500).

Εκτός κι αν βρεις μεταχειρισμένο κάποιον καλύτερο σε συμφέρουσα τιμή.

Δημοσ.

Εδω λεει οτι παιρνει ολη τη σειρα core2duo αλλα οχι τους core2quad. Eπισης δεχεται cpu με μεχρι 1066mhz fsb.

Oποτε εν ολιγοις διαλεγεις εναν core 2 duo με 1066fsb και τον βαζεις.

Eπισης εδω λεει οτι δεχεται μεχρι 4gb μνημης.

Αλλα ακομα και με 2gb μνημη δεν δημιουργεις bottleneck με τον επεξεργαστη.

Το συστημα θα σηκωνει και win7 με απενεργοποιημενα aero κλπ (κι αυτο λογω της onboard vga).

Γνωμη μου παντως να προχωρησεις σε νεο mobo-cpu-ram. Θα αποκτησεις συστημα πολυ καλυτερων επιδοσεων με ενα ανεκτο επιπλεον ποσο. Φυσικα εσυ ξερεις τι ποσο μπορεις να διαθεσεις καλυτερα απτον καθενα, αλλα δεν αξιζει να επενδυσεις ~220 ευρω σε αυτο το συστημα σημερα.

Δημοσ.

Διαβάζοντας με προσοχή τις γνώμες όλων σας, κατέληξα σε δυο επεξεργαστές και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Παρακαλώ, επισπευτείτε τα παρακάτω links:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.558297

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/CPU/INTEL-DUAL-CORE-E5400-S775-2-7GHZ-BOX.htm

Θέλω να σας ρωτήσω επίσης, εάν οι δύο παραπάνω επεξεργαστές ανήκουν στην ίδια σειρά ή όχι. Το ρωτάω, γιατί οι ονομασίες που τους δίνουν τα καταστήματα, έχω την αίσθηση πως μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι:

Intel Pentium Dual Core E6500 2.93GHZ LGA775 - 1066 FSB - BOX και

Intel Dual Core E5400 (s775, 2.7Ghz, Box)

Όσο για το εάν η επέκταση της μνήμης μπορεί να φτάσει τα 2GB ή τα 4GB, μίλησα με το service της εταιρίας και τα έχασαν όταν τους είπα, πως τόσο το κινεζικό user manual όσο και το ελληνικό (Rev. 1005) που έχω, αναφέρουν σαν maximum μνήμης τα 2GB, ενώ το αγγλικό (Rev. 1007) μιλάει για 4GB. Κατόπιν προβληματισμού, μου είπαν, ενδέχεται να υπάρχει και κάποια νεότερη έκδοση του Motherboard GA-945GCM-S2L της GIGABYTE.

Όσο για τους οδηγούς που τυχόν υπάρχουν, μου είπαν ότι πιθανόν θα τους έβρισκαν, εάν θα τους πήγαινα το μηχάνημα (να το άνοιγαν) για αναβάθμιση.

Επειδή όμως τα υλικά που προσανατολίζομε να βάλω και φθηνότερα τα έχω βρει αλλού, αλλά και μόνος μου θέλω να κάνω την εγκατάστασή τους, κυρίως λόγω προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας, θέλω να ρωτήσω, εάν κάποιος από εσάς, γνωρίζει το πώς και εάν μπορεί να αναζητήσει για λογαριασμό μου, τους πιθανών/ούς νεότερους οδηγούς του Motherboard GA-945GCM-S2L της GIGABYTE;

Δημοσ.
Διαβάζοντας με προσοχή τις γνώμες όλων σας, κατέληξα σε δυο επεξεργαστές και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Παρακαλώ, επισπευτείτε τα παρακάτω links:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.558297

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/CPU/INTEL-DUAL-CORE-E5400-S775-2-7GHZ-BOX.htm

Θέλω να σας ρωτήσω επίσης, εάν οι δύο παραπάνω επεξεργαστές ανήκουν στην ίδια σειρά ή όχι. Το ρωτάω, γιατί οι ονομασίες που τους δίνουν τα καταστήματα, έχω την αίσθηση πως μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι:

Intel Pentium Dual Core E6500 2.93GHZ LGA775 - 1066 FSB - BOX και

Intel Dual Core E5400 (s775, 2.7Ghz, Box)

Όσο για το εάν η επέκταση της μνήμης μπορεί να φτάσει τα 2GB ή τα 4GB, μίλησα με το service της εταιρίας και τα έχασαν όταν τους είπα, πως τόσο το κινεζικό user manual όσο και το ελληνικό (Rev. 1005) που έχω, αναφέρουν σαν maximum μνήμης τα 2GB, ενώ το αγγλικό (Rev. 1007) μιλάει για 4GB. Κατόπιν προβληματισμού, μου είπαν, ενδέχεται να υπάρχει και κάποια νεότερη έκδοση του Motherboard GA-945GCM-S2L της GIGABYTE.

Όσο για τους οδηγούς που τυχόν υπάρχουν, μου είπαν ότι πιθανόν θα τους έβρισκαν, εάν θα τους πήγαινα το μηχάνημα (να το άνοιγαν) για αναβάθμιση.

Επειδή όμως τα υλικά που προσανατολίζομε να βάλω και φθηνότερα τα έχω βρει αλλού, αλλά και μόνος μου θέλω να κάνω την εγκατάστασή τους, κυρίως λόγω προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας, θέλω να ρωτήσω, εάν κάποιος από εσάς, γνωρίζει το πώς και εάν μπορεί να αναζητήσει για λογαριασμό μου, τους πιθανών/ούς νεότερους οδηγούς του Motherboard GA-945GCM-S2L της GIGABYTE;

Aκομα και η πρωτη εκδοση της μητρικης σου (rev 1.0), συμφωνα με το επισημο site της gigabyte δεχεται εως και 4gb ram. Και αποτι βλεπω επισης εκει δεν βγηκε καν 2η αναβαθμισμενη εκδοση. Μονο σε rev 1.0 κυκλοφορησε, συμφωνα με το site παντα.

Oσο για τους 2 επεξεργαστες. Ειναι διαφορετικη σειρα, o 1ος ειναι πιο συγχρονος καθως εχει μεγαλυτερη συχνοτητα διαυλου FSB (1066 αντι 800 του 2ου).

Εν πασει περιπτωση και οι 2 επεξεργαστες θεωρουνται πολυ ξεπερασμενοι εδω και χρονια. Μιλαμε για μονοπυρηνους, με λογικο 2ο πυρηνα, φαντασου.

edit: Διαβαζοντας την υποσημειωση 2, στη 10η σελιδα αυτου του manual βλεπω οτι τα 4gb υποστηριζονται σε διαφορετικο μoντελο μητρικης, το s2c. Kατα συνεπεια αν το δικο σου manual μιλαει για 2gb ram max, και το μοντελο των 4gb ειναι διαφορετικο και οχι αναβαθμισμενο (πχ rev 2.0), τοτε αμφιβαλω αν υπαρχουν οδηγοι για να υποστηριξεις 4gb ram.

Δημοσ.

Δεν είναι μονοπύρηνοι με hyperthreading, δυο κανονικοι πυρήνες ειναι.

Αν η μητρική σου έχει επιλογές για overclocking και ασχοληθείς με overclocking διάλεξε τον Ε5400 που έχει μικρότερο fsb ώστε να πετύχεις μεγαλύτερο overclock. Aν δεν ασχοληθείς με overclock διαλεξε τον Ε6500 που έχει μεγαλύτερη συχνότητα.

Αν πριν είχες μονοπύρηνο celeron θα δεις μεγάλη διαφορα στο encoding (λιγοτερο απο το μισό χρόνο), προυποθεση βέβαια ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς , κάνει χρήση πάνω απο 1 πυρήνα που τα περισσότερα πλεον κάνουν.

Δημοσ.

Πλήρης απογοήτευση!

Τελικά, μήπως το μόνο που αξίζει για ένα τέτοιο σύστημα (το σύστημα μου δηλαδή), άλλο 1GB μνήμης, για να φτάσω τα περιβόητα (πλέον), 2GB σύνολο;

Σκέψεις

1) Εκτός από τη μνήμη, θα άξιζε να βάλω κάποιον από τους δύο παραπάνω επεξεργαστές που προανέφερα;

2) Μνήμη και έναν επεξεργαστή οριακά καλύτερο από αυτόν που έχω;

Σας θυμίζω πως έχω έναν Celeron 1.60GHz

3) Να προσθέσω μόνο μνήμη και να περιμένω έως ότου διευκολυνθώ οικονομικά, για να αλλάξω μητρική κ.λ.π.;

4) Να προσθέσω μόνο μνήμη και να περιμένω έως ότου διευκολυνθώ οικονομικά, για να αγοράσω καινούριο υπολογιστή, που δεν θα το ήθελα, γιατί αυτόν εδώ, δε τον έχω ούτε δύο χρόνια;

Άσχετο· όλες οι μνήμες DDR2, είναι dual channel;

Όταν στα χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή, αναφέρεται πως είναι 64bit, συνεργάζεται μόνο με εφαρμογές των 64bit και όταν αναφέρεται πως είναι 32bit/64bit, τότε συνεργάζεται και με τις μεν και μα τις δε;

Δημοσ.

Αν βάλεις κάποιον απ τους δυο επεξεργαστές που λες, θα δεις σημαντική διαφορά όπως ειπώθηκε. Το ότι δεν ανήκουν στην τελευταία γενιά επεξεργαστών δε σημαίνει πως δεν είναι καλοί.

Για μένα, δεν υπάρχει λόγος για νέο pc, αν μπορείς με καμιά 100άρα να αποκτήσεις ακόμα 1GB RAM κι έναν cpu. Αν ασχολείσαι αρκετά με το encoding ίσως ν αξίζει να κάνεις υπομονή και να πας μελλοντικά σ ένα πολυπύρηνο σύστημα (εφόσον κάτι τέτοιο υποστηρίζεται απ τα προγράμματα που χρησιμοποιείς).

Το dual channel είναι ένα χαρακτηριστικό που χει να κάνει με τις μητρικές κι όχι με τα modules των RAM. Η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων μητρικών το υποστηρίζει.

Όλοι οι 64bit cpu για home users παίζουν 32 & 64bit εφαρμογές/λειτουργικά.

Δημοσ.

Παιδιά,

αυτές τις ’μέρες επικοινώνησα και με την αντιπροσωπεία, αλλά διαπίστωσα, πως για ορισμένα «πράγματα» (όπως το maximum της μνήμης), ούτε κι αυτοί είναι τόσο σίγουροι.

Γι’ αυτό, όποιος γνωρίζει και μπορεί, ας μου αποσαφηνίσει τους παρακάτω προβληματισμούς, που μου προέκυψαν μετά από όλη αυτή την έρευνα…

1) τι είναι το BIOS;

2) πως μπορώ (μόνος μου), να βρω την έκδοση του bios που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή μου;

3) τι εννοεί όταν σε μνήμη DDRII αναφέρει τη λέξη BULK;

4) τι εννοεί, FSB 1066 (1333 με overclocking-υπερχρονισμό);

5) τι είναι το overclocking, πότε, πώς και γιατί το κάνουμε;

6) Το overclocking, εγκυμονεί κινδύνους;

7) εάν κατά την αναβάθμιση του υπάρχοντος επεξεργαστή, επιλέξω κάποιον από τους προτεινόμενους από τον κατασκευαστή, μπορεί να έχω διάφορα προβλήματα, όπως υπερθέρμανσης ή τροφοδοσίας;

8) ποιόν από τους παρακάτω επεξεργαστές θα προτιμούσατε, εάν ο Η/Υ σας είχε 4GB Ram και γιατί:

α) 2.66GHz,4MB με FSB 1066

β) 2.33GHz,4MB με FSB 1333 (by overclocking)

9) αναφέρετε, με ποιά σειρά προτεραιότητας αξιοποιείτε, τα παρακάτω χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή:

α) αριθμό πυρήνων

β) χρονισμός

γ) front Side Bus

δ) L2 Cache

ε) τεχνολογία κατασκευής (π.χ. 45 nm)

στ) bit λειτουργίας

ζ) κάτι άλλο

Δημοσ.

1. Ειναι ενα interface απο το οποιο διαχειριζεσαι βασικες λειτουργιες του υπολογιστη σου, οπως volts, στροφες που θα γυρναει ενας ανεμιστηρας, απο ποια συσκευη θα bootarei το pc σου και πολλα αλλα. Ειναι υπευθυνο για τις βασικες ρυθμισεις και λειτουργιες του hardware του υπολογιστη σου.

2. FSB ειναι ο διαυλος επικοινωνιας του επεξεργαστη με τη ram και η ταχυτητα του μετριεται σε mhz. Η μητρικη καθοριζει το ανωτατο οριο που μπορει να δεχθει. Δηλαδη, αν η μητρικη εχει 1066 FSB ισως να μην κανει επεξεργαστης με 1333 FSB.

3. Bulk ειναι η συσκευασια αγορας. Σημαινει οτι περιεχει μονο τις μνημες η συσκευασια και δεν εχει κατι προσθετο, οπως εγχειριδιο κλπ.

4. Σημαινει οτι υποστηριζει επεξεργαστες με FSB μεχρι 1066mhz, ενω με overclocking μπορει να φτασει εως 1333 η ταχυτητα της στο FSB.

5. Overclocking ειναι η τεχνικη στην οποια καταφευγουν συνηθως computer enthusiasists, για να βελτιωσουν την αποδοση του υπολογιστη τους "πειραζοντας" τις εργοστασικες ρυθμισεις του BIOS (πχ πανε τον επεξεργαστη απο τα 2Ghz, στα 2.8Ghz). Δεν προτεινεται απο τους κατασκευαστες και δεν τυπικα δεν καλυπτεσαι απο εγγυηση απτη στιγμη που θα προχωρησεις σε overclocking. Πρακτικα ειναι δυσκολο να καταλαβει ενας τεχνικος αν ειχες κανει overclocking στο pc.

6. Προφανως και ενεχει κινδυνους οταν γινεται απο απειρους ή σε αδυναμα συστηματα για overlock. Συνηθως προτεινεται και προσθετος εξοπλισμος για ψυξη, καθως με το overclock ανεβαινουν οι τασεις λειτουργιας και κατα συνεπεια εχουμε υψηλοτερες θερμοκρασιες σε διαφορα υποσυστηματα του υπολογιστη, κυριως στον επεξεργαστη.

7. Προβληματα υπερθερμανσης σχεδον απιθανο αν ο υπολογιστης σου βρισκεται σε καλη κατασταση και αν επιλεξεις συμβατο επεξεργαστη. Προβληματα τροφοδοσιας εξαρταται απο το τροφοδοτικο σου και τις απαιτησεις του επεξεργαστη. Ισως να ειναι ανεπαρκες για εναν πιο ενεργοβορο επεξεργαστη απο αυτον που εχεις. Ισως και οχι. Πες μας ποιο τροφοτικο εχεις.

8. Τον α για να αποφυγω το overclocking. Oι διαφορες στην αποδοση θα ειναι αμελητεες ετσι κι αλλιως απο εναν απλο χρηστη.

9. Το μεγαλυτερο ρολο στο video editing (στο οποιο στοχευεις εσυ) τον παιζει ο αριθμος πυρηνων. Επισης το στ εννοειται οτι θα ειναι 64 κατα τη γνωμη μου. Απο κει και περα με τη σειρα θα ελεγα δ,γ,ε,β.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...