Sadako Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Με RAID δεν είχα ασχοληθεί ποτέ ως τώρα. Κατ'αρχάς, να επιβεβαιώσω κάτι, μιας και όλα τα google searches με πήγαιναν σε αποτελέσματα από το 2007 και πίσω, οπότε ίσως κάτι να έχει αλλάξει από τότε.. Έχω 2 σκληρούς SATA: 1. Έναν 500άρη WD5000AAKS http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Hard-Disk-Drives/WESTERN-DIGITAL-SATA-II-500GB-WESTERN-16MB-CACHE-7200-WD5000AAKS.htm 2. Έναν 1ΤΒ WD10EADS http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303736 Από όσο ψάξιμο έκανα ως τώρα, κατάλαβα πως ένας συνδιασμός των 2 σε RAID διάταξη θα οδηγούσε στην χρήση της μικρότερης χωρητικότητας από τους 2 και της χαμηλότερης ταχύτητας (βέβαια και οι 2 είναι 7200rpm).. Αυτό που δεν ξεκαθάρισα 100%, είναι αν θα μπορούσα, αυτόν που είναι 1ΤΒ να τον χωρίσω σε 2 partitions των 500, οπότε το ένα από αυτά να το συνδιάσω με τον άλλο 500άρη σκληρό σε RAID 0, ενώ το άλλο 500άρικο partition να μείνει εκτός του array.. Σε περίπτωση που δεν άλλαξε τίποτα και αυτό ΔΕΝ γίνεται, πάμε στο 2ο σκέλος του ερωτήματος. Ποιον από τους 2 αξίζει (αν υπάρχει διαφορά) να διπλασιάσω για να έχω 2 όμοιους και να τους βάλω σε RAID 0. Κάπου έπεσε το μάτι μου ότι οι Green δεν συνίστανται για ARRAY, ενώ μου έχει μείνει και μια απορία στο αν μπορείς να κάνεις RAID array με σκληρούς από 1ΤΒ και πάνω.. Θέλω απλά να αποκτήσω μεγαλύτερη ταχύτητα στα file transfers της αποθήκης μου. Για λειτουργικό, περιμένω να πέσουν κάπως οι τιμές στους SSD (ίσως όταν βγουν μεγαλύτερης χωρητικότητας SSD και οι τιμές στους 80ρηδες όπως ο postville πέσουν)..
roybatty Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Αυτό που δεν ξεκαθάρισα 100%, είναι αν θα μπορούσα, αυτόν που είναι 1ΤΒ να τον χωρίσω σε 2 partitions των 500, οπότε το ένα από αυτά να το συνδιάσω με τον άλλο 500άρη σκληρό σε RAID 0, ενώ το άλλο 500άρικο partition να μείνει εκτός του array.. Αυτό δεν γίνεται. Σε περίπτωση που δεν άλλαξε τίποτα και αυτό ΔΕΝ γίνεται, πάμε στο 2ο σκέλος του ερωτήματος. Ποιον από τους 2 αξίζει (αν υπάρχει διαφορά) να διπλασιάσω για να έχω 2 όμοιους και να τους βάλω σε RAID 0. Κάπου έπεσε το μάτι μου ότι οι Green δεν συνίστανται για ARRAY, ενώ μου έχει μείνει και μια απορία στο αν μπορείς να κάνεις RAID array με σκληρούς από 1ΤΒ και πάνω.. Μπορείς άνετα να κάνεις ένα array με δύο δίσκους του 1TB.Εαν δεν τίθεται θέμα χρημάτων,πάρε έναν ακόμα WD10EADS.Καλό είναι το raid σου να αποτελείται από πανομοιότυπους δίσκους.
Sadako Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Κάτι που είχε πάρει το μάτι μου ότι οι Green (όπως είναι ο 1ΤΒ μου) δεν συνίστανται για RAID ισχύει; Κάπου είχα δει να λένε πως εύκολα "βγαίνουν" απ'το array.. EDIT: Βρήκα που το είχα διαβάσει. Κάνω quote (από άλλο φόρουμ βέβαια) Αν ο 2Τ δίσκος σου είναι Green ΜΗΝ τον βάλεις σε RAID με άλλο, στο πρώτο timeout(και οι Green κάνουν πολλά) θα πέσει από τη συστοιχία και θα χρειάζεσαι rebuild. Υπάρχει ένα πρόγραμμα WDTLER.EXE που αλλάζει το time limited error recovery χρόνο από 90sec πχ σε 6 αλλά ΔΕΝ λειτουργεί στους νέους δίσκους
Errik Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Παράθεση: Αρχικά καταχωρημένο από Sadako Εμφάνιση Μηνύματος Αυτό που δεν ξεκαθάρισα 100%, είναι αν θα μπορούσα, αυτόν που είναι 1ΤΒ να τον χωρίσω σε 2 partitions των 500, οπότε το ένα από αυτά να το συνδιάσω με τον άλλο 500άρη σκληρό σε RAID 0, ενώ το άλλο 500άρικο partition να μείνει εκτός του array.. Αυτό δεν γίνεται. Αυτό γίνεται! Εξαρτάται από την κάρτα - Chipset RAID. Οι περισσότερες μητρικές με οnboard fakeraid το υποστηρίζουν να χωρίσεις σε παρτιτιονς τους σκληρους και να κάνεις raid με αυτά. Το ξέρω γιατί το έχω κάνει. Το ίδιο ισχύει και για software raid από λειτουργικά συστήματα, αλλά και τις περισσότερες κάρτες. Τώρα δεν ξέρω αν γίνεται σε αμιγώς hardware raid Κάρτες, αλλά πιθανότατα δεν σε ενδιαφέρει γιατι είναι εταιρικές λύσεις και κάνουν αρκετές εκατοντάδες €... Οπότε συνέχισε άφοβα, χωρίς να πάρεις καινούριο δίσκο. Ενα πράγμα που ασφαλώς θα πρέπει να προσέχεις σε RAID0 είναι οτι αν σκάσει ο ένας δίσκος (φτου φτου φτου, χτύπα ξύλο, λιβανια και γυάλινα ματάκια...) χάνονται εντελώς όλα τα δεδομενα από το RAID partition, οπότε απαιτείται συχνό και σχολαστικό backup. Γενικά, καλό είναι να είναι όμοιοι οι δίσκοι του RAID partition, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο. Απλά το πιο αργό partition που συμμετέχει στο ARRAY μπορεί να αποτελέσει bottleneck, για αυτό δεν προτείνεται.
roybatty Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2010 Αυτό γίνεται! Μπορεί,αλλά μάλλον δεν έθεσα σωστά την δική μου απάντηση.Δεν γίνεται χωρίς προβλήματα,ειδικά σε κάποιες μητρικές με onboard fakeraid.Το ίδιο ισχύει και για το software raid.Εαν είναι να δει διαφορά στην απόδοση,θα την δεί μόνο με raid ίδιων δίσκων.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.