anax111 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 16 Αυγούστου 2010 Συγχαρητηρια, το ποστ σου κέρδισε τον τίτλο του πιο αναξιόπιστου ποστ που έχω διαβάσει τους τελευταιους μήνες. Grow up, και διάβασε και λίγο wikipedia, πριν ξεκινήσεις να γράφεις μπούρδες. Κατ’ αρχήν αναφέρομαι στο χώρο του hardware για όσους δεν κατάλαβαν και συγκεκριμένα στο χώρο των PC. To hardware που χρησιμοποιούμε σήμερα στα PC και στους servers εξελίχθηκε για μηχανήματα που τότε τρέχαν MS-DOS και τα λέγαμε τότε ΙΒΜ compatible επειδή η Microsoft πρωτοέγραψε το λειτουργικό για μηχανήματα αυτής της εταιρείας. Αν αυτό δεν το ξέρεις σημαίνει ότι είσαι ηλικιακά μικρός. Όταν σύμφωνα με τη Wikipedia “Ο Torvalds ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός μη-εμπορικού unix-οειδές λειτουργικού το 1991” φίλε poscmanan το MS-DOS μετρούσε ήδη μια δεκαετία ευρείας αποδοχής στην αγορά και ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό στις περισσότερες εταιρικές εφαρμογές με τα Mac να ακολουθούν και να έχουν την κυριαρχία στις εφαρμογές γραφιστικών τεχνών. Σε απλά ελληνικά (γιατί από ότι φαίνεται καίς μαζούτ) το Linux έτρεξε και τρέχει σε hardware που αναπτύχθηκε για το τότε κυρίαρχο εμπορικό λειτουργικό που ήταν το MS-DOS πριν η Microsoft προωθήσει τα Windows. Έτρεξε σε hardware που δεν είχε αναπτυχθεί ειδικά για αυτό, άρα είναι εναλλακτικό λειτουργικό σε σχέση με το hardware. Αργότερα βέβαια είχε μεγάλη επιτυχία στον τομέα των server και επηρέασε τις εξελίξεις αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως το hardware στο οποίο τρέχει δεν αναπτύχθηκε για αυτό. Το μοναδικό μου λάθος στο προηγούμενο post ήταν πως δεν συγκεκριμενοποίησα πως καμία μεγάλη εταιρεία δεν το υποστήριξε στο χώρο των PC (γιατί στους servers τα πράγματα είναι διαφορετικά). Και δεν χρειάζομαι φίλε poscmanan να κοιτάξω καθόλου τη Wikipedia για όλα τα παραπάνω γιατί το 91 που ξεκίνησε να γράφεται το linux εγώ δούλευα MS-DOS και ξέρω αρκετά καλά τι γινότανε εκείνη την εποχή. Εσύ πόσο χρονών ήσουνα τότε; Άλλη φορά να προσέχεις τι γράφεις γιατί προσβάλεις τους άλλους χωρίς να έχεις και δίκιο και αν δεν καταλαβαίνεις κάτι να καλύτερα να ρωτάς. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
glamprou Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 (επεξεργασμένο) Νομίζω είμαστε εκτός θέματος... Ωραία αυτα αλλά εκτός . θέματος. Για μένα το στοίχημα της goggle είναι στην ver 3 ψάξτε λόγο κι θα δείτε γιατί... αλλαζει το UI όπως και ακόμη πολλά αν το κερδίσει κάπου εκεί θα τελείωσει η πρωτιά του iphone αν κι είμαι fun του Mac και όχι τα Mac και εχω mac και δουλεύω σε Mac και δεν το αλλάζω δεν θα έλεγα το ίδιο για το iPhone. Βασικό μου τηλ για την δουλειά φυσικά blackberry.. αξιοπιστία μπαταρία κι πάντα online! εχω και ένα iPhone κι ένα nexus για να χανόμαστε Πάντως είναι άξιο απορίας πως η Apple δεν κατάφερε να έχει multitasking στο iPhone όσοι έχετε Mac καταλαβαίνετε γιατί το λέω.. το multitasking του macOS είναι εξοφρενικά υποδειγματικό Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2010 από glamprou Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alexzzz Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Δεν ξέρω για άλλους iPhone users εγώ πάντως με αυτά που έχω δει προς το παρόν από android συσκευές ΔΕΝ αλλάζω το iPhone με τίποτα . Σκέφτομαι μάλιστα και το επόμενο desktop να είναι ένα mac Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app Δυστυχώς και εγώ. Πολύ θα ήθελα να με γεμίσει μια πιο φθηνή συσκευή από το iphone αλλά δεν το έκανε μέχρι τώρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
niksakl Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Κατ’ αρχήν αναφέρομαι στο χώρο του hardware για όσους δεν κατάλαβαν και συγκεκριμένα στο χώρο των PC. To hardware που χρησιμοποιούμε σήμερα στα PC και στους servers εξελίχθηκε για μηχανήματα που τότε τρέχαν MS-DOS και τα λέγαμε τότε ΙΒΜ compatible επειδή η Microsoft πρωτοέγραψε το λειτουργικό για μηχανήματα αυτής της εταιρείας. Αν αυτό δεν το ξέρεις σημαίνει ότι είσαι ηλικιακά μικρός. Όταν σύμφωνα με τη Wikipedia “Ο Torvalds ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός μη-εμπορικού unix-οειδές λειτουργικού το 1991” φίλε poscmanan το MS-DOS μετρούσε ήδη μια δεκαετία ευρείας αποδοχής στην αγορά και ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό στις περισσότερες εταιρικές εφαρμογές με τα Mac να ακολουθούν και να έχουν την κυριαρχία στις εφαρμογές γραφιστικών τεχνών. Σε απλά ελληνικά (γιατί από ότι φαίνεται καίς μαζούτ) το Linux έτρεξε και τρέχει σε hardware που αναπτύχθηκε για το τότε κυρίαρχο εμπορικό λειτουργικό που ήταν το MS-DOS πριν η Microsoft προωθήσει τα Windows. Έτρεξε σε hardware που δεν είχε αναπτυχθεί ειδικά για αυτό, άρα είναι εναλλακτικό λειτουργικό σε σχέση με το hardware. Αργότερα βέβαια είχε μεγάλη επιτυχία στον τομέα των server και επηρέασε τις εξελίξεις αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως το hardware στο οποίο τρέχει δεν αναπτύχθηκε για αυτό. Το μοναδικό μου λάθος στο προηγούμενο post ήταν πως δεν συγκεκριμενοποίησα πως καμία μεγάλη εταιρεία δεν το υποστήριξε στο χώρο των PC (γιατί στους servers τα πράγματα είναι διαφορετικά). Και δεν χρειάζομαι φίλε poscmanan να κοιτάξω καθόλου τη Wikipedia για όλα τα παραπάνω γιατί το 91 που ξεκίνησε να γράφεται το linux εγώ δούλευα MS-DOS και ξέρω αρκετά καλά τι γινότανε εκείνη την εποχή. Εσύ πόσο χρονών ήσουνα τότε; Άλλη φορά να προσέχεις τι γράφεις γιατί προσβάλεις τους άλλους χωρίς να έχεις και δίκιο και αν δεν καταλαβαίνεις κάτι να καλύτερα να ρωτάς. Δηλαδή για να καταλάβω... Σκληροί δίσκοι, μητρικές, κάρτες γραφικών, οθόνες, κάρτες δικτύου, τυπωμένα κυκλώματα, optical drive, chip μνήμης κ.α. αναπτύσονταν για να προλάβουν την πρόοδο του DOS; Όπως και σήμερα δηλαδή, που τα λειτουργικά συστήματα είναι τόσο μπροστά που οι κατασκευαστές hardware τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, δηλαδή για παράδειγμα τα windows 7 ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ 64bit πολυπύρηνους επεξεργαστές κτλ και γι αυτό οι κατασκευαστές σκίζονται τρέχοντας πίσω από την MS να καλύψουν τις νέες τεχνολογίες που περναει στην αγορα... Μάλιστα... Γιατί εγω έχω την εντύπωση πως συμβαίνει το αντίστροφο: Δηλαδή οι κατασκευαστές παρουσιάζουν τα νέα τους επιτεύγματα και οι developers σκίζονται να τα αξιοποιήσουν. Σε γενικές γραμμές βέβαια και χωρίς να σημαίνει αυτό πως το hardware αναπτύσεται χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις εξελίξεις στο software και κατ' επέκταση τις ανάγκες της υπόλοιπης αγοράς και τελικά των χρηστών... Επειδή όμως συνεχίζω να είμαι καλοπροαίρετος, να υποθέσω πως άλλα θες να πεις και άλλα λες; Δηλαδή όλα τα λειτουργικά συστήματα πλην των windows είναι απλά εναλλακτικές επειδή η MS κυριαρχεί στην αγορά; Μα την κάθε στιγμή σε οποιοδήποτε τομέα κάποιος έχει το πάνω χέρι στην κάθε αγορά. Σε λίγο θα μας πεις πως το DOS γράφηκε πρώτα και μετά οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν τα PC γιατί το DOS... δεν έτρεχε σε διάτρυτες κάρτες... Ακόμα σου παραθέτο το πλέον ακράδαντο επιχείρημά μου: Στην οικογένειά μου, έχουμε μια γιαγιά, τη λεγόμενη Κόκκινη Γιαγιά. Η Κόκκινη Γιαγιά, είναι η θετή μητέρα του προπάππου μου και μακροημερεύει, καθώς εδώ στην Κρήτη τρώμε ελαιόλαδο, πίνουμε ρακί και ζούμε πολύ. Η Κόκκινη Γιαγιά, μου είπε λοιπόν πως εσύ λες μπαρούφες και πως συμφωνεί μαζί μου. Καθώς το 1911 που εσένα δεν είχαν γεννηθεί καν οι γονείς σου, εκείνη χρησιμοποιούσε ηλεκτρισμό πως έρχεσαι εσύ να διαφωνίσεις μαζί της; Καπως έτσι νομίζω αξίζει να απαντάει κανείς σε επιχειρηματολογία του στυλ "όταν εγώ... εσύ..." ή "εσύ ακόμα δεν βγήκες από το αυγό σου και..." κτλ, αν και θα με συνέφερε να το φέρνω σαν επιχείρημα κι εγώ, καθώς είμαι μεγαλύτερος πιστεύω από τον μέσο όρο τον μελών του insomnia... Αλλά δεν το κάνω καθώς το θεωρώ ανόητο... Φιλικά. ΥΓ: Η Κόκκινη Γιαγιά είναι πρόσωπο υπαρκτό. Τα παραπάνω λόγια τα έβαλα εγώ στο στόμα της "ποιητική αδεία". Την ηλικία της δεν την ξέρουμε καθώς η ίδια δεν την θυμάται και δεν είναι γραμμένη σε μητρώα η ημερομηνία γέννησής της...Κανείς που να έζησε την νεανική της έστω ηλικία δεν είναι εν ζωή να μας δώσει μια ιδέα για την ηλικία της. Τα έχει 400. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
anax111 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Δηλαδή για να καταλάβω... Σκληροί δίσκοι, μητρικές, κάρτες γραφικών, οθόνες, κάρτες δικτύου, τυπωμένα κυκλώματα, optical drive, chip μνήμης κ.α. αναπτύσονταν για να προλάβουν την πρόοδο του DOS; Επειδή όμως συνεχίζω να είμαι καλοπροαίρετος, να υποθέσω πως άλλα θες να πεις και άλλα λες; Δηλαδή όλα τα λειτουργικά συστήματα πλην των windows είναι απλά εναλλακτικές επειδή η MS κυριαρχεί στην αγορά; Μα την κάθε στιγμή σε οποιοδήποτε τομέα κάποιος έχει το πάνω χέρι στην κάθε αγορά. Σε λίγο θα μας πεις πως το DOS γράφηκε πρώτα και μετά οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν τα PC γιατί το DOS... δεν έτρεχε σε διάτρυτες κάρτες... Ακόμα σου παραθέτο το πλέον ακράδαντο επιχείρημά μου: Στην οικογένειά μου, έχουμε μια γιαγιά, τη λεγόμενη Κόκκινη Γιαγιά. Η Κόκκινη Γιαγιά, είναι η θετή μητέρα του προπάππου μου και μακροημερεύει, καθώς εδώ στην Κρήτη τρώμε ελαιόλαδο, πίνουμε ρακί και ζούμε πολύ. Η Κόκκινη Γιαγιά, μου είπε λοιπόν πως εσύ λες μπαρούφες και πως συμφωνεί μαζί μου. Καθώς το 1911 που εσένα δεν είχαν γεννηθεί καν οι γονείς σου, εκείνη χρησιμοποιούσε ηλεκτρισμό πως έρχεσαι εσύ να διαφωνίσεις μαζί της; Αυτό που δεν μπορείς από ότι φαίνεται να καταλάβεις και σίγουρα οφείλεται στην ηλικία σου (και δεν το λέω για να σε προσβάλω, καθώς δεν ξέρω καν τι ηλικία έχεις αλλά από αυτά που λες υποψιάζομαι ότι είσαι νεότερός μου) είναι ότι εκείνη την εποχή οι υλοποιήσεις Hardware πήγαιναν πακέτο με το λειτουργικό. Και δεν ήταν μόνο τα ΙΒΜ PC και τα Mac. Υπήρχαν τα Amiga, τα Atari ST (με μεγάλη διάδοση στο χώρο της ηλ. μουσικής) τα Amstrad ακόμη και η πλατφόρμα MSX στην Ιαπωνία και άλλα μικρότερα. Σε απλά ελληνικά και πάλι για να το καταλάβεις: Εκείνη την εποχή δεν μπορούσες να τρέξεις όποιο λειτουργικό σύστημα ήθελες σε ένα υπολογιστή όπως τώρα. Αυτή την δυνατότητα την έχουμε χάρις στην ανοικτή αρχιτεκτονική hardware που λόγο MS-DOS ακολουθήθηκε (άλλο κεφάλαιο αυτό, καλύτερα να μην το ανοίξουμε) στις πλατφόρμες των IBM compatible PC. Και το Linux, για να ξεμπερδεύουμε επιτέλους σχεδιάστηκε για να τρέχει αρχικά όχι σε Amiga ούτε σε Atari ούτε σε Mac (αν και αργότερα απέκτησε αυτή τη δυνατότητα), αλλά σε υλοποιήσεις IBM PC που λόγο MS-DOS είχαν ανοικτή αρχιτεκτονική hardware. Για αυτό τον λόγο το Linux είναι εναλλακτικό λειτουργικό και όχι γιατί κυριαρχούν τα Windows στην αγορά. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις ούτε έτσι, παραδίνομαι, θα πρέπει να παραδεχτώ πως το χάσμα γενεών τελικά είναι αγεφύρωτο. Κι όσο για τις εξελίξεις στο hardware που λες και βέβαια δεν επιβάλλονται από τα λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο σε πληροφορώ πως αν δεν είχε επικρατήσει το ανοιχτό πρότυπο του PC που έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο παιχνίδι και στα κέρδη, κινητοποιώντας τεράστια κεφάλαια έρευνας και ανάπτυξης, οι περισσότερες από αυτές θα είχαν μείνει στα εργαστήρια. Και ανακεφαλαιώνω γιατί πραγματικά πολοί θα πουν ότι είμαι εκτός θέματος. Ανοικτό σύστημα (Android) = περισσότερες εταιρείες στο παιχνίδι άρα μεγαλύτερα κεφάλαια για ανάπτυξη του συστήματος. Μονοπώλιο από μία εταιρεία (iphone) = περιορισμένα κεφάλαια και μεγαλύτερο ρίσκο για τους υποκατασκευαστές του προϊόντος. Υ.Γ. : Σε καμία περίπτωση δεν θα τολμούσα να τα βάλω με την Κόκκινη Γιαγιά σου! Αν όπως λες έχει γεννηθεί το 1911 και ζει ακόμη (!) είναι ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΜΕΙΛΙΟ και στέκομαι μπροστά της προσοχή! Ο λόγος της νόμος! :lol: Μετέφερέ της το σεβασμό μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
niksakl Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Επειδή επιμένεις να επιχειρηματολογείς με κριτήριο την ηλικία: και η ηλικία και οι γνώσεις μου με κάνουν να ξέρω πως τα πράγματα στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θυμάμαι για παράδειγμα να ψαχνω το διπλό κασετόφωνο να αντιγράψω κανένα παιχνιδάκι από την μια κασέτα ήχου στην άλλη...αλλά από που κι ως που αυτό αποτελεί κριτήριο; Τέλοσπάντων... Εσύ επιμένεις πως χάρη στο ότι το DOS είχε ανοιχτή αρχιτεκτονική μπήκαν και άλλοι κατασκευαστες στο παιχνίδι; Γιατί η πραγματικότητα είναι πως μόλις οι κατασκευάστρια εταιρία IBM διαπίστωσε πως μπορούσε να προσφέρει υπολογιστικά συστήματα σε ένα ευρύτερο κοινό, απλά στράφηκε σε ένα οικονομικότερο λειτουργικό, πολύ πιο περιορισμένο από το UNIX, που θα μπορούσε να τρέχει σε μικρότερα και οικονομικότερα συστήματα. Τίποτα παραπάνω. Το ότι μπήκαν και άλλοι κατασκευαστές μέσα στο παιχνίδι είναι καθαρά αποτέλεσμα του πως ήταν τότε και πως κρίθηκε τότε (σωστά εκ του αποτελέσματος) πως θα είναι η αγορά. Δε μπορούμε τώρα να καθόμαστε να λέμε πως το DOS είναι ο δημιουργός "ανοιχτής αρχιτεκτονικής hardware"... Το dos δεν ήταν ούτε cross platform λειτουργικό. Το οτι μπήκαν και άλλοι κατασκευαστές στην κατασκευή IBM compatible PC, οφείλεται στην πολιτική της IBM να μην πατεντάρει το "IBM compatible PC" ταράζοντας στις μυνήσεις όποιον εμφανίζεται μπροστά της όπως λ.χ. κάνει η Apple. Και για το MacOS μπορούν να φτιάξουν και άλλοι κατασκευαστές hardware αλλά...Αν δεν το επέτρεπε τότε η IBM, θα προέκυπτε απλά μια άλλη πλατφόρμα, καθαρά επειδή υπήρχε και η τεχνολογία και η αγορά για να την υποστηρίξουν. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι προϊόντα και η πρόοδος και προσφορά τους καθορίζονται κυρίως από τη ζήτηση. FACT. Το ότι το μέλλον είναι open οφείλεται στον ανταγωνισμό μεγάλων εταιριών που απλά μπαίνουν η μια στα "χωράφια" της άλλης λόγο επιθετικής πολιτικής. Παράδειγμα η Google, που προσπαθεί να πετάξει έξω από το παιχνίδι την MS, όπως κάνει και η MS φυσικά. Ποια θα ήταν η πιο απλή λύση για τη Google ώστε να σταματίσουν να τα σκάνε στον μεγάλο της ανταγωνιστή για την αγορά WIndows mobile, windows vista, windows 7, windows server κτλ? ένα ανταγωνιστικό σύστημα. Όταν έχεις ήδη το linux που τρέχει σε ένα σορό πλατφόρμες (mobile/ pc/ server), είναι δωρεάν, έχει ένα τεράστιο όγκο ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ να το υποστηρίζει και αναπτύσει και κατέχει ήδη ένα κομμάτι της αγοράς, τότε για ποιο λόγο να μην το υποστηρίξει το άρμα αυτό που είναι ήδη στον αγώνα και να ξεκινήσει από την αφαιτηρία με ένα δικό της, με μεγαλύτερο κόστος και λιγότερες πιθανότητες να νικήσει αφού μέχρι να προλάβει την MS αυτή θα εδραιώνεται όλο και περισσότερο; Δεν την νοιάζει να βγάλει λεφτά άμεσα από αυτό, την νοιάζει να γκρεμίσει την MS από την κυρίαρχη θέση της στην αγορά και τη συμφέρει να το κάνει ακόμα και αν έχει φαινομενικά χασούρα. Αυτό είναι κοινή πρακτική σε πολούς τομείς της αγοράς (βλέπε το γνωστό σε όλους παράδειγμα των low budget airlines-Ryan air). Το να καθίσουμε να μιλήσουμε γενικά για ανωτερότητα του linux η της MS, δε θα προσφέρει τίποτα παραπάνω από λίγο ακόμα flaming... Επίσης όταν ο άλλος χάρη ευγενείας λέει "ίσως εγώ να μην κατάλαβα καλά" καλό θα είναι να μην το κοπανάς αυτό σαν επιχείρημα της ανωτερότητας της άποψής σου: ούτε αποτελεί επιχείρημα, ούτε έχεις ανταποκριθεί στην ευγένεια που σου δίχνει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
anax111 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Εσύ επιμένεις πως χάρη στο ότι το DOS είχε ανοιχτή αρχιτεκτονική μπήκαν και άλλοι κατασκευαστες στο παιχνίδι; Γιατί η πραγματικότητα είναι πως μόλις οι κατασκευάστρια εταιρία IBM διαπίστωσε πως μπορούσε να προσφέρει υπολογιστικά συστήματα σε ένα ευρύτερο κοινό, απλά στράφηκε σε ένα οικονομικότερο λειτουργικό, πολύ πιο περιορισμένο από το UNIX, που θα μπορούσε να τρέχει σε μικρότερα και οικονομικότερα συστήματα. Τίποτα παραπάνω. Το ότι μπήκαν και άλλοι κατασκευαστές μέσα στο παιχνίδι είναι καθαρά αποτέλεσμα του πως ήταν τότε και πως κρίθηκε τότε (σωστά εκ του αποτελέσματος) πως θα είναι η αγορά. Δε μπορούμε τώρα να καθόμαστε να λέμε πως το DOS είναι ο δημιουργός "ανοιχτής αρχιτεκτονικής hardware"... Το dos δεν ήταν ούτε cross platform λειτουργικό. Το οτι μπήκαν και άλλοι κατασκευαστές στην κατασκευή IBM compatible PC, οφείλεται στην πολιτική της IBM να μην πατεντάρει το "IBM compatible PC" ταράζοντας στις μυνήσεις όποιον εμφανίζεται μπροστά της όπως λ.χ. κάνει η Apple. Φίλε sorry, αλλά πραγματικά δεν ξέρεις τι λες! Κι αφού επιμένεις ότι σε προσβάλει που γράφω ότι είσαι μικρότερός μου (που είναι απόλυτα λογικό ελαφρυντικό για την άγνοιά σου) τότε να το ξεχάσουμε και να πούμε ότι στο συγκεκριμένο τομέα είσαι αμαθής. Διότι κατά πως φαίνεται δεν γνωρίζεις το βασικότερο κομμάτι της ιστορίας των PC! H ΙΒΜ δεν επέλεξε τίποτα αγαπητέ μου φίλε! Δεν μπορούσε να κάνει μηνύσεις σε κανέναν! Ίσως το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να φύγει από τις διαφημίσεις η ονομασία IBM compatible αλλά ουσιαστικά αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα. Ο λόγος ήταν ότι αρνήθηκε να πληρώσει στη Microsoft τη ρήτρα για το Copyright που υπήρχε στο αρχικό συμβόλαιο με αποτέλεσμα να μείνουν τα δικαιώματα του MS-DOS στη Microsoft. Όταν άρχισε η Microsoft να πουλάει το DOS σε άλλες εταιρείες στην IBM απλώς τραβούσαν τα μαλλιά τους για την ανοησία τους. Ο πρώτος 100% compatible ήταν o Compaq Portable ήδη από το 1983 και δεν είχε πάνω του ούτε ένα εξάρτημα που να μπορεί να διεκδικήσει νομικά η IBM! Δεν ήταν λοιπόν η ανοχή της ΙΒΜ, όπως τελείως λανθασμένα γράφεις, που δημιούργησε το σημερινό ανοιχτής αρχιτεκτονικής PC hardware αλλά το γεγονός ότι η Microsoft εκμεταλλεύτηκε τα δικαιώματα του MS-DOS. Η δυνατότητα να τρέξουν νόμιμα το DOS ήταν αυτή που παρακίνησε τους κατασκευαστές να παράγουν hardware παρόμοιο με αυτό της IBM και ακριβώς σε αυτή την δυνατότητα βασίστηκαν όλες οι εξελίξεις στο PC hardware. Τεσπα βαρέθηκα να γράφω. Αν επιμένεις δικαίωμά σου και όποιος παρακολουθεί τα post μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν πρόκειται να ξαναγράψω στο συγκεκριμένο θέμα και συγνώμη αν σε πρόσβαλα εσένα ή οποιονδήποτε άλλον. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
digekas Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Άλλες εποχές, άλλα μέτρα σύγκρισης! Δίκιο έχει ο anax111 και μια που τυχαίνει να είμαι της εποχής του CP/M και μια που έτυχε να περάσουν πολλά μηχανήματα από τα χέρια μου και ακόμα περισσότερα λειτουργικά (σε εποχή dos είχα minix) να προσθέσω ότι το dos δεν περιορίστηκε μόνο σε ΙΒΜ compatible μηχανήματα, γιατί κάτι ειπώθηκε περί cross-platform λειτουργικού. http://en.wikipedia.org/wiki/DOS Από την εποχή του dos μέχρι σήμερα αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κλειστό λειτουργικό της Μ$ λόγω κυρίως συμβατότητας δεν άφηνε σε πολλές περιπτώσεις αναξιοποίητο το hardware και ο κύριος λόγος ήταν αυτός, η συμβατότητα προς τα πίσω, μία συμβατότητα που όφειλε να υπάρχει αφού έτσι κλειστό που ήταν δεν υπήρχε η δυνατότητα να μάθεις τί κάνει και πως και αντίστοιχα να προσαρμόσεις τις εφαρμογές σου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά σε ότι αφορά την ανάπτυξη του linux, για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα, και εκεί που εξακολουθεί κυρίως να υστερεί σε σχέση με τα windows είναι η υποστήριξη σε οδηγούς που θα αξιοποιούν πλήρως το hardware. Πχ, μετά από πόσα χρόνια σε linux/macosx μπορέσαμε να έχουμε hardware video decoding στην gpu όταν το dxva υπήρχε ήδη σε windows; Το παιχνίδι όμως μεταξύ android/iphone δεν παίζεται τόσο στο λειτουργικό αφού οι μέσοι χρήστες, στους οποίους απευθύνονται και τα δυο, δεν ενδιαφέρονται και δεν πρόκειται να ασχοληθούν μαζί τους σε αυτό το επίπεδο. Οι μέσοι χρήστες αυτό που θέλουν είναι γρήγορα, απλά και με ασφάλεια να μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές και παιχνίδια στα κινητά τους και να γνωρίζουν ότι έκαναν την καλύτερη επιλογή και δεν θα βρεθεί κάποιος άλλος μέσος χρήστης να τους πάρει στο ψιλό για την επιλογή τους. Αν οι μέσοι χρήστες αντιληφθούν το μέγεθος της κοινότητας του linux, του ΕΛΛΑΚ σωστότερα, και την δυνατότητα των τόσων εφαρμογών που θα μπορούσαν να περάσουν στο android, καθώς και την πρόθεση κάποιων εταιριών να δίνουν στην αγορά ταυτόχρονα τα παιχνίδια τους για windows/linux/macosx, εκεί τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν ξεκάθαρη πορεία και πλέον δεν θα μιλάμε για προβάδισμα σε επίπεδο smartphones αλλά για κυριαρχία σε επίπεδο όχι μόνο λειτουργικού αλλά κυρίως λογικής και νοοτροπίας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
niksakl Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Συγνώμη δηλαδή αλλά ούτε εγώ θα καθίσω τώρα να ασχοληθώ με το αν είσαι γηρεότερος ή όχι ούτε με απασχολεί. Το γεγονός πως υπήρχε και η τεχνολογική δυνατότητα και η ανάγκη στην αγορά για pc και η MS ορθά έπραξε και εκμεταλλεύτηκε την τότε συγκυρία και την (γνωστή) απόφαση της IBM για τα δικαιώματα του DOS δεν αλλάζει. Δεν έχουμε υπολογιστές σήμερα επειδή η MS έγραψε το dos... Αν δεν ήταν αυτή και δεν ήταν η IBM θα ήταν κάποιος άλλος. Τόσο απλά. Αν εσύ δε βλέπεις διαφορές στο πως διαχειρίστηκε η IBM το θέμα "ibm compatible pc" και στο πως η Apple το Mac architecture, ε τότε εγώ βλέπω. Άσχετα για ποιους λόγους αυτό συνέβη. Ούτε θα κάτσω να ασχοληθώ με το αν έκανε το αβγό την κότα. Σχετικά με την επιχειρηματολογία περί ηλικίας στην οποία επιμένεις, τι να πω.. Επιμένεις λες και ζούμε στην εποχή που τα νέα και η γνώση μεταφερόταν από στόμα σε στόμα με πηγή τους ανθρώπους μόνο που τα είχαν ζήσει, ενώ σήμερα έχουμε τόσα μέσα στην διάθεσή μας για να ενημερωθούμε εμείς οι "μικροί"... Και το κάνεις και σε ένα τεχνολογικό forum!!! Δε θα ασχοληθώ μαζί σου, έχεις τις απόψεις σου, έχω τις δικές μου. Εγώ παρουσιάζω κάποια λογική, εσύ παρουσιάζεις το ότι "ξέρεις" επειδή είσαι μεγάλος... Όταν ο αποκαλείς τον άλλο άσχετο επειδή "είναι μικρός", δεν προσβάλεται επειδή τον αποκαλείς μικρό, αλλά επειδή με το να τον λες άσχετο διαβάλεις την αξιοπιστία και απαξιώνεις την λογική του... Τράβα σε κανένα νηπιαγωγίο λοιπόν "μεγάλε" μπας και αποκτίσεις κανένα social skill... Σιγή ασυρμάτου απο μένα... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
digekas Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 niksakl όσο παράξενο και αν ακούγεται, στατιστικά πάντα, η ηλικία και το πότε ασχολήθηκε κάποιος με το αντικείμενο έχει μία βάση. Οι μέσοι χρήστες υπολογιστών της δεκαετίας του 80 δεν μπορούν να συγκριθούν με τους αντίστοιχους μέσους χρήστες της δεκαετίας που διανύουμε γιατί πολύ απλά οι υπολογιστές έγιναν πολύ απλοί στην χρήση (και αυτό είναι καλό φυσικά) με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι να έχουν από ένα στο σπίτι τους. Για αυτό έκανα αναφορά σε διαφορετικά μέτρα και σταθμά στο προηγούμενο ποστ. Αν δεν υπήρχαν οι Apple και Μ$ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι θα είχαν σήμερα υπολογιστή στο σπίτι τους και σε τι τιμή θα τον είχαν αγοράσει, ειδικά όταν το Alto της Xerox (αυτό που αντέγραψαν και οι δυο προαναφερθείσες εταιρίες) έκανε $16000 το 81 όταν τελικά αποφάσισε (8 χρόνια μετά την κατασκευή του) να το προωθήσει στην αγορά. Εκείνη λοιπόν την εποχή και παλαιότερα ακόμα περισσότερο, η βαρύτητα του λειτουργικού συστήματος ήταν ισάξια του hardware. Έπαιρνες ένα μηχάνημα του οποίου το λειτουργικό ήταν συγκεκριμένο και δεν υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξεις λειτουργικό και να βάλεις κάτι άλλο. Έχει δίκιο λοιπόν όταν λέει ότι η συμβατότητα που απαιτούσε το λειτουργικό της M$ επέτρεψε την ανάπτυξη του χώρου αφού οι κατασκευαστές είδαν ότι πλέον η αγορά διευρύνεται και αυτό γινόταν επειδή οι χρήστες μάθαιναν ένα λειτουργικό και ένα σύνολο προγραμμάτων που θα μπορούσαν να τρέχουν σε ένα αριθμό διαφορετικών μηχανημάτων. Οι μεγάλες γραμμές παραγωγής έριξαν το κόστος, το χαμηλό κόστος έφερε κόσμο άρα και αύξησε τη ζήτηση και πάει λέγοντας. Μην το παίρνεις λοιπόν στραβά το θέμα της ηλικίας γιατί άλλο είναι να έχεις ζήσει όλη αυτή την εποχή της ανάπτυξης των υπολογιστών, σαν έφηβος, να έχουν περάσει από τα χέρια σου commodore, amstrad , atari, amiga και πάει λέγοντας και άλλο να διαβάζεις για αυτά σε site και απλά να βλέπεις φωτογραφίες τους. Αν όπως λες είσαι αυτής της ηλικίας, εκεί γύρω στα 30, καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αυτή η εποχή όμως πέρασε και σπάνια πλέον οι αναφορές σε αυτή είναι χρήσιμες ή έστω έχουν κάτι ουσιαστικό να προσθέσουν στην συζήτηση. Εννοείτε ότι η εποχή του ελιτισμού και του περιορισμού της γνώσης στο αντικείμενο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επειδή υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή, όλοι πλέον εκ των προτέρων την γνωρίζουν. Όπως λοιπόν εκείνη την εποχή υπήρχαν αυτοί που αποκτούσαν ταυτότητα και υπόσταση μέσω των γνώσεών τους, σνομπάροντας τους υπόλοιπους που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο, έτσι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί που θα επιθυμούσαν το linux να μην διευρύνει το user base του και φυσικά για την χρήση του σε "ευτελή" κινητά ούτε κουβέντα. Ο anax111 από τα όσα έχει γράψει δεν μου έχει δώσει τέτοια εντύπωση και μάλλον κάπου αλλού έχει γίνει κάποια παρεξήγηση/παρανόηση/παρερμήνευση την οποία φυσικά μπορείτε και να λύσετε με pm. Y.Γ. Αν αρχίσουμε να πλακωνόμαστε εμείς (οι μίας κάποιας ηλικίας), οι πιτσιρικάδες τί πρέπει να κάνουν; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
niksakl Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 17 Αυγούστου 2010 Γενικά δε διαφωνώ σε πολλά, ούτε αγνοώ την ιστορική αλήθεια. επί της ουσίας, αν διάβασες τα ποστ μου από την αρχή,διαφωνώ στο εξής: Θεωρώ πως με τον ρυθμό και τα μέσα που λειτουργούν οι αγορές, τα πράγματα βένουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις έτσι και αλλιώς... Τόσο απλά. Αν δηλαδή δεν ήταν το MS dos, τότε η ibm, ή κάποια άλλη εταιρία θα επένδυε μερικά εκατομμύρια για να ανοίξει μια πόρτα δισεκατομμυρίων που λέγεται "υπολογιστής προσιτός σε όλους". Δε λέω πως οι εμπλεκόμενοι στην ροη της ιστορίας δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο-κάθε άλλο! Όμως τα πράγματα οδηγούνταν κάπου και επειδή τα συμφέροντα είναι τέτοια που δικαιολογούν τεράστιες επενδύσεις, θεωρώ πως τα πράγματα θα έφταναν εδώ έτσι και αλλιώς... Στο ηλικιακό τώρα, απλά νομίζω πως το να κοπανάς σε ένα τεχνολογικό φορουμ το "είμαι πιο μεγάλος και ξέρω" δεν οδηγεί πουθενά-τόσο απλά... Τι νόημα έχει όσο αλήθεια -ή μη- και να είναι... Η πλειψηφία των μελών φαντάζομαι είναι έφηβοι του σήμερα και όχι του 80 και 90... πως θα κάνουμε κουβέντα έτσι; και τι θα πρέπει να κάνουν οι σημερινοί 16 σε 10 χρόνια; να λένε τα ίδια; το βρίσκω λίγο ανόητο... αν είναι έτσι να φύγουμε εμείς οι μεγάλοι να κάνουμε άλλο φόρουμ... Όσο και αν εκφράζει μια γενική αλήθεια, δε συμφωνώ να γίνεται βάση επιχειρηματολογίας καθώς δεν οδηγεί πουθενά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
digekas Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Τα πράγματα αν και ορθά, πολλές φορές στις γενικεύσεις στραβώνουν. Πάρε για παράδειγμα την γιαγιά σου που ανέφερες και που αν και τότε ήταν μωρό πρόλαβε ακόμα και τους βαλκανικούς. Τί να πεις σε αυτή την γυναίκα για τον πόλεμο την κατοχή τον εμφύλιο ακόμα και αν έχεις διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο; Έτσι είναι ορισμένα πράγματα. Πρέπει να τα ζήσεις, να τα βιώσεις για να μπορέσεις να τα εκτιμήσεις σε βάθος. Αυτό λέω. Ο καθένας μιλάει και έχει άποψη για τα θέματα που έχει γνώση και όχι γνώση απλά επιφανειακή, διάβασα κάπου κάτι, οπότε έχω να λέω ή αν το κάνει, θα το κάνει σε κύκλο που τον παίρνει, δεν πας στον φούρναρη (40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει...) της γειτονιάς σου να του πεις πως θα ψήνει το ψωμί έχοντας διαβάσει κάποιο άρθρο στη wikipedia. Όταν η Xerox είχε ένα μηχάνημα με γραφικό περιβάλλον και mouse το οποίο έκανε μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάποιοι σκέφτηκαν πως μπορούν να μπουν και αυτοί στην αγορά παίρνοντας το user interface της Xerox και χρησιμοποιώντας το σε φθηνότερο hardware. To έκαναν 2 και όταν εκείνοι ξεκινούσαν δεν είχαν την δύναμη να αποτρέψουν άλλους να ακολουθήσουν παρόμοια τακτική. Πόσοι άλλοι ακολούθησαν; Μην βλέπεις την αποδοχή που έχουν σήμερα οι υπολογιστές, τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Αν δεν έχεις δει την ταινία The Pirates of Silicon Valley δες την. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
marios_geo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Τδεν πας στον φούρναρη (40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει...) της γειτονιάς σου να του πεις πως θα ψήνει το ψωμί έχοντας διαβάσει κάποιο άρθρο στη wikipedia. Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Π.Χ. αν πας στην Αφρική, και τους πεις ότι κοίτα, τα φάρμακα που κάνει η μάγισα του χωριού δεν είναι καλά, θα σου απαντήσει το ίδιο. 40 χρόνια τα παίρνω, ήρθες εσύ τώρα να μου πεις... Γενικά χρειάζεται και η εμπειρία (βιώματα) αλλά χωρίς γνώση δεν... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
digekas Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Π.Χ. αν πας στην Αφρική, και τους πεις ότι κοίτα, τα φάρμακα που κάνει η μάγισα του χωριού δεν είναι καλά, θα σου απαντήσει το ίδιο. 40 χρόνια τα παίρνω, ήρθες εσύ τώρα να μου πεις... Γενικά χρειάζεται και η εμπειρία (βιώματα) αλλά χωρίς γνώση δεν... Γιατί θεωρείς εξαρχής ότι ο 40χρόνια φούρναρης δεν έχει γνώση αλλά μόνο εμπειρία; Ποιος σου είπε ότι τα φάρμακα της μάγισσας που αναφέρεις δεν έχουν επιστημονική βάση ή έστω χρήζουν επιστημονικής εξήγησης που η ίδια δεν είναι σε θέση να δώσει, παρά ταύτα τα ματζούνια της σε πολλές περιπτώσεις έχουν το ίδιο αποτέλεσμα που έχουν σήμερα πχ τα ομοιοπαθητικά; Σε πρώτη φάση κρίνουμε την μέθοδο ή το αποτέλεσμα; Αν δούμε ότι κάτι δουλεύει, έχουμε ήδη αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και αναζητούμε τα εργαλεία τα οποία θα μας εξηγήσουν επιστημονικά το πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Τα εργαλεία εξελίσσονται, έρχονται άλλα νέα να καταρρίψουν παλαιότερα, να δώσουν μία άλλη εξήγηση, το αποτέλεσμα όμως παραμένει ως έχει, είναι απλά γεγονός. Η κουβέντα βέβαια ξεφεύγει και επί της ουσίας αναφερόμαστε σε αξίες και κατά πόσο αυτές είναι διαχρονικές ή κατά πόσο μέρος αυτών προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες, στον νέο τρόπο ζωής και κατά πόσο υπάρχει μία ελαστικότητα προσαρμογής αυτών και το πως η κάθε γενιά βλέπει αυτές τις αλλαγές αλλά και πως εντός της κάθε γενιάς άτομα διαφορετικού μορφωτικού, κοινωνικού, κλπ, επιπέδου έχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις. (Χάσμα γενεών ονομάζεται και έχει ήδη αναφερθεί) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
marios_geo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2010 Αν και είναι γεννημένος το 1979, για να αλλάξει το κλίμα ιδού και ένα ρητό από κάποιον που δεν θυμάμαι τώρα... Μόνο τα κρασιά και τα βιολιά καλυτερεύουν με το χρόνο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα