warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Σε ενα κουτι haf932 με motherboard asus pt6 deluxe v2 cpu i7 920 και ψυκτρα cpu Prolimatech Megahalems, και καρτα γραφικων 4890 vapor-x εχω μεγαλες θερμοκρασιες και θελω να βελτιωσω την κατασταση με αλλαγη ή προσθηκη ανεμιστηρων. 1) στην cpu ψυκτρα εχω εναν ανεμιστηρα, αλλα θελω να αλλαξω σε διαταξη push/pull. που στο καλο θα συνδεθει ο δευτερος ανεμιστηρας στην motherboard ; εχετε να προτεινετε καποιο σετακι ανεμιστηρων για push/pull ;. 2) μπροστα απο τον ανεμιστηρα της καρτας γραφικων, υπαρχει μια καρτα ηχου η οποια απεχει 1-2 χιλιοστα απο την καρτα γραφικων, με αποτελεσμα σε εκεινο το σημειο μεσα στο κουτι γινεται χαμος απο ζεστη. σκεφτηκα να βαλω εναν extra ανεμιστηρα στο πατωμα του haf932 μποστα απο το τροφοδοτικο. η ιδια απορια: που θα συνδεθει στην motherboard, αφου ολες οι θεσεις ειναι ηδη πιασμενες απο τους υπολοιπους ανεμιστηρες ;. εχετε να προτεινετε καποιον ανεμιστηρα για αυτην τη θεση ;. 3) αν τελικα βαλω push/pull θα βαρανε ακριβως επανω στον οπισθιο ανεμιστηρα του κουτιου. θα χρειαστει να αλλαξω αυτον τον ανεμιστηρα με πιο δυνατο, ή ειναι αρκετος με τον ανεμιστηρα οριφης ;. 4) για τους ηδη κατεχοντες το haf932: στο πλαινο του κουτιου, παρατηρω οτι μπορει να δεχτει μεγαλυτερο ανεμιστηρα. εχει αλλαξει καποιος ωστε να παρατηρησει διαφορά στην ψυξη (κι αν ναι, παλι περιμενω προταση ανεμιστηρα) ή να αφησω αυτον ως εχει ;. οι θερμοκρασιες μου μετρημενες με everest σε θερμοκρασια δωματιου 32 βαθμους, με κατεβασμα στα ρολογια της καρτας γραφικων (gpu 240-memory 525) σε idle ειναι: 58 βαθμοι.(gpu diode στους 64 βαθμους) στην cpu με ρολογια απο 1,6-2,6 idle (το overclocking στα 3,8 το σταματησα λογω καλοκαιριου) η θερμοκρασια ειναι 43-43-40-40 στους πυρηνες. φυσικα οταν επαναφερω την καρτα γραφικων στα stock ρολογια και την cpu στα 3.8 γινεται χαμος. αυτος ειναι ο λογος που αποφασισα push/pull. απλα, σκεφτηκα οτι λογω push/pull συσσωρευτει θερμος αερας μεσα στο κουτι και πρεπει να κανω κατι και στους ανεμιστηρες του haf. απο την αλλη, δεν γνωριζω οπως προανεφερα που θα συνδεθουν οι extra ανεμιστηρες (οσοι και οπου μπουν).
Nik.K Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 1/2) Μπορεις να παρεις ανταπτορακια απο κανονικο ρευμα (molex) σε 3/4pin ανεμιστηρα και να βαλεις οσους θελεις. Τωρα στο πατωμα και να βαλεις δεν θα δεις διαφορες εκτος αν σηκωσεις το κουτι πιο ψηλα και εχει χωρο απο κατω να μπει ανετα αερας. 3) Μια χαρα ειναι ο πισω ανεμιστηρας, τωρα αν βαλεις κατι καλυτερο κακο δεν θα κανει αλλα δεν θα δεις διαφορες σε κατι. 4) Αν θυμαμαι καλα μπορεις να βγαλεις τον υπαρχον ανεμιστηρα και να βαλεις 4χ120mm....Διαφορες παλι οχι δεν θα δεις.
warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 1/2) Μπορεις να παρεις ανταπτορακια απο κανονικο ρευμα (molex) σε 3/4pin ανεμιστηρα και να βαλεις οσους θελεις. . ετσι ομως, τα ανεμιστηρακια θα δουλευουν στο φουλ χωρις να μπορει ο υπολογιστης να αυξομειωσει την ταχυτητα τους, (αν και στην διαταξη push/pull δεν ξερω αν τελικα ειναι απαραιτητο να μειωνουν στροφες, οχι απο θεμα θορυβου, αλλα να μπορω να βλεπω αν δουλευουν μεσω everest π.χ. οσον αφορα το airflow του κουτιου, δεν εχω παραπονο, απλα απο την 4890 ο αερας σκαει επανω στην prolimatech και ελεγα μηπως extra ανεμιστηρακι στην βαση του haf μπροστα απο το τροφοδοτικο βελτιωσει την κατασταση. (αυτον τον ανεμιστηρα δεν θα με πειραζε να τον συνδεσω με τον ανταπτορα που ανεφερες, αφου δεν θα με ενδιεφερε ελεγχος στροφων, ή το να βλεπω απο καπου αν καηκε και σταματησε να γυριζει. θα ηθελα προταση για σετακι ανεμιστηρων push/pull. οχι θορυβωδη σαν αεροπλανο, αλλα με καλη αποδοση ροης αερα. τελος, δεν ξερω αν καποιος εχει εμπειρια VGA Coolers οσον αφορα την 4890 vapor-x. αν βαλω αυτα με διπλους ανεμιστηρες υπαρχει βελτιωση, ή πεταμενα λεφτα για να κερδισω κανα δυο βαθμους.;
Nik.K Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Οτι καλυτερο αυτη την στιγμη σε σχεση με αποδοση/θορυβο ειναι οι Noctua NH-P12. Ειναι ομως τσουχτερη η τιμη τους αφου πανε καπου 20ε το κομματι. Γενικα τετοια καλα ανεμιστηρακια μην τα φοβασαι στο θεμα θορυβου, τα αφηνεις στο Max. Δεν εχω δοκιμασει την Vapor εναντιον με λυση aftermarket οποτε σε αυτο ας απαντησει καποιος αλλος.
warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 επειδη πολλα γραφονται (και ειναι και αντικρουομενα) οσον αφορα τις διαταξεις push pull, δεν εχω βγαλει ακρη. αλλοι λενε οτι με εναν ανεμιστηρα καλυτερα ειναι pull. σε push/pull πρεπει να δοθει βαρος στην στατικη πιεση και οχι τοσο στα cmf, o pull να ειναι δυνατοτερος του push κλπ,κλπ. συμπερασματικα, η push/pull διαταξη βοηθα για να εχουμε πιο αθορυβο συστημα σε σχεση με ενα μονο fan οπου θα ειναι πιο θορυβωδες λογω υψηλοτερου cmf ? οσον αφορα τους noctua, οι περισσοτεροι λενε οτι ειναι υπερεκτιμημενοι, τουλαχιστον οσον αφορα την τιμη/αποδοση.
Nik.K Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Απλη φυσικη ειναι....Οταν ενας απλα σπρωχνει αερα κανει οκ δουλεια...Οταν υπαρχει και δευτερος και Ρουφαει αερα τοτε η δουλεια γινεται ακομα καλυτερη αφενος γιατι ο αερας του πρωτου δεν διασκορπιζεται δεξια και αριστερα και αρα παει μεσα απο το σωμα της ψυκτρας και στον δευτερο ανεμιστηρα, αφετερου γιατι βελτιωνεται το overal CFM και εν κατακλειδι γιατι ο θερμος αερας φευγει πιο γρηγορα απο τον πισω ανεμιστηρα και στον οπισθιο ανεμιστηρα του κουτιου. Εγω προτιμω παντα ανεμιστηρακια με υψηλο Static Pressure για Push And Pull αλλα με μεγαλο CFM για το πισω μερος του κουτιου. Υπερεκτιμημενοι δεν ειναι γιατι κανεις δεν εχει τετοια σχεση αποδοσης/θορυβου στην αγορα. Βεβαια υπαρχουν αλλα ανεμιστηρια με πολυ καλυτερο CFM αλλα που κανουν σαν ελικοπτερακια.
warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Εγω προτιμω παντα ανεμιστηρακια με υψηλο Static Pressure για Push And Pull αλλα με μεγαλο CFM για το πισω μερος του κουτιου. εννοεις υψηλο static pressure και στους 2 ανεμιστηρες στην ψυκτρα ;. γιατι καπου διαβασα οτι ο pull δεν θελει ανεμιστηρα με μεγαλο static pressure αλλα μεγαλο cmf. οταν λες μεγαλο cmf στο πισω μερος αναφερεσαι στον ανεμιστηρα του κουτιου ; δεν ξερω αν με διαταξη push pull πρεπει να αλλαχτει ο πισω fan του haf932 με μεγαλυτερο cmf, ή ειναι επαρκης. ισως καποιος με το ιδιο κουτι να με διαφωτισει.
Nik.K Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Βρε επαρκης ειναι, απλα σου λεω εγω τι κανω. Απο εκει και περα ειτε βαλεις μεγαλο Airflow για ανεμιστηρα Pull ειτε με μεγαλο Static Pressure δεν θα δεις διαφορα.
Luciddream Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 τελος, δεν ξερω αν καποιος εχει εμπειρια VGA Coolers οσον αφορα την 4890 vapor-x. αν βαλω αυτα με διπλους ανεμιστηρες υπαρχει βελτιωση, ή πεταμενα λεφτα για να κερδισω κανα δυο βαθμους.; φίλε μου εγώ με την connect3d ούτε καν κοιτάω τις θερμοκρασίες... βέβαια έχω και το κουτί της υπογραφής μου φυσικά το έχουμε συζητήσει και σε άλλα τοπικ οτι είναι ίσως η καλύτερη υλοποίηση σε θέμα ψύξης.. υποθέτω αν βάλεις κάτι παρόμοιο p.x την scythe με τα 2 fanakia να δείς παρόμοια αποτελέσματα... !! πάντως οι θερμοκρασίες σου δεν μου ακούγονται υπερβολικές ..... η cpu μου με το ίδιο cooler τώρα είναι στα 51 idle.. (στα 3.2ghz) edit: επίσης δοκίμασε να δείς θερμοκρασίες με realtemp και όχι με everest...
warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 επανω στην ψυκτρα εχω τον cythe ULTRA KAZE 2000 ( 87 cmf) νομιζω. αν βαλω αλλον εναν pull, ποσα cmf πρεπει να ειναι; ή πρεπει ο kaze 2000 να γινει pull ? το realtemp ιδιες τιμες δινει, με διαφορα 1 βαθμο λιγοτερο σε εναν πυρηνα.
Luciddream Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 επανω στην ψυκτρα εχω τον cythe ULTRA KAZE 2000 ( 87 cmf) νομιζω. αν βαλω αλλον εναν pull, ποσα cmf πρεπει να ειναι; ή πρεπει ο kaze 2000 να γινει pull ? το realtemp ιδιες τιμες δινει, με διαφορα 1 βαθμο λιγοτερο σε εναν πυρηνα. εγώ πάντως που έβαλα και δεύτερο ανεμιστήρα (της πλάκας βέβαια) δεν είδα καθόλου διαφορά.. δεν νομίζω οτι το θέμα είναι πάνω στην ψύκτρα αλλα μέσα στο κουτί σου.. υποθέτω οτι φταίει η 4890 που βγάζει τρελή θερμότητα.. δυστυχώς λόγω του οτι έχω πειραματιστεί χωρίς κουτί δεν ξέρω να σου πώ τι πρέπει να κάνεις.. με κανα googling πιστεύω θα βρείς. υ.γ χωρίς να θέλω να σε ξενερώσω η 4890 μου αυτήν την στιγμή είναι στα 39 σε idle... με θερμοκρασία δωματίου γάματα
juno12 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 τελος, δεν ξερω αν καποιος εχει εμπειρια VGA Coolers οσον αφορα την 4890 vapor-x. αν βαλω αυτα με διπλους ανεμιστηρες υπαρχει βελτιωση, ή πεταμενα λεφτα για να κερδισω κανα δυο βαθμους.; αν θές ν'αλλάξεις την stock ψύκτρα κοίτα την twin turbo pro. την έβαλα στην 4870 μου κι έπεσε 10 βαθμούς, ενώ από θόρυβο, δεν ακούς τίποτα ούτε σε full load. http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=2_&mID=379
warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 υ.γ χωρίς να θέλω να σε ξενερώσω η 4890 μου αυτήν την στιγμή είναι στα 39 σε idle... με θερμοκρασία δωματίου γάματα τι λετε ρε παιδια ? εγω τωρα με ανοιχτο a/c θερμοκρασια δωματιου 28 βαθμους, θερμοκρασια mainboard 33 βαθμους, και η καρτα γραφικων με ρολογια στα κανονικα σε idle κατασταση (240-1050) με το ανεμιστηρακι της καρτας να δουλευει στο 40% και εχω τα εξης: GPU DIODE (DispIO) = 60 GPU DIODE (MemIO) = 72 GPY DIODE (Shader) = 66 τι στο συμβαινει ?
vasilisga Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 τι λετε ρε παιδια ?εγω τωρα με ανοιχτο a/c θερμοκρασια δωματιου 28 βαθμους, θερμοκρασια mainboard 33 βαθμους, και η καρτα γραφικων με ρολογια στα κανονικα σε idle κατασταση (240-1050) με το ανεμιστηρακι της καρτας να δουλευει στο 40% και εχω τα εξης: GPU DIODE (DispIO) = 60 GPU DIODE (MemIO) = 72 GPY DIODE (Shader) = 66 τι στο συμβαινει ? τιποτα απλα οι δικες σου θερμοκρασιες ειναι λιγο ψηλες, και του luciddream ειναι υπερβολικα χαμηλες...
warewolf Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 ετσι για το test, αφαιρεσα την καρτα ηχου οπου ηταν σχεδον κολλητα στον ανεμιστηρα της vapor-x και επαθα σοκ: GPU DIODE (DispIO)=52(-8 βαθμοι) GPU DIODE (MemIO)=64 (- 8 βαθμοι) GPU DIODE (Shader)=57 (- 9 βαθμοι) και ολα αυτα με το ανεμιστηρακι της καρτας στο auto να εχει πεσει στο 33%. ενω αν το βαλω στο 40% απο το ati overdrive οσο δηλαδη δουλευε πριν βγαλω την καρτα ηχου οι θερμοκρασιες πανε 50-60-54. μεγαλη διαφορα δηλαδη, με την ζημια να την κανει η καρτα ηχου οπου σχεδον γλυφει τον ανεμιστηρα της saphire vapor-x ρε παιδια, εχω την asus pt6 deluxe v2. μπορω να μετακινησω την καρτα γραφικων σε αλλο slot, ή πρεπει αναγκαστικα λογω μονης καρτας για να δουλευει σε 16χ να την εχω στο μπλε slot που ειναι τωρα ? στο manual της asus αναφερει ποιο slot δουλευει και αυτο σε 16χ οταν βαλω 2 καρτες, αλλα δεν λεει αν δουλευει το μαυρο ή το ασπρο slot με μια καρτα μονο σε 16χ. υπαρχει καποιος τροπος με προγραμμα να δοκιμασω την καρτα σε αλλο slot και να δω αν δουλευει σε 16χ ή σε 8χ ??? edit: με ρολογια της καρτας γραφικων ριγμενα (240-525) και ανεμιστηρακι στο 100% οι θερμοκρασιες πεφτουν δραματικα, 34-40-38. οποτε που εντοπιζεται το προβλημα ; στο airflow του haf932, ή στον ανεμιστηρα της καρτας γραφικων οταν μπαινει η καρτα ηχου μπροστα ; χρειαζεται τελικα υστερα απο τα παραπανω που εκανα και μετρησα αλλαγη στο fan της vapor-x ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.