Προς το περιεχόμενο

Δουλεια για προγραμματιστη C++?

geo1st487

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καποιος που εχει αριστη γνωση C++ για αναπτυξη εφαρμογων windows + μεγαλη εμπειρια πανω στον προγραμματισμο αλλα γνωριζει λιγα πραγματα απο βασεις δεδομενων και δεν εχει ιδεα απο web programming πιστευετε οτι μπορει να βρει δουλεια ως προγραμματιστης C++ στην ελλαδα ή στο εξωτερικο;

Δημοσ.

Το "άριστη γνώση C++ για αναπτυξη εφαρμογων windows και μεγαλη εμπειρία πανω στον προγραμματισμο" είναι τελείως αόριστο και δεν λέει τίποτε.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μια πληθώρα θεμάτων όπως :

- δομές δεδομένων και αλγοριθμική

- αριθμητική ανάλυση

- υπολογιστική γεωμετρία

- θεωρία γραφικών και οπτικοποίηση δεδομένων (data visualization)

- openGL, directX, winAPI, Qt....

- παράλληλο προγραμματισμό και επεξεργασία (multithreading, MPI, παράλληλη αλγοριθμική...)

- εξειδίκευση σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα όπως π.χ. υπολογιστική μηχανική ρευστών ή ηλεκτρομαγνητισμό, οριακά ή πεπερασμένα στοιχεία, τεχνητή όραση κλπ...

Αν κατέχει καλά μερικά από τα παραπάνω, έχει πιθανότητες να απασχοληθεί σε σχετική θέση.

Αλλιώς, μάλλον υπερεκτιμά τις γνώσεις του και δεν θα λείψει από κανέναν, ειδικά στο εξωτερικό.

"Καλό προγραμματισμό" ξέρουν όλοι σήμερα.

Και όσο για εφαρμογές για windows χωρίς εξειδικευμένο χαρακτήρα, με μικρή προσπάθεια όλοι μπορούν να φτιάξουν, ακόμα και η VB αρκεί μια χαρά...

Αυτή είναι προσωπική μου άποψη, αφορά και το εξωτερικό και ανθρώπους που δεν έχουν πτυχίο πληροφορικής - την έχω δει να επαληθεύεται από φίλους μου.

Π.χ. φίλος μου μηχανικός, εντελώς άσχετος με βάσεις δεδομένων και web programming βρήκε δουλειά στην Ζυρίχη με αμοιβή 80000 ευρώ/χρόνο.

Αλλά ήξερε καλά πεπερασμένα στοιχεία, υπολογιστική γεωμετρία και αλγοριθμική και αναπτύσσει λογισμικό για mesh generators (προφανώς γι αυτά πληρώνεται κι' όχι για την C++ !).

Άλλος γνωστός μου, φυσικός ραδιοηλεκτρολόγος δουλεύει σε εγχώρια εταιρία τηλεφωνίας και αναπτύσσει/συντηρεί λογισμικό σε C++ που αφορά τροχιές τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Το παιδί όμως είναι ραδιοηλεκτρολόγος και ξέρει από δορυφορικές εποικοινωνίες και κεραίες.

Θυμάμαι επίσης αγγελίες που δημοσιεύονταν επανειλημμένα σε έντυπα του ΤΕΕ και ζητούσαν άτομα (εδώ, στην Ελλάδα) με άριστες γνώσεις C++ και γραφικών

(κάποιο API όπως OpenGL ή DX και υπολογιστική γεωμετρία ή επεξεργασία σήματος) για ανάπτυξη λογισμικού επεξεργασίας εικόνας και τεχνητής όρασης.

Επισης αγγελίες από εταιρίες ανάπτυξης τεχνικού λογισμικού (συγκεκριμένα η LH και η 4Μ) που ζητούσαν μηχανικούς με γνώσεις C++ και FEM.

Σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν απαιτούνταν web programming ή βάσεις δεδομένων, ούτε καν πτυχίο πληροφορικής.

Σε όλες ζητούνταν "άριστος προγραμματισμός σε C++" αλλά σε συνδυασμό και με κάτι άλλο, όχι απλώς αυτό.

Ειδικά για την Ελλάδα, δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά νομίζω ότι συντριπτικά οι βάσεις δεδομένων και το web programming είναι αυτό που δίνει δουλειά εδώ.

Τουλάχιστον αυτό έχω δει στις περισσότερες αγγελίες που ζητούν προγραμματιστές. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι βαρετοί κλάδοι και ως ερασιτέχνης δεν θα

καταπιανόμουν ποτέ αλλά στην χώρα μας είναι αυτοί που ανθούν και άρα έχουν τις περισσότερες προοπτικές για να βρει κάποιος δουλειά.

Ας μιλήσουν επί αυτού οι επαγγελματίες (ντόπιοι) προγραμματιστές που ξέρουν καλά την αγορά.

Τα πρώτα που αναφέρω είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα και προσφέρουν και μεγάλη ικανοποίηση και γνωστική εξέλιξη αλλά απαιτούν επιπλέον γνωστική βάση που

δεν έχει ο μέσος όρος. Και προφανώς αυτό είναι που (χρυσο-)πληρώνεται αν το έχεις και σε κάνει πραγματικά ανταγωνιστικό στην μάζα των προγραμματιστών

με "άριστη γνώση C++" από τους οποίους είναι γεμάτος ο τόπος...

Δημοσ.
Καποιος που εχει αριστη γνωση C++ για αναπτυξη εφαρμογων windows + μεγαλη εμπειρια πανω στον προγραμματισμο αλλα γνωριζει λιγα πραγματα απο βασεις δεδομενων και δεν εχει ιδεα απο web programming πιστευετε οτι μπορει να βρει δουλεια ως προγραμματιστης C++ στην ελλαδα ή στο εξωτερικο;

Στην ελληνική αγορά, θεωρώ ότι η γνώση προγραμματισμού Β.Δ. αλλά και το Web Programming συναρτούμενο με το πρώτο είναι απαραίτητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι για κάποιον προγραμματιστή (ειδικά αν κυνηγά μόνος του την δουλεία του ή αν απασχοληθεί σε κάποια niche αγορά –αρχιτεκτονικό λογισμικό κ.α.) αλλά παραδοσιακά (ανέκαθεν) στον χώρο ακμάζουν τα Β.Δ. και τα τελευταία χρόνια το Web (είναι mainstream).

Από εκεί και πέρα βέβαια, όσο πιο ευρεία γνώση διαθέτει κανείς τόσο το καλύτερο, διότι καμία φορά μπορεί να του ζητηθούν διάφορα ιδιόρρυθμα πράγματα (πχ, ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά, αυτοματισμοί, διάφορες «ονειρώξεις» του πελάτη :-D) που ξεπερνούν τα κλισέ Β.Δ. & Web programming της πλειοψηφίας και τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αρκετά κερδοφόρα διότι η πλειοψηφία δεν ασχολείται με τέτοια πράματα.

Με τις γνώσεις αυτές εγώ θα του πρότεινα πάντως να ασχοληθεί με Β.Δ. και Web. Στην αρχή φαντάζουν «δύσκολα» ή πιο σωστά, βαρετά, αλλά έχουν και αυτά την «πλάκα» τους ειδικά αν στραφεί σε ισχυρά frameworks όπως το .NET και την C# (αφού έχει C++ background θα νιώσει άνετα μαζί της).

Δημοσ.

Οι δουλειές για C/C++ λιγοστεύουν οσο περνάει ο καιρος (για Ελλάδα μιλάμε), αλλά από την άλλη, λιγοστεύουν και αυτοί που τις ξέρουν... Όπως είπε και ο Smirnov, καλό θα είναι να το συνδυάσεις (καί) με κάτι άλλο. Εγώ δουλεύω με C/C++, αλλά από βάσεις δεδομένων γνωρίζω τα απολύτως βασικά. Η εφαρμογή όμως είναι άσχετη εντελώς με τις κλασικές. Υπάρχουν εταιρίες που δεν φτιάχνουν db-oriented εφαρμογές, αλλά είναι ελάχιστες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...