Vasilis 07 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Έχω αυτούς: Seagate Baraccouda 500 GB Western Digital Caviar Black 1 TB Western Digital Caviar Green 2 TB Μπορεί κάποιος που ξέρει να μου πεί πόσο καταναλώνουν σε watt και πόσο μεταφράζεται αυτό σε ευρώ ?.Χρήση 14 ώρες καθημερινά. Ευχαριστώ
probe Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Περίπου 15w έκαστος, χοντρικά εξαρτάται από το δίσκο μπορεί και λιγότερο οι green. Αλλά αυτό όταν δουλεύουν. Όταν είναι idle πολύ λιγότερο. Τώρα πως να το υπολογίσεις γιατί δεν θα δουλεύουν συνέχεια. Τι να σου πω βάζω μέσο όρο 10w επί τρία επί 14 ώρες = 420w 10 λεπτά νομίζω η κιλοβατώρα 4,2 λεπτά ημερησίως. Ο υπολογισμός μου βέβαια είναι για τα πανηγύρια για τους λόγους που σου εξήγησα. Επίσης έχει σημασία τι ρυθμίσεις θα κάνεις στο power managment για τους δισκους.
Vasilis 07 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Περίπου 15w έκαστος, χοντρικά εξαρτάται από το δίσκο μπορεί και λιγότερο οι green. Αλλά αυτό όταν δουλεύουν. Όταν είναι idle πολύ λιγότερο. Τώρα πως να το υπολογίσεις γιατί δεν θα δουλεύουν συνέχεια. Τι να σου πω βάζω μέσο ώρο 7w επί τρία επί 14 ώρες = 294w 10 λεπτά νομίζω ηκιλοβατώρα 29,4 λεπτά ημερησίως. Ο υπολογισμός μου βέβαια είναι για τα πανηγύρια για τους λόγους που σου εξήγησα. Επίσης έχει σημασία τι ρυθμίσεις θα κάνεις στο power managment για τους δισκους. Ουσιαστικά δουλεύει μόνο ο Seagate που είναι τα Windows (οι άλλοι είναι αποθήκες). Δηλ. μόνο από 3 δίσκους έχουμε 0,3 ευρώ ημερησίως ? Αν μπεί και SSD πού πάμε ?
PCharon Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δεν είναι το ίδιο για όλους τους δίσκους, πρέπει να δεις πάνω τί χαρακτηριστικά γράφει για να καταλάβεις περίπου. Οι green σίγουρα θα έχουν μεταβαλλόμενη κατανάλωση ανάλοιγα τη χρήση. Ένας παλιός που έχω εδώ μπροστά μου γράφει 5VDC-0,65A 12VDC-0,90A, συνεπώς καταναλώνει 14 W*h. Γι αυτόν σε ένα χρόνο (365 ημέρες) χρήση με 14 ώρες ημερησίως που είπες θα έχεις κάψει: 345*14*14 = 71540 W*h ή αλλιώς 71,5 κιλοβατώρες. Αυτό είναι θεωρητικό, στην πραγματικότητα έχεις κάψει παραπάνω διότι για να τροφοδοτηθεί ο δίσκος γίνεται μετασχηματισμός της τάσης στον οποίο υπάρχει ένας βαθμός απόδοσης ανάλογα με το τροφοδοτικό. Ας πούμε δηλαδή για 80% απόδοση έχεις κάψει περίπου 90 κιλοβατώρες. Υ.Γ. Και τώρα που το σκέφτομαι, έχω τρεις δίσκους πάνω, μάλλον πρέπει να τους μειώσω, δεν το βλέπω και πολύ οικολογικό/οικονομικό το σύστημά μου...
probe Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δεν καταναλώνουν οι δίσκοι το ίδιο σε idle και όταν διαβάζουν γράφουν. Του παλικαριού είναι και καινούργιοι και το 15w που έγραψα πολύ είναι όπως και ο μέσος όρος 10w που έβαλα. Στο βαθμό απόδοσης του τροφοδοτικού που αναφέρεις δεν διαφωνώ. Ας βάλει και στις ρυθμίσεις ενέργειας να κλέινουν οι δίσκοι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
chiderboy Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Seagate Baraccouda 500 GB 6-9W Western Digital Caviar Black 1 TB 6-9W Western Digital Caviar Green 2 TB 3-6W
PCharon Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δεν καταναλώνουν οι δίσκοι το ίδιο σε idle και όταν διαβάζουν γράφουν. Πήρα το worst case. Είναι θεωρητικός υπολογισμός. Σάμπως θα χρησιμοποιήσει το PC 345 ημέρες - 14 ώρες την ημέρα; Απλά κάνεις ένα υπολογισμό να δεις τί συμβαίνει. (η τροφοδοσία σου ξέφυγε κατιτίς και πάλι είναι σχετικό το 80%, διότι κάθε τροφοδοτικό αποδίδει διαφορετικά ανάλογα με το φορτίο, γενικώς κάνουμε ένα θεωρητικό υπολογισμό...)
probe Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Φίλε στο Βασίλη στο pm που μου έστειλες και ρωτάς γιατί έκανα edit από 7w σε 10w την μέση κατανάλωση του δίσκου η απάντηση είναι ότι επειδή είναι αδύνατο να υπολογίσω σου έβαλα ένα worst case όπως λέει κι ο pc charon σενάριο. Τα 4,2 λεπτά που έγραψα είναι για ημερήσια κατανάλωση και για όλους τους δίσκους. Ο υπολογισμός αυτός πάντως που έκανα είναι για τα πσνηγύρια όπως έγραψα και παραπάνω, πιθανότατα είναι λιγότερα. Πιο πολύ κουβέντα να γίνεται είναι το θέμα γιατί είναι αδύνατο να το μετρήσουμε αντικειμενικά.
Vasilis 07 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Seagate Baraccouda 500 GB 6-9WWestern Digital Caviar Black 1 TB 6-9W Western Digital Caviar Green 2 TB 3-6W Φαντάζομαι ημερήσια κατανάλωση για τον καθένα (δεν είναι και πολύ τί λέτε?).Σε κόστος 9+9+6=24W πόσο βγαίνει την ημέρα ?
PCharon Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Σε κόστος 9+9+6=24W πόσο βγαίνει την ημέρα ? Είπαμε, είναι και η επιπλέον ενέργεια που χάνεται στο μετασχηματισμό τάσης για να τροφοδοτηθούν...
Ypnovatis Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Φαντάζομαι ημερήσια κατανάλωση για τον καθένα (δεν είναι και πολύ τί λέτε?).Σε κόστος 9+9+6=24W πόσο βγαίνει την ημέρα ? Τώρα σοβαρά πιστεύεις ότι είναι κανα τρελλό κόστος ή έχεις βάλει κανα στοίχημα;
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Moderators Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Για πειτε, ξερετε γιατι οι 3,5" δισκοι χρειαζονται και την +5v και την +12v γραμμη για να λειτουργησουν?
probe Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Για πειτε, ξερετε γιατι οι 3,5" δισκοι χρειαζονται και την +5v και την +12v γραμμη για να λειτουργησουν? Σαν ποντιακό ανέκδοτο ακούγεται αυτό. Γιατί λοιπόν?
orotoi Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Σαν ποντιακό ανέκδοτο ακούγεται αυτό. Γιατί λοιπόν? :lol:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.