vebarbar Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Καλησπέρα...είναι το πρώτο θέμα που ανοίγω οπότε να είστε επιηκείς μαζί μου! Λοιπόν έχω την εξής απορία: Σε ένα τοπικό δίκτυο(LAN) τι διαφορές υπάρχουν στα διάφορα pc που είναι συνδεδεμένα? Κυρίως όσον αφορά τις διάφορες διευθύνσεις (IP address, MAC address...). Ευχαριστώ πολύ!
ca6mio Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Σε ενα τοπικο δικτυο χρησιμοποιουμε παντα μια private IP address δηλαδη μια απο τις 10.0.0.0 εως 10.255.255.255 172.16.0.0 εως 172.31.255.255 192.168.0.0 εως 192.168.255.255 προσεχοντας παντα να μην δωσουμε ιδια διευθυνση σε δυο συσκευες. Αυτο περιλαμβανει και το adsl router, δικτυακο εκτυπωτη κτλ. Για subnet mask βαλε 255.255.255.0 και για πυλη το router σου. Φυσικα αυτο που σου εγραψα πιο πανω αφορα την λυση με static ip. Αν εχεις ρυθμισμενη την καρτα δικτυου καθε συσκευης να εχει dynamic ip τοτε εαν υπαρχει dhcp server στο δικτυο σου (το adsl router εχει) οι διευθυνσεις αποδιδονται αυτοματα απο αυτον. Απο την αλλη πλευρα, οι MAC addresses ειναι οι διευθυνσεις του hardware, ειναι μοναδικες για καθε συσκευη και δεν αλλαζουν (λεμε τωρα...) και αποδιδονται σε καθε μια συσκευη απο το IEEE. Σε οποιον υπολογιστη και να βαλεις μια καρτα δικτυου η MAC address του θα ειναι παντα η ιδια ενω η ip address του θα καθοριζεται παντα απο το περιβαλλον στο οποιο δουλευει.
orotoi Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 είναι όλες διαφορετικές. η mac address είναι μοναδική για κάθε κάρτα δικτύου. η IP είναι μια διευθυνση (μοναδική για κάθε PC). Τι ακριβώς θες να μάθεις..? Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος. Τα pc σε ένα δίκτυο μπορεί να είναι όλα ίδια (απο πλευρας λειτουργικου και hardware) ή και όλα διαφορετικά.. Μπορει να χεις pc στο δίκτυο με windows με Linux με MacOS με οτι θες.. ---------- Προσθήκη στις 03:16 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 03:14 ---------- ωπ.. σωστός λογικά ο κάδμιο σε κάλυψε..
vebarbar Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Σας ευχαριστώ και τους 2 πάρα πολυ...Ca6mio με κάλυψες πλήρως!! Ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα!
Vancas Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Σε ενα τοπικο δικτυο χρησιμοποιουμε παντα μια private IP address Σε αυτό θα διαφωνήσω. Μπορεί το πιο συνηθισμένο σε οικιακά δίκτυα να είναι private IPs αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πάντα θα είναι Private. Ένα τοπικό δίκτυο μπορεί να έχει και public IPs. Εξαρτάται από τη χρήση που θες να κάνεις. Εννοείται πως public IPs πρέπει να σου δώσει ο ISP σου. Αριθμός διευθύνσεων που δίνουν εξαρτάται και επομένως από αυτό εξαρτάται και η μάσκα που χρησιμοποιείς.
orotoi Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 παίζει αυτο?? Vancas αν μπορείς να δώσεις ενα μικρό (παράδειγμα) configuration.. για να πιάσω λίγο το νόημα.. tnx.. θα έχει δυο κάρτες το pc με την Public?
Vancas Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2010 Αρχικά θα πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά private και public IPs. Ουσιαστικά οι Private IPs δε βγαίνουν προς τα έξω (Δηλαδή στο διαδίκτυο) αλλά παραμένουν για επικοινωνία στο τοπικό δίκτυο. Χρησιμοποιούνται για την διευθυνσιοδότηση των hosts στα διάφορα δίκυτα. Όταν ένας host πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο δίκτυο (εξωτερικό) τότε η Private IP μεταφράζεται σε κάποια Public που διαθέτει ο Router σου. Οι public IPs είναι μοναδικές και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από ένα host του διαδικτύου κάθε φορά. Αντίθετα οι Private, επειδή μεταφράζονται σε κάποια Public, μπορούν να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά δίκτυα. Οι private μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα ενώ οι public πρέπει να παραχωρηθούν από κάποιον ISP προς χρήση. Αυτά ήταν με όσο πιο απλά λόγια μπορούσα να το εξηγήσω. Κάποιοι hosts όμως χρειάζονται απαραιτήτων τη δική τους IP ώστε να έχουν απευθείας επικοινωνία με το διαδίκτυο. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι π.χ ένας web server. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης πρέπει να έχει παραπάνω από μία public IPs. Μία για τον router μία για τον server κλπ. Αυτές δίνονται από τον ISP μαζί με την υπηρεσία του internet. Π.χ. υπάρχουν πακέτα connx που δίνουν μέχρι και 16 static public IPs. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης αφού του δώσουν τις IPs καθορίζει μία στον router και τις υπόλοιπες τις δίνει μέσω του DHCP στους hosts του δικτύου του. Ανάλογα με τον αριθμό των IPs που θα πάρει πρέπει να ρυθμιστεί και η αντίστοιχη μάσκα στον DHCP. Το pc (host) δε παίρνει δύο IPs.Παίρνει μόνο την Public οπότε δε χρειάζονται δύο κάρτες δικτύου. Μπορεί να πάρει και private και public αλλά αυτό είναι άλλο πακέτο και πολύ πιο advanced. Ελπίζω να βοήθησα. Αν δε κατάλαβες κάτι εδώ είμαστε.
orotoi Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 8ένξ Βαν ;-) Το πρώτο κομμάτι που ανέλυσες το ξέρω.. Η απορία μου ήταν στο πως θα τον βλέπουν (αυτον με την Public) τα αλλα pc του δικτύου.. γι αυτο υπέθεσα οτι θα χει 2 ip (Οπότε 2 κάρτες) αλλα με κάλυψες πλήρως..
Vancas Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2010 Αν θες μπορείς να φτιάξεις και δύο ξεχωριστά υπόδίκτυα στο εσωτερικό του δικτύου σου. Κάποιοι hosts να έχουν public IPs και κάποιοι private. Όλα γίνονται Το θέμα είναι τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου χωρίς να χρειάζεται να το περιπλέξεις άσκοπα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.