oneofthem Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 αυτό που συζητούσαμε είναι ότι χρειαζόμαστε κάποιον που να έχει κάνει εγκατάσταση ο ίδιος, για να μας ξεκαθαρίσει, παραθέτοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τη δική του εγκατάσταση, κατά πόσο είναι βιώσιμη ως επένδυση όπως συζητήθηκε και σε διαφορετικό topic, τα νούμερα που ακούγονται στα μμε για απόδοση, απόσβεση κτλ δεν ξέρουμε σε τι αναφέρονται διατυπώθηκαν πολλές αμφιβολίες για το αν υπάρχει πραγματικό μακροπρόθεσμο κέρδος από μια τέτοια επένδυση ή αν η όλη υπόθεση είναι φούσκα γιατί η δαπάνη είναι πολύ υψηλή edit: για παράδειγμα κάποια νούμερα που είχαν ακουστεί απλά δεν βγαίναν αν τα έβαζες κάτω άρα ψάχνουμε κάποιον που έχει εγκατάσταση και λειτουργεί να μας πει ποιο ήταν το κόστος από την αρχή μέχρι το πέρας του έργου συνολικά και για τι προδιαγραφές μιλάμε, τι απόδοση και επομένως απόσβεση αναμένει στην πράξη αφού έχει λειτουργήσει την εγκατάσταση 1-2 χρόνια, και γενικότερα τι άλλο χρειάζεται να ξέρουμε που δεν μπορούμε να το διαβάσουμε σε ενημερωτικά με αυτό ως βάση να μπορέσουμε ίσως να κάνουμε κάποια αναγωγή για διαφορετικό εξοπλισμό ή κλίμακα
anasta87 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 ααα, οχι δεν εχω εγκατασταση για να γνωριζω επαυτου.. σιγουρα ομως αν σκεφτεσαι να επενδυσεις σε κατι τετοιο να ξερεις πως κοστιζει (αναλογα και τι κατασκευαστες θα σου προτινουν ) απο 35-50 χιλιαρικα.. αν πιστευεις οτι μπορει η τσεπη σου να τα αντεξει προτινω να το ψαξεις..
oneofthem Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 ε αυτό κάνουμε, το ψάχνουμε το '35-50 χιλιάρικα' από μόνο του πχ δεν μας λέει κάτι αν δεν ξέρουμε που αναφέρεται χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πληροφορίες ώστε να βγάλουμε συμπέρασμα για το σημαντικότερο στοιχείο, δλδ την απόδοση της επένδυσης το θέμα δεν είναι μόνο αν θα κοστίσει 30-50 χιλιάρικα αρχικά αλλά κατά πόσο η εγκατάσταση που θα γίνει με αυτά τα 35-50 χιλιάρικα θα αποφέρει κέρδη, πόσα και με τι ορίζοντα
apsuhos Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Τα προγράμματα για φωτοβολταικά σε στέγες δεν είναι καιρό στη αγορά ώστε να μπορεί να βγάλει κανείς μη θεωρητικό πόρισμα σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας επένδυσης πάνω σε αυτά. Δεδομένα απόδοσης, δεδομένα ηλιοφάνειας κλπ υπάρχουν πολλά σε σχετικές βιβλιογραφίες, τις οποίες μπορεί κανείς πολύ εύκολα να βρει. Ανέφερες σε προηγούμενο post σου ότι κάποια νούμερα δεν βγαίνουν. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Ποια νούμερα σου τάξανε; Σε ποια περιοχή της χώρας; Τι προσανατολισμό είχε η στέγη;
kopunisher Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Ρε παιδιά συμφωνώ ότι δεν είναι εύκολο να βγάλεις γενικό συμπέρασμα, αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα (!) Μιλάμε για εγκαταστάσεις μέχρι 10ΚW σε στέγη ή δώμα. Οι επιλογές και το configuration δεν διαφέρουν κατά πολύ. Τώρα αν είναι κινέζικα ή γερμανικά τα panels είναι σαφής η διαφορά στην ποιότητα και στο κόστος κατά συνέπεια, το οποίο εκφράζεται με μια τιμή χ ανά W (πχ 2€/Wp), άρα 2 χιλιάρικα κοστίζουν μόνο τα πανελς για κάθε εγκατεστημένο kW. Απο κει και πέρα παίζει ρόλο το παρελκόμενο κόστος, δηλαδή αυτά που χρεώνει η εταιρία μαζί με το χρόνο απόσβεσης που εξαρτάται από το δάνειο. Εκεί ειναι το ψωμί. Για τη θεώρητική απόδοση των πανελς την αποδέχομαι ως έχει δλδ 1350KWh/kWp/year για την Αθήνα ή ισοδύναμα 750€ ανά εγκατεστημένο kw to χρόνο. Ο electroasd έλεγε για φτηνές εταιρίες και κάποιος άλλος για χαμηλά επιτόκια, αλλά δεν ακούσαμε τιποτα έκτοτε. Κατα τα αλλά αν είναι να λέμε τα ίδια πραγματα δεν έχει κανένα νόημα.
apsuhos Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δηλαδή τι άλλο θέλεις να ακούσεις? Τα επιτόκια τα έχεις, τις εταιρείες οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τις έχεις, τα δεδομένα όλα τα έχεις.. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να μάθεις. Ένα είναι το πόρισμα. Αν έχεις 45.000 € και χώρο κάντο για 10Κw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν έχεις 25.000 € και χώρο κάντο για 5 kw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν έχεις 12.000€ και χώρο κάντο για 2.5Κw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν δεν έχεις μία και πάρεις δάνειο 45.000€ για να κονομήσεις είσαι κορόιδο. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα επιτόκια το λένε..
pournaras Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δηλαδή τι άλλο θέλεις να ακούσεις? Τα επιτόκια τα έχεις, τις εταιρείες οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τις έχεις, τα δεδομένα όλα τα έχεις.. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να μάθεις. Ένα είναι το πόρισμα. Αν έχεις 45.000 € και χώρο κάντο για 10Κw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν έχεις 25.000 € και χώρο κάντο για 5 kw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν έχεις 12.000€ και χώρο κάντο για 2.5Κw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν δεν έχεις μία και πάρεις δάνειο 45.000€ για να κονομήσεις είσαι κορόιδο. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα επιτόκια το λένε.. Αν δεν εχεις μια και παρεις δανειο δεν ειναι μια καλη λυση ωστε να μην πληρωνεις ρευμα για 15-20 χρονια; Για βαλε λιγο κατω τα νουμερα και δες. Ο σκοπος δεν ειναι μονο το κερδος που θα σου μεινει αμεσο αστην τσεπη, αλλα και το κερδος που θα σου μεινει εμμεσο, γλυτωνοντας να πληρωνεις τη ΔΕΗ.
pournaras Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δηλαδή τι άλλο θέλεις να ακούσεις? Τα επιτόκια τα έχεις, τις εταιρείες οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τις έχεις, τα δεδομένα όλα τα έχεις.. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να μάθεις. Ένα είναι το πόρισμα. Αν έχεις 45.000 € και χώρο κάντο για 10Κw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν έχεις 25.000 € και χώρο κάντο για 5 kw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν έχεις 12.000€ και χώρο κάντο για 2.5Κw. Είναι μια πολύ καλή επένδυση. Αν δεν έχεις μία και πάρεις δάνειο 45.000€ για να κονομήσεις είσαι κορόιδο. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα επιτόκια το λένε.. Αν δεν εχεις μια και παρεις δανειο δεν ειναι μια καλη λυση ωστε να μην πληρωνεις ρευμα για 15-20 χρονια; Για βαλε λιγο κατω τα νουμερα και δες. Ο σκοπος δεν ειναι μονο το κερδος που θα σου μεινει αμεσο αστην τσεπη, αλλα και το κερδος που θα σου μεινει εμμεσο, γλυτωνοντας να πληρωνεις τη ΔΕΗ.
apsuhos Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Εσύ δηλαδή μου λες πως προτιμάς να μπεις σε δάνειο 45.000 € παρά να πληρώνεις την ΔΕΗ 30€/μήνα.
apsuhos Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Εσύ δηλαδή μου λες πως προτιμάς να μπεις σε δάνειο 45.000 € παρά να πληρώνεις την ΔΕΗ 30€/μήνα.
pournaras Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Εσύ δηλαδή μου λες πως προτιμάς να μπεις σε δάνειο 45.000 € παρά να πληρώνεις την ΔΕΗ 30€/μήνα. Οικογενεια 30ε το μηνα δεη? Δε μιλαμε για γκαρσονιερα φοιτητοσπιτο. Για να βαλεις 100 τμ φ/β στη στεγη (ωστε να παρεις δανειο 45 χιλιαρικα), σημαινει οτι εχεις τουλαχιστον 120-150τμ στεγη, αρα εχεις τουλαχιστον 80-100τμ σπιτι απο κατω να ηλεκτροδοτησεις τουλαχιστον 50 το μηνα (μην ξεχναμε τα δημοτικα τελη ερτ κλπ). Εγω προσωπικα με 2 πισι 24ωρα aircontition το καλοκαιρι ψυγεια ιστοριες, φτανω λογαριασμο 120-180 το διμηνο, αρα στο χαλαρο πληρωνω 600-1000 το χρονο. Δεν τα λες λιγα.
pournaras Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Εσύ δηλαδή μου λες πως προτιμάς να μπεις σε δάνειο 45.000 € παρά να πληρώνεις την ΔΕΗ 30€/μήνα. Οικογενεια 30ε το μηνα δεη? Δε μιλαμε για γκαρσονιερα φοιτητοσπιτο. Για να βαλεις 100 τμ φ/β στη στεγη (ωστε να παρεις δανειο 45 χιλιαρικα), σημαινει οτι εχεις τουλαχιστον 120-150τμ στεγη, αρα εχεις τουλαχιστον 80-100τμ σπιτι απο κατω να ηλεκτροδοτησεις τουλαχιστον 50 το μηνα (μην ξεχναμε τα δημοτικα τελη ερτ κλπ). Εγω προσωπικα με 2 πισι 24ωρα aircontition το καλοκαιρι ψυγεια ιστοριες, φτανω λογαριασμο 120-180 το διμηνο, αρα στο χαλαρο πληρωνω 600-1000 το χρονο. Δεν τα λες λιγα.
haris_216 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Εσύ δηλαδή μου λες πως προτιμάς να μπεις σε δάνειο 45.000 € παρά να πληρώνεις την ΔΕΗ 30€/μήνα. θα συμφωνήσω με τον aspuhos. κατά την προσωπική μου άποψη, δέκα χρόνια μετά το θέμα του χρηματιστηρίου και ζώντας ακόμα τις ιστορίες των τραπεζών (κάρτες, δάνεια, κλπ) νομίζω όλοι θα έπρεπε να είμασταν λίγο σοφότεροι στο να κοιτάμε προς την μεριά δανείων. πέσαμε στην λούμπα όταν μας έταζαν εκατομμύρια (χρηματιστήριο), πέσαμε όταν μας διαφήμιζαν διακοπές (διακοποδάνεια), αυτοκίνητα (καταναλωτικά δάνεια), δώρα με τις αγορές μας (πιστωτικές κάρτες). εντάξει, όλα αυτά τα ζήσαμε και την πατήσαμε. ε μην την πατήσουμε ξανά επειδή κάποιος μας τάζει ότι ΑΝ πάρουμε το δάνειο και ΑΝ η δεη συνεχίσει να υπάρχει με αυτή την μορφή και ΑΝ δεν αλλάξει κάτι και ΑΝ τα πάνελ είναι καλής ποιότητας και ΑΝ..... τότε θα βγάζουμε 50-100 ευρώ το μήνα. για μένα (αν και ακούγομαι αρνητικός, στην πραγματικότητα είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών) η κίνηση προς φωτοβολταϊκά είναι πολύ καλή. ΑΝ έχεις τον χώρο και κυρίως ΑΝ μπορείς να το κάνεις χωρίς δάνειο
haris_216 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Εσύ δηλαδή μου λες πως προτιμάς να μπεις σε δάνειο 45.000 € παρά να πληρώνεις την ΔΕΗ 30€/μήνα. θα συμφωνήσω με τον aspuhos. κατά την προσωπική μου άποψη, δέκα χρόνια μετά το θέμα του χρηματιστηρίου και ζώντας ακόμα τις ιστορίες των τραπεζών (κάρτες, δάνεια, κλπ) νομίζω όλοι θα έπρεπε να είμασταν λίγο σοφότεροι στο να κοιτάμε προς την μεριά δανείων. πέσαμε στην λούμπα όταν μας έταζαν εκατομμύρια (χρηματιστήριο), πέσαμε όταν μας διαφήμιζαν διακοπές (διακοποδάνεια), αυτοκίνητα (καταναλωτικά δάνεια), δώρα με τις αγορές μας (πιστωτικές κάρτες). εντάξει, όλα αυτά τα ζήσαμε και την πατήσαμε. ε μην την πατήσουμε ξανά επειδή κάποιος μας τάζει ότι ΑΝ πάρουμε το δάνειο και ΑΝ η δεη συνεχίσει να υπάρχει με αυτή την μορφή και ΑΝ δεν αλλάξει κάτι και ΑΝ τα πάνελ είναι καλής ποιότητας και ΑΝ..... τότε θα βγάζουμε 50-100 ευρώ το μήνα. για μένα (αν και ακούγομαι αρνητικός, στην πραγματικότητα είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών) η κίνηση προς φωτοβολταϊκά είναι πολύ καλή. ΑΝ έχεις τον χώρο και κυρίως ΑΝ μπορείς να το κάνεις χωρίς δάνειο
pournaras Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2010 Ρε παιδια ελεος πια με το θεμα του χρηματιστηριου. Καταλαβαινετε τι λετε; Στο ενα αγορασαν καποιοι αερα πουλησαν αερα, και αν ηταν εξυπνοι θα κονομαγαν, απλα επεσαν στη λουμπα της ανθρωπινης αδυναμιας που λεγεται απληστια και νομιζαν οτι μια ζωη θα ανεβαινε. Εδω κανεις μια εργασια (εστω κι αν δεν ανοιγεις βιβλια), αγοραζεις καποιο απτο προιον, δεν αγοραζεις αερα, κανεις συμβολαια και παιρνεις κι ενα δανειο οπως θα επαιρνες για οποιαδηποτε εργασια σου. Ρισκα υπαρχουν, οπως υπαρχουν σε ολες τις εργασιες, και ισα ισα εδω τα ρισκα ειναι κατα πολυ λιγοτερα και πιο "βατα" απο τα ρισκα που παιρνεις για μια οποιαδηποτε αλλη δουλεια. Δεν μπορω να καταλαβω προς τι τετοια δαιμονοποιηση. Ισως οντως να μην ειναι και καμμια τρελη κερδοφορα δουλεια, αλλα μην φτανουμε στο αλλο ακρο, να το συγκρινουμε με το χρηματηστηριο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα