Προς το περιεχόμενο

Εμπειρίες από Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες

evolgen

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ανοίγω αυτό το θέμα αφενός για να μοιραστώ τις απόψεις μου για την ποιότητα και τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αφετέρου για να ακούσω δικές σας ιστορίες.

Σπουδάζω στην Αλεξανδρούπολη, στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Στο πρώτο έτος ο βιβλιοθηκάριος μας έκανε επίδειξη στην -κατά τα άλλα- πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη της σχολής. Αυτό που με είχε πειράξει τότε ήταν πως ο διαδανεισμός βιβλίων από άλλες βιβλιοθήκες ή η παραγγελία άρθρων "περιορίζεται στο τέταρτο έτος, για σοβαρά πράγματα, όπως η διπλωματική". Εφόσον ο μηχανισμός υφίσταται, γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές όλων των ετών, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις; Άλλα παράπονα για την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι το γεγονός ότι δε λειτουργεί το Σαββατοκύριακο -έστω και με μειωμένο ωράριο-, αλλά και ότι την Παρασκευή κλείνει αργά το μεσημέρι, σε αντίθεση με τις άλλες μέρες που είναι ανοιχτή ως αργά το απόγευμα.

Κατάγομαι από το Βόλο και στα πλαίσια αναζήτησης του full text ενός paper, επισκέφθηκα σήμερα τη βιβλιοθήκη -ή ένα τμήμα της τέλος πάντων- του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτό που μου έκανε εξαρχής αρνητική εντύπωση ήταν πως οι υπολογιστές βρίσκονταν σε έπιπλα που επιμελώς απέκρυπταν τον πύργο, και σου άφηναν να χρησιμοποιήσεις την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Έπειτα, πάνω στο έπιπλο ήταν κολλημένη μια ανακοίνωση που έλεγε πως επιτρέπεται η αναζήτηση βιβλίων και έντυπων περιοδικών, μόνο για τον εντοπισμό της θέσης τους στη βιβλιοθήκη. Αντίθετα, μια τεράστια λίστα από απαγορεύεται ακολουθούσε. Ανάμεσα στις απαγορεύσεις περιλαμβανόταν και η αναζήτηση άρθρων από online επιστημονικά περιοδικά! Μάλιστα, το πρόγραμμα που είχαν οι υπολογιστές ήταν μια τροποποιημένη έκδοση του Konqueror που σου επέτρεπε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιεικώς απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, ειδικά η αδυναμία πρόσβασης σε papers από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, που θα έπρεπε να αποτελεί το κατ' εξοχήν κέντρο σύγχρονης βιβλιογραφικής αναζήτησης για τους φοιτητές.

Αναμένω σχόλια και δικές σας εμπειρίες.

Δημοσ.

Συμφωνώ με το πρώτο μέρος, ότι είναι απαράδεκτο.

Μία απορία για το δεύτερο μέρος, ποιο τρόπο προτείνουν για αναζήτηση ηλεκτρονικών εκδόσεων όταν είσαι στο χώρο της βιβλιοθήκης; Φαντάζομαι όλο το range των ips του πανεπιστημίου έχει πρόσβαση στα περιοδικά.

Γενικά, η εμπειρία μου έχει δείξει πως όσο πιο τακτικός και συνεπής είσαι, τόσο περισσότερο σε εμπιστεύονται οι βιβλιοθηκονόμοι με αποτέλεσμα να γίνεται η ζωή σου ευκολότερη.

Δημοσ.
Μία απορία για το δεύτερο μέρος, ποιο τρόπο προτείνουν για αναζήτηση ηλεκτρονικών εκδόσεων όταν είσαι στο χώρο της βιβλιοθήκης; Φαντάζομαι όλο το range των ips του πανεπιστημίου έχει πρόσβαση στα περιοδικά.

Για να πω την αλήθεια, δε ρώτησα, αλλά από μια γρήγορη εξερεύνηση, οι μόνοι υπολογιστές που εντόπισα ήταν αυτοί με την περιορισμένη πρόσβαση.

Δημοσ.

Ο διαδανισμός δεν είναι εύκολο πράγμα και έχει αρκετό κόστος (συστημένα ταχυδρομικά) που επωμίζεται η βιβλιοθήκη. Στις περισσοτερες ακαδημαϊκες βιβλιοθηκες θα σου επιτραπει να παραγγειλεις ενα βιβλιο συμπληρωνοντας μια φορμα που θα φερει υπογραφή απο κάποιο καθηγητή σου..

Οι περισσοτερες σχολες πλεον προσφερουν VPN προσβαση, όπου στον υπολογιστη του σπιτιού σου και με καποιο προγραμμα που παιρνεις απο το πανεπιστημιο, παιρνεις αυτοματα την πανεπιστημιακη IP και μπορεις να έχεις προσβαση στα περιοδικα που εχεις και μεσα απο τους υπολογιστες του πανεπιστημιου..

Δημοσ.
Ο διαδανισμός δεν είναι εύκολο πράγμα και έχει αρκετό κόστος (συστημένα ταχυδρομικά) που επωμίζεται η βιβλιοθήκη. Στις περισσοτερες ακαδημαϊκες βιβλιοθηκες θα σου επιτραπει να παραγγειλεις ενα βιβλιο συμπληρωνοντας μια φορμα που θα φερει υπογραφή απο κάποιο καθηγητή σου..

Οι περισσοτερες σχολες πλεον προσφερουν VPN προσβαση, όπου στον υπολογιστη του σπιτιού σου και με καποιο προγραμμα που παιρνεις απο το πανεπιστημιο, παιρνεις αυτοματα την πανεπιστημιακη IP και μπορεις να έχεις προσβαση στα περιοδικα που εχεις και μεσα απο τους υπολογιστες του πανεπιστημιου..

Μου φαίνεται περίεργο που πρέπει να εμπλακεί καθηγητής για διαδανεισμό. Γιατί να μην έχει το δικαίωμα ο φοιτητής -με τα Χ έξοδα τα οποία άλλωστε πληρώνει μέσω φόρων- να ζητήσει ένα οποιοδήποτε βιβλίο, το οποίο μπορεί να του φανεί χρήσιμο και όχι απαραίτητα για εργασία; Αν εγώ π.χ. θέλω να μάθω C, για προσωπική μου γνώση και όχι για εργασία, θα πρέπει να τραβολογώ κάποιον άσχετο καθηγητή για να υπογράψει;

Γνωρίζω για το VPN -και το χρησιμοποιώ μάλιστα-, αλλά τα άρθρα ενός περιοδικού δεν ήταν διαθέσιμα για full text και ήθελα να δω μήπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάποια επιπλέον συνδρομή στο αντίστοιχο περιοδικό, που δεν έχει το Δημοκρίτειο.

Δημοσ.

Heal-Link είναι η λύση του προβλήματος σου. Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της Ελλάδας είναι διασυνδεδεμένες μέσω του Heal-Link. Ουσιαστικά, αν κάτι το έχει μία σε ηλεκτρονική μορφή, το έχουν όλες.

Για τα βιβλία, πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα διαδανεισμού με μία απλή αίτηση που δίνει τα βιβλιογραφικά στοιχεία του βιβλίου που αναζητείς.

Η χρήση της βιβλιοθήκης είναι κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και πρέπει να υποστηρίζεται με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Δημοσ.

επειδη ακομα δεν εχει τυχει να χρησιμοποιησω την βιβλιοθηκη του πανεπηστημιου μου ακομα,διαδανεισμος ειναι δανεισμος απο αλλο πανεπηστημιο??απο Ελληνικο ή απο ξενο????

Δημοσ.

Έχω άψογες εντυπώσεις από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία επισκεπτόμουν τακτικότατα :) Σύγχρονη, οργανωμένη, πολλά και μεγάλα γραφεία, συνδρομές σε περιοδικά κτλ.

Δημοσ.
επειδη ακομα δεν εχει τυχει να χρησιμοποιησω την βιβλιοθηκη του πανεπηστημιου μου ακομα,διαδανεισμος ειναι δανεισμος απο αλλο πανεπηστημιο??απο Ελληνικο ή απο ξενο????

Ναι για μερικα αρθρα ,βιβλια κτλ που δεν υπαρχουν στην βιβλιοθηκη του τμηματος σου

Εγω απο την βιβλιοθηκη του Πανεπ Πατρων εχω τις καλυτερες εντυπωσεις.

Wireless access ελευθερα με το λαπτοπ σου, παρα πολλα pc με linux (τα οποια τις λιγες φορες που πηγα να χρησιμοποιησω δεν δουλευαν τα usb) και καμια 30ρια pc με windows

Φυσικα ελευθερα usb κτλ

Εκτυπωσεις χρεωνονται αλλα ειναι αρκετα φτηνα

Βεβαια για μενα η βιβλιοθηκη ειχε χρηση μονο το καλοκαιρακι λογω aircodition και ησηχιας για διαβασμα, με το vpn κανεις τα παντα απο το σπιτι σου

Δημοσ.

Έτσι πες τα για να λάμψει η αλήθεια.

Sent from my X10i using Tapatalk

Δημοσ.

Εχω τελειώσει βιβλιοθηκονομια και εχω δουλέψει ουκ ολίγες φορές σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη... στο ιόνιο πανεπιστημίο τα πράγματα είναι καλύτερα, διαδανεισμός γίνεται με έξοδα του πανεπιστημίου, όσο για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά γίνεται είτε από τον χώρο της βιβλιοθήκης με την βοήθεια (εάν χρειάζεται) του βιβλιοθηκονομου είτε από το σπίτι με το ανάλογο προγράμματακι για να μπένουν με Ip του πανεπιστημίου. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν βιβλιοθήκαρίοι(φύλακες βιβλιοθηκών ) αλλά βιβλιοθηκονομοι που έργο τους είναι (μέσα σ όλα τ αλλά ) να βρίσκονται στο πλευρό του χρήστη και να τον βοηθούν στην ερευνά του.

Sent from my X10i using Tapatalk

Δημοσ.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν βιβλιοθήκαρίοι(φύλακες βιβλιοθηκών ) αλλά βιβλιοθηκονομοι που έργο τους είναι (μέσα σ όλα τ αλλά ) να βρίσκονται στο πλευρό του χρήστη και να τον βοηθούν στην ερευνά του.

Δεν γνώριζα τον ορθό όρο και απολογούμαι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...