sandbird Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Έφτιαξα μια gadgetia τώρα που είναι καλοκαίρι και είπα να μοιραστώ την επιτυχία μου ίσως και βοηθήσω και άλλους να ξεσκάσουν λίγο τώρα το καλοκαίρι. Τα υλικά που χρειάζεστε για μια φραπεδόψυχτρα είναι: 1 x Thermoelectric Cooler Peltier (Δες εδώ στο ebay) - Αυτό είναι μια πλάκα που όταν την βάλεις σε 12v τότε η μία μεριά της βγάζει ζέστη και η άλλη κρύο. 3.5 € 1 x Thermal Grease Paste (Δες εδώ στο ebay) 1.5 € 2 x Διακοπτάκια λάμπας (Ανοιγμα - Κλείσιμο) 1 € 1 x CPU Cooler 1 x CPU Fan 1 x Καπάκι από βαζάκι μαρμελάδας Λίγο νερό (για να μπει μέσα στο καπάκι) Καλώδια - Ή υποδοχές για 12V πάνω στο χταπόδι του τροφοδοτικού Η ψύχτρα και το fan είναι από ένα παλιό μηχανάκι που ούτε καν ξέρω τι ήταν... Πάντως ήταν AMD επεξεργαστής. Δοκίμασα και με μια παλιά Pentium II ψύχτρα και fan και τα αποτελέσματα ήταν και εκεί καλά. Στην 1η φώτο το μάυρο πράγμα κάτω από την ψύχτρα είναι το fan. Ακουμπά ελαφρά εκτός γραφείου για να μπορεί να παίρνει αέρα από κάτω και να ψύχει την ψύχτρα. Πάνω στην ψύχτρα έβαλα λίγο πάστα για καλύτερη μεταφορά θερμότητας και από πάνω το Peltier. (Φώτο 2) Έπειτα από πάνω και άλλη πάστα και "στο καπάκι" έβαλα το καπάκι με λίγο νερό για να μεταφέρει το κρύο καλύτερα. Φυσικά από πάνω βάζετε τον καφε, κρύο νερό, Coca Cola κτλ. Τώρα έχω νερό γιατί 2 καφέδες την ημέρα δεν λέει. Τώρα για τις συνδέσεις. Όπως φαίνεται στην φώτο 3 έχω πειράξει 2 12βολτα βύσματα και έχω ενώσει 2 καλώδια τηλεφώνου (μεταφέρουν 12v από default, οπότε κάνουν δουλειά) τα οποία καταλήγουν το καθένα πάνω σε 1 διακοπτάκι (φώτο 1). Το ένα ανοίγει/κλείνει το fan, και το άλλο το Peltier. Δοκίμασα να τα βάλω και τα 2 πάνω σε ένα βύσμα...αλλά 12v το φαν και 12v το Peltier, μας κάνουν 24 και όχι 12 Στην φώτο 2 ένα πράσινο/άσπρο καλώδιο που φεύγει από το διακοπτάκι είναι καβάτζα καλώδιο...Παρήγγειλα μερικά 12v λαμπάκια(Δες εδώ στο ebay) και θα βάλω ένα πάνω εκεί για να φαίνεται καθαρά πότε ο διακόπτης είναι ON και OFF. (Οχι τίποτα....τζάμπα ρεύμα..) Αν το googlisetai λίγο το θέμα...θα δείτε και σχετικά video από άλλους που φτάξαν ψυγειάκι με Peltier. Μερικοί κατάφεραν να κάνουν και πάγο. Το νερό μου πάντως είναι εδώ και μισή ώρα πάνω στο καπάκι και πάγος δεν έγινε...είναι κρύο όμως ΥΓ: Το χειμώνα αντιστρέφουμε τους πόλους στο Peltier και αντί να κρυώνει τον καφέ μας .... τον ζεσταίνει Αυτά. Περιμένω σχόλια, απορίες και τις δικιές σας gadgeties !!!! Καλή τύχη! Ειναι αλήθεια και δεν είναι ....... Ράδιο Αρβύλα
UpToDate_ Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δεν το έχω διαβάσει ακόμα...αλλά διαφήμιση ανάλογη γρυλορούτερ μυρίζομαι Πάντως nice try!!
TheoKent Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Γενικότερα οι πλάκες Peltier είναι απίστευτες και απίστευτα φθηνές σκεφτόμουν να φτιάξω ένα mini air-condition για τις πολύ ζεστές μέρες... αρκεί να βρώ ένα τρόπο να μην τρώω και την ζέστη που βγάζει... Μπορείς μήπως να μετρήσεις πόσα Ampere ή Watt "καίει"; Και ΑΝ γίνεται τι θερμοκρασίες πιάνει σε κάθε πλευρά η πλάκα;
sandbird Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δεν έχω αμπερομετρο για να δοκιμάσω...πάντως για να καταλάβεις το cooler ούτε καν ζεσταίνεται με το fan..οπότε παραπάνω ζέστη από μια cpu δεν βγάζει...οπότε υποθέτω γύρω στους 50-60. Χωρίς fan όμως αρχίζει και ζεσταίνεται...δεν το κράτησα πολύ αλλά μέσα σε 10 λεπτά το cooler ήταν χλιαρό. Τα watt του peltier είναι 91.2W
sandbird Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 ahaha οχι...αλλά κρίμα που είναι διακοπές...θα τους το έστελνα σε συσκευασία.χαχα
Ypnovatis Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 2 καφεδες την ημερα δε λεει; Τοτε τι λανω λαθος; :Ρ Θα την ψαξω τη δουλεια, μου φαινεται κορυφαια ιδεα :Ρ Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app
alexzzz Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 πόσο αργά πίνεται τον καφέ σας ώστε να σας λιώνουν τα παγάκια;;;
Stean_202 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 πόσο αργά πίνεται τον καφέ σας ώστε να σας λιώνουν τα παγάκια;;; Η σωστή ερώτηση θα ήταν σε τι ποσότητες πίνετε καφέ ώστε να προλαβαίνουν να λιώνουν τα παγάκια :-p
sandbird Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 εγω εχω παρει ποτηρι IKEA (τα μεγαλα) οποτε κανει ωρα Ως προγραμματιστής κάνω ώρα να τον πιω...
SOWHAT Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 EIΣΑΙ ΘΕΟΣ! ΕΙΣΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:lol::lol:
warewolf Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 ξεχασες ομως ενα σημαντικο part στην κατασκευη για την αποφυγη βραχυκυκλωματος απο το νερο που ειναι στο καπακι μαρμελαδας και θα σταζει στο πληκτρολογιο οταν σηκωνεις το ποτηρι. http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.meladakis.gr/images/ROLO%2520VETEX.jpg&imgrefurl=http://www.meladakis.gr/emporika_katharismou_diafora.htm&usg=__ybXIDV20pOscpvZr8oGGGmlAMa8=&h=152&w=92&sz=3&hl=el&start=44&sig2=dkzUbzkx0dWoMGMOy5EZ4w&tbnid=rXeh9oQPxWRM6M:&tbnh=95&tbnw=58&ei=pending&prev=/images%3Fq%3Dvetex%26um%3D1%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DgC%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26channel%3Ds%26biw%3D1024%26bih%3D585%26tbs%3Disch:10%2C1364&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=212&page=4&ndsp=17&ved=1t:429,r:10,s:44&biw=1024&bih=585
sandbird Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουλίου 2010 Θεμα βραχυκυκλωματος δεν παιζει γιατι οι διακοπτες ειναι ψηλα . Αλλα ναι μια σταγονα φευγει πανω στο πληκτολογιο κατα την μεταφορα του δροσιστικου παγωμενου καφε που και που. Χαχα. Τωρα το βραδυ κρυωνει το breezer
xtrmsnpr Δημοσ. 28 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2010 εγω εχω παρει ποτηρι IKEA (τα μεγαλα) οποτε κανει ωρα Ως προγραμματιστής κάνω ώρα να τον πιω... Μαραφέτι Über alles! Τρελή κατασκευή! Στείλτο τώρα,θα έχει αποτελέσματα!
Vatos_locos Δημοσ. 28 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2010 με τον ανεμιστήρα να μην παρέχει καθόλου αέρα στην ψήκτρα ( αν τον έχεις κάτω ) το ξέρεις οτι θα αρπάξει το tec φωτιά κάποια στιγμή έτσι ; επίσης το tec θέλει σωστό πάτημα και έτσι που το έχεις δεν κάνει θα χαλάσει για να δουλέψει θέλει 21-25psi και στις 2 μεριές του κοινώς χρειάζεσαι ψήκτρα που να μπορείς να βάλεις cold plate
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.