Προς το περιεχόμενο

Κοινότητες Linux και fanboys

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή μια προσωπική εμπειρία που είχα πρόσφατα με την λεγόμενη κοινότητα του ubuntu. Δείτε εδώ και το email που έστειλα και στο ubuntu-gr για να καταλάβετε. Γενικά το πρόβλημα μου είναι ο ελειπής ποιότικός έλεγχος που κάνουνε οι developer μια διανομής και το πιο άσχημο είναι ότι ποτέ πλέον δεν ακούνε τους χρήστες και τις αναφορές που κάνουνε για προβλήματα που είχαν εντοπιστεί από τις alpha εκδόσεις

Τις τελευταίες μέρες έχω μια φοβερά αρνητική αντιμετώπιση γενικά από όλα τα

κανάλια του ubuntu που υπάρχουν στο irc. Εχούν φτάσει στο σημείο να με κάνουν

ban μόνο και ότι μπαίνω στο κανάλι όπως έγινε σήμερα στο kubuntu irc.

Το μόνο που έκανα ήταν να ρωτήσω γιατί δεν κάνουν τίποτα για τα bug του

plymouth και γιατί αποφάσισαν να ανεβάσουν ένα τόσο προβληματικό λογισμικό σε

μια LTS διανομή. Ούτε έβρισα κανέναν ούτε μίλησα άσχημα σε κανέναν έτσι και

αλλιώς δεν είναι και ο χαρακτήρας μου να συμπεριφέρομαι με αυτό τον τρόπο.

Η όλη κατάσταση μου δείχνει ότι δυστυχώς η λεγόμενη κοινότητα του ubuntu δεν

είναι καν κοινότητα με την έννοια του ανοιχτού λογισμικού.

Δλδ αυτή οι κοινότητα δεν έχει συμμετοχή και φωνή στην ανάπτυξη του λογισμικού

και του λειτουργικού και δεν έχει καν άποψη. Εχούν μεταφέρεις τις συνήθειες

και τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει στα windows δλδ φανμποισμός χωρίς κριτική

σκέψη και αποδοχή οτιδήποτε τους σερβίρουν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Αυτό ήθελα μόνο να γράψω ότι οι open source κοινότητες στις περισσότερες

διανομές δεν είναι καν κοινότητες αλλά μάλλον μια βάση φανατισμένων οπαδών.

Οπώς λέω και στο μύνημα μου νομίζω ότι ο κόσμος που έρχετε στο linux από τα windows φέρνει μαζί του και την οπαδική νοοτροπια που υπήρχε εκεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

1.Τωρα εσυ πηρες χαμπαρι το κακο που κανει η canonical στο gnu/linux?To οτι δηλαδη τα παντα για το φαινεσθαι και απο πισω ο κωδικας και τα πακετα παιδικη χαρα?

2.Τι δουλεια εχουν τα windows με τον φανμποισμο?Αν καποιος νομιζει οτι το λειτουργικο που χρησιμοποιει ειτε αυτο ειναι windows, ειτε καποια διανομη linux ειναι ευαγγελιο και θα σωσει τον κοσμο φταινε τα windows γι αυτο?

3.Εσυ δεν ελεγες καποτε οτι δεν θα ξανασχοληθεις με το χαλι που λεγεται ελληνικη κοινοτητα linux?

• Moderators

Οπώς λέω και στο μύνημα μου νομίζω ότι ο κόσμος που έρχετε στο linux από τα windows φέρνει μαζί του και την οπαδική νοοτροπια που υπήρχε εκεί.

Οχι δεν ισχυει το παραπανω.Δεν ειναι καθολικο φαινομενο,οπως το παρουσιαζεις,ο "φανμπουσμος"στους χρηστες των windows,ουτε σε αυτους οι οποιοι περνανε απο windows σε linux.

Οσον αφορα την canonical,θα συμφωνησω με τον προλαλησαντα.

Ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή μια προσωπική εμπειρία που είχα πρόσφατα με την λεγόμενη κοινότητα του ubuntu. Δείτε εδώ και το email που έστειλα και στο ubuntu-gr για να καταλάβετε. Γενικά το πρόβλημα μου είναι ο ελειπής ποιότικός έλεγχος που κάνουνε οι developer μια διανομής και το πιο άσχημο είναι ότι ποτέ πλέον δεν ακούνε τους χρήστες και τις αναφορές που κάνουνε για προβλήματα που είχαν εντοπιστεί από τις alpha εκδόσεις

Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε κοινότητες που βασίζονται πιο πολύ στο διαδίκτυο και σε κοινότητες που η πολιτική τους είναι να φανατίζουν κτλ.

Σου υπενθυμίζω ότι δεν μπορείς να τους βάζεις όλους στο ίδιο σακί. Άλλου τύπου οι κοινότητες που γυρνάνε γύρω από μια διανομή (πχ. Ubuntu, Fedora κτλ) και άλλο οι κοινότητες που ασχολούντε γενικά με το Linux (πχ κοινότητες μέσα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, κοινότητες ανά γεωγραφική περιοχή κτλ). Οι δεύτερες σαφώς είναι πιο ανοικτόμυαλες, οι πρώτες σχεδόν υπάρχουν μόνο για να προωθήσουν μια διανομή και παρέχουν υποστήριξη για αυτή (marketing my @ss).

Και ας μη μιλήσουμε για την online συμπεριφορά. Αρκεί να πω ότι με όσους έχω μιλήσει από κοντά πάντα συζητάμε και καταλαβένουμε ο ένας τον άλλο, στις δικτυακές κοινότητες γίνεται ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ γιατί το κάθε τι το εκλαμβάνει όπως θέλει ο καθένας (πχ. WinMacLin flame threads εδώ). Δυστηχώς όταν δεν υπάρχει συννενόηση δεν υπάρχει και αποτέλεσμα από τη συζήτηση (το έχουμε δεί live πολλές φορές νομίζω)...

Οκ για τις κοινότητες,πολλές φορές ισχύει,εάν και για να είμαι ειλικρινής ειδικά στην κοινότητα του ubuntu-gr δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Έχω καιρό όμως να μπω,ίσως έχουν αλλάξει πολλά.

Τώρα για τον "φανμποισμό" συγνώμη αλλά αυτήν την νοοτροπία δεν την έχουν με τα windows τις περισσότερες φορές,την αποκτούν πάνω στην αλλαγή (windows-> linux)λόγω κοινοτήτων και άλλων φανατισμένων "guru" λινουξάδων.

@check2fire,

την άλλη άποψη, μπορούμε να την ακούσουμε με κάποιο τρόπο, ώστε να σχολιάσουμε;

@ tritonas00

Το μόνο κακό που έχει κάνει το Ubuntu (στο μυαλό σου) είναι ότι παίρνει μερίδιο από τα windows. Το ανοικτό λογισμικό επιτρέπει στον καθένα να το χρησιμοποιεί, να το βελτιώνει, να το αλλάζει κατά το δοκούν με την προϋπόθεση να το διατηρεί ανοικτό. Αυτό κάνει και η canonical. Αν δε σου αρέσει τράβα αλλού. Εκτός αν θεωρείς ότι η GPL είναι flawed εφόσον επιτρέπει στην κάθε canonical να "κάνει κακό" στο linux.

Για τα περί fanboys κτλ. , υπάρχουν σε κάθε κοινότητα στο internet, όπως και σε κάθε χώρο της κοινωνικής ζωής. Δε θα ακολουθήσω την πολιτικά ορθή γραμμή ότι δηλαδή είναι "κακό να είσαι φανατισμένος με κάτι" μπλα μπλα μπλα. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Δε θα υποδείξω εγώ το πώς θα σκέφτεται ο καθένας για καθετί με το οποίο καταπιάνεται. Αν πάντως πρέπει να διαλέξω, προτιμώ τα linux fanboys έναντι των win, αφού οι τελευταίοι κάνουν πλουσιότερη μια εταιρεία που καταδυναστεύει από πολλές απόψεις τον κόσμο, ενώ οι πρώτοι πρεσβεύουν την ελευθερία στο χώρο του λογισμικού.

To θέμα δεν είναι ούτε του ubuntu ούτε το να μπαίνουν εταιρείες και να ασχολούνται με το ανοιχτό λογισμικό. Για μένα αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι χρήστες αυτών των διανομών δεν έχουν κανένα ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη τους και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να καθοδηγίσουν και την εξελιξη της διανομής τους.

Δεν είχα ποτέ σοβαρά προβλήματα με την διανομή η τουλάχιστον προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουν άλλες διανομές. Ομώς πολλές φορές βλέπω αυτή την νοοτροπία του φανατατισμού να επικρατεί.

Για μένα αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι χρήστες αυτών των διανομών δεν έχουν κανένα ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη τους και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να καθοδηγίσουν και την εξελιξη της διανομής τους.

Τι εννοείς ? Ότι οι χρήστες δεν μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της διανομής; Ειδικά στο ubuntu, ακόμα και αυτοί που δεν κατέχουν γρι από προγραμματισμό, μπορούν να συνεισφέρουν μέσω του ubuntu braistorming (ενδεχομένως και μέσω άλλων τρόπων που δε γνωρίζω). Ή μπορούν να εμπλακούν σε μεταφράσεις, promotion κτλ.

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής;

---------- Προσθήκη στις 13:30 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:27 ----------

Επίσης αν οι χρήστες linux είναι 100 εκ. ανά τον κόσμο, οι χρήστες ubuntu είναι περίπου οι μισοί. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσαι ότι για να καθορίσουν οι χρήστες την εξέλιξη μιας διανομής, θα πρέπει για παράδειγμα μια ιδέα να την υποστηρίζουν αρκετά εκατομμύρια χρηστών. Δεν είναι και τόσο εύκολο...

δασκαλε καταλαβες πολυ καλα τι εννοει..λεει για τους χρηστες που το μονο που ξερουν ειναι να φωναζουν εναντιον της "κακιας" MS και να θεωρουν το λειτουργικο τους θεο και αν εμφανιστει καποιο προβλημα δεν ξερουν ουτε το terminal που βρισκεται...και λογικο ειναι να ειναι νεοι χρηστες linux.Σε αυτους στοχευει η canonical.

Αν δε σου αρέσει τράβα αλλού

εχω ηδη τραβηξει αλλου δεν περιμενα εσενα..

θα πρέπει για παράδειγμα μια ιδέα να την υποστηρίζουν αρκετά εκατομμύρια χρηστών. Δεν είναι και τόσο εύκολο...

Bεβαια..ειναι πιο ευκολο να περιλαμβανεις στο iso που δημιουργεις προβληματικο - patchαρισμενο software.

Ο chek2fire ηθελε να τους πει για την επιλυση ενος προβληματος και οχι να υιοθετησουν μια καινουργια ιδεα.

Τις τελευταίες μέρες έχω μια φοβερά αρνητική αντιμετώπιση γενικά από όλα τα κανάλια του ubuntu που υπάρχουν στο irc. Εχούν φτάσει στο σημείο να με κάνουν ban μόνο και ότι μπαίνω στο κανάλι όπως έγινε σήμερα στο kubuntu irc.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις μάθει τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς του IRC. Στο #ubuntu όπως και στα περισσότερα κανάλια, πρέπει να αναφέρεις το πρόβλημά σου συγκεντρωμένα σε 2-3 γραμμές, και μετά να περιμένεις απάντηση. Τίποτε άλλο. Το να ξεκινάει κάποιος το ranting και να αναφέρει όλα τα παράπονά του για τους developers του Ubuntu και το open source γενικότερα, ενοχλεί τους υπόλοιπους παριστάμενους και γι' αυτό απαγορεύεται (βλ. vistakiller στο http://irclogs.ubuntu.com/2010/07/25/%23ubuntu.txt).

Το που θα κάνεις τα παράπονά σου είναι άλλο θέμα. Στο #ubuntu πάντως απαγορεύεται.

Επίσης δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις ping προσωπικά τον κόσμο και να τους ζητάς βοήθεια. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, μπορεί να διακόπτεις τον άλλον από σοβαρή δουλειά. Πρέπει να ρωτάς στο κανάλι, όχι σε συγκεκριμένα άτομα, και να περιμένεις απάντηση. ΑΝ κάποιος σου απαντήσει, ΤΟΤΕ και μόνο τότε αποκτάς το δικαίωμα να του μιλήσεις προσωπικά για εκείνο το χρονικό διάστημα.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, γελοίο και geeky, αλλά κι εσένα αν ήσουν βαθιά βουτηγμένος στον προγραμματισμό και προσπαθούσες να λύσεις σοβαρά προβλήματα μαθηματικής φύσης και σε έκανε ping ο κάθε άσχετος για να δοκιμάσεις τον καινούργιο streaming server που έστησε, τότε θα σου φαινόταν τελείως αυτονόητο και αποδεκτό.

Και εντάξει να γίνει μια δυο φορές, δεν χάλασε ο κόσμος, αλλά όταν γίνεται καθ' επανάληψη; Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έφυγα προχθές από το #ubuntu-gr και δεν θα επιστρέψω για αρκετό καιρό. Ελπίζω ο streaming server σου να δουλεύει θαυμάσια.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...