Προς το περιεχόμενο

Βλάβη / καμμένο Enermax PSU, ερωτήσεις

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά, hardware-άκηδές μου! :D

Πριν λίγες ώρες και μετά από μερικά απανωτά παιχνίδια της ΔΕΗ με την τάση, το PC μου έκλεισε και δεν έλεγε να ξανανοίξει. Αμέσως υποπτεύθηκα τροφοδοτικό, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ένα Enermax EG565AX-VE(G) 535W του 2006 (καλά με πήγε, έχει φάει τέτοια κόλπα της ΔΕΗ ένα σωρό και αγόγγυστα). Βέβαια, από έναν γρήγορο οπτικό και οσφρητικό :lol: έλεγχο που του έκανα, δεν είδα κάποια ένδειξη ότι έχει καεί component του. Όπως είπα, ο έλεγχος ήταν πολύ στα πεταχτά, δεν το ξεβίδωσα καν για να δω και μέσα στα σωθικά του τί παίζει.

Το λοιπόν, είχα ένα περισσευούμενο καινούργιο στο κουτί του (της φωτιάς, Innovator 450W :P ) και το έβαλα πάνω να δούμε τη ζημιά. Το PC άνοιξε κανονικά και δεν φαίνεται να έχει γίνει άλλη ζημιά στα υπόλοιπα components του PC. Αυτό το PSU δεν πρόκειται να μείνει για πολύ πάνω στο PC, μου παίρνει τ' αυτιά με τον ανεμιστήρα του και ούτως ή άλλως δεν του έχω εμπιστοσύνη. Πριν αρχίσω όμως να ψάχνω για αντικαταστάτη του Enermax, μερικές ερωτησούλες:

1. Γνωρίζει κανείς αν τα μοντέλα της συγκεκριμένης σειράς (ή της εταιρείας γενικότερο) διαθέτουν κάποια ασφάλεια που ενδέχεται να έχει καεί για να προστατεύσει τα υπόλοιπα εξαρτήματα του PSU;

2. Αν ναι, είναι εύκολο να ελέγξω αν όντως έχει καεί η ασφάλεια μόνο και πώς;

3. Σε περίπτωση που ισχύουν τα δύο παραπάνω: Αξίζει κόπο/χρήμα να ψάξω για να την αλλάξω με καινούργια ή καλύτερα να πάω απευθείας σε καινούργιο PSU;

Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους κάνουν τον κόπο να μου απαντήσουν! :-)

Δημοσ.

Ολα τα Components ειναι κωλημενα πανω στο τροφοδοτικο οποτε για να γινει δουλεια χρειαζεσαι καποιον καλο ηλεκτρονικο. Οπως και να εχει κατω απο 50ε αμφιβαλλω να σου παει σαν δουλεια οποτε εσυ πρεπει να αποφασισεις αν αξιζει. Θα ριξω και ενα email στα παιδια στην Enermax μηπως και εχουν καμια ιδεα για το τι μπορει να φταιει.

Δημοσ.

Update: Τελικά το ξεβίδωσα και το άνοιξα. Δεν είδα _τίποτα_ που να μοιάζει με "replaceable fuse", τουλάχιστον απ' όσο κατάλαβα. Περίεργο, και είχα την εντύπωση (γι' αυτό και άνοιξα το thread, για να το επιβεβαιώσω) ότι κάπου είχε πάρει το μάτι μου παλιότερα αναφορά συγκεκριμένα στην Enermax και ότι ακολουθούσε αυτήν την πρακτική. Ίσως να παρανόησα, ίσως επρόκειτο απλά για "wishful thinking". Εκτός αν είμαι τόσο στόκος που ήταν μπροστά στα μάτια μου και δεν το πήρα χαμπάρι... :lol:

Δημοσ.

η ασφάλεια είναι ένας κύλινδρος γυάλινος με ενα συρματάκι μέσα,αν είναι καμένη θα είναι μαύρο αυτό κ συνήθως βρίσκεται κοντά εκεί που κουμπώνει το καλώδιο του ρεύματος κ είναι κ το διακοπτάκι εκεί,δεν είναι πάνω στην πλακέτα...συνήθως!αν είναι τέτοια αλλάζει εύκολα κ είναι κπολύ φθηνή!

μπορεί να είναι replaceable αλλά άλλου τύπου όχι όπως η γυάλινη κ να θέλει κόληση!αυτές μοιάζουν με κουτάκι κ μπορεί να φαίνεται κ καμία αντίσταση απ'έξω!αυτά άν έχει καεί η ασφάλεια,ριξε μια ματιά κ για σκασμένους πυκνωτές,κανένα σημείο μαυρισμένο στην πλακέτα γύρω από τα ολοκληρωμένα ...ή ανέβασε καμία φώτο :)

Δημοσ.
η ασφάλεια είναι ένας κύλινδρος γυάλινος με ενα συρματάκι μέσα,αν είναι καμένη θα είναι μαύρο αυτό κ συνήθως βρίσκεται κοντά εκεί που κουμπώνει το καλώδιο του ρεύματος κ είναι κ το διακοπτάκι εκεί,δεν είναι πάνω στην πλακέτα...συνήθως!αν είναι τέτοια αλλάζει εύκολα κ είναι κπολύ φθηνή!

μπορεί να είναι replaceable αλλά άλλου τύπου όχι όπως η γυάλινη κ να θέλει κόληση!αυτές μοιάζουν με κουτάκι κ μπορεί να φαίνεται κ καμία αντίσταση απ'έξω!αυτά άν έχει καεί η ασφάλεια,ριξε μια ματιά κ για σκασμένους πυκνωτές,κανένα σημείο μαυρισμένο στην πλακέτα γύρω από τα ολοκληρωμένα ...ή ανέβασε καμία φώτο :)

Α, καλά το είπα πιο πάνω. Είμαι στόκος τελικά, στραβομάρα σκέτη. Τελικά, αυτό εδώ το ματζαφλεράκι πρέπει να είναι που λες, ναι;

post-4351-129063108644_thumb.jpg post-4351-129063108662_thumb.jpg post-4351-129063108664_thumb.jpg post-4351-129063108667_thumb.jpg post-4351-129063108669_thumb.jpg

Το αθλιοκινητό μου δεν έχει macro mode στην κάμερα, sorry! Για να σας αποζημιώσω, ορίστε μία εικόνα του Franklin παρέα με τον Gob:

post-4351-129063108671_thumb.jpg

:-D

Δημοσ.

Update2: Το συρματάκι/αγωγός μέσα στην ασφάλεια (αφού την ξεκούμπωσα και την καθάρισα από ένα κάρο μπίχλα :P για να φαίνεται το εσωτερικό) δείχνει να είναι ενιαίο και συνεχές. Άρα; Μάλλον δεν είναι εκεί το πρόβλημάαααα... Και δεν φαίνεται κάποιο άλλο ίχνος βλάβης στα υπόλοιπα στοιχεία της πλακέτας. Όσα φαίνονται τουλάχιστον, γιατί εκεί μέσα γίνεται της Πόπης και θα πρέπει να εφαρμοστεί ολική αποσυναρμολόγηση/ξεκόλλημα για να πεις ότι τσέκαρες ενδελεχώς.

Πάμε δηλαδή για νέο τροφοδοτικό, απ' ο,τι κατάλαβα. Αυτό μάλλον θα το δώσω με την πρώτη ευκαιρία σε έναν θειό μου Ηλεκτρονικό μπας και γίνει τίποτα, αλλά δεν ξέρω τί εμπειρία έχει με τροφοδοτικά τύπου switching και δη, ηλ. υπολογιστών, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος δηλαδή.

Η γκαντεμιά είναι: Δε μπορούσα να το πάθω πριν μερικούς μήνες, που έβρισκες PSU ισάξιο του συγκεκριμένου Enermax με αρκετά λιγότερα χρήματα απ' ο,τι τώρα; :mad: Αυτά είναι!

Δημοσ.

Κρίμα ρε, δεν το λυπήθηκες και συ να του βάλεις ένα ups αφου ξέρεις ότι έχεις πρόβλημα με τη ΔΕΗ? Τεσπα το καλό με τα επώνυμα τροφοδοτικά είναι ότι πεθαίνουν συνηθως μόνο αυτά και δεν παίρνουν και τπτ άλλο μαζί τους. Δεν ξέρω αν φτιάχνεται, και αν αξίζει το ρίσκο να χεις ένα φτιαγμένο τροφοδοτικό(δλδ θα σε προστατέψει και την επομενη φορά ή θα πάει όλο το pc ακλαυτο?)

Τεσπα αν πας για καινούριο πάρε κάποιο της σειράς enermax modu87 αν σου επιτρέπουν τα οικονομικά σου. Εχουν τρομερό efficiency (88-93%). Θέλω να πάρω και γω το 700αρι , για να αντικαταστήσω το 850αρι galaxy που έχω , λόγω efficiency, αλλα τα 200ευρώ δεν ειμαι να τα δώσω αυτή τη στιγμή, ειδικά που στην υπολοιπη ευρώπη όλη η σειρα έχει 40-50 ευρώ κάτω σε σχέση με την ελλάδα. Οπότε μάλλον θα περιμένω να το φέρουν και άλλα καταστήματα γιατί αυτή τη στιγμή μόνο 2 το έχουν.

Αλλη επιλογή είναι να πας στη σειρά 82 της ένερμαξ ή και η corsair είναι πολύ καλή. Μακριά απο coolermaster και no name. Aν πας και για ups, ενα apc θα ναι ό,τι πρέπει αλλά και αυτά είναι ακριβά.

Δημοσ.

Eddie, το UPS δυστυχώς θυσιάστηκε στο βωμό του εξοχικού, όπου η κατάσταση με το ρεύμα είναι ασύγκριτα χειρότερη. Εδώ ήμουνα με ένα τέτοιο μόνο, αλλά τί να σου κάνει; Η νίλα δεν προκλήθηκε από power surge, αλλά από βύθιση. Έχω την εντύπωση ότι κάπου, κάπως, κάποτε είχα διαβάσει πως τα ηλεκτρονικά έχουν περισσότερες αντοχές στην υπέρταση, αλλά στις βυθίσεις τάσης είναι που θα κλάσουν μέντες.

Καλά, για τέτοια budget που κυμαίνονται τα μοντέλα που αναφέρεις δεν είμαι με τίποτα αυτήν τη στιγμή. Θα ήθελα πολύ ένα Modu87, αλλά απλά δεν...Για κανένα Chieftec με κόβω... :rolleyes: Παρηγοριέμαι στη σκέψη ότι το μηχάνημά μου έχει πολύ modest απαιτήσεις σε «ζουμί» (Athlon X2 5000+ stock, 9800GT, 1 HDD, 1 DVDRW, 1 κάρτα TV, 3 fans), δεν έχω πλάνα για άμεση προσθήκη κάτι υπερβολικά ενεργοβόρου (το πολύ κανένας μικρός Athlon II X4) και επομένως δεν προβλέπω να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα το νέο PSU, ακόμη κι αν δεν είναι κάποιο από τα κορυφαία μοντέλα που αναφέρθηκαν.

Δημοσ.

Μια χαρά είναι η σειρά A-135 της chieftec.

80+ bronze APFC και 140άρη αθόρυβο ανεμιστήρα.

Μη φοβάσαι τίποτα, αξίζουν πολύ περισσότερα απο τα χρήματα που κοστίζουν (σε σχέση με τα υπόλοιπα εννοώ).

Μοναδικό μειονέκτημα των chieftec (εμφανισιακό), αν μπορεί να το πεί κάποιος, είναι ότι πέρα απο το 24πινο καλώδιο, κανένα άλλο δεν είναι sleeved.

Βέβαια σε αυτά τα χρήματα παίρνεις και ένα τέτοιο:

http://www.mallbit.gr/aksesoyar-gia-pc/trofodotika/6888-seasonic-500w-ss-500et-80plus-apfc.html

ή ένα τέτοιο:

http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200009194

Δημοσ.

Γνώμη μου πάντως να πήγαινες τουλάχιστον σε ένα corsair 450w που έχει και 5 χρόνια εγγύηση σε σχέση με τα 2 του chieftec ή σε ένα enermax 425w ή στην αντίστοιχη modu έκδοση. Μειονέκτημα για το corsair είναι ότι έχει 1 μόνο εξάπινο και αν χρειαστείς 2ο θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αντάπτορα.

Τα δύο αυτά τροφοδοτικά σηκώνουν άνετα έναν quad με μια κάρτα που έχει 2 εξαπινα (<350watt) και το σύστημα που έχεις τώρα τραβάει κάτω απο 250watt σε full load.

Δημοσ.
Eddie, το UPS δυστυχώς θυσιάστηκε στο βωμό του εξοχικού, όπου η κατάσταση με το ρεύμα είναι ασύγκριτα χειρότερη. Εδώ ήμουνα με ένα τέτοιο μόνο, αλλά τί να σου κάνει; Η νίλα δεν προκλήθηκε από power surge, αλλά από βύθιση. Έχω την εντύπωση ότι κάπου, κάπως, κάποτε είχα διαβάσει πως τα ηλεκτρονικά έχουν περισσότερες αντοχές στην υπέρταση, αλλά στις βυθίσεις τάσης είναι που θα κλάσουν μέντες.

Καλά, για τέτοια budget που κυμαίνονται τα μοντέλα που αναφέρεις δεν είμαι με τίποτα αυτήν τη στιγμή. Θα ήθελα πολύ ένα Modu87, αλλά απλά δεν...Για κανένα Chieftec με κόβω... :rolleyes: Παρηγοριέμαι στη σκέψη ότι το μηχάνημά μου έχει πολύ modest απαιτήσεις σε «ζουμί» (Athlon X2 5000+ stock, 9800GT, 1 HDD, 1 DVDRW, 1 κάρτα TV, 3 fans), δεν έχω πλάνα για άμεση προσθήκη κάτι υπερβολικά ενεργοβόρου (το πολύ κανένας μικρός Athlon II X4) και επομένως δεν προβλέπω να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα το νέο PSU, ακόμη κι αν δεν είναι κάποιο από τα κορυφαία μοντέλα που αναφέρθηκαν.

Για ποση βυθιση μιλαμε βρε αφεντικο?

Εδωσα σε ενα παλιοτροφοδοτικο μεταβαλλομενη ταση 170v και δουλευε,μολις επεσα κι αλλο στα 165v εσβησε,δεν καταστραφηκε.

Με 220v αναψε κανονικα την επομενη.

Δεν ειμαι της αποψης οτι το εχεις παθει απο βυθιση,και επισης το πολυπριζο αυτο κανει πολυ καλα την δουλεια του.

Αλλη θα ειναι η αιτια,μην το πετας,μπορει να ειναι κατι πολυ απλο για καποιον που ξερει.

Δημοσ.

Στη φωτό φαίνεται πάντως τραγικά μαυρισμένη η ασφαλειούλα. Δεν χάνεις τίποτα να την αλλάξεις. 0,5-0,10 λεπτά είχαν (αν δεν κάνω λάθος)όταν είχα πάρει τελευταία πολλές μαζί.

Δημοσ.

indeed κ εγώ νομίζω είναι αρκετά μαυρισμένη,κανονικά είναι crystal clear κ όντως είναι τόσο φθηνές οπότε δεν χάνεις κ τίποτα να δοκιμάσεις!νομίζω κ αυτό το πράσινο κουτάκι κάτω από τον διακόπτη στο εσωτερικό είναι κάποιου είδους ασφάλεια...αν έχεις θείο ηλεκτρονικό give it a try!ρίξε κ μία ματιά (αν δεν το έχεις κάνει) κάτω από τα καλώδια εκεί που είναι πολλά μαζεμένα,έχει πυκνωτές που συνήθως έχουν μικρότερες ανοχές από τα υπόλοιπα parts,μήπως είναι κανένας σκασμένος!

Δημοσ.

Aν δεν ειναι κομμενο το συρμα της ασφαλειας οπως λεει,δεν εχει λογο να την αλλαξει.Το σωστοτερο ειναι να την ελεγχε με ενα πολυμετρο γιατι μπορει απο την μαυριλα να φαινεται σωστη αλλα να μην ειναι.

Δημοσ.
Για ποση βυθιση μιλαμε βρε αφεντικο?

Εδωσα σε ενα παλιοτροφοδοτικο μεταβαλλομενη ταση 170v και δουλευε,μολις επεσα κι αλλο στα 165v εσβησε,δεν καταστραφηκε.

Με 220v αναψε κανονικα την επομενη.

Δεν ειμαι της αποψης οτι το εχεις παθει απο βυθιση,και επισης το πολυπριζο αυτο κανει πολυ καλα την δουλεια του.

Αλλη θα ειναι η αιτια,μην το πετας,μπορει να ειναι κατι πολυ απλο για καποιον που ξερει.

Τώρα πάει, πέρασε, και δεν έχω τρόπο να γνωρίζω το πόση ακριβώς!

Πάντως, το πείραμα που περιγράφεις δε μου φαίνεται να προσομοιάζει και πολύ τις συνθήκες μίας βύθισης (αυτό που αποκαλείται "voltage dip" στη σχετική βιβλιογραφία). Περισσότερο για brownout μου κάνει αυτό που προσομοίωσες. Δε λέω να ακολουθήσεις κατά γράμμα και το IEC-61000-4-1 ξέρω γω, αλλά πάλι, πολύ απλοϊκό μου φαίνεται. Η βύθιση πρέπει να είχε συχνότητα κάμποσων κύκλων και συνολική διάρκεια όχι πάνω από 2-3 sec, από το ορατό flicker μίας λάμπας φθορισμού που ήταν αναμμένη εκείνη τη στιγμή φάνηκε για τουλάχιστον τρεις κύκλους, σκέψου πόσο μεγαλύτερη μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα.

Ναι, το τροφοδοτικό δεν έχω σκοπό να το πετάξω, ανέφερα ήδη πώς και γιατί.

Στη φωτό φαίνεται πάντως τραγικά μαυρισμένη η ασφαλειούλα. Δεν χάνεις τίποτα να την αλλάξεις. 0,5-0,10 λεπτά είχαν (αν δεν κάνω λάθος)όταν είχα πάρει τελευταία πολλές μαζί.

indeed κ εγώ νομίζω είναι αρκετά μαυρισμένη,κανονικά είναι crystal clear κ όντως είναι τόσο φθηνές οπότε δεν χάνεις κ τίποτα να δοκιμάσεις!νομίζω κ αυτό το πράσινο κουτάκι κάτω από τον διακόπτη στο εσωτερικό είναι κάποιου είδους ασφάλεια...αν έχεις θείο ηλεκτρονικό give it a try!ρίξε κ μία ματιά (αν δεν το έχεις κάνει) κάτω από τα καλώδια εκεί που είναι πολλά μαζεμένα,έχει πυκνωτές που συνήθως έχουν μικρότερες ανοχές από τα υπόλοιπα parts,μήπως είναι κανένας σκασμένος!

Παιδιά, αυτό που βλέπετε στις άθλιες φωτογραφίες που ανέβασα δεν είναι μαυρίλα. Είναι η κλασσική καφετιά σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό στο εσωτερικό των κουτιών ολονών μας (εκτός κι αν τα λειτουργείτε σε cleanroom! :lol:). Το εσωτερικό το φύσηξα με blower πριν τραβήξω τις φωτό, αλλά αυτή η σκόνη κολλάει και δεν φεύγει όλη από παντού με απλό φύσημα. Απαγκιστρώνοντας την ασφάλεια από την υποδοχή της, την καθάρισα εύκολα με τα δάχτυλα :eek: και έγινε πάλι διάφανο το γυαλάκι της.

Τώρα, στα χαρακτηριστικά της ασφάλειας διαβάζω "8Α/250V", αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλα λειτουργικά χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο. Π.χ. "slow blow" ή "fast blow" τύπου, δεν έχω ιδέα τί τύπου είναι αυτή.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...