Προς το περιεχόμενο

Όταν θέλεις κάτι παρά πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί να το αποκτήσεις (Coelho).

angelina_x

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
να με συγχωρεί ο πρόεδρος αλλά λέει χαζομάρες ,κατα την γνώμη μου...

Απο οτι βλεπω παρακατω δεν καταλαβες τιποτα ή δεν καταλαβες καλα τις τοποθετησεις του.

από πότε "εξ αποκαλύψεως "αλήθειες γίνονται ορθός λόγος ο οποίος μπορεί να μας ετεροκαθορίζει;

??:fear:

Που λεει κατι τετοιο?

και τι σημασία έχει που η επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα σε πρωταρχικά ερωτήματα, πρέπει να αποδεχθούμε τα μυθολογικά και ανορθολογικά επιχειρήματα για να ζούμε ασφαλείς υποταγμένοι και εξαπατημένοι;

Λεει οτι πρεπει?

ο λόγος στηρίζεται στην αμφισβήτηση και στην ερμηνεία κοινωνικών και φυσικών φαινομένων ,δεν χωράει σε καλούπια, ούτε διαστρεβλώνεται.

Που κολλαει αυτο?

για ποιό κενό μιλάει , και μάλιστα δυσαναπλήρωτο;

αυτό της ιεραρχίας ,μιας πρωτογενής σαπίλας που έφεραν στον κόσμο οι ανορθολογιστές ,με σκοπό να χειραγωγήσουν και να κυριαρχούν ; αυτό το κενό;

Οχι δεν μιλαει για αυτο το κενο. Σκεψου πιο πολυ και θα καταλαβεις τι εννοει.

Αυτο που λες ειναι μια οδυνηρη συνεπεια. Υπαρκτη! Αλλά....

και το προβλέπει κιόλας; ότι θα υπάρξει; μέντιουμ ο πρόεδρος ...

Αυτο που λεει για το κενο που θα δημιουργηθει και εγω δεν το πιανω τι εννοει απολυτα. Και ισως ειναι η μονη μου διαφωνια στο παραπανω κειμενο, αλλά δεν ειμαι και απολυτως σιγουρος αν οντως ειναι λαθος αυτο που λεει.

• Απαντ. 112
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το Θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου

Είναι ενδιαφέρον να αναλογιστεί κανείς, όπως έκανε ο βιολόγος E.O. Wilson και άλλα συγγραφείς, γιατί εμείς οι άνθρωποι, σε όλη την διάρκεια της ιστορικής παρουσίας μας στην Γη, πάντοτε γαντζωνόμαστε σε κάποια θρησκεία.

Καμία οργανωμένη κοινωνία δεν στέριωσε χωρίς θρησκεία. Ακόμη και οι φυλές των πρωτόγονων κοινωνιών διακρίνονταν για κάποια πίστη σε έναν θρησκευτικό μύθο που κάλυπτε την, συνήθως μαγική, προέλευση της φυλής τους και των συνθηκών της ζωής τους. Θεωρείται ακόμη πως το θρησκευτικό συναίσθημα και η αφοσίωση στα τελετουργικά της μαγείας, έδωσαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα εξελικτικής επιβίωσης στον πρωτόγονο humus habilis. Αλλά, και στις περισσότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες των ανθρώπων, η θρησκευτική πίστη και αφοσίωση παρέχει ένα συνεκτικό, αν και συχνά εξωλογικό, καταφύγιο από την ψυχολογική ανασφάλεια που προκαλεί το μυστήριο του νοήματος και της σημασίας της βιολογικής παρουσίας μας στην Γη.

Στις οργανωμένες κοινωνίες των ιστορικών χρόνων, η θρησκεία κρατά τους ανθρώπους ενωμένους παρέχοντας ταυτότητα κα κοινές πνευματικές και ηθικές αξίες. Η επίκληση της «θείας προστασίας» από τους εχθρούς και της «θείας επιδοκιμασίας» των πλέον αιματηρών κατατροπώσεων επί των «απίστων» εχθρών, εξυψώνει το θρησκευτικό συναίσθημα. Συνήθως χρησιμοποιείται και για να καταπνίξει τις διασπαστικές κοινωνικές επικρίσεις κατά των «κρατούντων». 'Ολοι μας γνωρίζουμε ότι στην ιστορική διαδρομή, ο θρησκευτικός φανατισμός έχει πολλές φορές γίνει η αιτία, ή έχει χρησιμοποιηθεί ως αφορμή, για ανείπωτες φρικαλεότητες και για πολέμους κατά των «απίστων», και των «ειδωλολατρών»! H θηριωδία των θρησκευτικών πολέμων ανταγωνίζεται τα χειρότερα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο άνθρωπος εναντίον της ανθρωπότητας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι, οι οποίοι διακρίνονται για τον άψογο ορθολογισμό τους στην έρευνα και στην αναζήτηση της αλήθειας ολισθαίνουν σε παράλογα επιχειρήματα όταν υπερασπίζονται το δικά τους θρησκευτικά δόγματα. Εκείνο που είναι προφανές είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την εποχή μας, η θρησκεία υπήρξε η κυρίαρχη πηγή, η οποία έδινε πάντοτε εξηγήσεις, έστω μυθολογικές, για την προέλευση του κόσμου, για την παρουσία και τον σκοπό της ύπαρξής μας στον επίγειο κόσμο και για το πεπρωμένο του ανθρώπου μετά θάνατο. Ως προς τα ερωτήματα αυτά η επιστήμη, ιστορικά, παρέμεινε εν πολλοίς σιωπηλή.

Οι περισσότεροι από εκείνους που ασχολούνται σοβαρά με την επιστήμη κατανοούν την αδυναμία της να δώσει πλήρεις απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν στην ύπαρξη, ή ακόμα και να συμπληρώσει τα συναισθηματικά κενά που δημιουργεί η ανασφάλεια στην συντριπτική πλειονότητα των συνανθρώπων μας. Καθένας από εμάς, αντλώντας από την θρησκεία, τις τέχνες, και την επιστήμη, βρίσκει τρόπους να διατηρεί κάποιες βαθιές προσωπικές πεποιθήσεις για την ύπαρξη και τον κόσμο μας, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν θρησκευτικές, ακόμα και μυστικιστές. Ο καθένας από εμάς αναγνωρίζει ως αυτόδηλο πως ακόμη και αν το θρησκευτικό δόγμα εκτοπιστεί από την συνείδηση των ανθρώπων, το θρησκευτικό συναίσθημα δεν θα αντικατασταθεί από την ορθολογική επιστημονική διανόηση και περισυλλογή. Ένα τέτοιο κενό, αν δημιουργηθεί, θα είναι δυσαναπλήρωτο.

[/color][/i]

Ναι λοιπον, εστω οτι μια θρησκεια λεει βλακειες, αλλά τι κανουμε εαν αποδειχτει πχ οτι συντελει στην αρμονικοτερη λειτουργια μιας κοινωνιας, σαν ενα ειδος ψυχαναλυσης πχ, ή ακομα χειροτερα εαν δινει ενα εξελικτικο πλεονεκτημα στην πορεια μια φυλης/εθνους κλπ?

Απο οτι βλεπω παρακατω δεν καταλαβες τιποτα ή δεν καταλαβες καλα τις τοποθετησεις του.

??:fear:

Που λεει κατι τετοιο?

Λεει οτι πρεπει?

Που κολλαει αυτο?

Οχι δεν μιλαει για αυτο το κενο. Σκεψου πιο πολυ και θα καταλαβεις τι εννοει.

Αυτο που λες ειναι μια οδυνηρη συνεπεια. Υπαρκτη! Αλλά....

Αυτο που λεει για το κενο που θα δημιουργηθει και εγω δεν το πιανω τι εννοει απολυτα. Και ισως ειναι η μονη μου διαφωνια στο παραπανω κειμενο, αλλά δεν ειμαι και απολυτως σιγουρος αν οντως ειναι λαθος αυτο που λεει.

στα bold οι αναφορές του

για το κενό που αναφέρει, για μένα είναι μια σχετιστική ανορθολογική θεώρηση ...

βάζει και το αστείο "ο καθένας απο μας" μα ο καθένας από μας είναι το 99.99% η κοινωνία που περνά μεσω εμάς,πόσο αυτόδηλο μπορεί να είναι αυτό όταν θεσμίζεται από τα γενοφάσκια του ο καθένας μας και εκπαιδευεται πάνω σε αυτό ...

---------- Προσθήκη στις 00:29 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 00:24 ----------

γ)καράφλα

το έσχατο θεμέλιο της πίστης του ειναι η φαντασιακή του πεποίθηση σχετικά με την φαντασιακή σας νομιμότητα και ισχύ...

Δημοσ.

OK

Για τον υποτιτλισμό στις κουβέντες των δύο τελευταίων παραγράφων του καθηγητή υπάρχει βοήθημα από έναν άλλο τύπο.

Άλλωστε, τη σκάλα, αφού την ανέβεις -τη χρειάζεσαι;

Βέβαια, ίσως κόντρα στα μαθηματικά του τυπά που ανέφερα ο κ.Καθηγητής μιλάει για ... μυστικισμό -αλλά δε νομίζω.

γ) Και εμένα μου αρέσει ο καράφλας, αλλά βάλτο σαν (α), φτιάχνεις άλλο αλφάβητο :ρ

Δημοσ.

..........

... αν ακουσω αλλον εναν να μου μιλαει με τσιτατα του Κοελιο κ να τα πιστευει κιολας, θα παρω πετρα κ θα αρχισω να ανοιγω κεφαλια. Ελεος πια με την μοιρολογιστρα ιδανικων super market. "αν θελεις κατι παρα πολυ, το συμπαν συννομωτει για να το αποκτησεις" κ παπακια μαντολες. Μωρε αν δεν κουνησεις τον κωλο σου, αν δεν δαγκωσεις το νεο λεμονι να σταξει απο μεσα ο ηλιος, θα σου ελεγα τι θα αποκτησεις αλλα μας διαβαζουν κ μικρα παιδια

http://kakovatos.blogspot.com/2007/07/blog-post_16.html

Δημοσ.

Πολλες αντιπαραθεσεις και λογικο...

Καποιοι ρομαντικοι, καποιοι κυνικοι, καποιοι ρεαλιστες, καποιοι λιγο απ'ολα με εξτρα σως....

Το θεμα μπορει να αναλυθει πολυ και να αποτελεσει πολυ καλη τροφη για το μυαλο και για ωραια συζητηση.

Ας παρω για αρχη την αποψη του ονειροπολου, του ρομαντικου και ισως και του εναλλακτικου η μαλλον καλυτερα του ανατολιτη επιστημονα.

Πιστευει/υποστηριζει οτι ολα ειναι ενεργεια και καθε ενεργεια επιρεαζει και επιρεαζεται απο μια η πολλες αλλες. Οποτε και λογικο ειναι να πιστευει οτι αν συγκεντρωσεις την ενεργεια σου και την σκεψη σου πανω σε κατι που θες πολυ θα κινησεις μια σειρα ενεργειων που αργα η γρηγορα θα σου αποφερουν αυτο που επιθυμεις να εχεις η να σου συμβει. Εδω μπορουμε να αναφερθουμε και στο ρητο του λαου "ο επιμενων νικα" (δεν ισχυει για γκομενα που σε εχει απορριψει κατα το 98% των περιπτωσεων).

Την θεωρια με τις ενεργειες θα την συναντησετε και ως την ελκτικη δυναμη του συμπαντος aka "Το μυστικο" ( [ame]

[/ame] ).

Γενικα αυτη η θεωρια τρεφει την ελπιδα και δινει κινητρο να μην τα παρατας γιατι αν παρατησεις κατι σε παραταει και αυτο.

Οι κυνικοι τωρα, οι ρεαλιστες και οι ακρως θετικοι επιστημονες πιστυευουν οτι αν δεν χτισεις κατι με τα χερια και με γερα θεμελια κανενα συμπαν και τπτ δεν θα σε βοηθησει να το αποκτησεις. Πρεπει να δουλεψεις για να το αποκτησεις με την ανταλλαγη χρηματος, υπηρεσιων η εστω μεσω της νομικης οδου αν νομιζεις οτι προκειται για κατι που το εχει καποιος αλλα ηταν δικο σου η θα επρεπε να το εχεις και εσυ γιατι ειμαστε ολοι ισοι κλπ (ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!!!).

Αυτη η κατηγορια δεν το βλεπει τελειως πρακτικα γιατι πιστευουν πως ολα ειναι θεμα αλυσιδωτων αντιδρασεων οχι ομως μονο σκεψεων αλλα και εργασιας και συγκηριων και τυχης.

Η κατηγορια "απ'ολα και με σως" ειναι οι περισσοτεροι στον κοσμο...Η εργατικη ταξη ας πουμε! Δουλευουν σαν τα σκυλια, ονειρευονται ενα εξοχικο στην Χαβαη και μια επικη γκομενα η εναν ''Brad Pitt" και ελπιζουν συνεχεια σε κατι καλυτερο χωρις να κανουν βημα, δισταζοντας να αναζητησουν λυσεις για μια καλυτερη ζωη. Υποστηριζουν οτι "καλα ειμαι μωρε" και "μια ζωη την εχουμε" και λενε ψεματα μια ζωη στον εαυτο τους για να ειναι ευτυχισμενοι χωρις να ζουν την ζωη που θα ηθελαν ουτε κατα το ημιση.

Δημοσ.

Η κατηγορια "απ'ολα και με σως" ειναι οι περισσοτεροι στον κοσμο...Η εργατικη ταξη ας πουμε! Δουλευουν σαν τα σκυλια, ονειρευονται ενα εξοχικο στην Χαβαη και μια επικη γκομενα η εναν ''Brad Pitt" και ελπιζουν συνεχεια σε κατι καλυτερο χωρις να κανουν βημα, δισταζοντας να αναζητησουν λυσεις για μια καλυτερη ζωη. Υποστηριζουν οτι "καλα ειμαι μωρε" και "μια ζωη την εχουμε" και λενε ψεματα μια ζωη στον εαυτο τους για να ειναι ευτυχισμενοι χωρις να ζουν την ζωη που θα ηθελαν ουτε κατα το ημιση.

Πω,πω χαλι αυτη η εργατικη ταξη.Μακρια απο την πλεμπα λεω εγω , και ολοι μαζι (οι εκλεκτοι) για ενα νεο μελλον.Με new age λυσεις , ''φιλοσοφια'' , ''κουλτουρα'' και παντεσπανι :lol:

Δημοσ.
Πω,πω χαλι αυτη η εργατικη ταξη.Μακρια απο την πλεμπα λεω εγω , και ολοι μαζι (οι εκλεκτοι) για ενα νεο μελλον.Με new age λυσεις , ''φιλοσοφια'' , ''κουλτουρα'' και παντεσπανι :lol:

Δεν θεωρω χαλι την εργατικη ταξη αγαπητε. Κανω ενα παραλληλισμο γι'αυτο λεω "ας πουμε". Ισως επρεπε να μεινω στο "οι περισσοτεροι".

Νο οφενς αη χοπ..!

Δημοσ.
Δεν θεωρω χαλι την εργατικη ταξη αγαπητε. Κανω ενα παραλληλισμο γι'αυτο λεω "ας πουμε". Ισως επρεπε να μεινω στο "οι περισσοτεροι".

Νο οφενς αη χοπ..!

Δεν ειναι θεμα παρεξηγησης , αλλα πραγματικοτητας.Και η πραγματικοτητα (των περισσοτερων ) δεν ειναι να πανε στην Χαβαη , να τα φτιαξουν με το σουπερ μοντελο , λεγοντας ψεμματα και δικαιολογιες στον εαυτο τους οταν δεν τα καταφερνουν.Αυτα τα προτυπα μαλλον τα προβαλλουν καποιοι αλλοι , και καποιοι αλλοι παλι θελουν να '' δειξουν'' το σωστο δρομο , με το αζημιωτο φυσικα.

Η πραγματικοτητα λοιπον (της εργατικης ταξης ) για να επανελθω εκει που ειχα μεινει ειναι αυτος που θα παει 8 ωρες στην δουλεια του , ενιοτε πολυ περισσοτερες , προσπαθωντας να κανει με αξιοπρεπεια οτι καλυτερο μπορει για την οικογενεια του .

Ηρωας της καθημερινοτητας πολλες φορες .Και δεν εχει αναγκη , αλλα ουτε χρονο για συμπαντικες δυναμεις και αποκαλύψεις και αλλες ''φιλοσοφιες''.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...