Προς το περιεχόμενο

Hosting χωρίς τεχνική υποστήριξη υφίσταται?

ektoras22

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στα μέλη του insomnia,

θα ήθελα να ρωτήσω το εξής

Εχω μια ιστοσελίδα εμπορικής χρήσης η οποία μέχρι σήμερα συντηρούνταν και στεγάζονταν από μια εταιρία webdesign. To Hosting και η τεχνική υποστήριξη λήγει την Δευτέρα. Επειδή η εν λόγω εταιρία την ιστοσελίδα την έχει σχεδιάσει σε javascript δεν διαβάζει σχεδόν καμία λέξη το google.Oταν το διαπιστώσαμε αυτό προσλάβαμε τεχνικό να βρεί την λύση του προβλήματος μιας και ηκατασκευάστρια εταιρία μας διαβεβαίωνε πως η σελίδα είναι άρτια κατασκευασμένη αλλά το πρόβλημα παρέμενε. Και ακριβώς εδώ αρχίζει το πρόβλημά μας.

Η εταιρία κατασκευής από την μέρα πρόσληψης τεχνικού μας αρνείται πάσης φύσεως τεχνική υποστήριξη και μας απειλεί τώρα πως αν δεν πληρώοσυμε το hosting αυτομάτως θα πέσει η ιστοσελίδα με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική ζημιά. Σε δε πρόσφατο πρόβλημα του σαίτ βρήκαν αφορμή την πρόσληψη του τεχνικού και ρίξανε εκεί τις ευθύνες τους ενω από τρίτους δεν πειράχτηκε ο κώδικας.

Τώρα τι γίνεται?

Είναι νόμιμο και ηθικό να μας αρνούνται την τεχνική υποστήριξη και επίσης σε ερώτησή μας να μας πούν ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ η απάντηση είναι πως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε από πόσους κώδικες απαρτίζεται ένα σαίτ κτλ.

Η ουσία είναι πως η άνοδος του σαίτ από τότε που προσλάβαμε τεχνικό είναι τεράστια και η απήχηση πολύ μεγάλη.

Η ερώτησή μου είναι...

1) Μπορεί η εταιρία κατασκευής να εσπάρξει τα ίδια χρήματα για ανανέωση hosting ΧΩΡΙΣ τεχνική υποστήριξη ( δηλαδή για το 2009 χ € με τεχνική υποστήριξη και το 2010 Χ € (τα ίδια) χωρίς?

2) Μπορεί μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων ξένη να αναλάβει ΜΟΝΟ το τμήμα ΤΕΧΝΙΚΗΣ υποστήριξης

3) Πως μπορώ σε χρόνο ρεκόρ να αλλάξω και εταιρία κατασκευής (hosting) και να έχω τεχνικη υποστήριξη

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας.

Δημοσ.

ektora για να μην μπερδευτούμε ας προκαθορίσουμε κάποιες λεπτομέρειες.

Όταν λες τεχνικό φαντάζομαι εννοείς προγραμματιστή ο οποίος έχει αναλάβει τις διορθώσεις και ανανεώσεις τις σελίδας, σωστά;

Όταν λες ότι έχει κατασκευαστεί σε javascript εννοείς ότι για την εμφάνιση και τα animation της σελίδας έχουν βασιστεί σε animations από javascript, σωστά;

Η σελίδα χρησιμοποιεί δυναμικό κώδικα σε συνδυασμό με database ή ειναι απλή html με animations από javascript (και ίσως flash);

Πολύ γενικά (επειδή οι απαντήσεις εξαρτώνται από τις δικές σου απαντήσεις):

1.Η πληρωμή είναι με βάση τις υπηρεσίες. Πληρώνεις ότι παίρνεις και ότι έχεις συμφωνήσει

2.Ναι

3.Άμα έχεις βρει νεο hoster, νεο προγραμματιστή και τον κώδικα στα χέρια σου η όλη διαδικασία είναι 2-3 μέρες.

Στην συμφωνία κατασκευής της σελίδας είχατε μεριμνήσει για το αν θα λάβετε τον κώδικα (το copyright) ή παραμένει στην ιδιοκτησία της εταιρείας;

Κακώς περίμενες μέχρι την Παρασκευή για να θέσεις το προβληματισμό σου στο forum. Έχεις φτάσει με την πλάτη στον τοίχο και είτε πληρώνεις εκβιαστικά είτε ζητάτε μια παράταση 1-2 ημερών για να δείτε τι θα κάνετε

Για το νομικό και ηθικό που ρώτησες η απάντηση είναι σχετική. Και εγώ αν ήμουν η εταιρεία (η ανήθικη) και είχαμε συμφωνήσει για τεχνική υποστήριξη με ρήτρες εις βάρος μου και εσύ έβαζες άλλο άτομο να σκαλίσει, τότε θα είχα απόλυτο δίκιο να αρνηθώ να ακουμπήσω. Αν θες διευκρινήσεις πες μου

Δημοσ.

Eφόσον 3ος άνθρωπος αναβαθμίζει την ιστοσελίδα προτιμότερο είναι και ο ίδιος να αναλάβει την υποστήριξη μετά την ολοκλήρωση. Δεν τον έχετε συμβουλευτεί σχετικά?

Αν δεν έχεις μείνει ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της 1ης εταιρίας , τότε απλά παίρνεις το site σου (υποθέτω έχετε λάβει κωδικούς πρόσβασης cpanel ή plesk ή έστω ftp και πρόσβαση στην βάση αν υπάρχει) και πας σε άλλη εταιρία hosting με downtime από καθόλου μέχρι μερικές ώρες.

Βασικότερο όλων σε ποιον ανήκει το domain; ποιος έκανε την κατοχύρωση? έχετε πρόσβαση στο panel διαχείρισης του domain?

Τέλος έχετε υπογράψει κάποιο συμβόλαιο υποστήριξης με την 1η εταιρία?

Δημοσ.

Όταν λες τεχνικό φαντάζομαι εννοείς προγραμματιστή ο οποίος έχει αναλάβει τις διορθώσεις και ανανεώσεις τις σελίδας, σωστά;

Ναι που ασχολείται με το SEO

Όταν λες ότι έχει κατασκευαστεί σε javascript εννοείς ότι για την εμφάνιση και τα animation της σελίδας έχουν βασιστεί σε animations από javascript, σωστά;

Ναι

Η σελίδα χρησιμοποιεί δυναμικό κώδικα σε συνδυασμό με database ή ειναι απλή html με animations από javascript (και ίσως flash);

Το πρώτο

3.Άμα έχεις βρει νεο hoster, νεο προγραμματιστή και τον κώδικα στα χέρια σου η όλη διαδικασία είναι 2-3 μέρες.

Τι μου προτείνεις να κάνω …να ζητήσω το κώδικα στα χέρια μου…. Αναγράφετε κάπου αυτό στο συμβόλαιο που αρχικά είχαμε υπογράψει?

Στην συμφωνία κατασκευής της σελίδας είχατε μεριμνήσει για το αν θα λάβετε τον κώδικα (το copyright) ή παραμένει στην ιδιοκτησία της εταιρείας;

Μιλάμε για εμπορικό ηλεκτρονικό κατάστημα …για το οποίο δημιουργήθηκε ειδικό εργαλείο διαχείρισης … επομένως φαντάζομαι ότι το Copyright το έχουμε χρεωθεί μιας μας πούλησανε ένα πρόγραμμα διαχείρισης

Για το νομικό και ηθικό που ρώτησες η απάντηση είναι σχετική. Και εγώ αν ήμουν η εταιρεία (η ανήθικη) και είχαμε συμφωνήσει για τεχνική υποστήριξη με ρήτρες εις βάρος μου και εσύ έβαζες άλλο άτομο να σκαλίσει, τότε θα είχα απόλυτο δίκιο να αρνηθώ να ακουμπήσω. Αν θες διευκρινήσεις πες μου

Ναι αλλά εάν έφτιαχνες ένα site που θα ήταν αόρατο στις μηχανές αναζητήσεις εδώ και 2 χρόνια-(βασική ευθύνη είναι ο κώδικας σου) φαντάζομαι σαν εταιρεία που είσαι ,θα έβρισκες κάποιον τρόπο να κρατήσεις και να ικανοποιήσεις τον πελάτη σου που 2 χρόνια τον έχεις στην μετριότητα και στην αφάνεια… Σωστά?

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής

Ποια εταιρία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη για ένα site που δεν έχει κατασκευάσει από αυτή … και ο κώδικας προφανώς είναι ξένος για αυτή.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΗOSTING δεν πάνε μαζί?

Η νέα πρόταση της εταιρείας που συνεργαζόμαστε είναι ακριβώς ίδια με την περσινή … χωρίς βεβαία να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη …

Το θεωρείτε δίκαιο?

---------- Προσθήκη στις 09:41 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 09:31 ----------

Eφόσον 3ος άνθρωπος αναβαθμίζει την ιστοσελίδα προτιμότερο είναι και ο ίδιος να αναλάβει την υποστήριξη μετά την ολοκλήρωση. Δεν τον έχετε συμβουλευτεί σχετικά?

Αν δεν έχεις μείνει ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της 1ης εταιρίας , τότε απλά παίρνεις το site σου (υποθέτω έχετε λάβει κωδικούς πρόσβασης cpanel ή plesk ή έστω ftp και πρόσβαση στην βάση αν υπάρχει) και πας σε άλλη εταιρία hosting με downtime από καθόλου μέχρι μερικές ώρες.

Βασικότερο όλων σε ποιον ανήκει το domain; ποιος έκανε την κατοχύρωση? έχετε πρόσβαση στο panel διαχείρισης του domain?

Τέλος έχετε υπογράψει κάποιο συμβόλαιο υποστήριξης με την 1η εταιρία?

Ευχαριστώ και σένα για την ανταπόκριση σου

Λοιπόν το προτείναμε …μας απάντησε ότι δεν θα το ενδιέφερε μια τέτοια πρόταση .

Το domain ανήκει στην εταιρεία

Κωδικό πρόσβασης για ftp έχουμε τα αναγράφει στο συμβόλαιο …και έχουμε υπογράψει και συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης που λήγει την Δευτέρα…

Δημοσ.

Για να καταλάβω, η αρχική εταιρία που έφτιαξε τη σελίδα έφτιαξε πρόγραμμα ειδικά για το δικό σου e-shop το οποίο και δεν θέλουν να "φύγει" από το δικό τους server;

Πάντως να σε ενημερώσω ότι άλλο πράγμα ο webhost και άλλο κάποιος που θα σου συντηρεί τη σελίδα. Ο webhost απλά είναι υποχρεωμένος να κρατάει σε καλό επίπεδο τον server και η τεχνική υποστήριξη που καλύπτει είναι για προβλήματα με το server, όχι για προβλήματα που αφορούν τον κώδικα του site σου.

Δημοσ.

Ευχαριστώ με την σειρά μου και σένα για την απάντηση σου . Να διευκρινίσω ότι η ετερεια μου πούλησε προγραμα για να περνάω προϊόντα ...μαζί με το hosting μου προσφέρουν και τεχνική υποστήριξη στο σερβερ και στο site . Για ανανέωση του hosting μου ζητάνε όσο πλήρωσα περσυ και για τα 2 μαζί . Το βρίσκετε επαγγελματικό ;;;

Δημοσ.
Ευχαριστώ με την σειρά μου και σένα για την απάντηση σου . Να διευκρινίσω ότι η ετερεια μου πούλησε προγραμα για να περνάω προϊόντα ...μαζί με το hosting μου προσφέρουν και τεχνική υποστήριξη στο σερβερ και στο site . Για ανανέωση του hosting μου ζητάνε όσο πλήρωσα περσυ και για τα 2 μαζί . Το βρίσκετε επαγγελματικό ;;;

Σίγουρα όπως το λες δεν είναι επαγγελματική συμπεριφορά. Μήπως όμως υπάρχει διαφορετική συμφωνία; Σκέφτομαι το σενάριο ότι δεν σου πούλησε ένα software αλλά σου πούλησε τη δυνατότητα χρήσης ενός συστήματος διαχέιρισης, μία Software As A Service λογική. Οπότε έληξε ο ένας χρόνος χρήσης κ πρέπει να το ανανεώσεις για να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα έπρεπε να στο αναφέρουν πριν κλείσει η συμφωνία.

Όπως κ να έχει, θα πρέπει να δεις τι ακριβώς γράφει η συμφωνία που υπογράψατε όταν συμφωνήσατε να σου φτιάξει το eshop. Με βάση αυτό να κινηθείς. Αν το ποσό που ζητούν είναι σύμφωνο με αυτό που γράφει το συμφωνητικό, τότε αυτοί από τη μεριά τους είναι εντάξει.

Δημοσ.

Έκτορα στο μυαλό σου έχεις κάνει ένα πακέτο όλες τις έννοιες και αυτό δε σε βοηθά να καταλάβεις τι γίνεται και δεν βοηθάς και εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη.

Σε υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων και Hosting υπάρχουν πέντε θέματα

1. Το domain. Ποιος το έχει πληρώσει και σε ποιανου τα στοιχεία είναι καταχωρημένο.

2. Η κατασκευή του website (αυτό με το εργαλείο διαχείρισης θα το συζητήσουμε αργότερα)

3. Η τεχνική υποστήριξη για το website, δηλαδή οι ανανεώσεις, διορθώσεις, SEO, κλπ. Αυτό ΔΕΝ έχει άμεση σχέση με την τεχνική υποστήριξη του hosting (βλ παρακάτω).

4. Η φιλοξενία (hosting) δηλαδή η ενοικίαση ιστοχώρου για την φιλοξενία και λειτουργία του website σου.

5. Η τεχνικη υποστήριξη για το hosting, δηλαδή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από κακή ρύθμιση του server και δεν οφείλονται στον κώδικα του website.

Από ότι κατάλαβα εσείς πληρώσατε ένα πακέτο για δημιουργία, φιλοξενία και τεχνική υποστήριξη website και ιστοχώρου, ενώ τώρα εσύ θες να πληρώσεις μόνο για το hosting και την τεχνική υποστήριξη του ιστοΧΩΡΟΥ ενώ την τεχνική υποστήριξη του website θέλεις να την δώσεις αλλού, σωστά;

Μια διευκρίνηση - εξαίρεση. Αν το eshop σας βασίστηκε σε ειδική πλατφόρμα που τρέχει σαν υπηρεσία στον δικό τους server (π.χ. σαν εφαρμογή της oracle), τότε αυτό σημαίνει άδεια χρήσης (και όχι κατοχής) και πληρώνεται ανα έτος. Επίσης σε τέτοια περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις το πακέτο ώστε αλλού να γίνεται το hosting (μαζί με την τεχνική υποστήριξη του hosting) και άλλος να κάνει την τεχνική υποστήριξη του website.

Αν λοιπόν δεν είστε εξαίρεση τότε εξετάζεις τι έχετε συμφωνήσει (γραπτά και προφορικά) με τον κατασκευαστή και hoster. Αν δεν υπάρχει ειδική συμφωνία για το copyright του κώδικα ή εσείς δεν έχετε συμφωνήσει μόνο σε άδεια χρήσης (όχι κατοχή) του λογισμικού παίρνεις τον κώδικα και το schema της database σου και πας σε άλλο Hoster ή στη χειρότερη διαπραγματεύεσαι για πληρωμή μόνο του hosting.

Τι μου προτείνεις να κάνω …να ζητήσω το κώδικα στα χέρια μου…. Αναγράφετε κάπου αυτό στο συμβόλαιο που αρχικά είχαμε υπογράψει?

Ρωτάς εμας τι έχετε συμφωνήσει και τι έχετε υπογράψει εσείς;

Μιλάμε για εμπορικό ηλεκτρονικό κατάστημα …για το οποίο δημιουργήθηκε ειδικό εργαλείο διαχείρισης … επομένως φαντάζομαι ότι το Copyright το έχουμε χρεωθεί μιας μας πούλησανε ένα πρόγραμμα διαχείρισης

Τίποτα μην φαντάζεσαι και τίποτα μην θεωρείς δεδομένο. Μπορεί να χρεωθήκατε άδεια χρήσης με περιορισμένο χρονικό όριο.

Βέβαια εδώ έχω ένα προβληματισμό. Νομίζω η εταιρεία κατασκευής πάτησε στην άγνοια σας και σας πούλησε κάτι που ήταν ήδη στο πακέτο. Όταν πουλιέται ένα λογισμικό eshop, θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσεις και τη διαχείριση των κωδικών προϊόντων (εισαγωγή, κατηγορίες, κλπ). Για την ακρίβεια έχω την υποψία ότι το "πρόγραμμα" υπήρχε και απλά σας το «πασάρανε» σαν extra. Διευκρίνησε μου κάτι. Το πρόγραμμα αυτό είναι ειδικό πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή σας ή τρέχει μέσα από ιστοσελίδα; (πχ firefox, internet explorer)

Εξαίρεση εδώ θα ειχαμε αν ζητήσατε κάτι εξιδικευμένο από θέμα διαχείρισης κωδικών προϊόντων

Ναι αλλά εάν έφτιαχνες ένα site που θα ήταν αόρατο στις μηχανές αναζητήσεις εδώ και 2 χρόνια-(βασική ευθύνη είναι ο κώδικας σου) φαντάζομαι σαν εταιρεία που είσαι ,θα έβρισκες κάποιον τρόπο να κρατήσεις και να ικανοποιήσεις τον πελάτη σου που 2 χρόνια τον έχεις στην μετριότητα και στην αφάνεια… Σωστά?

Όχι δεν είναι σωστά. Αν εσύ ζήτησες ένα eshop χωρίς να έχει διευκρινήσει ότι θες να είναι seo top δεν είναι δική τους ευθύνη. Το αυτονόητο σε βάθος χρόνου δεν υφίσταται. Αν εσύ πας σε ένα μάστορα και ζητήσεις να σου φτιάξει ένα σπίτι και μετά απο 2 χρόνια του πεις ότι έπρεπε να έχει και εγκατάσταση για φυσικό αέριο, αυτό δεν εννοείται.

Για το ερώτημα σου αν θέλει να κρατήσει τον πελάτη, είναι θέμα στρατηγικής της εταιρείας. Αν σε βλέπει σαν αρπαχτή ξέρει οτι αργα ή γρήγορα θα την κάνεις για άλλα μέρη, οπότε προσπαθεί να φαει ότι προλάβει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν τήρησε τη συμφωνία κατασκευής.

Ποια εταιρία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη για ένα site που δεν έχει κατασκευάσει από αυτή … και ο κώδικας προφανώς είναι ξένος για αυτή.

Αν εννοείς την τεχνική υποστήριξη για το website, άμα πληρώνεις καλά όλα γίνονται. Ο νεος προγραμματιστής θα φάει κάποιες εργατοωρες να καταλάβει τον κώδικα και μετά θα μπορεί να τον σκαλίζει.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΗOSTING δεν πάνε μαζί?

Σου απάντησα στην αρχή.

Η νέα πρόταση της εταιρείας που συνεργαζόμαστε είναι ακριβώς ίδια με την περσινή … χωρίς βεβαία να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη …

Το θεωρείτε δίκαιο?

Και ναι και οχι. Εξαρτάται απο τις λεπτομέρειες.

Αν τώρα εννοείς ότι τώρα θα σε αναγκάσουν να πληρώσεις τεχνική υποστήριξη του website (όχι του hosting) χωρίς αυτοί να αγγίζουν, ναι είναι άδικο.

Το domain ανήκει στην εταιρεία

Τη δικιά σας ή την εταιρεία που έκανε την κατασκευή του website;

Κωδικό πρόσβασης για ftp έχουμε τα αναγράφει στο συμβόλαιο …και έχουμε υπογράψει και συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης που λήγει την Δευτέρα…

Αφού έχετε κωδικούς και αν δεν είστε εξαίρεση (βλέπε παραπάνω) πάρτε τον κώδικα και το schema της database σας και πηγαίνετε σε άλλο μαγαζί.

Δημοσ.

απο οτι κατάλαβα εγώ,οι άνθρωποι πήγανε σε μια εταιρεία να τους φτιάξει μια εμπορική ιστοσελίδα με

όλα μαζί πακέτο.

δεν είχαν φυσικά κατοχυρώσει ούτε domain δικό τους.

τα πάντα τα ανέλαβε η εταιρεία αυτή εν λευκώ και μάλλον ήταν ελεύθερη να τα κάνει όπως θέλει.

σε τέτοια περιπτωση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα,η το αφήνεις όπως είναι η κάνεις άλλη σελίδα,αγοράζεις άλλο domain και όλα από την αρχη αλλου αφου δεν είσαι ευχαριστημένος.

έτσι είναι αυτά,όταν δίνεις σε κάποιους λευκή επιταγή τότε εξαρτάσαι πάντα από τις ορέξεις τους,

κατά κάποιο τρόπο έτσι την πάτησε και ένας ξαδερφός μου,έχει σελίδα ξενοδοχείου και μάλιστα πάνω από 3 χρόνια και αυτός που την έφτιαξε αρνείται να μας βάλει ενα backlink προς τη δική μου,προβάλλει συνέχεια αστείες δικαιολογίες.

δεν του δίνουν ούτε τους κωδικούς του server και τον παραμυθιάζουν ότι έχει 100αδες επισκέψεις την ημέρα τη στιγμή που στο google με τις λέξεις κλειδιά του βρίσκεται κάτω απο την 20η σελιδα και υπολογίζω ότι δεν τη βλέπει παρά μόνο αυτός....ανυπαρκτος..

το να μας δείξουν τα google analytics της σελίδας του φυσικά ούτε λόγος!!

εδώ υπάρχουν αλμπάνηδες γιατροί και δεν θα υπάρχουν άσχετοι και αλητήριοι δήθεν web developers????

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

σώσε ότι μπορείς φίλε μου και φύγε για αλλού,

ζήτα να πάρεις το domain αφού είσαι ο ιδιοκτήτης, αγόρασε ένα πακέτο hosting και αν δεν σου δίνουν τον κώδικα μπες τώρα στο cpanel σου και κανε ενα backup το περιεχόμενο και την βάση δεδομένων σου ώστε να τα χρησιμοποιήσεις στο νέο setup σου.

στείλε ένα link να σου πω που είναι φτιαγμένο ώστε παίρνοντας τις photo και την βάση να το ξανασετάρης σε μια μέρα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...