Προς το περιεχόμενο

Fan controller...

thodoris1984

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους...

έχω μερικές απορίες και ήθελα την βοήθεια σας...

Υπάρχει κάποιος fan controller ο οποιος να ρυθμίζεται σύμφωνα με την θερμοκρασία??

δηλαδή...:

να είναι οι ανεμιστήρες "σταματημένοι" (να μην γυρίζουν καθόλου) και όταν η θερμοκρασία περάσει τους π.χ. 40 βαθμούς να αρχίζουν να γυρνάνε ώς που να ξανα πέσει κάτω απο 40 η θερμοκρασία και να σταματάνε πάλι??

Δημοσ.

Aυτό ακριβώς κάνει η λειτουργία "smart fan control" που υπάρχει σαν επιλογή στα bios ορισμένων μητρικών.

Δημοσ.
Aυτό ακριβώς κάνει η λειτουργία "smart fan control" που υπάρχει σαν επιλογή στα bios ορισμένων μητρικών.

απλά εγώ θέλω να το ελέγχο εξωτερικά...

με έναν fan controller μπορεί να γίνει?

---------- Προσθήκη στις 12:04 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:01 ----------

απλά εγώ θέλω να το ελέγχο εξωτερικά...

με έναν fan controller μπορεί να γίνει?

και για να διευκρινίσω κάτι...

τον fan controller δεν θα τον βάλω σε υπολογιστή απλά δεν ήξερα που αλλού να ρωτήσω για αυτούς εκτός από εδώ...

γιατί αλλού δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουν.

Δημοσ.

θέλω να τον βάλω σε ένα μεγάλο ενυδρείο 600 λίτρων..

επειδή το καλοκαίρι η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει τρελά...

με τους ανεμιστήρες την κατεβάζεις σε κανονικά επίπεδα...

και επειδή είναι και εμφανισιακά πολύ ωραίος ο fan controller μπορώ να τον βάλω σε ένα σημείο κάπου δίπλα στο ενυδρείο και να μετράω την θερμοκρασία και να ανέβει απο κάποιο όριο να γυρίζουν οι ανεμιστήρες και όταν πέσει πιο χαμηλά να κλείνουν...

σε φόρουμ για ενυδρεία που είμαι δεν γνωρίζουν τίποτα για fan controllers οπότε αποφάσισα να ρωτήσω εδώ...

Ευχαριστώ.

---------- Προσθήκη στις 12:23 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:16 ----------

θέλω να τον βάλω σε ένα μεγάλο ενυδρείο 600 λίτρων..

επειδή το καλοκαίρι η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει τρελά...

με τους ανεμιστήρες την κατεβάζεις σε κανονικά επίπεδα...

και επειδή είναι και εμφανισιακά πολύ ωραίος ο fan controller μπορώ να τον βάλω σε ένα σημείο κάπου δίπλα στο ενυδρείο και να μετράω την θερμοκρασία και να ανέβει απο κάποιο όριο να γυρίζουν οι ανεμιστήρες και όταν πέσει πιο χαμηλά να κλείνουν...

σε φόρουμ για ενυδρεία που είμαι δεν γνωρίζουν τίποτα για fan controllers οπότε αποφάσισα να ρωτήσω εδώ...

Ευχαριστώ.

Δεν ξέρω αν κατάλαβες ακριβώς τι θέλω να κάνω??

προσπάθησα τουλάχιστον...:-D:-D

Δημοσ.

Κατάλαβα, καλή ιδέα φαίνεται, αλλά αρκετά φιλόδοξη για να σκεφτώ πως μπορεί να πετύχει με μισό καφέ... :P

Δημοσ.
Κατάλαβα, καλή ιδέα φαίνεται, αλλά αρκετά φιλόδοξη για να σκεφτώ πως μπορεί να πετύχει με μισό καφέ... :P

ευχαριστώ!!!

σήμερα το έμαθα ότι υπάρχουν οι fan controller και σαν κολλημένος που είμαι λίγο με το ενυδρείο μου ήρθε αμέσως στο μυαλό...

πιστεύω πως θα υπάρχει κάποιος τρόπος να δουλέψει??

Δημοσ.

Βασικά, έστω ότι βρίσκεις έναν fan controller που υποστηρίζει αυτόματη ρύθμιση ανεμιστήρων βάση της θερμοκρασίας.

(λίγο δύσκολο νομίζω να βρεις, μιας και ο λόγος ύπαρξής τους είναι ο ακριβώς αντίθετος, δηλαδή να τους ορίζεις εσύ ακριβώς το rpm που θέλεις, αυτόματα το κάνει και ο υπολογιστής όπως σου είπα και παραπάνω).

Από εκεί και πέρα, τα φουρφούρια του ενυδρείου δουλεύουν με το ίδιο ρεύμα που δουλεύουν τα αντίστοιχα του υπολογιστή;

Πώς θα τροφοδοτήσεις τον controller;

Ο σένσορας της θερμοκρασίας που θα μπει;

Δημοσ.

Κοίτα, υπάρχει κάτι το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ενυδρεία. Πρόκειται για έναν ελεγκτή Eliwell, ο οποίος συνοδεύεται (αν το ζητήσεις) και με αδιάβροχο αισθητήρα. Καλά σε ποιο φόρουμ είσαι; Και δεν γνωρίζουν τίποτα; Σε αυτό πήγες; Κάνε μια αναζήτηση και εκεί... Έχει πολλά θέματα για αυτό που ζητάς. Ακόμα και πατέντες...

Δημοσ.
Βασικά, έστω ότι βρίσκεις έναν fan controller που υποστηρίζει αυτόματη ρύθμιση ανεμιστήρων βάση της θερμοκρασίας.

(λίγο δύσκολο νομίζω να βρεις, μιας και ο λόγος ύπαρξής τους είναι ο ακριβώς αντίθετος, δηλαδή να τους ορίζεις εσύ ακριβώς το rpm που θέλεις, αυτόματα το κάνει και ο υπολογιστής όπως σου είπα και παραπάνω).

1) Από εκεί και πέρα, τα φουρφούρια του ενυδρείου δουλεύουν με το ίδιο ρεύμα που δουλεύουν τα αντίστοιχα του υπολογιστή;

2) Πώς θα τροφοδοτήσεις τον controller;

3) Ο σένσορας της θερμοκρασίας που θα μπει;

1) ανεμιστήρες στο ενυδρείο έχω βάλει από υπολογιστή. (μπαίνουν στο καπάκι του ενυδρείου και χτυπάνε προς την επιφάνεια του νερού...)

2) θα αλλαχτεί το βίσμα που έχει ο fan controller σε απλό για να μπεί στην πρίζα.

(και άν δεν γίνεται αυτό θα γίνει μια πατέντα στο τροφοδοτικό του υπολογιστή να δουλεύει χωρίς motherboard.. "το έχω δεί κάπου πως γίνεται..."

3) θα αλλαχτούν με πλαστικούς ή θα μπεί ένα πλαστικό περιτύληγμα (μακαρόνι το λένε οι ηλεκτρολόγοι) στην άκρη για να μην βρέχεται...

---------- Προσθήκη στις 13:37 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:59 ----------

βασικά έχω δεί οτι υπάρχουν μερικοί fan controllers που έχουν alarm οταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω απο ένα όριο... και δουλεύουν σε full speed οι ανεμιστήρες...

απλά δεν ξέρω αν μπορείς να τους βάλεις σε 0rpm τους ανεμιστήρες και όταν φτάσει στο όριο του alarm να δουλεύει full speed ως που να ξανά πέσει η θερμοκρασία...???

---------- Προσθήκη στις 13:43 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:37 ----------

Κοίτα, υπάρχει κάτι το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ενυδρεία. Πρόκειται για έναν ελεγκτή Eliwell, ο οποίος συνοδεύεται (αν το ζητήσεις) και με αδιάβροχο αισθητήρα. Καλά σε ποιο φόρουμ είσαι; Και δεν γνωρίζουν τίποτα; Σε αυτό πήγες; Κάνε μια αναζήτηση και εκεί... Έχει πολλά θέματα για αυτό που ζητάς. Ακόμα και πατέντες...

για τον Eliwell Ic 915/c γνωρίζουν...

για τον fan controller δεν γνωρίζουν αν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο...:

"υπάρχουν μερικοί fan controllers που έχουν alarm οταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω απο ένα όριο... και δουλεύουν σε full speed οι ανεμιστήρες...

απλά δεν ξέρω αν μπορείς να τους βάλεις σε 0rpm τους ανεμιστήρες και όταν φτάσει στο όριο του alarm να δουλεύει full speed ως που να ξανά πέσει η θερμοκρασία...???"

Δημοσ.
NZXT Sentry LX πχ ?

Βεβαια ειναι για κουτι αλλα κανει ακριβως αυτο που θελεις.

nzxt_lx_015.JPG

δηλαδή μπορώ να το ρυθμίσω σε θερμοκρασία 27οC να αρχίζουν οι ανεμιστήρες να γυρνάνε και μόλις πέσει να ξανά σταματάνε???

Δημοσ.

Το συγκεκριμενο μπορεις να θεσεις μια θερμοκρασια Α και να το αφησεις στο Auto.

Οταν θα πεφτει κατω απο αυτη την θερμοκρασια οι ανεμιστηρες θα δουλευουν πιο σιγα.

Να μην δουλευουν καθολου οχι.

Δημοσ.
Το συγκεκριμενο μπορεις να θεσεις μια θερμοκρασια Α και να το αφησεις στο Auto.

Οταν θα πεφτει κατω απο αυτη την θερμοκρασια οι ανεμιστηρες θα δουλευουν πιο σιγα.

Να μην δουλευουν καθολου οχι.

Δεν μπορώ να το βάλω στις λιγότερες στροφές π.χ.(100rpm) και άμα περάσει το όριο να παει σε full speed???

και μόλις πέσει κάτω απο το όριο να πάει πάλι σε 100rpm?

ξέρει κανείς μήπος υπάρχει κάποιο που να το κάνει αυτό?

Δημοσ.

Mε αυτο που σου λεει ο Νικος θα κανεις δουλεια ουτος η αλλος τα φουρφουρια αμα δουλευουν σιγα καταναλωνουν λιγο!Ειδικα αμα κοτσαρεις 600rpm φουρφουρι θα εισαι κομπλε πιστευω

εδιτ: τωρα που το σκευτομαι αυτο που λες για το κανεις ακριβως οπως το εχεις στο μυαλο σου το κανεις με PLC μπορω να σου πω πως ή και να στο προγραμματισω ακομα αλλα δεν νομιζω να σε συμφερει απο πλευρας κοστους ακομα και αν παρεις τα φθηνοτερα υλικα εκτος αν εχει ενα τοσο μεγαλο ενυδριο και δεν σε ενδιαφερει το κοστος απλα να ξερεις πως μιλαω για μια mini ηλεκτρ. εγκατασταση

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...