Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

To Vlan δηλαδη παιδια χρησιμοποιεται μονοσ ε γραφεια/επιχειρησεις και δεν προκεται να το χρειαστει καποςιο στρο σπιτι του.

Δημοσ.

Παντα υπαρχει η πιθανοτητα να το χρησιμοποιησει καποιος στο σπιτι του. Εγω πχ σε μια φαση προ κατι μηνων εδινα ασυρματο ιντερνετ σε μια κοπελια που μου νοικιαζε μια γκαρσονιερα στον ιδιο οροφο με το σπιτι μου και το ειχα δωσει σε ξεχωριστο VLAN.

Δημοσ.
Παντα υπαρχει η πιθανοτητα να το χρησιμοποιησει καποιος στο σπιτι του. Εγω πχ σε μια φαση προ κατι μηνων εδινα ασυρματο ιντερνετ σε μια κοπελια που μου νοικιαζε μια γκαρσονιερα στον ιδιο οροφο με το σπιτι μου και το ειχα δωσει σε ξεχωριστο VLAN.

Πολυ χαιρομαι που χρησιμοποιησες αυτο το παραδειαγμα ως αφορμα να σε ρωτησω.

Γιατι απλα δεν της εδωσες το ρουτερ password να συνδεθει απευθειας πανω στο ρουτερ σου ασυρματα? Επειδη θα εισασταν στο ιδιο LAN?

e kai?

Δημοσ.

Εχω ηδη δυο pc πανω στο ρουτερ. Το ενα να τρεχει τον WHS και να παιζει διπλο ρολο, κατεβαστηρι και file server, και το αλλο σαν main pc για ολες τις δουλειες μου με Win7. Επειδη το wlan ποτε δεν το ειχα χρειαστει πιο μπροστα και το ειχα κλειστο, δεν ειχα και λογο να κανω sharing με κωδικους αναμεσα στα 2 pc μου. Ετσι πιο απλο μου φανηκε εκεινη τη στιγμη να βαλω το wireless σε αλλο VLAN παρα να παιξω με τις ρυθμισεις των pc.

Δημοσ.

Aν δεν το εκανες θελεις να πεις οτι τα pc τα δικα σου με το pc της κοπελας θα ηταν και οι 3 υπολογιστες στο ιδιο δικτυο και θα μποροσυε να εχει προσβαση στα κοινοχρηστα σου και εσυ στα δικα της?

Αν ειχες κωδικο οικιακου δικτου στα win7 δεν θα χρειαζοταν να κανεις VLAN σωστα?

θα εβλεπε η κοπελα τους υπολογιστες σου αλλα θα χρειαζονταν τον κωδικο προσβασης οικιακου δικτυου για να δει τα κοινοχρηστα σου ετσι?

Αν αυτη δεν ειχε κωδικο προβασης θα μποροσυε εσυ αμεσως να δια τα κοινοχρηστα τα δικα της?

Επισης του ρουτερ ειχες απο παροχο? ρωτας γιατι ειε επιλογη για vla ή ειχες αγορασει αλλο μονος σου?

Δημοσ.

Σε ολα ναι! Και για το ρουτερ. Ειναι το netfaster IAD 2 που σου εχει μια υποτυπωδη λειτουργια του να μπορεις να δημιουργησεις ξεχωριστα VLANs.

Δημοσ.

Δηλαδη με το που μπανει καποιος στο ασυρματο μας δικτυο εχει προσβαση στους υπολογιστες του δικτυου?

Η πρεπει να εχουμε ορισει κοινοχρηστοςυ φακςλους για να γινει αυτο?

Δημοσ.

Ο απλος χρηστης εχει προσβαση μονο αν του τη δωσεις. Απο default, υπαρχει μονο ενας public shared folder k printers.

Δημοσ.

Πως δινεις προσβαση σε εναν απλο χρηστη χωρις της επιλογης "κωδικο ρπσβασης οικιακου δικτυου" ?

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

επαναφέρω το θέμα

Έχω το netfaster iad2 με ενα ssid xxxxxx το οποίο χρησιμοποιώ μόνο εγώ.

Στην θύρα 1 έχω βάλει ενα τηλέφωνο ip που δίνει δυνατότητα για Vlan και δουλεύω μόνο εγώ

Από τις θύρες 2 και 3 έχω με καλώδιο 2access point με διαφορετικό ssid αλλά ίδιο κλειδί wpa το οποίο μοιράζω σε άλλους.

Πως μπορώ να δημιουργήσω ένα δίκτυο μόνο για εμένα και ένα μόνο για τους άλλους

χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να δει το ένα δίκτυο το άλλο ?

Σε δοκιμές που έκανα παλιότερα απλά έχασα την πρόσβαση!

Δημοσ.

Αυτό μάλλον μπορούν να το απαντήσουν μόνο όσοι έχουν το συγκεκριμένο μηχανάκι και ξέρουν τις ιδιότητές του. Η λογική είναι πως εφ'όσον το Netfaster λειτουργεί και σαν router, αυτό που κάνει είναι να δρομολογεί τα 3 διαφορετικά δίκτυα, τόσο μεταξύ τους όσο και προς τον έξω κόσμο (βλ. Internet).

Άρα φαντάζομαι αυτό που θέλεις είναι ένα firewall rule που να κόβει την επικοινωνία μεταξύ των 3 δικτύων ή κάποια χειροκίνητα static routes που να βγάζουν τα άλλα δύο δίκτυα στο Internet, χωρίς να μιλάνε με το δικό σου. Κάποια routers (πχ. τα Draytek) υποστηρίζουν λειτουργία Isolation στα SSID τους, έτσι ώστε τα μεν να μην έχουν επικοινωνία με τα δε. Στο Netfaster όμως δεν κάνεις το ίδιο πράγμα αφού χρησιμοποιείς ξεχωριστά μηχανήματα access points στις θύρες 2 και 3. Άλλη λύση είναι αν μπορείς να βάλεις την κάθε πόρτα σε ξεχωριστό VLAN και να μην επιτρέπεις το routing μεταξύ τους.

Όμως όλες αυτές είναι δυνατότητες που δεν γνωρίζω αν τις έχει το Netfaster. Το πολύ πολύ να βάλεις ένα ενδιάμεσο μηχανάκι στο δίκτυό σου, το οποίο να παίξει το ρόλο του firewall. (άκυρο το τελευταίο, αφού στο δίκτυό συνδέεσαι ασύρματα και όχι μέσω καλωδίου)

Δημοσ.

Με ενδιαφέρει να κάνω ένα από τα παρακάτω σενάρια..

α)να βάλω κάθε πόρτα  + το wifi σε διαφορετικό vlan και να μπορώ μετά αν χρειάζεται να κάνω bridge (αν το λέω καλά) το wifi με 2 πόρτες (που έχω επάνω 2 voip adapter)

β) Να φτιάξω 2 vlan..

το ένα να περιλαμβάνει 2 πόρτες και το wifi

το δεύτερο θα περιλαμβάνει 2 πόρτες (που έχω τα 2access point) για τους άλλους

Αυτό φαντάζομαι γίνετε και με απλα router

Τώρα έχω netfaster iad , iad2, iad3, gennet, ZXHN H108L..

Αν μπορεί να δώσει κάποιος συντομα τα βήματα με κάποιο από αυτά τα router για να μπω στο πνεύμα και να μην χάσω την πρόσβαση στο interface του router θα είμαι ευγνώμων

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...