evagelos_21 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2010 Γεια σας παιδιά. Eχω ένα router της linksys το wrv200. Θέλω να δώσω ασύρματο internet δωρεάν χωρίς κωδικόυς για διαφημηστικούς λόγους. Εχω ενεργοποιήσει το wireless function του μηχανήματος. Επίσεις θέλω όποιος συνδέται να μην μπορεί να δει άλλους υπολογιστές που βρίσκονται στο δίκτυό μου. Αυτή η ρύθμιση που έχω βάλει στην φωτογραφία είναι αρκετή; Ευχαριστώ Αυτα τα αυτόματα μηνύματα τύπου "1.Φαίνεται ότι ξεχάσατε το πλήκτρο Caps Lock ενεργοποιημένο. Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το και γράψτε το μήνυμα σας με πεζούς χαρακτήρες." πολύ βλακεία
Nik0s Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Kαλη ερωτηση! Αληθεια οποιος συνδεεται πανω στο ρουτερ μας, για παραδειγμα πες τε οτι το εχουμε ελευθερο η οτι του δινουμε τον κωδικο, θα μπορει να εχει προσβαση και στο δικο μας pc του σπιτιου και στα αρχεια του που ειναι συνδεδεμνο πανω στο ρουτερ μας?
tsakonas Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 φυσικά, αν είναι ενεργοποιημένο το file sharing, χωρίς κωδικό, βλέπεις τα πάντα. Με την επιλογή VLAN αν βάλεις διαφορετικά VLAN σε διαφορετικά port, τότε δε θα βλέπονται τα διαφορετικά VLAN μεταξύ τους
Nik0s Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 φυσικά, αν είναι ενεργοποιημένο το file sharing, χωρίς κωδικό, βλέπεις τα πάντα. Με την επιλογή VLAN αν βάλεις διαφορετικά VLAN σε διαφορετικά port, τότε δε θα βλέπονται τα διαφορετικά VLAN μεταξύ τους Οταν λες file sharing εννοεις κοινοχρηστους πορους(πχ ενα φακελο κοινοχρηστο poy ton kaneiw me δεξι κλικ κοινη χργηση, αυτο εννοεις) ή κατι αλλο? Τα VLAN δεν τα καταλαβα καθολου. Τι ειναι αυτα τα VLAN?
Nik0s Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Μπορεις να μου εξηγησεις με απλα λογια τι ειναι ενα VLAN γιατι το wiki ειναι λιγο δυσνοητο?
Rabican Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 ουσιαστικα ενα VLAN ειναι υποσυνολο ενος switch. τυπικα ενα switch επιτρεπει την επικοινωνια ολων των υπολογιστων που πεφτουν στις θυρες του. ολοι βλεπουν ολους. οταν χρησιμοποιησεις VLAN τοτε "σπας" το switch σε υπο-switch ετσι ωστε να περιορισεις την επικοινωνια. για παραδειγμα το switch εχει 10 πορτες, οι 5 πρωτες στο VLAN1 και οι 5 επομενες στο VLAN2. οι του VLAN1 βλεπουν ΜΟΝΟ τους VLAN1 και οι του VLAN2 μονο τους VLAN2. για να δουν οι πρωτοι τους δευτερους απαιτειται μια layer3 συσκευη (δηλαδη καποιο ρουτερακι). αρα τα VLAN σπανε το switch σε μικροτερα κομματια (broadcast domains).
Nik0s Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 A μαλιστα! Για να δω αν το καταλαβα. Δηλαδη οταν ενα switch "σπαει εικονικα" σε 2 υπο-switch μιλαμε πλεον οτι αντι για 1 εχουμε 2 διαφορετικα δικτυα, σαν να υλοποιποιουνταν απο 2 ξεχωριστα switches, τα οποια για να επικοινωνησουν μεταξυ τους θελουν ρουτερακι που η δουλεια του ειναι να ενωνει 2 διαφορετικα δικτυα? Και για ποιο λογο καποιος να θελει στο switchaki του να ΜΗΝ επικοινωνουν ολοι με ολους αλλα να κανει υποτμηματα? Επισης και στα ρουτερ υπαρχει τετοια λειτουργια(επειδη το ρουτερ εχει πχ 4 ethernet ports και αρα λειτουργει και ως switch)? Εκει για ποιο λογο χρησιμοποειται και αν δεν αναφερεται ως VLAN πως θα μπορουσε αλλιως να το αναφερει το GUI? Virtual Server?
Rabican Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 ας πουμε οτι εχεις ενα διοροφο κτηριο το οποιο διαχειριζεσαι και στον πρωτο οροφο υπαρχουν 2 τμηματα της εταιριας σου. εχεις ομως ΜΟΝΟ ενα switch να βαλεις στον οροφο. δε θελεις τα ατομα απο το τμημα Α να επικοινωνουν αμεσα (file sharing κλπ) με τα ατομα του τμηματος Β. τι κανεις; VLAN. βαζεις και ενα ρουτερακι και τα ατομα του Α επικοινωνουν με το Β αλλα φυσικα με ελεγχο απο το ρουτερ. καθοριζεις εκει τι επιτρεπεται και τι οχι. φυσικα στο VLAN1 (τμημα Α) βαζεις ΙΡ 10.10.10.0/24 subnet και στο VLAN2 (τμημα Β) βαζεις 10.10.11.0/24 subnet. οπως καταλαβαινεις αποντος ρουτερ επικοινωνια δεν υπαρχει μεταξυ των subnet (εκτος κι αν ειναι multilayer το switch οποτε κανει και routing). τα ρουτερακια του εμποριου τα φτηνα (που δινουν οι ISP με τις DSL) συνηθως εχουν ενσωματωμενο switch το οποιο ομως ειναι unmanaged, οπερ και σημαινει πως δεν μπορουν να ρυθμιστουν VLAN επανω. υπαρχει μοναχα ενα το VLAN1, που ειναι το default VLAN. φυσικα υπαρχουν και αλλα ρουτερακια ακριβα (πχ cisco) τα οποια αν και εχουν ενσωματωμενο switch αυτο ειναι managed και μπορεις να το "σπασεις" με VLAN (Cisco 877). υπαρχουν και αλλα πιο ακριβα ρουτερ τα οποια μπορει να εχουν πολλες ethernet πορτες ομως δεν ειναι μερος ενος ενσωματωμενου switch αλλα αποτελουν ξεχωριστα ethernet interfaces. αυτα!
_Anonymous_ Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Αν και ο Rabican στο εξηγησε εντυπωσιακα καλα, αλλα βλεπω οτι εχεις καποιο gap στη σκεψη σου , θα σου πω πως ενα vpn ας πουμε, ειναι ενα vlan.
Nik0s Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Πολυ καλη εξηγηση Rabican, ευχαριστω!! Ηθελα να ρωτησω " βαζεις και ενα ρουτερακι και τα ατομα του Α επικοινωνουν με το Β αλλα φυσικα με ελεγχο απο το ρουτερ. καθοριζεις εκει τι επιτρεπεται και τι οχι." Στο ιδιο vlan βαζουμε υπολογιστες που θελουν αμεση προσβαση ο ενας στον αλλον σωστα? Μεταξυ Α και Β τι λειτουργιες επιτρεπουμε αν οχι file sharing? Και αν ενα ρουτερ εχει managed switch τοτε μεσω του ρουτερ GUI γινοτναι οελς οι ρυθμισεις για το πως θα αλλαζουν πληροφοριες το ενα vlan με το αλλο? Επισης αυτο ακριβως σκεφτομουν ποια ειναι η σχεση ενος VLAN με ενα VPN και αν πρεπει να θεωρω πως ειναι το ιδιο πραγμα.
nzeppos Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δεν είναι το ίδιο. Το VLAN πρακτικά μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατηγορία των μεθόδων VPN.
Nik0s Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 To VLAN δηλαδη ειναι μια μορφη υλοποιησης ενος Virtual Private Network?
tsakonas Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 http://www.differencebetween.net/technology/difference-between-vlan-and-vpn/
evagelos_21 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2010 Για να γυρίσω στο θέμα μου πάλι, εγώ είμαι καλυμένος με αυτόν τον τρόπο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα