Προς το περιεχόμενο

Αρχάριος σε Fortran 77

lunatic89

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω Fortran 77. Στον υπολογιστή έχω Windows Vista και θα ΄θελα να μου πείτε αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο όπως το Netbeans για Java. Φυσικά αυτή θα ήταν η ιδανική περίπτωση...

Γενικά συμβιβάζομαι με κάποιο προγραμματάκι που να μπορώ να το ανοίγω, να γράφω κώδικα και να τον τρέχω για να δω αν δουλεύει σωστά...

Φυσικά θα ήθελα κάποια τσάμπα λύση ;)

Δημοσ.

Δεν ξέρω τους λόγους που επέλεξες fortran, αλλά η γλώσσα αυτή είναι ιδανική για να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι σαν προγραμματιστής ("προγραμματιστική λογική). Είναι η πρώτη γλώσσα που μας δίδαξαν στο πανεπιστήμιο, και είναι ιδανική για μάθεις να γράφεις αλγόριθμους, μετά ψευδοκώδικα, και μετά να μεταφέρεις αυτά σε κανονικό κώδικα fortran. Κάτι αντίστοιχο μπορείς να κάνεις και με την Pascal (turbo pascal κ.ο.κ) αλλά πέραν του "Hello World!" που θα "τυπώσεις" στην οθόνη σου γράφοντας τις πρώτες σου γραμμές κώδικα, και φυσικά το να κάνεις μαθηματικούς υπολογισμούς (κάτι για το οποίο η γλώσσα αυτή δημιουργήθηκε) δεν θα μπορέσεις να κάνεις κάτι παραπάνω, GUI κ.λ.π.

Ξεκινάς γράφοντας κώδικα σε ένα notepad (ή τον text editor της αρεσκείας σου - προτείνω ultraedit), και κάνεις compile με έναν απο τους (πολλούς) compilers που θα βρεις δωρεάν στο διαδίκτυο. Αντίστοιχο του Netbeans δεν θα βρεις και δεν έχει νόημα εξάλλου...

Καλή αρχή σου εύχομαι...

Δημοσ.
Δεν ξέρω τους λόγους που επέλεξες fortran, αλλά η γλώσσα αυτή είναι ιδανική για να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι σαν προγραμματιστής ("προγραμματιστική λογική).

Για κανεναν λογο. ειναι απαραδεκτη γλωσσα και ο μονος λογος που υπαρχει ακομα ειναι γιατι οι μεγαλοι σε ηλικια καθηγητες βαριουνται να ασχοληθουν με κατι καινουργιο.

Μαθε Python η C.

Δημοσ.
Για κανεναν λογο. ειναι απαραδεκτη γλωσσα και ο μονος λογος που υπαρχει ακομα ειναι γιατι οι μεγαλοι σε ηλικια καθηγητες βαριουνται να ασχοληθουν με κατι καινουργιο.

Μαθε Python η C.

Φίλε μου είναι ιεροσυλία να λες απαράδεκτη τη fortran, μην ξεχνάς πως πρόκειται για μια γλώσσα που φτιάχτηκε πριν αρκετές δεκαετίες.

Σε αυτή (όπως και σε Cobol) έχουν γραφτεί άπειρες γραμμές κώδικα, αρκετές απο αυτές υπάρχουν και συντηρούνται μέχρι και σήμερα.

Και το να ξεκινήσει το παλικάρι με Python ή C είναι σαν να προτείνεις να δώσει κάποιος το proficiency πριν δώσει (και περάσει) το lower.

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν ισχυρίζομαι οτι θα κάνει κάτι με την fortran (επαγγελματικά) αλλά είναι ένα (απο τα πολλά) εργαλείο εκμάθησης της λογικής του προγραμματισμού. Με την C τον ρίχνεις απλά στα βαθειά, και του λες κολύμπα...

Δημοσ.

http://www.supercomputingonline.com/index.php?option=com_content&view=article&id=16703:visual-numerics-announces-imslr-fortran-library-60-support-for-ibm-bluegenep&catid=5:applications&Itemid=34

Today, Visual Numerics, Inc., part of Rogue Wave Software, and a leading producer of advanced numerical analysis and visualization software announced that the IMSL Fortran Library is the first third-party set of mathematical and statistical libraries to support IBM’s Blue Gene/P.

IBM Blue Gene/P supercomputers are deployed by universities and government research labs worldwide for computational studies in areas such as weapons research, radio astronomy, protein folding, climate research, cosmology, and drug development. In the June 2009 listing, three Blue Gene/P sites were in the top 10 of the Top500 Supercomputer Sites list, including a new system at Forschungszentrum Juelich (FZJ) in Germany, which placed number three on the list.

The IMSL Fortran Library offers MPI coverage, integrated ScaLAPACK support, as well as the ability to leverage IBM’s ESSL and OpenMP to support both shared memory (SMP) and distributed memory (DMP) technology for developing high performance computing applications. The library can also automatically execute certain algorithms on the appropriate environment, SMP or DMP, depending on the number of nodes chosen.

With support for Blue Gene/P, IMSL Fortran Library coverage now ranges from personal computers to the world’s largest supercomputers. Developers can write prototype or application code on desktops and use that same code on Blue Gene/P, providing great flexibility in numerical application development without sacrificing capability or performance. The IMSL Fortran Library is also backwards compatible, enabling the migration of legacy applications from other high performance computing environments to Blue Gene/P. With an increasing number of labs and organizations moving to Blue Gene/P to run their numerically intense applications, having reliable numerical analysis software like the IMSL Fortan Library is critical.

“The early benchmark results are very positive. The Blue Gene/P architecture shows excellent scaling for large problems using the IMSL Fortran Library,” said Sean FitzGerald, vice president engineering/CTO, Visual Numerics (now part of Rogue Wave Software). “With the IMSL Fortran Library on Blue Gene/P, developers will have the industry’s most comprehensive high performance numerical analysis solution.”

“Visual Numerics complete support of the Blue Gene/P technology with the latest version of the IMSL Fortran Library is a excellent option for clients,” said David Turek, vice president, IBM Deep Computing. “The availability of the IMSL Fortran Library provides our Blue Gene customers with an extensive and reliable set of mathematical and statistical functions to help meet their high performance computing application development requirements.”

Δημοσ.

Μαθε Python η C.

Προφανώς δεν ξέρεις τι σημαίνει Fortran και όπως και πολλοί άλλοι είσαι παντελώς

ανενημέρωτος και άσχετος επί αυτής για να κάνεις υποδείξεις και αφορισμούς.

H Fortran ζει και βασιλεύει και για κάποιον που έχει καταβολές μηχανικού ή/και θέλει να

ασχοληθεί με αριθμητική ανάλυση και scientific programming είναι η πρώτη και καλύτερη

επιλογή - ασύγκριτα καλύτερη από την C σ' αυτό.

Μερικά πράγματα αναφέρθηκαν ήδη εδώ :

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=386038

και δεν είναι σκόπιμο να ανοιχτεί ξανά θέμα.

@lunatic89

Eφόσον δoυλεύεις σε windows, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιον compiler που μπορεί να ενσωματωθεί

σε ένα IDE όπως το visual studio. Έτσι κάτω από το ίδιο περιβάλλον μπορείς να έχεις κι άλλα πράγματα όπως και

την C++ και να δοκιμάσεις και μικτό προγραμματισμό.

Για εκτός windows δεν ξέρω.

Καλή συνέχεια....

Δημοσ.
Προφανώς δεν ξέρεις τι σημαίνει Fortran και όπως και πολλοί άλλοι είσαι παντελώς

ανενημέρωτος και άσχετος επί αυτής για να κάνεις υποδείξεις και αφορισμούς.

H Fortran ζει και βασιλεύει

Δεν έχει νόημα να ανεβάζεις τους τόνους φίλε μου, αυτοί που ξέρουν την fortran ξέρουν και ποσο σημαντική είναι και τι ακριβώς κάνει.

Οι υπόλοιποι, μπορούν απλά να το ψάξουν λίγο....

Δημοσ.
Δεν έχει νόημα να ανεβάζεις τους τόνους φίλε μου, αυτοί που ξέρουν την fortran ξέρουν και ποσο σημαντική είναι και τι ακριβώς κάνει.

Οι υπόλοιποι, μπορούν απλά να το ψάξουν λίγο....

Φίλε μου δεν έχω καμιά εριστική διάθεση, ούτε λέω κάτι υποτιμητικό.

Ο aghahowa έχει μακάρια άγνοια (και δυστυχώς όχι μόνον αυτός) και σπέρνει παραπληροφόρηση.

Αυτό είπα. Η fortran δεν είναι pascal.

Όσο για τον φίλο που θέλει να μάθει, αν ενδιαφέρεσαι για αριθμητική ανάλυση (επίλυση εξισώσεων, συστημάτων κλπ)

αλλά και για την απόκτηση βασικής προγραμματιστικής φιλοσοφίας, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές (μιλάμε για fortran 90/95).

Μακράν καλύτερη και βολικότερη από C/C++ σε αυτά. Για system programming δεν ενδείκνυται.

Εγώ χρησιμοποιώ τον compiler της intel επειδή αυτόν βρήκα εύκολα.

Υποστηρίζει αρκετά χαρακτηριστικά από το πρότυπο fortran 2003, openMP 3.0 ,

σχεδόν πλήρη συμβατότητα με παλαιότερες εκδόσεις (compaq, digital), έχει άριστο help, vectorization και αυτόματη παραλληλία.

Επιπλέον, ενσωματώνεται στο visual studio και μπορείς να δουλεύεις σε ένα από τα πιο καλά IDE με πολλά άλλα πράγματα.

Υπάρχουν κι άλλοι compiler πιο καλοί όπως της sun ή της absoft.

Οι περισσότεροι έχουν εξαιρετικές βιβλιοθήκες για αριθμητική ανάλυση και υποστήριξη ΜPI.

Δυστυχώς δεν είναι δωρεάν. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να βρεθούν σε πονηρά μέρη - της Intel είναι εύκολο διότι είναι πολύ διαδεδομένος.

Για δωρεάν δεν ξέρω, υπάρχει και εκεί πολύ πράγμα αλλά δεν το έχω ψάξει.

Δημοσ.

Εμαθα Fortran αναγκαστικά στο πανεπιστήμιο. Αλλα ευτυχώς εμαθα και ενα σωρο αλλες χρήσιμες γλωσσες προγραμματισμου.

Με μικρη κατανόηση των pointers η αριθμιτικη αναλυση γινεται παιχνιδακι στην C.

Οτι υπάρχουν και συντηρούνται χιλιάδες γραμμές κώδικά δεν αναιρεί τον αρχικό μου ισχυρισμό οτι δηλαδή βαριούνται να εξυγχρονιστούν.

Και επιμένω οτι ειναι απαράδεκτη σαν πρώτη γλώσσα προγραμματισμού.

Αν καποιος υποστηρίζει το αντίθετο μπορει να το στηρίξει προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμοί ειναι περιττά.

Δημοσ.

Δεν υπάρχει καμιά προσωπική επίθεση, ούτε χαρακτηρισμοί και το δήλωσα ρητά πριν.

Γεγονός υπάρχει : στο συγκεκριμένο ζήτημα είσαι απληροφόρητος και άσχετος.

Όσο για το τι έμαθες ή σωστότερα τι δεν έμαθες (τουλάχιστον περί fortran) στο πανεπιστήμιο

το φαντάζομαι διότι κι εγώ πέρασα πρόσφατα από εκεί.

Ξέρω πολύ καλά αμφότερες C++ και fortran και άρα και να κρίνω σωστά στο ζήτημα αυτό.

Και ευτυχώς δεν αρκέστηκα στις ελλιπείς γνώσεις του πανεπιστημίου διότι

τότε θα είχα και την λαθεμένη εντύπωση που έχεις εσύ τώρα.

Για επιχειρήματα που ζήτησες, παρέθεσα link με ολόκληρο thread επί του θέματος, εδώ στο Insomnia.

Αλλά μάλλον βαριέσαι να το δεις ενώ δεν βαριέσαι να επιμένεις για κάτι που φανερά δεν ξέρεις - ανοησία σου.

Όμως όποιος γνωρίζει δεν μιλά πολύ κι όποιος μιλά δεν ξέρει.

Το θέμα για μένα έκλεισε και δεν θα ξαναγράψω.

Δημοσ.
Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω Fortran 77. Στον υπολογιστή έχω Windows Vista και θα ΄θελα να μου πείτε αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο όπως το Netbeans για Java. Φυσικά αυτή θα ήταν η ιδανική περίπτωση...

Γενικά συμβιβάζομαι με κάποιο προγραμματάκι που να μπορώ να το ανοίγω, να γράφω κώδικα και να τον τρέχω για να δω αν δουλεύει σωστά...

Φυσικά θα ήθελα κάποια τσάμπα λύση ;)

Προσωπικά θα σου πρότεινα το cygwin. Αυτό είναι ένας UNIX emulator ο οποίος παίζει σε Windows, και τρέχει unix commands. Ένας φάκελος στα Windows σου είναι το root που βλέπει το cygwin. Ανοίγεις το command prompt και έχεις UNIX!! Πίστεψε με, παίζει μια χαρά. Από τότε που το ανακάλυψα, σταμάτησα να έχω linux :-).

Οπότε βρες έναν ωραίον text editor για Windows (Notepad++) που να έχει code formatting για Fortran και τρέχεις τον κώδικα που γράφεις στο cugwin. ;)

Αν κάνεις τον κόπο να τρέξεις το setup θα πρέπει να ζητήσεις να εγκατασταθεί τα πακέτα για Fortran. Αν δεις ότι σου λείπει κάτι απλά ξαναατρέξε το setup και εγκατέστησε ότι άλλο χρειάζεσαι.

Edit: Αν θέλεις οπωσδήποτε γραφικό περιβάλλον το μόνο δωρεάν IDE που βρήκα στο google για Fortran IDE είναι το http://www.lepsch.com/.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...