Προς το περιεχόμενο

Ο αγώνας άρχισε... Windows refund.

linuxovios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα επιχειρήσω μια προσπάθεια διεκδίκησης επιστροφής χρημάτων από μη αποδοχή της άδειας χρήσης windows 7 και συνοδευτικού λογισμικού από αγορά laptop. Ξέρω ότι ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει εντός ελληνικού εδάφους (με μικρή ή και καθόλου επιτυχία). Δεν έχω διαβάσει όμως κάτι σχετικό για windows 7. Η πρωτοτυπία στη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι ότι θα ξεκινήσω ιεραρχικά πριν την αγορά του laptop και ξεκινώντας από το κατάστημα αγοράς για να δω μέχρι πού θα φτάσω. Στόχος μου είναι η αφενός επιστροφή των χρημάτων που δικαιούμαι, αφετέρου η δημιουργία κάποιου de facto που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "μπούσουλας" για όσους ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Η πρώτη επιστολή λοιπόν απευθύνεται στο κατάστημα Πλαίσιο.

Προτού προβώ στην αγορά του laptop Acer Aspire 5741G-434G32MN ( http://www.plaisio.gr/Laptop-Netbook-GPS/Notebook/Laptop/Acer-Aspire-5741G-434G32MN-LX-PTD02-097.htm

) , θα ήθελα να με ενημερώσετε για τα ακόλουθα :

1) Με ποια διαδικασία θα μου επιστραφούν τα χρήματα από τη μη αποδοχή της άδειας χρήσης των windows 7 home premium 64 bit και του συνοδευτικού λογισμικού --όπως προβλέπεται από τον όρο «περί μη αποδοχής» της EULA και όπως σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία ορίζει-- χωρίς να ακολουθηθεί επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας Antoine Gutzwiller versus Acer France;

2) Ενημερώστε με πώς συμβαδίζει η εγγύηση ενός έτους με την ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει υποχρεωτική εγγύηση δύο ετών για όλες τις συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ.

Μετά τιμής,

χχχχχχχ χχχχχχχχχχ

Update 19-7-2010

1η απάντηση από κατάστημα πώλησης

Update 21-7-2010

Αποστολή email στην αντιπροσωπεία της Toshiba

Update 21-7-2010 (2)

Επικοινωνία με Acer Hellas. Refund υπάρχει και προβλέπεται !

Update 29-7-2010

Απάντηση από toshiba. Συγκεκριμένη διαδικασία refund. Το ποσό προσδιορίζεται περίπου στα 45-55 ευρώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 181
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Ενδιαφερον φαινεται! Κατι τετοιο ειχα ξαναπετυχει, αν θυμαμαι καλα, και στο adslgr. Καλη τυχη στην προσπαθεια σου.

Εργαλεια -> Παρακολουθηση θεματος :-D

Υποθέτω ότι δε θα απαντήσουν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, βέβαια, να δούμε ποια είναι η επίσημη θέση ενός καταστήματος πώλησης που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και authorized acer sevice center. Τουλάχιστον για το σημείο 1 θα ισχυριστούν ότι είναι αναρμόδιοι και θα με παραπέμψουν στην αντιπροσωπεία -αλήθεια, ποια είναι ? - . Είμαι πολύ περίεργος τι θα πουν για το σημείο 2.

Ουσιαστικά η απάντησή τους θα μου επιτρέψει να επικοινωνήσω όμορφα και ιεραρχικά με τους κυρίως υπεύθυνους.

Ένας ακόμα στόχος του πειράματός μου είναι να φθάσω στη διεκπεραίωση της υπόθεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα γιατί είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων είναι αποτρεπτικός για πολλούς που ενδιαφέρονται.

---------- Προσθήκη στις 09:10 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 09:08 ----------

Ενδιαφερον φαινεται! Κατι τετοιο ειχα ξαναπετυχει, αν θυμαμαι καλα, και στο adslgr. Καλη τυχη στην προσπαθεια σου.

Ναι. Εξάλλου κάποια σημεία της αρχικής μου επιστολής είναι copy/paste από την επιχειρηματολογία της αντίστοιχης προσπάθειας στο adslgr. Η διαφοροποίηση εδώ είναι ότι επιδιώκω ξεκάθαρη απάντηση πριν την αγορά του laptop, ώστε να τη δημοσιεύσω στα διάφορα forum και να μπορεί ο κάθε αγοραστής να κινείται βάσει de facto διαδικασίας.

Και παλι (ναι... Ελλαδα βρισκομαστε) ειναι λιγο δυσκολο για μενα να πιστεψω οτι, ακομα κι οταν καταφερεις εσυ αυτο σου το εγχειρημα, θα εχουμε μικρανει καπως τα χρονικα διαστηματα για το refund με οτι και αν σημαινει αυτο.

Το πιο πιθανον ειναι να αυξηθουν οι διαφορες δικαιολογιες που μπορουν να σκαρφιστουν οι εκαστοτε υπευθυνοι για να αποφυγουν την ολη φαση, τυπου: "δεν ξερουμε κατι τετοιο" (ακομα και αν του το μπεις online και του το δειξεις ή του το πας εκτυπωμενο), μεχρι και: "ναι αυτο το κανει η acer, αλλα δεν το κανει η Toshiba (<--εδω βαλτε οποια αλλη εταιρια θελετε)".

Αν κρινουμε δε και απο την τεραστια φαντασια του Ελληνα επιχειρηματια οταν προκειται να γλιτωσει απο την φασαρια του refund (εδω δεν ξερω ακριβως αν βγαινουν απο την τσεπη του ή το κανει η εταιρια το refund) δεν θελω ουτε καν να προσπαθησω να σκεφτω τι αλλες δικαιολογιες μπορει να πει!

Ισως, αν υπαρξουν περισοτερα τετοια περιστατικα (και ειναι μεγαλο το ισως αυτο) να μικρανουν και οι χρονοι αναμονης για την ολη διαδικασια....

(και παλι λεω ειναι πολυ μεγαλο το ισως... :X )

Το έψαξα κι εγώ διεξοδικά το θέμα όταν είχα αγοράσει ένα toshiba laptop πριν από δύο χρόνια και το έκανα απευθείας format σε debian.

Μου είπαν πως για να δικαιούμαι να πάρω χρήματα πίσω πρέπει να αναγράφεται στην απόδειξη αγοράς σε ξεχωριστό πεδίο το λειτουργικό σύστημα και παίρνεις πίσω ακριβώς αυτό το ποσό. Στην toshiba συγκεκριμένα αναγραφόταν ένα ποσό για ολόκληρο το laptop και μου εξήγησαν ότι δεν πλήρωσα καθόλου το λειτουργικό σύστημα αλλά το αγόρασε η toshiba από τη microsoft και μου το έκανε δώρο.

Αν εσύ είσαι πιο τυχερός....

Στην toshiba συγκεκριμένα αναγραφόταν ένα ποσό για ολόκληρο το laptop και μου εξήγησαν ότι δεν πλήρωσα καθόλου το λειτουργικό σύστημα αλλά το αγόρασε η toshiba από τη microsoft και μου το έκανε δώρο.

Χαχαχα!!!! Απίστευτη δικαιολογία. Ήθελα να ήξερα, ελληνάρας τη σκέφτηκε ή είναι "γραμμή" από toshiba europe ? Ειλικρινά δεν ξέρω τι επιχειρηματολογία θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αν ακούσω κανά τέτοιο καραγκιοζιλίκι...

Αν σου πουν πως τα Windows 7 ερχονται δωρο απο την εταιρεια ΔΕΝ μπορεις να κανεις κατι....

Εκτος αν φυσικα πας με ενταλμα στην Acer Ιταλιας, μπεις στο Sales τους, ανοιξεις τα εγγραφα τους και δεις την κοστολογηση....

Ειλικρινα παντως και 50ε να παρεις πισω αξιζει ολο αυτο η θελεις απλα να λες πως το Linux κερδισε μια σημαντικη μαχη κοντρα στην κακια MS ?

Λογικό ακούγεται! Αγοράζεις το πακέτο και όχι το λάπτοπ + το λειτουργικό.

Με την ίδια λογική θα μπορούσες να πεις πως δεν θέλεις μπαταρία γιατί θα δουλεύεις μόνο μέσω ρεύματος και να σου επιστρέψουν το κόστος της! Αυτό προφανώς δε γίνεται γιατί έχουν κατασκευασθεί Χ μπαταρίες οι οποίες έχουν υπολογισθεί στο κόστος κατασκευής κ έχουν ενσωματωθεί στην τιμή του λάπτοπ.

Απο την άλλη σου φέρνω εγώ ένα σενάριο διαφορετικό κ περιέργο. Η microsoft επιδοτεί να δίνουν το λογισμικό της μαζί με τους φορητούς της Χ εταιρίας για Υ λόγους. Αν δεν το έδινε η εταιρία τότε το λάπτοπ θα είχε την τιμή του +20 ευρώ. Αυτό πως θα σου ακουγόταν σαν απάντηση?

Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για την ιδιότητα κάποιων ατόμων που επαναλαμβάνουν γνωστά επιχειρήματα χωρίς νομίκη υπόσταση...

@nik.k

Είσαι ignored, άρα μην περιμένεις απαντήσεις από εμένα.

@ sphinxgr

Λογικό ακούγεται! Αγοράζεις το πακέτο και όχι το λάπτοπ + το λειτουργικό.

Έχεις διαβάσει ποτέ την EULA πριν πατήσεις "I accept" ?. Αν το είχες κάνει θα έβλεπες ότι αυτό που λες δεν ισχύει. Επιπρόσθετα, αν ίσχυε ο συλλογισμός σου θα έπρεπε είτε να μην υπάρχει EULA, είτε να την υπογράφεις την ώρα που πας στο ταμείο να πληρώσεις.

Με την ίδια λογική θα μπορούσες να πεις πως δεν θέλεις μπαταρία γιατί θα δουλεύεις μόνο μέσω ρεύματος και να σου επιστρέψουν το κόστος της! Αυτό προφανώς δε γίνεται γιατί έχουν κατασκευασθεί Χ μπαταρίες οι οποίες έχουν υπολογισθεί στο κόστος κατασκευής κ έχουν ενσωματωθεί στην τιμή του λάπτοπ.

Εξακολουθείς να λες τα ίδια υποπίπτοντας στο λογικό λάθος να ταυτίζεις το hardware με το software το οποίο υπόκειται σε νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας.

Απο την άλλη σου φέρνω εγώ ένα σενάριο διαφορετικό κ περιέργο. Η microsoft επιδοτεί να δίνουν το λογισμικό της μαζί με τους φορητούς της Χ εταιρίας για Υ λόγους. Αν δεν το έδινε η εταιρία τότε το λάπτοπ θα είχε την τιμή του +20 ευρώ. Αυτό πως θα σου ακουγόταν σαν απάντηση?

Αυτό μπορεί και να συμβαίνει κάτω από το τραπέζι. Αν ποτέ το παραδεχτεί όμως η MS, θα έχει τεράστια νομικά προβλήματα τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Αμερική για μονοπωλιακές και παράνομες πρακτικές.

Επίσης, εκτός από το λειτουργικό, υπάρχει και συνοδευτικό λογισμικό, το οποίο δε θα χρησιμοποιήσω και θέλω τα χρήματά μου πίσω, εφόσον ούτε και γι' αυτό θα δεχτώ την EULA.

Και στην τελική αν κάποιος γουστάρει να πληρώνεις MS tax, εγώ δεν είμαι πρόβατο και δε γουστάρω.

Θα επιχειρήσω μια προσπάθεια διεκδίκησης επιστροφής χρημάτων από μη αποδοχή της άδειας χρήσης windows 7 και συνοδευτικού λογισμικού από αγορά laptop.

Η EULA αναφέρει το εξής:

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not use the

software. Instead, contact the manufacturer or installer to determine its return policy. You

must comply with that policy, which might limit your rights or require you to return the

entire system on which the software is installed.

Δεν αναφέρει τίποτα για επιστροφή χρημάτων, ρίχνει το μπαλάκι στον κατασκευαστή και σου λέει «τράβα βρες τα μαζί του», κάτι που είναι αρκετά λογικό: ο κατασκευαστής αγόρασε τις άδειες από τη Microsoft, αυτός επιλέγει αν και πως θα τις «δέσει» με τα προιόντα του καθώς και το αν θέλει να σου πουλήσει το προιόν του με ή χωρίς την άδεια. Αυτά στα υπόψιν λοιπόν, γιατί σύμφωνα με την EULA δε φταίει το Πλαίσιο (και πιθανότατα ούτε η Acer Ελλάς).

αυτός επιλέγει αν και πως θα τις «δέσει» με τα προιόντα του καθώς και το αν θέλει να σου πουλήσει το προιόν του με ή χωρίς την άδεια.

Αν δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων τότε θα πρέπει να με ενημερώνουν γι' αυτό όταν το αγοράζω, καθώς και για την EULA. Δεν μπορείς να αγοράζεις ένα καταναλωτικό προϊόν και όταν πας σπίτι σου να ανακαλύπτεις ότι σου επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση του, τους οποίους δε γνωρίζεις όταν το αγοράζεις. Εξάλλου υπάρχουν δεδικασμένα στην Ε.Ε. και δεν μπορεί μια εταιρεία να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους πελάτες της εντός ΕΕ

Αυτά στα υπόψιν λοιπόν, γιατί σύμφωνα με την EULA δε φταίει το Πλαίσιο (και πιθανότατα ούτε η Acer Ελλάς).

Δεν είπα ότι φταίει το Πλαίσιο. Απλά ξεκινάω μια προασπάθεια, προσπαθώ να είναι όσο το δυνατόν πιο οργανωμένη με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου και γι' αυτό το λόγο ξεκινάω ιεραρχικά από το κατάστημα πώλησης. Όταν αργότερα γράψω κάποιο άρθρο γι' αυτή την προσπάθεια, θέλω να είμαι όσο πιο αναλυτικός μπορώ. Εξάλλου υπάρχει και το θέμα της εγγύησης (για το οποίο περιμένω απάντηση από το Πλαίσιο)

Ειλικρινα παντως και 50ε να παρεις πισω αξιζει ολο αυτο η θελεις απλα να λες πως το Linux κερδισε μια σημαντικη μαχη κοντρα στην κακια MS ?

Δεν ειναι θεμα μαχης του linux. Στο κατω κατω μπορει να θελει να βαλει open-solaris η freeBSD. Ειναι θεμα του κατα ποσο τελικα στην πραξη ισχυει αυτο που αρκετοι μεχρι τωρα θεωρουμε οτι ισχυει μεσες ακρες χωρις ομως να εχουμε προσωπικη εμπειρια:

Οτι αμα κανεις τις απαραιτητες κινησεις μπορεις να παρεις refund για την αδεια των windows που ερχεται bundled με το laptop σου.

Οποιο και να ειναι το αποτελεσμα, το εγχειρημα εχει ενδιαφερον.

Μπορεί επίσης να έχω ήδη αγορασμένη άδεια windows και να μη θέλω να τα ξαναπληρώσω. Άρα αυτή η προσπάθεια αφορά πολύ περισσότερο κόσμο από τους χρήστες άλλων OS πλην των windows.

(Ξεκαθαρίζω βέβαια ότι εγώ στο laptop linux θέλω να χρησιμοποιήσω)

Ντάξει παιδιά (για έσας που πίγατε να τον φάτε τον άνθρωπο) χαλαρώστε λίγο. Ξέρω περιπτώσεις που έκαναν τον κόπο να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων και πείρανε 100ευρό πίσω.

Τα Windows δεν μπαίνουν αφιλοκερδώς στα laptop αυτό μπορείτε να το δείτε και τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας των Netbooks, βλέπαμε 2 εκδόσεις του ίδιου μοντέλου το ένα να έχει Linux και να κάνει 250ευρό και το άλλο με Windows στα 350. Για αυτό η Ms έπειτα έδινε τα OEM XP δωρεάν στους κατασκευαστές netbook για να μην υπάρχει λόγος κάποιος να πάρει ο τελικός καταναλωτής netbook με Linux.

Για αυτό δεν μιλάμε για +20 ευρό, μιλάμε για 100 και πάνω ευρό επιπλέον στην τελική τιμή του laptop (όποιου του φαίνεται μικρό το ποσό να πάει να παίξει με το Mac του τώρα)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...