Προς το περιεχόμενο

Bios & SP2 προ του format?

tribeye

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

έχω ένα laptop acer με win vista home premium x32. Πρόκειται να του κάνω format(δεν έχω ξανακάνει). Έχες κάποιες απορίες, ίσως φανούν απλοϊκές και ευκολονόητες, αλλά θέλω να ρωτήσω τα εξής:

1) Πρέπει να κάνω update στο Bios από το site της acer πριν το format; (είναι δύσκολη διαδικασία; )

2) Έχω το SP1. Πρέπει να εγκαταστήσω το SP2 πριν το format;

3) Να εγκαταστήσω τους καινούργιους drivers των vista πριν το format;

- Αλλά που θα ξέρω ότι είναι καινούργιοι και δεν τους έχω ήδη;

- Μπήκα στο site της acer και βρήκα drivers των vista και πρέπει μάλλον να τους κατεβάσω. Αλλά ποιούς; Έχει πολλούς και κάποιοι είναι 2πλοί έως και 4πλοί πχ. για VGA έχει 4 drivers.

- Τους αποθηκεύω κάπου πχ. usb stick ή τους εγκαθιστώ κατευθείαν;

4) Ωστόσο έσωσα με μια εφαρμογή όλους τους drivers που έχω. Θα μου χρειαστεί να τους κάνω recover έπειτα από το format ή θα μπουν από μόνοι τους με την επανεγκατάσταση των vista;

5) Το αναγνωριστικό κλειδί των vista θα μου χρειαστεί κατά το format;

Και κάτι τελευταίο:

5) Έστω θέλω 2 διαμερίσματα στο σκληρό (500gb) --> 1 για τα vista και 1 για τα data. Δεν ξέρω αν γίνεται.

Οπότε αν βάλω 100gb για vista και τα υπόλοιπα 400gb για data είμαι οκ ή πρέπει να κάνω αλλαγή των μεγεθών;

Οπότε κάθε φορά που θα κάνω format στο λειτουργικό, το partition με τα data δεν θα το πειράζω και θα μένει ανέπαφο;

Αν γίνεται, πρέπει να δημιουργήσω τα 2 διαμερίσματα κατά τη διάρκεια του format αλλά πριν την εντολή της διαμόρφωσης και επανεγκατάστασης των vista;

Ελπίζω να μην κούρασα με το μέγεθος αλλά είμαι μπερδεμένος,

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

1. Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Εκτός εάν έχεις κάποιο πρόβλημα. (ο χρυσός κανόνας λέει πως εάν κάτι δουλεύει σωστά δεν το πειράζουμε). Απλά το ρυθμίζουμε να εκκινήσει από το cd.

2. Όχι, γιατί να το κάνεις αυτό; Με το φορμάρισμα θα χαθούν τα πάντα.

3. Το ίδιο με πριν.

4. Να κάνεις recover ή ακόμα καλύτερα να βρεις του πιο καινούριους οδηγούς από τη σελίδα του κατασκευαστή μετά την εγκατάσταση.

5α. Ναι, θα χρειαστεί το κλειδί. Μπορείς να το βάλεις κατά την διάρκεια ή και μετά την εγκατάσταση (περιθώριο 30 μέρες; )

5β. Τα μεγέθη μου φαίνονται καλά. Και ναι, όταν θα φορμάρεις την κατάτμηση με το λειτουργικό, η κατάτμηση με τα δεδομένα θα μένει ανέπαφη, εάν όλα γίνονται σωστά. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης θα ερωτηθείς για το τι θέλεις να κάνεις με τις κατατμήσεις.

Να μην ξεχάσεις να αποθηκεύσεις κάπου τα δεδομένα σου. Σε ένα στικάκι ή DVD ή οτιδήποτε άλλο, πριν γίνουν όλα αυτά. Μην αγχώνεσαι. Από την στιγμή που έχεις τα δεδομένα σου κάπου ασφαλισμένα, ο φορητός μπορεί να γίνει πεδίο δοκιμών... Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, όσες φορές θέλεις, μέχρι να πετύχεις αυτό που θέλεις. Και κυρίως μαθαίνεις...

Δημοσ.

1) Αν είναι να κάνεις καθαρό install πρέπει να δεις,άν το pc σου ξεκινάει από το cd/dvd δεν χρειάζεται update το bios.

2) ότι έχεις τώρα θα χαθεί με το format οπότε μην περνάς τίποτα.

3) το ίδιο με το 2.

4) ότι δεν περαστή από μόνο του μπορείς να το επαναφέρεις με την εφαρμογή που λες.

5) μάλλον ναι

6)Ναι, εκεί πού επιλέγεις σε πιο σκληρό να γίνει η εγκατάσταση, πρέπει να σβησεις ολόκληρο το σκληρό,ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΠΆΝΤΑ,και να φτιάξεις δυο διαμερίσματα ένα 100GB και το άλλο 400GB.

Δημοσ.

1) Αν είναι να κάνεις καθαρό install πρέπει να δεις,άν το pc σου ξεκινάει από το cd/dvd δεν χρειάζεται update το bios.

Οπότε αυτό θα το δω στην πράξη όταν πάω να κάνω το format. Έχω σώσει την αρχική κατάσταση του λειτουργικού μου σε 3 dvds. Άρα φαντάζομαι εκκινώντας την επανεγκατάσταη των vista θα προχωρήσω βάσει των dvds. Άν όμως κάτι τέτοιο δε γίνει, καλύτερα να έχω σωσμένο το Bios update (σε usb,cd ?) ώστε να του πω να χρησιμοποιήσει αυτό για το format;

Δημοσ.

Όταν λες, "Έχω σώσει την αρχική κατάσταση του λειτουργικού μου σε 3 dvds", τι εννοείς; Εάν σε αυτά τα dvd έχεις αποθηκεύσει τα αρχεία και τα δεδομένα σου, οκ, θα τα χρειαστείς μετά το φορμάρισμα. Και όταν λες φορμάρισμα τι ακριβώς εννοείς; Θέλω να καταλάβω τι έχεις καταλάβει...

Και το BIOS update δεν το χρειάζεσαι για να κάνεις φορμάτ, στο είπαμε νομίζω και οι δύο! Διάβασες αυτά που γράψαμε;

Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Υποθέτω ότι το μηχάνημα σου έχει κολλήσει ιό ή έχεις διαπιστώσει πτώση της απόδοσης ή για οποιαδήποτε λόγο θέλεις να καθαρίσεις τα πάντα και να το ξαναστήσεις από τι αρχή. Τι χρειάζεται όμως για να γίνει αυτό;

1. Αποθηκεύουμε κάπου τα προσωπικά μας αρχεία (στικάκι, dvd, εξωτερικός σκληρός). Είτε είναι στα "Εγγραφά μου", είτε είναι στην "Μουσική μου" είτε όπου άλλου...

2. Επανεκκινούμε και κρατούμε πατημένο το πλήκτρο DEL ώστε να μπούμε στο BIOS. Μέσα στο BIOS πρέπει να αλλάξουμε την συσκευή εκκίνησης (boot device, boot order ή κάτι παρόμοιο). Ως τώρα ήταν ο σκληρός μας μιας και εκεί ήταν εγκατεστημένα τα Παραθύρια μας. Επιλέγουμε το CD/DVD γιατί εκεί έχουμε το καινούριο λειτουργικό μας.

3. Σώζουμε τις αλλαγές και επανεκκινούμε φροντίζοντας ώστε μέσα στο CD/DVD να υπάρχει το δισκάκι των Windows που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Συνήθως είναι ένα δισκάκι που μας δίνουν με την αγορά του υπολογιστή.

4. Το δισκάκι ξεκινά. Πρέπει σε κάποιο σημείο να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο ώστε να ξεκινήσουμε από το δισκάκι.

5. Ο οδηγός εγκατάστασης είναι σχεδόν αυτοματοποιημένος. Εμείς σε κάποιο σημείο επιλέγουμε και διαμορφώνουμε τον σκληρό όπως θέλουμε. Συνεχίζει η εγκατάταση. Όταν τελειώσει το σύστημα είναι φρέσκο και αρχίζουμε να το "στήνουμε".

6. Πρέπει να ξαναμπούμε στο BIOS και να ορίσουμε ως συσκευή εκκίνησης τον σκληρό δίσκο.

7. Κατεβάζουμε οδηγούς, προγράμματα, ό,τι θέλουμε και τα εγκαθιστούμε. Στη συνέχεια αντιγράφουμε τα αρχεία μας εκεί που θέλουμε και voila!!!

Καλά ως εδώ; Εάν κάτι από τα παραπάνω σε δυσκολεύει ή δεν αισθάνεσαι και τόσο σίγουρος ότι κατάλαβες, θα σου πρότεινα να βρεις ένα φίλο που ξέρει από αυτά, να σε βοηθήσει.

Δημοσ.

Ευχαριστώ αμφοτέρους για τις συμβουλές σας.

Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και όλα πήγαν ρολόι. Ο υπολογιστής τρέχει μια χαρά και δε σέρνεται.

Το μόνο που δεν κατάφερα ήταν να χωρίσω το δίσκο σε 2partitions.

Η πλατφόρμα τς acer για την όλη διδικασία δεν μου άφησε τέτοια επιλογή.

Ακόμη και με F2 στις Bios εντολές δε βρήκα κάτι ανάλογο για τον τεμαχισμό του δίσκου. Υπάρχει καμία ιδέα για αυτό;

Δημοσ.

Αν έκανες κάτι με πλατφόρμα acer τότε αυτό σίγουρα δεν ήταν format,έκανες το recovery που σου δίνει η acer,και επαναφέρει το pc σου στην αρχική του κατάσταση,αυτήν δηλαδή που αποφάσισε η acer.

Για να τον χωρίσεις τώρα πρέπει να μικρύνεις το partition που έχεις τώρα και τον χώρο που θα απελευθερώσει να τον κάνεις δεύτερο partition.

http://www.vistarewired.com/2007/02/16/how-to-resize-a-partition-in-windows-vista

Δημοσ.

ΟΚ λοιπόν μου λέει:

Δίσκος 0:

13gb(EISA παράμετροι), 449.30gb NTFS, 3.46gb(EISA παράμετροι)

Ασχολούμαι και θέλω να συρρικνώσω το 2ο έτσι; Τα άλλα δε με αφήνει να τα πειράξω εξάλλου.

Επιλέγω συρρίκνωση και μου λέει:

Μέγεθος προ συρρίκνωσης 460083 MB

Μέγεθος διαθεσίμου χώρου συρρίκνωσης 147364 MB

Μέγεθος διαθεσίμου χώρου προς συρρίκνωση 147364 MB --δε με αφήνει να το πάω πιο πάνω αλλά νομίζω αρκεί για να βάλω τα vista όπως λέγαμε --να το αφήσω τόσο ή να το κάνω 100gb;

Μέγεθος διαθεσίμου χώρου μετά συρρίκνωσης 312719 MB

Οπότε αφού το κάνω αυτό μετά να ξανακάνω ότι έκανα με το format;

Όπου πλέον θα μπορώ να επιλέξω που να επανεγκαταστήσω τα vista;

Δημοσ.

ΔΕΝ έκανες format,έκανες recover,τα 147364MB είναι ο χορός που είναι γεμάτος με τα vista (vista+προγράμματα,εφαρμογές και λοιπά).ΔΕΝ μπορείς να το κανεις πιο μικρό.

ΔΕΝ θα ξανακάνεις recover μετά τον τεμαχισμό,γιατί άλλωστε;

Για να κάνεις αυτό που λέμε format χρειάζεσαι DVD της MICROSOFT που να λέει πάνω VISTA,οτιδήποτε άλλο που έχεις εσύ ΔΕΝ είναι για format.

Δημοσ.

Αντιληπτός, οπότε συρρικνώνω το δίσκο με βάσει τα ενδεδειγμένα μεγέθη χωρίς να πειράξω τίποτα.

Και στο καινούργιο διαμέρισμα που θα προκύψει πχ. "D" θα σώζω όλα τα data ώστε αν ξαναχρειαστεί να κάνω recover, να το κάνω μόνο στο μεγέθους 147364MB διαμέρισμα των vista χωρίς να πάρει σβάρνα η acer και το "D" partition και μου πειράξει και τα δεδομένα.

Καλά κατάλαβα;

Δημοσ.

σωστός,αν και θα πρότεινα να δόσεις λίγο χώρο παραπάνω στο c: αφού πολλά προγράμματα γράφουν αυτομάτως αρχεία στο c ,και αν δεν έχει χώρο θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ,

και κάτι τελευταίο -- αν του αφήσω του C 300gb είναι οκ;

Βέβαια αυτό σημαίνει λιγότερος χώρος για δεδομένα αλλά τουλάχιστον δε θα έχω κάποιο πρόβλημα; Εξάλλου, πάντα θα μπορώ να γράψω δεδομένα και στον C αν ο D φουλάρει.

Και αν προκύψει στο μέλλον πρόβλημα χώρου θα μπορώ να αντιστρέψω τη διαδικασία μηδενίζοντας το partition των data, αφού τα έχω περάσει σε έναν εξωτερικό, και ξανά ο C στο αρχικό του μέγεθος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...