ironwiller Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 πολυ καλησπερα. εχω 2 σκληρους δισκους: WESTERN DIGITAL 500GB WD5002ABYS RE3 SATA2 (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303731) και μητρικη την Asus P5KC η οποια συμφωνα με τα λεγομενα εδω (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522552) υποστηριζει RAID (τουλαχιστον νομιζω οπως και οι σκληροι σωστα) επειδη ΔΕΝ εχω ιδεα πως κανω αυτη τη διαδικασια μεν ΑΛΛΑ ειμαι προθυμος να μαθω θα μπορουσε καποιος απο τους experts να με διαφωτισει ... σαν λειτουργικο θα τρεχω σαν κυριο arclinux 64bit (ειχα πριν 32 αλλα θα εγκαταστησω αυτα που προανεφερα) θα βαλω ισως win 7 αργοτερα αν και δε με συγκινει πολυ η ιδεα.. απλα αυτο το αναφερω σε περιπτωση που εχει σχεση με το σεταρισμα των σκληρων. ευχαριστω εκ των προτερων.
pano Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Δυστυχώς φίλε μου (RAID 0, 1 & JBOD μεταξύ του sata δισκου του JMicron JMB363 controller και του εξωτερικου sata )
ironwiller Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Δυστυχώς φίλε μου (RAID 0, 1 & JBOD μεταξύ του sata δισκου του JMicron JMB363 controller και του εξωτερικου sata ) επειδη δεν εχω ιδεα μπορεις να βοηθησεις ωστε να καταλαβω? εχω docking station ηδη με esata το αλλο τι ειναι?
Risky Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Καταρχήν πρέπει να αποφασίσεις τι RAID θέλεις να στήσεις. Μπορείς να έχει τους δύο δίσκους σε RAID 0 δηλαδή stripe set όπου ta data σου μοιράζονται και στους δύο δίσκους τους οποίους βλέπεις σαν ένα σετ με το άθροισμα της χωρητικότητας δηλαδή θα είσαι περίπου στο 1ΤΒ. Με το συγκεκριμένο setup κερδίζεις σε ταχύτητα. Εαν διαλέξεις RAID 1 τότε κάνεις mirroring δηλαδή τα data σου γράφονται σε 2 δίσκους οπότε έχεις redundancy, δηλαδή αυξημένη ασφάλεια. Πάλι έχεις κέρδη σε performance σε σχέση με μια απλή SATA σύνδεση στον controller αλλά οχι στο επίπεδο του RAID 1. Προφανώς εδώ θυσιάζεται η χωρητικότητα του ενός δίσκου αφού θα συμπεριφέρεται σαν ένα live backup σκέψου. Οτι γράφεις στο RAID 1 γράφει data και στους δυο δίσκους. Αφού αποφασίσεις λοιπόν ποιες απο τις δύο υλοποιήσεις θα χρησιμοποιήσεις τότε αρχικά θα πρέπει να σετάρεις το RAID μέσα από το bios της μητρικής σου. Τον εσωτερικό δίσκο συνέδεσε το στον connector SATA_E2. Θα χρειαστεί στο BIOS να θέσεις το Controller Mode σε RAID. Μετά με Ctrl-J την ώρα που ξεκινάει ο υπολογιστής σου θα μπείς στο RAID BIOS και εκεί ακολούθησε της οδηγίες του manual σου για να σετάρεις αντίστοιχα το RAID που θέλεις. Τώρα για το κομμάτι του linux δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Στα windows θα χρειαστείς το driver disk αν στήνεις εκ νέου windows και θέλεις να τα στήσεις στο RAΙD ειδάλλως αν έχει λειτουργικό στημένο απλά κατεβάζεις τους drivers για τον controller σου JMB363 και μόλις τον εγκαστήσεις θα δει το raid setup. Για αναλυτικότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες google.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.