Προς το περιεχόμενο

Μπλε οθονες και προβλημα στο linux

SofoS@

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω ενα παλιο pc (celeron 2.4 ,1gb ram) το οποιο αρχισε να εμφανιζει καποια προβληματα. Τους τελευταιους μηνες ειχε αρχισει να πεταει μπλε οθονες στα windows, με διαφορα ερρορς.

θυμαμαι κατι που εκανε συχνα τελευταια ηταν πως οταν ημουν στο ιντερνετ και κατεβαζα κατι μετα απο λιγη ωρα εβγαζε μπλε οθονη, οχι πως αυτος ηταν ο μονος τροπος απλα ηταν κατι χαρακτηριστικο.

Παρεπιμπτοντως ειχε χαλασει το ανεμιστηρακι της gpu (gforce ti 4200) και πηρα ενα kit κι εβαλα αλλο. Εβαλα κι αλλη gpu πανω κι εβγαζε παλι μπλε οθονες οποτε λογικα την αποκλειουμε σαν αιτια.

Εγκατεστησα λοιπον τα νεα ubuntu στο pc και το προβλημα που εβγαζε ηταν πως ενω εβλεπες διαφορες σελιδες με τον firefox ξαφνικα ο firefox εκλεινε. Οταν τον ξαναανοιγες θυμοταν τις καρτελες μεν, αλλα αυτο συνεβαινε αρκετα συχνα.

Μιας και ο σκληρος ηταν ενας παλιος 40αρης ειπα να δοκιμασω να κανω install σε αλλο σκληρο, την πρωτη φορα που πηγα να βαλω ubuntu ενω εκανε κανονικα εγκατασταση γυρω στο 89% εκλεισε το παραθυρο(!) (ειχα επιλεξει αρχικα την λειτουργια χωρις εγκατασταση κι απο κει πηγα να τα εγκαταστησω)

Σε αυτο το σημειο εκανα επανεκιννηση ακολουθησα την ιδια διαδικασια και τελικα εγινε η εγκατασταση, αλλα το προβλημα συνεχιζει. Βασικα δεν κλεινει μονο τον firefox, πηγα να κατεβασω ενα τορρεντ και ενω κατεβαινε εκλεισε το transmission.

Δεν νομιζω να ειναι η ram γιατι ειχα τρεξει memetest και δεν ειχε βγαλει τιποτα. Επισης να αναφερω πως το προβλημα υπηρχε και οταν το pc συνδεοταν με ασυρματο usb και τωρα που συνδεεται με ethernet.

Θελω λοιπον τις γνωμες σας για το τι πιστευετε οτι μπορει να φταιει, το οποιο ειναι λογικο να πιστευω οτι ειναι hardware αφου εμφανιζοταν προβλημα και στα 2 λειτουργικα. Δεν εχω κανει καποια αλλαγη hardware σε συγκριση με πριν που δουλευε απροβληματιστα.

• Moderators
Δημοσ.
Εχω ενα παλιο pc (celeron 2.4 ,1gb ram) το οποιο αρχισε να εμφανιζει καποια προβληματα. Τους τελευταιους μηνες ειχε αρχισει να πεταει μπλε οθονες στα windows, με διαφορα ερρορς.

Αν τα errors διαφερουν καθε φορα,οι πιθανοτητες το προβλημα να ειναι στο hardware ειναι και οι περισσοτερες.

Δεν νομιζω να ειναι η ram γιατι ειχα τρεξει memetest και δεν ειχε βγαλει τιποτα.

Κανε τον κοπο να κανεις ακομα μια φορα ενα memtest μερικων ωρων.To οτι το περασε παλαιοτερα δεν σημαινει πως το περναει και τωρα.

Τον σκληρο σου τον εχεις ελεγξει για bad sectors? Θερμοκρασιες? Τασεις? Τροφοδοτικο?

Δημοσ.
Κανε τον κοπο να κανεις ακομα μια φορα ενα memtest μερικων ωρων.To οτι το περασε παλαιοτερα δεν σημαινει πως το περναει και τωρα.

Τον σκληρο σου τον εχεις ελεγξει για bad sectors? Θερμοκρασιες? Τασεις? Τροφοδοτικο?

Καλά τα λεει ο Gi0

Δημοσ.
Αν τα errors διαφερουν καθε φορα,οι πιθανοτητες το προβλημα να ειναι στο hardware ειναι και οι περισσοτερες.

Ο δευτερος σκληρος ειναι καινουριος σχετικα (απ τον ιανουαριο) και τον hdsentinel τον δειχνει 100% υγιη ( ο προηγουμενος ο μικρος πχ ειχε 3 bad sectors αλλα ελεγε πως δεν επηρεαζουν την λειτουργια γιατι οι σκληροι εχουν σχεδιαστει να λειτουργουν μεχρι εναν αριθμο απο bad sectors)

Απο θερμοκρασιες στα ιδια επιπεδα που ηταν παντα, θα δοκιμασω να αλλαξω αμα ειναι και την παστα στον επεξεργαστη γιατι μια φορα που τον ειχα βγαλει παλια ειχα δει οτι εχει λιγη. Το τροφοδοτικο ειναι ενα noname νομιζω το οποιο λειτουργει εδω και χρονια, πως μπορω να ελεγξω αν φταιει αυτο;

Για τις μνημες ειχα τρεξει το memtest οταν αρχισε να βγαζει τα προβληματα, θα το ξανατρεξω ομως γιατι ποτε δεν ξερεις.

• Moderators
Δημοσ.

Απο θερμοκρασιες στα ιδια επιπεδα που ηταν παντα, θα δοκιμασω να αλλαξω αμα ειναι και την παστα στον επεξεργαστη γιατι μια φορα που τον ειχα βγαλει παλια ειχα δει οτι εχει λιγη.

Πριν αλλαξεις παστα,πες μας ποια ειναι αυτα τα επιπεδα.

Το τροφοδοτικο ειναι ενα noname νομιζω το οποιο λειτουργει εδω και χρονια, πως μπορω να ελεγξω αν φταιει αυτο;

Mπορεις να δοκιμασεις το OCCT και το power suply test που εχει.

Για τις μνημες ειχα τρεξει το memtest οταν αρχισε να βγαζει τα προβληματα, θα το ξανατρεξω ομως γιατι ποτε δεν ξερεις.

Οπως σου ειπα και πριν,μην περιμενεις να δεις προειδοποιηση οταν καποια μνημη σε αποχαιρετισει.Την μια μερα μπορει να ειναι οκ και την επομενη να σου εμφανισει προβλημα.

Δημοσ.
Πριν αλλαξεις παστα,πες μας ποια ειναι αυτα τα επιπεδα.

Ειναι ενας celeron 2.4 presc(h)ott και νομιζω σε idle ειχε ~53 C, το οποιο απ οτι εχω δει να λενε ειναι κανονικο γι αυτους με το στοκ ανεμιστηρακι.

Mπορεις να δοκιμασεις το OCCT και το power suply test που εχει.

Ειναι ευκολο να μου προτεινεις καποιο που να τρεχει σε ubuntu μιας και αυτα εχω εγκατεστημενα τωρα;

• Moderators
Δημοσ.
Ειναι ενας celeron 2.4 presc(h)ott και νομιζω σε idle ειχε ~53 C, το οποιο απ οτι εχω δει να λενε ειναι κανονικο γι αυτους με το στοκ ανεμιστηρακι.

Για prescott νορμαλ φαινεται οντως.

Ειναι ευκολο να μου προτεινεις καποιο που να τρεχει σε ubuntu μιας και αυτα εχω εγκατεστημενα τωρα;

Δυστυχως δεν το χω ψαξει σε ubuntu για power supply test.Κανε ενα search στο synaptic για benchmarks μηπως και βγει κατι απο τα default repositories.

Δημοσ.

Του βαλα για ενα δωδεκαωρο να κανει memtest και δεν εβγαλε ερρορ (18 πασσ) Οποτε λογικα ουτε η ram φταιει (ειναι ενα στικ 1gb)

• Moderators
Δημοσ.
Του βαλα για ενα δωδεκαωρο να κανει memtest και δεν εβγαλε ερρορ (18 πασσ) Οποτε λογικα ουτε η ram φταιει (ειναι ενα στικ 1gb)

Ωραια.Θα πρεπει με καποιο τροπο τωρα να αρχισεις να απορριπτεις κ αλλα hardware parts.Ενα μικρο partition με windows ισως να σε βοηθουσε,αν δεν βρηκες κατι για linux.

Δημοσ.

Το μόνο πρόβλημα που σου εμφανίζει σε linux είναι αυτό με το firefox? Δοκίμασες άλλον browser ή να περάσεις καμιά beta του firefox 4? Δε τεστάρεις και τη κάρτα δικτύου σου;

Δημοσ.

Για αρχή:

Θα ανοίξεις μια κονσόλα (terminal νομίζω το λέει στο Ubuntu) και θα εκτελέσεις από εκεί το πρόγραμμα (π.χ. για firefox θα γράψεις firefox και enter). Όταν κρασάρει δες αν έχει κάποια πληροφορία στην κονσόλα.

Το ποιο σπουδαίο εργαλείο από όλα είναι τα log files των διαφόρων συστημάτων (π.χ. του Xserver, το syslog κ.τ.λ.). Βρες που είναι τα logs (συνήθως στο /var/log) και ρίξε μια ματιά για περίεργα μηνύματα.

Μπορείς επίσης με την εντολή dmesg (σε κονσόλα) να ψάξει πάλι για διάφορα σφάλματα.

Κατά 99% αν δεν έχεις εμπειρία θα "χαθείς" λίγο. Αλλά με λίγο κόπο και χρόνο θα ανταμειφθείς.

Δημοσ.
Το μόνο πρόβλημα που σου εμφανίζει σε linux είναι αυτό με το firefox? Δοκίμασες άλλον browser ή να περάσεις καμιά beta του firefox 4? Δε τεστάρεις και τη κάρτα δικτύου σου;

Δεν δοκιμασα αλλο browser γιατι μου εκλεινε και το transmission μια φορα που το ανοιξα κι επισης σταματησε και την εγκατασταση του ubuntu. Η καρτα δικτυου ειναι onboard (mobo: qdi superb 4le)

Η καρτα γραφικων δεν φταιει γιατι πεταγε μπλε οθονες κι οταν δοκιμασα αλλη πανω. Θα δοκιμασω ενα αλλο τροφοδοτικο να δουμε αν φταιει αυτο. Μετα αλλες πιθανες αιτιες ειναι επεξεργαστης, μητρικη, καλωδια ε;

Θα δοκιμασω κι αυτα που λες firewalker και θα σας πω τι σφαλματα βγαζει.

Δημοσ.

Πήγαινε applications --> ubuntu software center και δώσε "cpuburn". Install και καθάρισες.

Επίσης είναι το ubuntu.

Μία σκέψη μου ακόμα να διατυπώσω : Τα τροφοδοτικά με την πάροδο του χρόνο παθαίνουν φθορές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν ακριβώς τις τάσεις που χρειάζεται το σύστημα για να δουλέψει. Αν είσαι σίγουρος λοιπόν ότι δεν έχεις θέμα με τις θερμοκρασίες του presc(h)ot , τότε ίσως το τροφοδοτικό σου να θέλει αλλαγή. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με τα ηλεκτρονικά. Είναι πιθανό το mobo σου ή ακόμα και το cpu σου να έχουν φθάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους (σπάνιο φαινόμενο μεν, συμβαίνει όμως).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...