Προς το περιεχόμενο

Η αλήθεια για το ΤΕΙ και οι διαφορές από Πανεπιστήμιο και ΙΕΚ

we_will_rise

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Να ρωτήσω κάτι, χωρίς καθόλου ειρωνία, απλά επειδή δεν γνωρίζω. Γιατί οι βάσεις στα ΤΕΙ είναι πάντα πολύ πιο κάτω απο τα ΑΕΙ? Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν ελάχιστα υψηλόβαθμα ΤΕΙ και όλα τα άλλα είναι πολύ χαμηλά. Είναι πιο πολλές οι θέσεις που δέχονται?

Η βάση σημαίνει την προτίμηση του τμήματος από τους υποψήφιους, άρα η ερώτηση είναι γιατί δεν προτιμούν οι υποψήφιοι τα ΤΕΙ. Δεν τα προτιμούν γιατί στις συνειδήσεις του "λαού" θεωρούνται πολύ υποδεέστερα των Πανεπιστημίων και μόνο γι'αυτό.. Στα μυαλά των γονιών ΤΕΙ = αποτυχία στις πανελλήνιες. Μιλώ για την πλειοψηφία πάντα, υπάρχουν και ενημερωμένοι.

Στο πρώτο ποστ μου είπα ότι θα'ναι λάθος να πάει το τοπικ σε κόντρα τει-πανεπ-ιεκ. Πείτε όσα ξέρετε για το τμήμα που είστε και γιατί θα έπρεπε κάποιος να το δηλώσει... Δεν θα βγάλουμε άκρη, ούτε θα βοηθήσουμε αν κοντράρουμε οι μεν τους δε.

• Απαντ. 97
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Στα μυαλά των γονιών ΤΕΙ = αποτυχία στις πανελλήνιες. Μιλώ για την πλειοψηφία πάντα, υπάρχουν και ενημερωμένοι.

Όταν υπήρχε η βάση οι μαθητές χωρίζοντας σε αυτούς που δεν πέρασαν και σε αυτούς που πέρασαν, τώρα χωρίζονται σε αυτούς που πέρασαν τει και σε αυτούς που πέρασαν αει.

Δημοσ.

Ρε παιδιά έχει καταντήσει αηδία. Κάθε λίγο και λιγάκι κάποιος ξεκινάει θέμα Πανεπιστήμιο VS ΤΕΙ.

Μα τόσο κόμπλεξ επιτέλους;

Τα μεγέθη σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμα. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το επίπεδο που μπορεί να έχει ένας φοιτητής σε ΤΕΙ ή ΙΕΚ που μπορεί να είναι καλύτερο από εκείνο ενός πανεπιστημιακού φοιτητή. Αυτό όμως θα οφείλεται σε υποκειμενικούς παράγοντες.

Παρατηρώ ένα μεγάλο αίσθημα μειονεξίας σε αρκετούς αποφοίτους ή φοιτητές ΤΕΙ που προσπαθούν πάσι θυσία να πείσουν ότι οι σχολές τους είναι ισάξιες με Πανεπιστήμια ενώ δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση δίοτι είναι τελείως διαφορετικά πράγματα και έχουν διαφορετικό ρόλο.

Ουτε καλύτερο είναι ένα Πανεπιστήμιο από ένα ΤΕΙ ούτε χειρότερο. Ακριβώς όπως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση για το πιο είναι καλύτερο ένα καρότο ή ένα μήλο.

ΥΓ. Προσωπικά όμως θεωρώ κατάντια που δόθηκε το δικαίωμα σε ορισμένα ΤΕΙ να δίνουν μεταπτυχιακά. Πλήρης απαξίωση....

Δημοσ.

Μα τόσο κόμπλεξ επιτέλους;

Τα μεγέθη σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμα. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το επίπεδο που μπορεί να έχει ένας φοιτητής σε ΤΕΙ ή ΙΕΚ που μπορεί να είναι καλύτερο από εκείνο ενός πανεπιστημιακού φοιτητή. Αυτό όμως θα οφείλεται σε υποκειμενικούς παράγοντες.

Εφόσον δεν έχεις κόμπλεξ γιατί βάζεις τα ΤΕΙ μαζί με τα ΙΕΚ, που άλλωστε δεν θεωρούνται ισότιμα, ούτε έχουν ίδια διάρκεια φοίτησης;

Πρόσεξε την λέξη ισότιμα... όχι ισάξια.

Άλλωστε και η ιατρική δεν έχει την ίδια δυσκολία με το ΑΕΙ φυσικής αγωγής ή την Φιλολογίας παρόλο που και τα δυο ανήκουν στα ΑΕΙ.

ΥΓ. Προσωπικά όμως θεωρώ κατάντια που δόθηκε το δικαίωμα σε ορισμένα ΤΕΙ να δίνουν μεταπτυχιακά. Πλήρης απαξίωση....

Η κατάντια είναι, το ότι στο εξωτερικό δέχονται αποφοίτους ΤΕΙ σε μεταπτυχιακά ενώ στην Ελλάδα όχι. Λες και τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι τόσο πιο δύσκολα από του εξωτερικού.

Η οργάνωση μεταπτυχιακών είναι καθαρά ζήτημα χρηματικών κονδυλίων και όχι επιστημονικής εγκυρότητας.

Δημοσ.

Κάτι έλεγες παραπάνω για κόμπλεξ.... :rolleyes:

Δημοσ.
Εφόσον δεν έχεις κόμπλεξ γιατί βάζεις τα ΤΕΙ μαζί με τα ΙΕΚ, που άλλωστε δεν θεωρούνται ισότιμα, ούτε έχουν ίδια διάρκεια φοίτησης;

Πρόσεξε την λέξη ισότιμα... όχι ισάξια.

Άλλωστε και η ιατρική δεν έχει την ίδια δυσκολία με το ΑΕΙ φυσικής αγωγής ή την Φιλολογίας παρόλο που και τα δυο ανήκουν στα ΑΕΙ.

Δεν βάζω στην ίδια κατηγορία τα ΤΕΙ και τα ΙΕΚ σε καμιά περίπτωση αφού και αυτά αποτελούν ξεχωριστεί κατηγορία σπουδών και με διαφορετικό στόχο. Και μάλιστα γίνεται και σαφής διάκριση και στο μισθό άλλο ΠΕ άλλο ΤΕ και άλλο ΔΕ.

Τώρα το πόσο δυσκολία έχει μια σχολή εξαρτάται και από το επίπεδο των ατόμων που εισάγονται σ' αυτή.

Η κατάντια είναι, το ότι στο εξωτερικό δέχονται αποφοίτους ΤΕΙ σε μεταπτυχιακά ενώ στην Ελλάδα όχι. Λες και τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι τόσο πιο δύσκολα από του εξωτερικού.

Η οργάνωση μεταπτυχιακών είναι καθαρά ζήτημα χρηματικών κονδυλίων και όχι επιστημονικής εγκυρότητας.

Φυσικά και δεν είναι σωστό να μη δέχονται αποφοίτους ΤΕΙ στα μεταπτυχιακά (αν και νομίζω ότι δέχονται αν δεν κάνω λάθος) γιατί όπως είπα η αξία του ατόμου μετράει και όχι του πτυχίου. Μπορεί να δόσει εξετάσεις μαζί με τους αποφοίτους ΑΕΙ και εάν γράψει καλύτερα να περάσει αυτός.

Δημοσ.

Εγω πιστευω οτι αν καποιος διαβαζε για 1χρονο 1-2ωρες τη μερα απο το ιντερνετ για το αντικειμενο που τον ενδιεφερε θα μαθαινε πολλαπλασια πραγματα απο τα αντοιστιχα τετραχρονα πανεπιστημια και σαφως πιο ουσιωδη.Απλα για καποιο λογο εχει επικρατηση η αντιληψη οτι χωρις χαρτι καποιο χαρτι δεν πας πουθενα.Οποιος ειναι αυτοδιδακτος μπορει να κανει μια κουβεντα με καποιον πτυχιουχο και να γελασει.Καλη ειναι η σφαρικη μορφωση δε λεω,αλλα για μεχρι το λυκειο

Δημοσ.
Εγω πιστευω οτι αν καποιος διαβαζε για 1χρονο 1-2ωρες τη μερα απο το ιντερνετ για το αντικειμενο που τον ενδιεφερε θα μαθαινε πολλαπλασια πραγματα απο τα αντοιστιχα τετραχρονα πανεπιστημια και σαφως πιο ουσιωδη.Απλα για καποιο λογο εχει επικρατηση η αντιληψη οτι χωρις χαρτι καποιο χαρτι δεν πας πουθενα.Οποιος ειναι αυτοδιδακτος μπορει να κανει μια κουβεντα με καποιον πτυχιουχο και να γελασει.Καλη ειναι η σφαρικη μορφωση δε λεω,αλλα για μεχρι το λυκειο

Ό,τι πιο σοφό έχω διαβάσει τον τελευταίο μήνα!

Δημοσ.
Ό,τι πιο σοφό έχω διαβάσει τον τελευταίο μήνα!

Υπάρχουν τμήματα, και μάλιστα αποτελούν πλειοψηφία όπως συμφωνεί και όλος ο πλανήτης αντιθέτως με την γνώμη σας, που ένας αυτοδίδακτος δεν θα γίνει ποτέ καλύτερος από ένα πτυχιούχο 100 χρόνια να χτυπάει τον πισινό του κάτω. Όταν μιλάμε για ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αναφερόμαστε μόνο σε σχεδιαστές ιστοσελίδων, δικτυάδες, ηλεκτρολόγους, ιχθυοκαλλιεργητές κι άλλα καθαρά τεχνικά-ό,τιαρπάξειςαπ'τοmanual επαγγέλματα.

Αναφερόμαστε και σε πολιτικούς μηχανικούς, σε γιατρούς, σε δικηγόρους, σε διπλωμάτες, σε μηχανολόγους σε 1002 ιδιότητες. Αυτά δεν γίνεται να είσα αυτοδίδακτος οπότε πριν αρχίσουμε να γενικεύουμε και να μιλάμε για σοφίες, ας αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο γενικά.

Για να μην είμαι offtopic θα πω απλά ότι όποιος θέλει να αποφασίσει, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ακούσει από τους πάντες ό,τι έχουν να του πουν. Εξαιρούνται παππουδογιαγιάδες που δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη γιατί δεν τα έχουν ζήσει. Ακόμα και οι γονείς καμιά φορά, χωρίς να επιβάλλουν την γνώμη τους, μπορεί πάνω στα κατεβατά που θα σου αραδιάσουν να σου πουν κάτι που θα σε κάνει να αλλάξεις μυαλά.

Από τρίτη Γυμνασίου ήθελα να πάω Πληροφορική, στην δευτέρα Λυκείου φιλικό πρόσωπο τελείως άσχετο μου έκανε κουβέντα, στράφηκα αλλού και δεν το μετάνιωσα ποτέ, δεν ξέρεις ποτέ από που θα σου κάτσει.

Για τις κόντρες ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν αξίζει ιδιαίτερη αναφορά, υπάρχουν τα κόμπλεξ και από τους μεν που τα ονομάζουν ΑΤΕΙ και από τους δε που τα ονομάζουν δευτέρας διαλογής, ψυχραιμία και σύνεση, στενοκέφαλοι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Επίσης όπως ειπώθηκε, τα μόρια και ο χρόνος αποφοίτησης μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το επίπεδο ή την δυσκολία της σχολής. Τα μόρια είναι καθαρά θέμα προτίμησης των υποψηφίων με πεντακάθαρο παράδειγμα τα παιδαγωγικά-φιλολογία. Το ένα ήθελε 18.000 και το άλλο 14.000 το 2006. Στο μεν βγαίνεις σε 2 χρόνια άμα στρωθείς, το άλλο είναι παλούκι από τα μεγάλα (όσο παλούκι μπορεί να είναι ένα θεωρητικό ΑΕΙ :P).

Και ο χρόνος αποφοίτησης είναι σχετικός, γιατί από την μία μια σχολή που έχει 7 χρόνια μ.ο. μπορεί να θεωρηθεί δύσκολη, αλλά πάντα εξαρτάται κι από το επίπεδο των φοιτητών. Παραδείγματα εδώ δεν θέλω να δώσω αλλά μια ματιά στο μηχανογραφικό αρκεί για να φανούν τέτοια τμήματα που ναι μεν είναι γελοία αλλά το επίπεδο είναι χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται. Φυσικά υπάρχουν ΑΕΙ/ΤΕΙ της πλάκας, όπως υπάρχει και το αντίθετο.

Καλή επιτυχία στις επιλογές κι αν κάποιος θέλει πιο συγκεκριμένα πράγματα στο 5ο πεδίο που γνωρίζω, ας ποστάρει. Μην τρελαίνεστε με τους τίτλους και τις ραδιοαρβύλες που ακούγονται αυτό τον καιρό μόνο.

Κέρδισα και το στοίχημα τελικά :P

Δημοσ.

Nα ειστε καλα που με μορφωνεται χρονια ειχα αποριες για τις διαφορες.Αυτο που κανει μπαμ ομως σε εναν τριτο που δεν εχει μπλεχτει ποτε με το Ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα ειναι η κομπλα κ τα αεναα αποθημενα που αφηνουν βαθμολογιες(μορια?) στις εθνικες εξετασεις,βασεις εισαγωγης κ αν το ΤΕΙ η ΑΕΙ εχει ενα μοριο πανω ενα μοριο κατω βαση εισαγωγης το κανει σουπερ γουαου...κ μετα μιλαμε υπαρχει κ μιση πιθανοτητα ο μεσος αποφοιτος απο Ελληνικο Πανεπιστημιο να εχει καποια σχεση με την αγορα εργασιας και τον αληθινο κοσμο οταν 10 χρονια αφοτου εχει αποφοιτησει λεει ''μεγαλε εγω περασα με 22 στα 20 στο ΑΕΙ σουπερ γουαου'' κ να παιρνει πτυχιο στα 20 χρονια απο το προβλεπομενο χρονικο διαστημα (υπαρχει αραγε?) κ να ειναι με το φραπε στο χερι περιμενοντας να πιασει την βαση τον Σεπτεμβρη στην επαναληπτικη εξεταστικη η οταν υπαρχει κοντρα ΑΕΙ ΤΕΙ???!!

Παιδες σορρυ αλλα αυτη η εντυπωση δινεται ,τα πραγματα ειναι αλλιως κ οπως τα ακουω κ απο φιλους κ τα διαβαζω μιλαμε το Ελληνικο συστημα κανει μαπα δουλεια να προετοιμασει τους νεους μας για το τι παιζει εξω στον κοσμο...κ αυτο φαινεται ασχημα στην νοοτροπια των φοιτητων....πολυ ασχημα.Θα τα βρειτε παλουκια εκει εξω κ αυτα με την εισαγωγικη βαση κ το τι εγινε στα 18 με τις εθνικες εξετασεις μιλαμε ειναι εντελως μα εντελως αχρηστα στην αγορα εργασιας

Δημοσ.
Παιδες σορρυ αλλα αυτη η εντυπωση δινεται ,τα πραγματα ειναι αλλιως κ οπως τα ακουω κ απο φιλους κ τα διαβαζω μιλαμε το Ελληνικο συστημα κανει μαπα δουλεια να προετοιμασει τους νεους μας για το τι παιζει εξω στον κοσμο...κ αυτο φαινεται ασχημα στην νοοτροπια των φοιτητων....πολυ ασχημα.Θα τα βρειτε παλουκια εκει εξω κ αυτα με την εισαγωγικη βαση κ το τι εγινε στα 18 με τις εθνικες εξετασεις μιλαμε ειναι εντελως μα εντελως αχρηστα στην αγορα εργασιας

htps όλα είναι σχετικά, κόμπλεξ και κομπλεξικοί λόγω επαγγέλματος θα ξέρεις ότι παίζουν παντού πέρα των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό. Όσοι δεν έχουν σιγουρευτεί, μπορούν να ανατρέξουν σε παλαιοτερα threads. Ακόμα και στην προοδευτική Ελβετία μην μου πεις ότι δεν παίζουν μικρά πειράγματα μεταξύ σχολών 1ης κατηγορίας και σε όσους δεν κατάφεραν να μπουν ούτε 3η.

Για τα υπόλοιπα που λες, δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω κάτι, ισχύουν δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό οι νοοτροπίες "καλό Σεπτέμβρη" και "ας χαρώ τα 15 πρώτα φοιτητικά χρόνια", ωστόσο δεν είναι απόλυτο. Το ελληνικό πανεπιστήμιο σου δίνει την ευχέρεια να πας ανάλογα με τις ορέξεις σου, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλεις να την βγάλεις σε 10 χρόνια, έχεις το δικαίωμα, αν θέλεις να την βγάλεις στα 4 και να ασχοληθείς σοβαρά, πάλι μπορείς.

Απόδειξη ότι αν ίσχυαν μόνο αυτά που λες η Ελλάδα δεν θα είχε βγάλει κανένα μεταπτυχιακό/διδακτορικό "μετανάστη" φοιτητή εδώ και κάμποσα χρόνια καθώς δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα ξένο απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα, πράγμα που δεν ισχύει.

Δημοσ.
htps όλα είναι σχετικά, κόμπλεξ και κομπλεξικοί λόγω επαγγέλματος θα ξέρεις ότι παίζουν παντού πέρα των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό. Όσοι δεν έχουν σιγουρευτεί, μπορούν να ανατρέξουν σε παλαιοτερα threads. Ακόμα και στην προοδευτική Ελβετία μην μου πεις ότι δεν παίζουν μικρά πειράγματα μεταξύ σχολών 1ης κατηγορίας και σε όσους δεν κατάφεραν να μπουν ούτε 3η.

Για τα υπόλοιπα που λες, δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω κάτι, ισχύουν δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό οι νοοτροπίες "καλό Σεπτέμβρη" και "ας χαρώ τα 15 πρώτα φοιτητικά χρόνια", ωστόσο δεν είναι απόλυτο. Το ελληνικό πανεπιστήμιο σου δίνει την ευχέρεια να πας ανάλογα με τις ορέξεις σου, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλεις να την βγάλεις σε 10 χρόνια, έχεις το δικαίωμα, αν θέλεις να την βγάλεις στα 4 και να ασχοληθείς σοβαρά, πάλι μπορείς.

Απόδειξη ότι αν ίσχυαν μόνο αυτά που λες η Ελλάδα δεν θα είχε βγάλει κανένα μεταπτυχιακό/διδακτορικό "μετανάστη" φοιτητή από την εποχή με τις Δέσμες καθώς δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα ξένο απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα, πράγμα που δεν ισχύει.

Ναι αλλα ακομα κ εσυ καθεσαι κ γραφεις μιση σελιδα ποστ η οποια για μενα δεν δινει κατι διοτι κ αυτη παει παλι γυρω με το τι κανει το ενα ΑΕΙ το αλλο ΑΕΙ ποιο εχει τι μοριο κ κτλ.

Δεν ξερω ισως λογο οικογενιας κ οτι σπανια ζησαμε κ Ελλαδα μιας κ εχω μεγαλωσει σχεδον στις 4 ακρες του κοσμου δεν εχω αυτη την αντιληψη . Δλδ φρικαρα πιο παλια οταν ακουγα αυτα κ σκεφτομουν οντως η παιδεια νοσει στην Ελλαδα.Χεστηκανε οι εργοδοτες οι μελλοντικοι ποσο εγραψες στις εθνικες εξετασεις αλλου ειναι το ζουμι...στην διασυνδεση του πανεπιστημιου με τον εξω κοσμο απο την πρωτη μερα που πατας στο πανεπιστημιο κ αυτο δεν το βλεπω πουθενα να παιζει.Πχ να πω την αληθεια μου αν κ Ελληνας εγω θα δυσκολευτω πολυ να πεισθω οτι πρεπει να δωσω το go ahead για μια συνεντευξη προσληψης.Θα πρεπει να εντυπωσιαστω ΠΟΛΥ πλεον με αυτα που ακουω..Δεν τους κοβω να σας βγαζουν ανταγωνιστικους απο κει μεσα..ουτε καν ετοιμους για τα βασικα... κ εκει ειναι το ζουμι

Δημοσ.
στην διασυνδεση του πανεπιστημιου με τον εξω κοσμο απο την πρωτη μερα που πατας στο πανεπιστημιο κ αυτο δεν το βλεπω πουθενα να παιζει.Δεν τους κοβω να σας βγαζουν ανταγωνιστικους απο κει μεσα..ουτε καν ετοιμους για τα βασικα... κ εκει ειναι το ζουμι

Δηλαδή? Αν θέλεις δωσ' μου ένα παράδειγμα διασύνδεσης πανεπιστημίου που γίνεται στο εξωτερικό. Δεν αμφιβάλλω γι' αυτά που λες, απλά δεν καταλαβαίνω σε ποια διασύνδεση αναφέρεσαι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...