Προς το περιεχόμενο

Η αλήθεια για το ΤΕΙ και οι διαφορές από Πανεπιστήμιο και ΙΕΚ

we_will_rise

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ανοίγω το θέμα γιατί είναι εποχή δήλωσης μηχανογραφικών οπότε πιστεύω ότι καταθέτοντας τις γνώσεις μας θα βοηθήσουμε τα παιδιά στις επιλογές τους.

Προσωπικά τώρα τελειώνω το τμήμα Πληροροφικής & Επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών. Έγραψα σε άλλο θέμα, ότι έχω πάρα πολλούς συμφοιτητές οι οποίοι μπαίνοντας στο τμήμα περίμεναν να μας κάνουν τεχνικούς Η/Υ και απογοητεύτηκαν. Δεν μπορώ να πω για μηχανολογία/γεωπληροφορική κλπ αλλά για πληροφορική, αν περιμένετε ότι θα μάθετε τεχνικά θέματα του Η/Υ κάνετε λάθος. Οι σχολές έχουν πολλά μαθηματικά, πολλά μαθήματα προγραμματισμού και αμιγώς πληροφορικής και ορισμένα τμήματα έχουν και πολλά μαθήματα φυσικής. Δεν μαθαίνουμε να ανοίγουμε/λύνουμε/δένουμε/φτιάχνουμε έναν Η/Υ. Στο ΤΕΙ θα πάρετε μία καλή ιδέα γύρω από την επιστήμη και αν έχετε μεράκι θα αποκτήσετε μία κάποια ειδίκευση σε κάποιο θέμα.

Διαφορά ΤΕΙ Πληροφορικής από ΙΕΚ Πληροφορικής

-Στο ΙΕΚ μαθαίνουν τεχνικά θέματα γύρω από η/υ, όχι στο ΤΕΙ.

Διαφορά ΤΕΙ Πληροφορικής από Πανεπιστήμιο Πληροφορικής

-Ποιότητα, prestige και δυσκολία σπουδών. Τα μαθηματικά του Πανεπιστημίου είναι αρκετά δυσκολότερα απ'του ΤΕΙ. Επίσης μαθαίνουν περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού (εμείς C/C++ εις βάθος , SQL εις βάθος, και κάτι λίγα από html-php-javascripts κάνουμε και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως Programming tools, Matlab κλπ.) και πέρνουν περισσότερα ερεθίσματα γύρω από "πιασάρκικα θέματα" όπως είναι η Υπολογιστική Νοημοσύνη. Και φυσικά είναι και το θέμα prestige, στην Ελλάδα ζούμε, το Πανεπ είναι απ'το ΤΕΙ στις συνειδήσεις.

Θα πρότεινα να επιλέξει ΤΕΙ σε κάποιον, που θέλει να γνωρίσει κάποια επιστήμη και στην συνέχεια θα βρει μια αξιοπρεπή δουλειά σε κάποια εταιρία ίσως. Δεν θα γίνει τεχνικός (εκτός αν ασχοληθεί ο ίδιος με hardware/software) , ούτε καθηγητής στο ΕΜΠ (εκτός αν ασχοληθεί ο ίδιος σε βάθος μεγαλύτερο απ'αυτό του ΤΕΙ - υπάρχουν καλοί καθηγητές που θα τον βοηθήσουν, θέληση και διάβασμα χρειάζεται).

παρακαλώ πολύ μην το γυρίσουμε σε flame, και σε καμία περίπτωση μην πάει το θέμα σε κόντρα πανεπ-τει-ιεκ. Ας πούμε όλοι εμείς που τα ζούμε από μέσα τις εμπιρείες μας για να βοηθηθούν οι νεότεροι.

• Απαντ. 97
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Προσωπικά πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε σχολή και να μπεις αυτό που θα αποκομοίσεις δεν θα είναι γνώσεις έτσι ώστε την επόμενη μέρα που θα τελειώσεις με το καλό την σχολή σου και θα βρεις δουλειά θα τα ξέρεις αλλά θα έχεις μία βάση.

Θα έχεις χτίσει τα θεμέλια......

Από εκεί και πέρα είναι στο δικό σου χέρι κατά πόσο έχεις όρεξη να εξελιχθείς...να ψάξεις...να διαβάσεις....να πειραματιστείς.....

Μία συμβουλή: Μην νομίζετε ότι επειδή θα έχετε τελειώσει κάποιο Πανεπιστήμιο θα έχετε κάποιο προβάδισμα με κάποιον που έχει τελειώσει ένα ΤΕΙ στο να βρείτε δουλειά....Το θέμα είναι οι γνώσεις σου....

Δημοσ.

we_will_rise είμαι κι εγώ φοιτητής στο ΤΕΙ Σερρών φίλε μου,στο τμήμα Μηχανολογίας...βέβαια δύο χρόνια μετά την εγγραφή μου δεν έχω παρακολουθήσει εντατικά λόγω υποχρεώσεων ακόμη (και χρωστάω πολύ πράμα),φέτος επιτέλους θα βρω λίγο χρόνο (είμαι εμπορικός αντιπρόσωπος) αλλά μπορώ να πω κάποια πράγματα...το σίγουρο είναι ότι διαφωνούμε σε αρκετά σημεία...

Καταρχάς όποιος/α νέος/α δεν ξέρει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ΤΕΙ και στηρίζει τις επιλογές του σε απόψεις παππούδων-γιαγιάδων-θείων κ.λπ. (ανάθεμά με κι αν είχαν στα χρόνια τους ΤΕΙ) είναι άξιος της μοίρας του...τα εν λόγω ιδρύματα ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση εδώ και χρόνια (στην ενιαία,πλέον,Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) και έχουν όλα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και υποδομές ώστε να αξίζουν τον τίτλο "ΑΕΙ",όπως είναι και τυπικά βεβαίως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία!

Οι διαφορές τους με τα Πανεπιστήμια είναι η διαφορά ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,τα ΤΕΙ έχουν πιο εφαρμοσμένο χαρακτήρα και περισσότερη σχέση με το "επάγγελμα" (του μηχανικού,του πληροφορικάριου...) και όχι αυτά τα κατεβατά που γράφεις...

Υπάρχουν όμως και σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να λέγονται!

Κάποια τμήματα (των μηχανικών κυρίως όπως το δικό μου) δεν έχουν ακόμη ούτε επαγγελματικά δικαιώματα ούτε θεσμοθετημένο πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος!Συγκριτικά με τα Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ υποχρηματοδοτούνται σε προκλητικό βαθμό (1 προς 5 περίπου) και γενικά,παρ'όλο που θα μπορούσαν να ήταν ιδρύματα δυναμικά και πραγματικά να σφάζεται ο κόσμος να εισαχθεί,κάτι τα συμφέροντα των ολίγων,κάτι τα πολλά και χωρίς αντικείμενο τμήματα της επαρχίας που τα "έβαλαν μέσα" και γενικότερα η στάση της Πολιτείας απέναντί τους έφερε πολλά από αυτά στην απαξίωση...

Φίλε μου we_will_rise,ποιό κύρος και ποιά ποιότητα;!Εγώ εδώ στη Θεσσαλονίκη το μόνο που βλέπω είναι φωτιές,αναρχικούς,καθηγητές να βάζουν τους υποψήφιους διδάκτορες να κάνουν μάθημα,διαφθορά ακόμη και στο σημείο να κλέβουν...πετρέλαιο απ'το ΑΠΘ,πως μπορεί να λες κάτι τέτοιο;!Prestige έχει το Yale και το MIT όχι τα δικά μας τα υποκαταστήματα πολιτικών γραφείων!Όσο για τις συνειδήσεις,χέστηκε η φοράδα...:P

Πτυχίο μπορώ να πάρω νύχτα ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΩ,είτε αν γραφτώ σε μια παράταξη,είτε αν λαδώσω το "μεσάζοντα" που αναλαμβάνει σε κάθε ΑΕΙ (υπάρχει και στο ΤΕΙ μας,από Πελοπόννησο είναι) κάτι τα διάφορα τερτίπια να'σου το χαρτί!Και τι θα το κάνω;Έχει ωραιότατους πίνακες στο ΙΚΕΑ με 10€!

Δυστυχώς κύριοι,έχουμε ΑΕΙ της πλάκας (για να μην μιλήσω για τα Δημόσια ΙΕΚ) ας μην ζείτε ορισμένοι λοιπόν στον κόσμο σας και ας δείτε την πραγματικότητα...

Εγώ αυτό που συμβουλεύω στα νέα παιδιά,είναι να επιλέξουν κάτι με το οποίο θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν,να μην ακούν γονείς (είναι οι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ σύμβουλοι σε τέτοια θέματα) να εκμεταλλευτούν στο έπακρο ό,τι εφόδια τους δώσει η σχολή τους,να μορφωθούν,να μείνουν μακρυά από κόμματα και παρατάξεις (εκτός αν θέλει,όπως λές,να γίνει καθηγητής στο ΕΜΠ,it's the only way) και το κυριότερο,να μην καταντίσουν σαν τούτους που ξαφνικά βγήκαν απ'τη σχολή τους και κλαίνε που είναι άνεργοι...καλές οι σπουδές,αλλά δεν μας εξασφαλίζει κανείς ότι θα ζούμε απ'αυτό που σπουδάσαμε μετά,ούτε μας έβαλε κανείς να σπουδάσουμε με το ζόρι...;)

Μία συμβουλή: Μην νομίζετε ότι επειδή θα έχετε τελειώσει κάποιο Πανεπιστήμιο θα έχετε κάποιο προβάδισμα με κάποιον που έχει τελειώσει ένα ΤΕΙ στο να βρείτε δουλειά....Το θέμα είναι οι γνώσεις σου....

Το τραγικό είναι φίλε μου ότι,έχουμε καταντίσει να τονίζουμε κάθε φορά τη λογική και τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ,όπως αυτό που παραθέτω!

Και μια που το ανέφερες,μου δίνεις "πάσα" να πω ότι ακόμη και στο Δημόσιο τομέα όπου υπήρχε ένα άδικο προβάδισμα της "Π.Ε." κατηγορίας σε βάρος της "Τ.Ε.",πέρασε νομοσχέδιο Ραγκούση που μοριοδοτεί ισότιμα μεταξύ τους τα πτυχία Πανεπιστημίων-ΤΕΙ,με το καθεστώς "Βαθμός Πτυχίου"x"25"...

Δημοσ.

Οι διαφορες ουσίας που πρεπει να έχει κάποιος στο νου του είναι οτι στο ΤΕΙ δεν την βγάζεις με 10 μέρες το χρόνο διάβασμα και το υπόλοιπο να μην πατάς καθώς κάθε εξάμηνο έχεις τουλάχιστον 4-5 υποχρεωτικές παρακολουθήσεις την εβδομάδα που πολλές συνοδεύονται και με εργασίες.

Το να δουλεύεις και να σπουδάζεις είναι out of the question, πάντα με τη δική μου γνώμη.

Για το επίπεδο δε μπορώ να πω γιατί σιγά το επίπεδο των ΑΕΙ και σιγά των ΤΕΙ. Η ακαδημαική κοινότητα μόλις βγεις απο το ελληνικό ΑΕΙ λέει "ουαου αυτός πήρε πτυχίο στην Ελλάδα, έχουμε κάπου να στηριχτούμε"

Έρευνα 0, καθηγητές σωστοί ελάχιστοι σε κάθε τμήμα, σπουδαστικές παροχές "εδώ γελάνε".

ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι το ίδιο πράγμα , με το ΑΕΙ σε δέχονται ευκολότερα στα Ελληνικά MSC αλλά ακόμη πιο εύκολα σε δέχονται αν είσαι σε παράταξη.

Συμφωνώ με τα λεγόμενα του Devourer.

Δημοσ.
Devourer υπερβάλεις απίστευτα σε όλα όσα λες..

Σκέψου λίγο το θέμα βιβλία και το θέμα κονδύλια

Φίλε εξήγησέ μου λίγο γιατί δε σε πιάνω...

Το να δουλεύεις και να σπουδάζεις είναι out of the question, πάντα με τη δική μου γνώμη.

Σίγουρα γίνετε και μάλιστα ενθαρρύνω κάτι τέτοιο (πιάσ'τε την πέτρα και λιώστε τη τωρα που είστε νέοι),απλά όποιος το επιχειρήσει (όπως εγώ π.χ.) ας μην έχει την ψευδαίσθηση ότι θα πάρει πτυχίο στην ώρα του!Δόξα το Θεό,κουτσά στραβά μπορεί να είναι τα ΑΕΙ μας αλλά δίνουν διπλάσιο χρόνο κανονικής φοίτησης!Φέεετα!:P

Δημοσ.

Οι διαφορες ουσίας που πρεπει να έχει κάποιος στο νου του είναι οτι στο ΤΕΙ δεν την βγάζεις με 10 μέρες το χρόνο διάβασμα και το υπόλοιπο να μην πατάς

Εδώ αλληλοαναιρείσαι αλλά θα σεβαστώ την γνώμη του we_will_rise και δεν θα το συνεχίσω.

Δημοσ.

Προφανώς ο φίλος εννοούσε ότι δεν μπορεί ένας φοιτητής των ΤΕΙ να δουλεύει και να είναι και "εντάξει" με τη σχολή του!Μάλλον θα είχε υπόψη του κάποια τμήματα οικονομικών επιστημών ή άλλες σχολές που μπορεί να είναι πιο "λάσκα" το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου...λέω 'γω τώρα!:P

Δημοσ.
Προφανώς ο φίλος εννοούσε ότι δεν μπορεί ένας φοιτητής των ΤΕΙ να δουλεύει και να είναι και "εντάξει" με τη σχολή του!Μάλλον θα είχε υπόψη του κάποια τμήματα οικονομικών επιστημών ή άλλες σχολές που μπορεί να είναι πιο "λάσκα" το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου

Δίνω 2 σελίδες πριν αρχίσει το ομαδικό πουλομέτρημα πάλι. Κρίμα, κι ήταν τόσο ξεκάθαρος ο topic starter, ήθελε να βοηθήσει.

Over and out.

Δημοσ.

Να ρωτήσω κάτι, χωρίς καθόλου ειρωνία, απλά επειδή δεν γνωρίζω. Γιατί οι βάσεις στα ΤΕΙ είναι πάντα πολύ πιο κάτω απο τα ΑΕΙ? Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν ελάχιστα υψηλόβαθμα ΤΕΙ και όλα τα άλλα είναι πολύ χαμηλά. Είναι πιο πολλές οι θέσεις που δέχονται?

Δημοσ.
Να ρωτήσω κάτι, χωρίς καθόλου ειρωνία, απλά επειδή δεν γνωρίζω. Γιατί οι βάσεις στα ΤΕΙ είναι πάντα πολύ πιο κάτω απο τα ΑΕΙ? Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν ελάχιστα υψηλόβαθμα ΤΕΙ και όλα τα άλλα είναι πολύ χαμηλά. Είναι πιο πολλές οι θέσεις που δέχονται?

Αν το τει είναι στην άνω ραχούλα πόσο ψηλά θέλεις να είναι?? Μην ξεχνάτε ότι την βάση την καθορίζουν οι εισαχθέντες. Γιατί να πας να σπουδάσεις λογιστική στην Πρέβεζα ενώ περνάς Θεσσαλονίκη?

Δημοσ.

Αυτό συμβαίνει και με ΑΕΙ. Παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα εκτός του βασικότερου που είναι το αντικείμενο σπουδών. πχ Το μέρος, δες στα νησιά πόσο πιο χαμηλά είναι οι βάσεις σε σύγκριση με αντίστοιχες σχολές σε μεγάλες πόλεις. Σκέψου υπάρχουν σχολές ακόμα και πολυτεχνικές στα νησιά που έχουν βάση απο 15.500 και κάτω.....

Δημοσ.
Δίνω 2 σελίδες πριν αρχίσει το ομαδικό πουλομέτρημα πάλι. Κρίμα, κι ήταν τόσο ξεκάθαρος ο topic starter, ήθελε να βοηθήσει.

Over and out.

Κοίταξε,όσο υπάρχουν χρήστες σαν εσένα να spamάρουν διάφορα αυτό θα συμβαίνει!

Άλλαξε hobby...

Δημοσ.
Προφανώς ο φίλος εννοούσε ότι δεν μπορεί ένας φοιτητής των ΤΕΙ να δουλεύει και να είναι και "εντάξει" με τη σχολή του!Μάλλον θα είχε υπόψη του κάποια τμήματα οικονομικών επιστημών ή άλλες σχολές που μπορεί να είναι πιο "λάσκα" το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου...λέω 'γω τώρα!:P

Το αυτό. 10 χαρακτήρες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...