Anubis13 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2010 Λοιπόν Brisingr, μιας και ειμαι ΗΜΜΥ ΕΜΠ και είμαι(απο σεπτεμβρη) στο ετος των ροων θα σου πω οτι μπορεις να παρεις μία κατεύθυνση και από εκεί μπορείς να ασχοληθείς με hardware, software και δικτυα απο τις ανάλογες ροές. Δεν μπορώ να σου πω το κατα πόσο σε καλύπτουνε καθώς δεν έχω μπει ακόμα στις ροές ώστε να μάθω περισσότερα πράγματα. Απο εκεί και πέρα θα πρέπει να ξέρεις ότι τα δικαιώματα των ΗΜΜΥ είναι περισσότερα από το ceid. δεν ξερω συγκεκριμένα για τα δίκτυα αλλα πχ αν χρειαστεί και σου δείξει κάποιος πως να ελεγχεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, έχεις το δικαίωμα να βάλεις υπογραφή σε αυτές(ασχέτως τι κατεύθυνση έχεις). Μπορείς άλλωστε να ρωτήσεις τους ίδιους τους φοιτητές στα φόρουμ Για ΕΜΠ : http://shmmy.ntua.gr/forum/index.php Για ΑΠΘ : https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=forum Οπότε μπορείς να απευθύνεις τις ερωτήσεις σου στους τελειόφοιτους φοιτητές ου θα ξέρουν κάτι παραπάνω...
Brisingr Δημοσ. 11 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2010 Τώρα δηλαδή χωρίς ροές η ενασχόληση σου με τους η/υ εντός σχολής είναι ελάχιστη έως και μηδενική; (ώς αντικείμενο , όχι ως εργαλείο)
Anubis13 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2010 Λοιπόν καταρχάς να σε προειδοποιησω χωρίς να θέλω να σε φοβήσω ότι: Θα κάνεις αρκετά μαθηματικοφυσικά γιατί το απαιτεί το αντικείμενο. Στο λέω εγώ που τα έχω σκυλοβαρεθεί πλέον. Τα μαθήματα τα οποία ασχολούνται με το αντικείμενο είναι: Software: Προγραμματισμός Η/Υ, Προγραμματιστικές Τεχνικές, Επιστήμη των Η/Υ Hardware: Λογική Σχεδίαση, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Επιστήμη των Η/Υ Το λίγα η πολλά είναι στην κρίση του καθενός..Σκεψου ότι σε 35 μαθήματα κορμού πρέπει να καλυφθούν 4 κατευθύνσεις. Πληροφορικής - Ηλεκτρονικής και Συστημάτων - Ενέργειας - Τηλεπικοινωνιών. Πρέπει κάθε κατεύθυνση να εκπροσωπηθεί σωστά στον κορμό + τις βασικές μαθηματικοφυσικές γνώσεις που πρέπει να μπουν. Κοι΄τωντας τα άλλα προγράμματα σπουδών έχουν πάνω κάτω τα ίδια μαθήματα..(ελεγξα το ΤΗΜΜΥ) http://www.ece.ntua.gr/index.php?option=com_courses&Itemid=54&lang=el http://www.ee.auth.gr/greek/akadhmaika/proptuxiakes-spoudes/basikos-kuklos.html Παντως γενικα τα μαθηματα ειναι παρομοια..Αλλαζει ο τροπος ευελιξιας των κατευνθύσεων μόνο...Αυτά..Ξαναέλεγξε οδηγούς σπουδών και ρώτα όσο πιο πολλά θες να μάθεις..
Brisingr Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Αυτά τα μαθήματα είναι όλα και όλα τα μαθήματα των 5 χρόνων; .. Με τρομάζεις.. Πάντως όσο περνάει ο καιρος (δεν μου μένει και πολύς μέχρι την κατάθεση), τόσο πιο πολύ σκέφτομαι να δηλώσω 2ο το ΗΜ/ΤΥ (πρώτο θα δηλώσω το ΕΜΠ,ασχετα αν δεν το πιάνω με τίποτα) και να αφήσω το ceid πιο κάτω... Όποιον και να συναντήσω μου λέει πως αφού θα έχω τόσα επαγγελματικά δικαιώματα, σε τέτοιους καιρούς δεν πρέπει να το αφήσω να πάει χαμένο... Το γεγονός που με έχει επηρρεάσει πιο πολύ είναι όμως ότι δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα ο προγραμματισμός.. Δηλαδή οκ, δεν με χαλάει , αλλά θα προτιμούσα να με φαντάζομαι ως network admin παρά ώς software engineer...
Anubis13 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Οχι βρε σε 5 χρονια..Δες τα λινκ που βαζω. Αυτά που μαθαίνεις είναι στα 5 πρώτα εξάμηνα όπυ υποτίθεται μαθαίνεις την επιστήμη του ΗΜΜΥ. Πχ εσύ που θες Software and Hardware Και Δίκτυα(Υ, Λ, Δ) μπόρεις να δεις το λινκ που εχω δωσει και ΕΜΠ όπου τα 5 πρώτα εξάμηνα είναι τα βασικά και μετά έχεις άλλα 4 να ασχολήσε με ότι σου αρέσει + 1 εξάμηνο διπλωματικής
Brisingr Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Ναι, έχω διαβάσει τον οδηγό σπουδών του ΕΜΠ, και μπορώ να πώ ότι είδα αρκετά μαθήματα που έχουν να κάνουν με Η/Υ. Στο Α.Π.Θ και στο ΗΜ/ΤΥ από την άλλη δεν βλέπω τόσα πολλά, κάτι που με παραξενεύει και κάτιπου είναι ο λόγος ανησυχίας μου. Αν έπιανα το ΕΜΠ δεν θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα το παραπάνω, αλλά δεν....
yayawoot Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Παίδες βρίσκομαι και εγώ σε ένα τεράστιο δίλημμα τις τελευταίες μέρες με το μηχανογραφικό μου...Για να μην ξεκινάω καινούργιο θέμα θα γράψω εδώ μιας και η απορία μου είναι παρεμφερής.. Αρχικά να πω οτι έχω πιάσει 18.190 μόρια..Στο μυαλό μου αρχικά είχα 2 σχολές..Την Πληροφορική της ΑΣΟΕ και την Πληροφορικη στο Καποδιστρικό.. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα προέκυψε και μία νεα σχολή που μου κάνει κλικ, αυτή των Διοικητικων επιστημών και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕ.. Το ερώτημα μου είναι το εξής..εγώ ενθουσιάζομαι με την ιδέα να ασχοληθώ με τον τομέα της πληροφορικής σε συνδυασμό με την διοίκηση και τα οικονομικά..Αυτό που με καίει όμως είναι να ασχοληθώ με το software και να μάθω τα βασικά του hardware.. Έτσι βρίσκομαι στο δίλλημα να δηλώσω Δ.Ε.Τ και να κάνω ένα μεταπτυχιακό πάνω σε πληροφορικη, να δηλώσω Πληροφορική ΑΣΟΕ και να κάνω ένα μεταπτυχιακό στo management και το marketing ή να παω Πληροφορικη Καποδιστριακού με το ίδιο ακριβώς πλάνο; Με συγχωρείτε για το τεράστιο κείμενο αλλά η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη :-) Υ.Γ: Δεν θέλω να φύγω από Αθήνα λόγω οικονομικών..
Brisingr Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Παιδιά εγώ πραγματικά έχω απελπιστεί... Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως θέλω να ασχοληθώ σφαιρικά με τον Η/Υ (Με ενδιαφέρουν τόσο τα ΛΣ, τα δίκτυα, το web... τα πάντα!) Είχα αρχικά στο μυαλό μου το ceid, αλλά ένας φοιτητής εκεί μου είπε πως τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής τον κάνουν να συνηστά την ΗΜ/ΤΥ .... Ουσιαστικά φοβάμαι δύο πράγματα: 1) Αν δηλώσω ceid, και τελικά δεν μου αρέσει ο προγραμματισμός.. Μπορώ να δραστηριoποιηθώ σε κάποιον άλλο τομέα; Τα πάντα κοινούνται γύρω απ'αυτόν; 2) Αν δηλώσω ΗΜ/ΤΥ ή ΗΜΜΥ ΑΠΘ , μπορώ να αποκτύσω αρκετές γνώσεις πάνω στους υπολογιστές έτσι ώστε να ασχοληθώ με αυτούς στο μέλλον; (Σε περίπτωση που οι προτιμήσεις μου δεν έχουν αλλάξει μέχρι τότε..) Μπορώ να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό αποκτόντας γενικές γνώσεις ή όλα είναι σε εξειδικευμένα πράγματα; Το κακό με αυτή την ιστορία του μηχανογραφικού είναι ότι όσο πιο πολλά μαθαίνω τόσο πιο πολύ μπερδεύομαι..
Mvpgr Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2010 Όσον αφορά το ΔΕΤ, που τελείωσε ο καλός μου φίλος, ο τίτλος είναι νομίζω λίγο παραπλανητικός. Η λέξη "Τεχνολογίας" δεν είναι ξεκρέμαστη αλλά προσδιοριστικό στο "Διοικιτικής". Δηλαδή Δοιηκιτικής Επιστήμης και Διοιηκιτικής Τεχνολογίας. Κάτι λίγο πιο μοντέρνο από το "Διοικησης Επιχειρήσεων". Μην φανταστείς ότι θα ασχοληθείς σοβαρά με πληροφορική κτλ (αν αυτός είναι ο σκοπός σου). Απ' ότι θυμάμαι μου έλεγε για ένα μάθημα σε HTML και Javascript με περισσότερη μάλιστα έμφαση στην λειτουργική παρά στην τεχνική πλευρά του θέματος. ------------------------------------------------------------------- Κοίτα, όπως σου είπα και στην πρώτη σελίδα, τα πράγματα με τα δικαιώματα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πάνε αργά. Δεν νομίζω ότι είναι καθοριστικός παράγοντας τα δικαιώματα του Η/Υ αυτή τη στιγμή. Άλλωστε δεν υπάρχει κάποιο ελεγκτικό όργανο που να επιβάλει την εγκατάσταση που θα κάνεις (κάτι αντίστοιχο της πολεοδομίας δηλαδή). Άποψη μου είναι ότι αν έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς αποκλειστικά με υπολογιστές δεν υπάρχει λόγος να πας σε τμήμα ΗΜΜΥ (εκτός αν θες να μείνεις σπίτι σου, να πας ΕΜΠ κτλ). Ο προγραμματισμός είναι σημαντικό κομμάτι αλλά όχι κάτι τρομερό. Υποχρεωτικά είναι μόλις 3 μαθήματα καθαρού προγραμματισμού (C, C++, Java). Τα υπόλοιπα υποχρεωτικά του τομέα έχουν να κάνουν θέματα όπως βάσεις δεδομένων, παράλληλα συστήματα, λειτουργικά συστήματα κτλ τα οποία μπορείς να περάσεις με το θεωρητικό τους μόνο κομμάτι αν τόσο συχαίνεσαι τον προγραμματισμό (οι εργασίες τους είναι συνήθως προαιρετικές). Από την άλλη αν συχαίνεσαι τον προγραμματισμό μάλλον κάνεις λάθος επιλογή καριέρας, αφού και τα ηλεκτρονικά (όχι ηλεκτρικά) κάποιου είδους προγραμματισμός είναι. Απλά αντί να γράφεις με λέξεις και κωδικούς, υλοποιείς τον αλγόριθμο που έχεις φτιάξει με ηλεκτρονικά στοιχεία (και συνήθως τα προγραμματίζεις επιπλέον μετά). Τα ηλεκτρονικά δεν είναι κολλητήρι και μόνο, για να φτάσεις εκεί έχεις σχεδιάσει, ελέγξει και προγραμματίσει το κύκλωμά σου πολλές περισσότερες ώρες στον εξωμιοτή στον υπολογιστή. --------------------------------------------------------- Και όπως βλέπεις στο CEID δεν υπάρχει μάθημα ορθογραφίας
javavall Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Μην κολλάς στα επαγγελματικά δικαιώματα. Εκτός και εάν το έχεις σκοπό να μπεις δημόσιο. Σκέψου ότι αύριο κάνεις μεταπτυχιακό ή συνεχίζεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό. Οπότε δεν σε ενδιαφέρουν. Στον τομεά του το ceid έχει όλα τα δικαιώματα που του αναλογούν. Απλώς τα ίδια και παραπάνω(πχ τομέας ενέργειας) έχουν και οι ηλεκτρολόγοι.
Brisingr Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Ο προγραμματισμός είναι σημαντικό κομμάτι αλλά όχι κάτι τρομερό. Υποχρεωτικά είναι μόλις 3 μαθήματα καθαρού προγραμματισμού (C, C++, Java). Τα υπόλοιπα υποχρεωτικά του τομέα έχουν να κάνουν θέματα όπως βάσεις δεδομένων, παράλληλα συστήματα, λειτουργικά συστήματα κτλ τα οποία μπορείς να περάσεις με το θεωρητικό τους μόνο κομμάτι αν τόσο συχαίνεσαι τον προγραμματισμό (οι εργασίες τους είναι συνήθως προαιρετικές). Από την άλλη αν συχαίνεσαι τον προγραμματισμό μάλλον κάνεις λάθος επιλογή καριέρας, αφού και τα ηλεκτρονικά (όχι ηλεκτρικά) κάποιου είδους προγραμματισμός είναι. Απλά αντί να γράφεις με λέξεις και κωδικούς, υλοποιείς τον αλγόριθμο που έχεις φτιάξει με ηλεκτρονικά στοιχεία (και συνήθως τα προγραμματίζεις επιπλέον μετά). Τα ηλεκτρονικά δεν είναι κολλητήρι και μόνο, για να φτάσεις εκεί έχεις σχεδιάσει, ελέγξει και προγραμματίσει το κύκλωμά σου πολλές περισσότερες ώρες στον εξωμιοτή στον υπολογιστή. --------------------------------------------------------- Και όπως βλέπεις στο CEID δεν υπάρχει μάθημα ορθογραφίας Οχι όχι, κατάλαβες λάθος. Δεν συχαίνομαι τον προγραμματισμό, ίσα ίσα σαν ιδέα με τρελένει (με την θετική έννοια).π.χ. στο Λυκειο το ΑΕΠΠ ήταν από τα μαθήματα που απλά γούσταρα να διαβάζω (εκτός απο την θεωρία). Σ'αυτό βέβαια έγραψα και 19.9 χωρίς φροντιστήρια Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως στην πορεία καταλήξψ μηχανή παραγωγής κώδικα , (12 ωρες/μέρα πάνω στον η/υ κλπ) και τον συχαθώ..Σε τέτοια περίπτωση έχω εναλλακτικές ή είμαι καταδικασμένος; Να ρωτήσω κάτι ακόμη γιατί αυτά τα κολοδικαιώματα με έχουν μπερδεψει τόσο... Τί σημαίνει αυτός ο περίφημος τομέας ενέργειας; (Εκτός από το ότι μπορείς να υπογράψεις μια ηλεκτρική εγκατάσταση ενός σπιτιού πχ) Ο φίλος μου ο Ceidας μου είπε πχ πώς αν έχει καταλάβει καλά δεν θα μπορεί να υπογράψει για την εγκατάσταση ενός δικτύο η/υ σε μια επιχείρηση. Θα μπορεί δηλαδή να τη σχεδιάσει και να την οργανώσει, αλλά επειδή εμπλέκονται ρεύματα θα πρέπει να υπογράψει άλλος... Κάτι τέτοιο ισχύει;
Mvpgr Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Αυτό, όπως σου είπε ο javarall αφορά (ή μάλλον αφορούσε, καθώς τα πράγματα αλλάζουν) το δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ξαναλέω ελεγκτικός μηχανισμός που να ελέγχει τέτοιες εγκαταστάσεις, όπως είναι η πολεοδομία για του αρχιτέκτονες και τους λοιπούς μηχανικούς. Το ότι το δημόσιο και ο νόμος θεωρούσε όλα τα καλώδια ίδια, είτε περνά τριφασικό 2000V είτε 5V data είναι απλά επειδή οι νόμοι είχαν να αναθεωρηθούν από το '30. Γι' αυτό χρειαζόταν ηλετρολόγος. Πρακτικά η έννοια του υπολογιστή και κατ' επέκταση του δυκτίου δεν υπήρχε στον νόμο, όλα ήταν ηλεκτρικά καλώδια και άρα χρειάζονταν να εγκατασταθούν από ηλεκτρολόγο.
Brisingr Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Ρε παιδιά δεν ξέρω, όσο πιο πολύ συζητώ τόσο πιο πολύ μπερδεύομαι.. Μπορεί να αναφέρει κάποιος ένα τομέα εργασίας των Ceidάδων εκτός τον καθαρό προγραμματισμό; (Ντάξει και εκτός δικτύων τα οποία τα κάνουν μια χαρά και οι ημμυ)
javavall Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Embedded systems... γενικά μπορείς να κάνεις οτιδήποτε, αυτός είναι και ο στόχος του τμήματος, να αποκτήσεις ένα ευρή φάσμα γνώσεων για να γίνεις σωστός Μηχανικός που "λύνει προβλήματα". Τώρα το τι ακριβώς μπορείς να κάνεις εξαρτάται από τα ενδιαφέροντά σου και το πόσο θα ασχοληθείς με κάτι. (Ίσως βέβαια να μην σε καλύψει η Ελλάδα εν τέλη διότι όπως και να το κάνεις είμαστε αρκετά πίσω τεχνολογικά και σπάνια γίνονται νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό.) Δες λίγο και το πρόγραμμα σπουδών με τα μαθήματα και τους τομείς που έχουμε. Όπως επίσης και τα μεταπτυχιακά προγράμματα για να πάρεις μια ιδέα.
Brisingr Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2010 Στο ceid είσαι; Το έχω δεί και τον οδηγό σπουδών και τα πάντα..Και μου αρέσουν αρκετά! Απλά με έπιασε αυτό που σε πιάνει που σου λένε όταν μπορείς να έχει κάτι καλύτερο... Απληστία; Ίσως... Όμως αν μπορώ να δουλέψω στους η/υ και ταυτόχρονα σε ενέργειες και έχω και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, τότε καταλαβαίνεις γιατί το σκέφτομαι σοβαρά το ήμ/τυ. Έχεις κανένα φίλο στο ημ/τυ; Πια η άποψη τους για την σχολή; Έχουν αποκτήσει αρκετές γνώσεις στους η/υ; (τότες ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με αυτούς...) Επίσης κάτι άλλο που με καίει είναι το εξής... Τελειόνοντας κάποιος μια σχολή ημ/μυ, αντί να κάνει μεταπτυχιακό στα φωτοβολταϊκά πχ, μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό στις βάσεις δεδομένων ή στα λειτουργικά σειστήματα ή στα δίκτυα(ενσύρατα ή ασύρματα) ; Ή σε κάποιον άλλο τομέα του Μηχανικού Η/Υ; sorry για τις απανωτές ερωτήσεις, αλλά είμαι μπερδεμένος και απο την φύση μου αγχώδης... Όπως καταλαβαίνεις ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.