Προς το περιεχόμενο

Software & Hardware : Ποιά σχολή όμως;

Brisingr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους!

Με μεγάλη μου χαρά είδα πως έχω πετύχει 200-300 μόρια παραπάνω από ότι περίμενα, χτυπόντας τα 18.900...

Βρίσκομαι λοιπόν προς αναζήτηση μιας σχολής με ισχυρό software & hardware κομμάτι.

Μία που μου έχουν πεί γνωστοί είναι το ceid, χωρίς όμως να γνωρίζω ιδιαίτερα πολλά πράγματα για αυτό..

Έτσι έχω κάποια ερωτήματα...

1)Υπάρχει κάποια άλλη σχολή που να έχετε υπ'όψην σας και να βρήσκεται σ'αυτό το πεδίο μορίων;

2)Στις σχολές ΗΜ/ΜΥ διδάσκονται αρκετά για τους υπολογιστές; Γιατί με μια γρήγορη ματιά στον οδηγό σπουδών δεν είδα και κάτι σπουδαίο...

3)Σε τι υπερτερεί μια σχολή καθαρά "Πληροφορικής" από μια μηχανικών & πληροφορικής ή τεχνολογίας υπολογιστών;

Υ.Γ. Γράφω κυρίως λόγω του 1) .... Τα υπόλοιπα ερωτήματα είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Υ.Γ.2 Yes slipknot , it's all copy & paste from ischool

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ειναι ενας φίλος μου στο ceid και μου εχει πει καλά λογια... Τωρα για το 1 και το 2 δεν ξερω να σου πώ σίγουρα, αλλα για το 3 να ξερεις οτι σε καθαρές Πληροφορικές κανουν πολύ(?) περισσότερο προγραμματισμό από οτι σε τμήματα μηχάνικών υπολογιστων.

Δημοσ.

Πληροφορική Ιωαννίνων η οποία στα επόμενα χρόνια (να δούμε σε πόσα!) θα γίνει πολυτεχνική. Μπορώ να στην προτείνω από προσωπική εμπειρία.

Όσο για τις σχολές ΗΜ/ΜΥ, σου προσφέρουν αρκετά περισσότερα δικαιώματα εργασίας σε σχέση με ένα "καθαρό" τμήμα πληροφορικής.

Δημοσ.

Μιας και είμαι στο CEID να σου πω πως η σχολή είναι ζόρικη, ενδιαφέρουσα και καταπιάνεται με όλες τις πτυχές του αντικειμένου. Έχει μερικά προβλήματα οργάνωσης, αλλά φαντάζομαι όλες έχουν. Πέραν αυτής όμως υπάρχει, αν δεν κάνω λάθος, και μια αντίστοιχη στην Κρήτη. (μου διαφεύγει το όνομα αυτή τη στιγμή)

Τέλος, η διαφορά ανάμεσα σε σχολές "Πληροφορικής" και "Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής" είναι ότι οι πρώτες επικεντρώνονται κυρίως στο software, και είναι πανεπιστιμιακές, ενώ οι δεύτερες είναι πολυτεχνικές. Οι σχολές ΗΜ/ΜΥ ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με τα ηλεκτρολογικά, και δε θα στις πρότεινα.

Δημοσ.
2)Στις σχολές ΗΜ/ΜΥ διδάσκονται αρκετά για τους υπολογιστές; Γιατί με μια γρήγορη ματιά στον οδηγό σπουδών δεν είδα και κάτι σπουδαίο...

HMTΥ Πάτρας εδώ. στα πρώτα 3 χρόνια έχει 3 στα 46 μαθήματα καθαρά προγραμματισμού..

python, c και java. Μην φανταστείς ότι κάναμε πολλά πράγματα...ενα ξεσκόνισμα ξέρω γω απο αυτά.

στην αρχή του 4ου έτους μπορείς να διαλέξεις τομέα "Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών", εκεί σίγουρα κάνεις περισσότερα, δεν ξέρω να σου πω όμως γιατί δεν έχω φτάσει ακόμα...:-)

όπως καταλαβαίνεις στο ΗΜΤΥ θα φας στη μάπα άπειρα μαθήματα που δεν έχουν καμία σχέση με πληροφορική/προγραμματισμό...

Δημοσ.

[off topic]Δεν τρως μαθήματα στη μάπα (εκτός κι αν είναι κοινωνιολογίες και διδασκαλία), μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα σφαιρικά. Ο συνδυασμός hardware και software είναι δύσκολος και διδάσκεστε (σωστά) να σκέφτεστε με διαφορετικούς τρόπους και να έχετε πολλά και διαφορετικά εργαλεία για να επιλύσετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. [/off topic]

Δημοσ.

καλά ναι...έτσι το'πα. προφανώς αν σ'αρέσει το αντικείμενο δεν έχεις κανένα πρόβλημα. αν όμως σ'ενδιαφέρει καθαρά η πληροφορική μπορεί να ξενερώσεις λίγο/να μην βρείς αυτό που περίμενες, με αποτέλεσμα να "τα φάς στη μάπα", να σου μείνουν μαθήματα, να παρατήσεις της σχολή ή δενξέρωγωτιάλλο... :-)

Δημοσ.

Όχι, δεν ενδιαφέρομαι καθαρά για πληροφορική.

Το αντίθετο θα έλεγα... Με ενθουσιάζει πιο πολύ η hardware πλευρά, αλλά επειδή πιστεύω πως οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σ'αυτον τον τομέα στην Ελλάδα δεν είναι και ότι καλύτερο, (αν πιστεύω λανθασμένα διορθώστε με..) , στράφηκα και προς το software

Δημοσ.

ΗΜΜΥ ΕΜΠ εδω..Καταρχας για τις ΗΜΜΥ(ΕΜΠ, Θεσσαλονικης, Πατρας, Ξανθης) να θυμασαι οτι εχουν ηλεκτρολογικα μαθήματα + καποια αλλα τα οποια πολυ πιθανως να μην σου αρεσουν και με αυτο τον τροπο να επιβραδυνουν την εξοδο σου απο την σχολη.

Οι σχολες πληροφορικής τουλάχιστον για μένα δεν εμβαθύνουν τόσο πολύ σε κομμάτι hardware οπότε θα έλεγα ότι οι επιλογές σου είναι 3

1) Το ceid στην πάτρα που από ότι έχω ακούσει έχει αρκετό hardware(παιδιά από εκεί θα σου δώσουν ανάλογες εμπειρίες)

2) Το tuc στην Κρήτη το οποίο έχει αναλυτικότατο οδηγό σπουδών και βλέπεις ποια μαθήματα είναι hardware και ποια software

http://www.ece.tuc.gr/data/UndergraduateProgramGuideGR.pdf

3) Το πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών το οποίο και αυτό έχει αρκετά μαθήματα hardware και software.

http://www.di.uoa.gr/gr/ann/odigos2009.pdf

Πιστεώ ότι και στις 3 σχολές αυτές γίνεται καλή δουλειά ως προς το αντικειμενο

Δημοσ.

Νομίζω πως αφού έχεις τέτοιο βαθμό δεν υπάρχει λόγος να μην προτιμήσεις το πολυτεχνείο, με όλα τα καλά και τα κακά του (ΤΕΕ, 5 χρόνια τουλάχιστον κτλ).

Εγώ ήμουν στο CEID. Γνωρίζω όμως από φίλους για τη σχολή Ηλεκτρολόγων τόσο σε Πάτρα, όσο και σε Αθήνα και Χανιά.

Η σχολή της Αθήνας έχει την ταμπέλα του ΕΜΠ, είναι πολύ καλή και ας μην σου φαίνεται τόσο εξειδικευμένο το πρόγραμμα σπουδών. Ίσως όμως να έχει παραπάνω μόρια, οπότε κοιτάς και τα υπόλοιπα.

Το CEID, που το ξέρω από μέσα, είναι αρκετά καλή σχολή, με καλό και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών (από το 3 έτος και μετά διαλέγεις ένα ένα τα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν, δεν έχει κατευθύνσεις). Σαν τμήμα έχει την τάση να πιστεύει ότι είναι ακόμη καλύτερο απ' ότι είναι στην πραγματικότητα, όμως οι περισσότεροι καθηγητές και διδακτορικοί είναι καλοί στο αντικείμενό τους και προσιτοί, οπότε αν ασχοληθείς (και δεν κολοβαρά 2-3 χρόνια στη φοιτητούπολη Πάτρα) μπορείς να πάρεις πάρα πολλά. Σαν δυσκολία είναι μέτρια προς δύσκολη σχολή. Ασχολείται εξίσου με hardware (από απλά ηλεκτρικά μέχρι VLSI και CAD), με software (από C μέχρι προγραμματισμό λειτ. συστημάτων και AI) όσο και με τα θεωρητικά της πληροφορικής (αλγόριθμοι, μαθηματική θεμελίωση, θεωρία πληροφορίας και υπολογισμού)

Η σχολή των ηλεκτρολόγων στην Πάτρα έχει κατεύθυνση υπολογιστές, αλλά μέχρι το τέταρτο έτος ίσως ασχολείσαι με πράγματα που δε σε ενδιαφέρουν τόσο αλλά θεωρούνται απαραίτητα για ένα ηλεκτρολόγο (τέτοιος θα είσαι ασχέτως κατεύθυνσης). Απ' ότι όμως θυμάμαι (και όπως σου είπε και ο συνφορουμίτης πιο πάνω) τα μαθήματα επιλογής δεν είναι τόσα πολλά και δεν φτάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης.

Έχε υπόψιν σου ότι εδώ και χρόνια συζητήται το ενδεχόμενο να συγχωνευτούν οι δυο σχολές με αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών εκατέρωθεν αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Από την άλλη το CEID ετοιμάζεται να μετακομίσει σε ολοκαίνουργιο δικό του κτήριο στην πανεπιστημιούπολη Πατρών, με ότι σημαίνει αυτό για τις εγκαταστάσεις.

Για τη σχολή της Κρήτης ξέρω λιγότερα, αλλά μου έχουν πει για πολύ καλούς καθηγητές και πολύ καλές εγκαταστάσεις.

Άλλες σχολές στο αντικείμενο είναι η Μηχ ΗΥ και δικτύων στο Βόλο, καθώς και μια παρόμοια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (στη Σάμο). Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ασχοληθείς, όλοι ξέρουν το λόγο που ανοίγουν σχολές σε τέτοιες περιοχές. Άλλωστε είναι σχετικά καινούριες και ίσως όχι τόσο αναγνωρισμένες.

Τέλος να ξέρεις ότι από άποψης νομικής κατοχύρωσης δικαιωμάτων, μέχρι πρόσφατα η έννοια του μηχανικού υπολογιστών δεν υπήρχε, όλα θεωρούνταν ηλεκτρολογικά και τα έκαναν οι ηλεκτρολόγοι. Τελευταία κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά τα συμφέροντα είναι πολλά και οι νόμοι αργούν.

Αν επέλεγα σήμερα σχολή ανεξαρτήτως βαθμού θα ήταν

ΗΜΜΥ ΕΜΠ, CEID, ΗΜΜΥ Χανίων

Αν κάποιος ξέρει για Θεσσαλονίκη και Ξάνθη ας ενημερώσει. Για Ξάνθη δεν έχω ακούσει πολύ καλά πράγματα.

Ότι και να επιλέξεις καλά να περάσεις!

Δημοσ.

Δε θα πω κι εγώ κάτι διαφορετικό από αυτά που ειπώθηκαν ως τώρα. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

1) Οι πανεπιστημιακές σχολές πληροφορικής ασχολούνται κυρίως με προγραμματισμό/software ενώ από hardware κάνεις πολύ λίγα και μάλιστα αρκετά επιδερμικά. Αν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με hardware καλύτερα να μην επιλέξεις τέτοια σχολή. Αντίθετα αν θες προγραμματισμό μπορείς να βρεις αρκετά καλά τμήματα Πληροφορικής.

2) Στις σχολές "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών" κάνουν αρκετά ηλεκτρολογικά μαθήματα. Ουσιαστικές γνώσεις πάνω στους υπολογιστές και την πληροφορική θα αποκτήσεις μόνο αν διαλέξεις το αντίστοιχο τομέα. Πάντως οι Ηλεκτρολόγοι έχουν πολλά επαγγελματικά δικαιώματα και μπορείς να δουλέψεις σε τομείς όπως η ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ.

3). Το ceid (που είναι από τις ελάχιστες σχολές καθαρά Μηχανικών Η/Υ που έχουν απομείνει -ούτε Ηλεκτρολόγοι, ούτε σκέτο Πληροφορική) είναι μια ενδιάμεση λύση. Μαθαίνεις γύρω από οτιδήποτε σχετίζεται με Υπολογιστές. Και software και hardware. Τα μαθήματα hardware βέβαια είναι πιο λίγα (αφού γενικά το software έχει περισσότερα "παρακλάδια" π.χ προγραμματισμός, δίκτυα, βάσεις δεδομένων κλπ) αλλά αποκτάς αρκετές γνώσεις για να ασχοληθείς με ό,τι σου αρέσει. Γενικά θεωρείται καλή σχολή, αλλά θέλει αρκετό διάβασμα και δεν έχεις τα δικαιώματα ή τις τόσες διεξόδους που έχουν οι Ηλεκτρολόγοι.

Μπορείς να κοιτάξεις τα προγράμματα σπουδών στο Ίντερνετ για να δεις κι εσύ ποια σχολή σου ταιριάζει καλύτερα.

Και κάτι τελευταίο για την αγορά εργασίας για το hardware. Είναι αλήθεια, οτι δεν υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες εδώ στην Ελλάδα. Όμως, είναι και λίγοι αυτοί που ασχολούνται και ακόμα λιγότεροι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά, οπότε υπάρχει μια "ισορροπία" μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όμως, μπαίνοντας στη σχολή θα δεις πολλούς νέους και άγνωστους τομείς και στην πορεία θα επιλέξεις αυτόν που σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Δημοσ.

Κατ'αρχην να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έγραψαν...

Κάθε πληροφορία είναι πολύ χρήσιμη. Οι οδηγοί σπουδών βοηθούν μεν, όχι αρκετά δε.

Οποιοσδήποτε έχει κάτι άλλο να γράψει ας το κάνει, κάθε πληροφορία βοηθά

Και κάτι τελευταίο για την αγορά εργασίας για το hardware. Είναι αλήθεια, οτι δεν υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες εδώ στην Ελλάδα. Όμως, είναι και λίγοι αυτοί που ασχολούνται και ακόμα λιγότεροι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά, οπότε υπάρχει μια "ισορροπία" μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όμως, μπαίνοντας στη σχολή θα δεις πολλούς νέους και άγνωστους τομείς και στην πορεία θα επιλέξεις αυτόν που σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Αν δεν σου κκάνει κόπο θα μπορούσες να δώσεις κάποιο παράδειγμα;

Δημοσ.

Αν δεν σου κκάνει κόπο θα μπορούσες να δώσεις κάποιο παράδειγμα;

Παραδείγματα μπορείς να βρεις στο προηγούμενο post του Mvpgr, εκεί που μιλάει για τα μαθήματα που καλύπτει το πρόγραμμα σπουδών του Ceid.

Ασχολείται εξίσου με hardware (από απλά ηλεκτρικά μέχρι VLSI και CAD), με software (από C μέχρι προγραμματισμό λειτ. συστημάτων και AI) όσο και με τα θεωρητικά της πληροφορικής (αλγόριθμοι, μαθηματική θεμελίωση, θεωρία πληροφορίας και υπολογισμού)

Αυτά πάνω-κάτω εννοούσα κι εγώ. VLSI, CAD ή ενσωματωμένα συστήματα από τον τομέα hardware. Απλό προγραμματισμό, λειτουργικά συστήματα, κατανεμημένα συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη, προγραμματισμός web εφαρμογών κλπ στο software κομμάτι. Επίσης, μαθήματα σχετικά με τηλεπικοινωνίες ή ψηφιακά σήματα καθώς και ο τομέας θεωρητικής πληροφορικής.

Γενικά, σου μιλάω από προσωπική εμπειρία :-D , θα αλλάξεις αρκετές φορές απόφαση μέχρι να αποφασίσεις τι σου αρέσει πραγματικά. Το βασικό λοιπόν είναι να μπεις σε μια καλή σχολή που να σε καλύπτει από κάθε άποψη. Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν διαλέξεις!

Δημοσ.

Άρχισα να βλέπω πιο σοβαρά τα τμήματα ΗΜ/ΜΥ (συγκεκριμένα αυτό του ΕΜΠ, τα μόρια του οποίου δεν πιάνω όμως :D).

Οκ καταλαβαίνω πως θα "φάει κάποιος στη μάπα" πολλά ηλεκτρολογικά μαθήματα (αν και με ηλεκτρολόγο πατέρα δεν μπορώ να πω πως δεν με συναρπάζουν κάποια πράγματα σχετικά..) αλλά μπορεί να αποκτήσει αρκετές γνώσεις πάνω στους Η/Υ τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό;

Οι ερωτήσεις αυτές αφορούν κυρίως θα έλεγα το τμήμα της Κρήτης..

Δημοσ.

Παιδιά σας γράφω εδώ αρκετά προβληματισμένος.

Σκεύτομαι πως μου αρέσει η ιδέα να ασχοληθώ κυρίως με υπολογιστές (με ενδιαφέρει κυρίως το hardware , αλλά και το software δεν το θεωρώ καθόλου αδιάφορο) και μετά απο μια συζήτηση που είχα με έναν φοιτητή του Ceid που τώρα τελειώνει (σε λίγο παίρνει πτυχίο) και με παρότρινε να δηλώσω και ΗΜ/ΜΥ αν τα πιάνω (18950), δεν ξέρω τί να κάνω..

Το επιχείρημα του ήταν τα εργασιακά δικαιώματα των ημ/μυ έναντι αυτών στο ceid. Για παράδειγμα , μου είπε πως εκείνος θα μπορεί έχοντας τελειώσει τη σχολή να σχεδιάσει ένα δίκτυο υπολογιστών αλλά δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει και να αναλάβει ο ίδιος την κατασκευή του..

Ισχύει κάτι τέτοιο;

Έχω προβληματιστεί αρκετά διαβάζοντας πως όποιος ενδιαφέρεται για η/υ να μην δηλώσει ημ/μυ..

Τόσο χάλια είναι η κατάσταση; Στο ΕΜΠ υπάρχουν ροές που σχετίζονται άμεσα με τους η/υ ... Δεν υπάρχουν και στα υπόλοιπα τμήματα των ημ/μυ;(Κυρίως του ΑΠΘ, μιας και αυτό είναι μια ανάσα πιο πάνω μου αλλά και του ΗΜ/ΤΥ Πάτρας το οποίο και πιάνω ήδη...)

Help needed :(

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...