Προς το περιεχόμενο

Κοληματα στο κολοExcel

katerina_a_86

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απορια 1:

Εχω τις τιμες

1 2

3 4

5 6

. .

. .

. .

σε 2 στήλες και θέλω να γίνουν έτσι

1

2

3

4

5

6

.

.

.

.

Φυσικά οι τιμες 1,2,3... που παραθέτω είναι τυχαίες και είναι χιλιάδες.

Απορία 2 :

Οι χιλιάδες αυτές τιμές μου βρίσκονται στο διάστημα 0-999 και θέλω να δω πόσες φορές εμφανίζεται κάθε τιμή (και σε ποιον αυξων αριθμό των τιμών γίνεται η κάθε της εμφανιση)

Απορία 3:

Έχω μια ομάδα πολλών αριθμών και θέλω να συγκρίνω κάθε της κελί πρώτα με το Α1 μετά με το Β1 κτλ. και αν ειναι ίδια να βγάζει 1 κι αλλιώς 0.

Χρησιμοποιώ το if και πάω να τα συγκρίνω πρώτα με το Α1 με όλα και λεω πχ:

if B2 είναι ίδιο με το Α1 βάλε 1 αλλιώς 0. Μετά τραβάω τον σταυρό για να γίνει η σύγκριση και με τα αλλα κελιά της ομάδας αλλά μου αλλάζει το Α1 σε Α2, Α3 κτλ.

Πως θα κρατήσω σταθερό το Α1 για όλες τις συγκρίσεις?

(δεν βάζω το Α1 απευθείας ως αριθμό για να είναι παραμετροποιήσιμο και να τραβήω μετά τον σταυρό και να γίνουν οι συγκρίσεις όλων και με το Β1,C1...)

Δημοσ.
Πως θα κρατήσω σταθερό το Α1 για όλες τις συγκρίσεις?

Για τα άλλα δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή κάτι γιατί είμαι λίγο απασχολημένος, αλλά για το συγκεκριμένο βάζεις το σήμα του δολαρίου πριν και μετά το A1, δηλαδή $Α$1 ή εναλλακτικά διαλέγεις το Α1 και πατάς F4.

Γενικά με το $ κρατάς σταθερή ή την γραμμή ή την στήλη ή και τα δύο σε μία αναφορά, μπορεί να σου χρειαστεί κάπου αλλού.

Δημοσ.
Για τα άλλα δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή κάτι γιατί είμαι λίγο απασχολημένος, αλλά για το συγκεκριμένο βάζεις το σήμα του δολαρίου πριν και μετά το A1, δηλαδή $Α$1 ή εναλλακτικά διαλέγεις το Α1 και πατάς F4.

Γενικά με το $ κρατάς σταθερή ή την γραμμή ή την στήλη σε μία αναφορά, μπορεί να σου χρειαστεί κάπου αλλού.

αααα θενκς!!! θα το δοκιμασω.

όποιος ξέρει κάτι και για τα αλλά ας βοηθήσει...

Δημοσ.

Για την απορία 1, οι αριθμοί θα είναι σε αύξουσα/φθίνουσα σειρά ή απλά θέλεις να έχεις έναν αριθμό από το Α1, ένα από το Β1, ένα από το Α2, ένα από το Β2 κοκ?

Δημοσ.
Για την απορία 1, οι αριθμοί θα είναι σε αύξουσα/φθίνουσα σειρά ή απλά θέλεις να έχεις έναν αριθμό από το Α1, ένα από το Β1, ένα από το Α2, ένα από το Β2 κοκ?

έναν αριθμό από το Α1, ένα από το Β1, ένα από το Α2, ένα από το Β2 κοκ τοποθετημενοι σε μια κατακόρυφη στήλη. δεν θέλω και ταξινόμηση. (οι αριθμοί είναι τυχαίοι και μεγάλοι και πολλοί)

---------- Προσθήκη στις 23:33 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:19 ----------

εμπνευση! το βρήκα το 1, φτιάχνω στήλες 1,3,5,7.... και 2,4,6,8.... δίπλα από τις υπάρχουσες στήλες μου, τις βάζω την μία κάτω από την άλλη και κάνω ταξινόμηση με βάση τις νεες στήλες.πάει η απορία 1!

Δημοσ.

Για το 2 τελικά θα γράψω ένα μπακαλίστικο τρόπο γιατί δεν μου έρχεται κάτι καλύτερο.

Πρώτα θα επιλέξεις τη στήλη Α και θα κάνεις advanced filter με copy to another location (σε ένα πρόχειρο κελί της επιλογής σου) και τικαρισμένη την επιλογή unique records only.

Αυτό θα σου εμφανίσει σε μία στήλη όλα τα unique records. Δίπλα σε αυτή τη στήλη θα γράψεις:

>=COUNTIF(A:A;Β1)

όπου:

Α:Α η στήλη με το σύνολο των τιμών που πρέπει να εξετάσεις για διπλο/τριπλοεγγραφές

Β1, Β2, Β3 κτλ η στήλη με τις unique records

Η συγκεκριμένη εντολή θα ελέγξει αν στη στήλη Α υπάρχει η τιμή Β1 και θα σου εμφανίσει πόσες φορές γίνεται αυτό. Μετά με σταυρό τραβάς μέχρι κάτω για να στο κάνει για όλες τις εγγραφές.

Για όσες εγγραφές θέλεις να δεις που εμφανίζονται πατάς ctrl+f για να εντοπίσεις σε ποιο κελί βρίσκονται.

Μπακαλοειδής τρόπος αλλά δεν μου 'ρχεται κάτι άλλο. Ήξερα κι έναν πιο μπακαλοειδή με πολλαπλά εμφωλευμένα if αλλά ο παραπάνω μου φάνηκε απλούστερος.

ΥΓ Αν θέλεις εξήγησε λίγο καλύτερα πως έλυσες το 1 γιατί κάπου σε έχασα.

Δημοσ.

Για απορία 2:

Για να βρείς πόσες φορές εμφανίζεται η κάθε τιμή η πιο απλή λύση είναι με Pivot table

Για να δείς που εμφανίζονται οι διπλές καταχωρήσεις:

Αν έχεις Excel <2007 τοτέ με conditional formating όπου στο πρώτο κελί της στήλης στο Conditional formating επιλέγεις Formula Is (αντί για Cell is) και βάζεις σαν formula

'=COUNTIF(A:A,A1)>1'

Αν έχεις Excel=>2007 τότε στο Conditional Formating υπάρχει έτοιμη επιλογή για Highlight Duplicate Values

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους!

Λοιπόν Κατερίνα, βρήκες όντως δύσκολες περιπτώσεις για να μπλέξεις με το κολοExcel

αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες συνάμα.B)

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

___Απορία #1___________________________________

(Αν και όπως λές την έλυσες...)

Δώσε στην ορθογώνια (με τις δύο στήλες) περιοχή το όνομα RectArea.

Επέλεξε την κατακόρυφη περιοχή ισάριθμων κελιών και στη γραμμή τύπων

πληκτρολόγησε (ή επικόλλησε) τον τύπο:

>=SMALL(RectArea;ROW(INDIRECT("1:"&COUNT(RectArea))))

...και κλείσε την επεξεργασία με Ctrl+Shift+Enter.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια ταξινομημένη στήλη με τις τιμές της περιοχής RectArea.

___Απορία #2___________________________________

Δώσε στη στήλη με τις χιλιάδες τιμές το όνομα Values.

Σε ένα κελί δώσε τον παρακάτω τύπο με Ctrl+Shift+Enter:

>=SUM(1/COUNTIF(Values;Values))

Θα σου επιστρέψει το πλήθος των μοναδικών τιμών της περιοχής Values.

Επέλεξε μια κατακόρυφη περιοχή με τουλάχιστον τόσα κελιά όσα και οι μοναδικές τιμές.

Στη γραμμή τύπων δώσε τον παρακάτω τύπο (πάλι με Ctrl+Shift+Enter):

>=SMALL(IF(MATCH(Values;Values;0)=ROW(INDIRECT("1:"&ROWS(Values)));Values;"");
ROW(INDIRECT("1:"&ROWS(Values))))

(Μην σε γελάει η διπλή γραμμή. Ένας τύπος είναι και οι δύο γραμμές.)

Αυτό θα σου επιστρέψει ταξινομημένες τις μοναδικές τιμές της περιοχής Values.

Ας υποθέσουμε τώρα πως η στήλη με τις μοναδικές τιμές ξεκινάει από το D2 κελί.

Σε ένα κελί στα δεξιά του D2, δώσε (με απλό Enter αυτή τη φορά) τη συνάρτηση:

>=COUNTIF(Values;D2)

και συπλήρωσέ τη προς τα κάτω.

Έτσι θα έχεις και τις εμφανίσεις της κάθε μοναδικής τιμής μέσα στο πλήθος.

Ακόμα δεξιότερα, επέλεξε μια οριζόντια περιοχή μιας γραμμής και όσων στηλών επιθυμείς

και στη γραμμή τύπων δώσε με Ctrl+Shift+Enter τον παρακάτω τύπο:

>=TRANSPOSE(SMALL(IF(Values=$D2;ROW(INDIRECT("1:"&ROWS(Values)));"");
ROW(INDIRECT("1:"&ROWS(Values)))))

Συμπλήρωσε προς τα κάτω αυτή την οριζόντια περιοχή για όλες τις μοναδικές τιμές

και θα έχεις έναν πίνακα με τις σχετικές θέσεις εμφάνισης τις κάθε τιμής στη στήλη Values σε οριζόντια ταξινόμηση.

Μην σε τρομάξουμε τα Errors. Αντικαθιστούν τις ανύπαρκτες τιμές θέσης.

___Απορία #3___________________________________

Δίνεις στην περιοχή τιμών το όνομα Table1 .

Επιλέγεις μια περιοχή ίδιων διαστάσεων και στη γραμμή τύπων εισάγεις πάλι με Ctrl+Shift+Enter το:

>=--(Table1=INDIRECT(A3))

Εισάγεις τώρα στο κελί Α3 μια-μια τις αναφορές των κελιών Α1, Β1 C1,....

και παρακολουθείς τα αποτελέσματα στον πίνακα αλήθειας.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένας πίνακας με τιμές 0 και 1 αναλόγως τις αναφορές του Α3.

Αν θέλεις να επιστρέφει TRUE και FALSE αφαίρεσε το "--" (διπλό πλην) από τον τύπο.

Και κλείνοντας...

Αν αναρωτιέσαι για το Ctrl+Shift+Enter, είναι ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπουμε

έναν απλό τύπο σε τύπο πίνακα (Array Formula) και έτσι πρέπει να εισάγονται

μετά από κάθε επεξεργασίας τους.

Όταν εισαχθεί σωστά ένας τύπος πίνακα, εκτός από σωστά αποτελέσματα,

βλέπουμε και τον τύπο στη γραμμή τύπων μέσα σε αγκύλες (του στυλ: {=Τύπος} ).

Είναι μια ειδική περίπτωση τύπων του Excel που μερικές φορές η χρήση τους είναι αναγκαία.

Κάνουν "παπάδες" αλλά επιβαρύνουν αρκετά την απόδοση του Excel.

Θα το διαπιστώσεις και μόνη σου αυτό, αν είναι πραγματικά χιλιάδες οι τιμές.

Ελπίζω να βοηθάω...:fear:

Γιάννης

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...