Προς το περιεχόμενο

Ανατολικές Πολεμικές Τέχνες

witty

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με κάποια πολεμική τέχνη ώστε να μάθω χρήσιμες, τεχνικές αυτοάμυνας για καθημερινούς κινδύνους.

Αυτό που μου αρέσει στις πολεμικές τέχνες, ανατολίτικης φιλοσοφίας είναι ότι δε μπλοκάρουν το χτύπημα αλλά το αξιοποιούν ώστε να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή φθορά στον αμυνόμενο και χωρίς να κάνουν μόνιμη ζημιά στον επιτιθέμενο

Δε με ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός αλλά κάτι που να μπορώ να κάνω ισόβια.

Επειδή μετά από αρκετή ώρα στο ίντερνετ είδα ότι υπάρχουν πολλά είδη και παρακλάδια έχω τις εξής ερωτήσεις:

1. πως διαλέγω?

2. τι προσέχω?

3. Πώς καταλαβαίνουμε τις καλές σχολές?

Οποιεσδήποτε άλλες ιδέες, συμβουλές είναι ευπρόσδεκτες.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Εγω θα διαλεγα παντως ή kick boxing ή καποια αλλη τεχνη του δρομου που λεμε ή τεχνες μαχης. Στο kick boxing παντως να ξερεις οτι το ξυλο που θα φας θα ειναι αληθινο.

Δημοσ.

Νομίζω θα είναι στην κρίση σου για το πια τέχνη εν τέλη θα διαλέξεις ...θα πρέπει να ασχοληθείς με αυτό πέραν από το διαδύκτιο ,εγώ στην θέση σου θα πήγαινα σε διάφορες σχολές που ασχολούνται με το κάθε παρακλάδι ξεχωριστά για να πάρεις μια γεύση ...

Εγώ ασχολήθηκα για αρκετό καιρό με aikido,έχει ως βασικό στόχο την αυτοάμυνα χωρίς περεταίρω τραυματισμούς στον αντίπαλο...είναι και πιο ήπια πολεμική τέχνη,άρα ότι πρέπει για μένα που είμαι κορίτσι όμως :o τώρα στην θέση σου θα διάλεγα κάτι άλλο :lol:

ikaruga τι το στέλνεις το παιδί για kick boxing θα πλακώνεται όλη μέρα :mrgreen:

Δημοσ.

Μου έρχονται τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό που δεν ξέρω από που να το πιάσω για να ξεκινήσω να γράφω.

Μόνο το παραπάνω, οι αναμνήσεις που ξυπνάνε όταν σκέφτομαι το Judo, είναι αρκετό για να στο προτείνω. Αλλά, σκεπτόμενος λίγο πιο προσεκτικά, δε νομίζω πως είναι η ίδια η πολεμική τέχνη που έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στο πόσο ικανοποιημένος είμαι από τα χρόνια που ασχολήθηκα. Σημαντικότατοι παράγοντες ήταν οι προπονητές, το κλίμα που υπήρχε στις προπονήσεις, η παρέα με την οποία κάναμε προπονήσεις και κατεβαίναμε σε αγώνες, το ευρύτερο περιβάλλον (μετράει πολύ να κάνεις προπόνηση και να ακούς τη βροχή να πέφτει στη σκεπή του κτιρίου, ή να βγαίνεις με την ηρεμία που ακολουθεί κάθε έντονη προπόνηση και να μυρίζεις υγρή γη στη διαδρομή για το σπίτι, ή... ή ...) που δεν ήταν και τόσο αστικό -πράγμα που μείωνε την αντίθεση ανάμεσα στη νοοτροπία της τέχνης και το τσιμεντένιο χαρακτήρα του δυτικού σουπερ μαρκετ.

Όπως και να 'χει, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Το τι βρήκα εγώ ικανοποιητικό ή όποιος άλλος μικρή σημασία έχει. Η πιο εύστοχη κουβέντα είναι εδώ:

Νομίζω θα είναι στην κρίση σου για το πια τέχνη εν τέλη θα διαλέξεις ...θα πρέπει να ασχοληθείς με αυτό πέραν από το διαδύκτιο ,εγώ στην θέση σου θα πήγαινα σε διάφορες σχολές που ασχολούνται με το κάθε παρακλάδι ξεχωριστά για να πάρεις μια γεύση ...

Αφιέρωσε χρόνο σε αυτό. Επίσης, αν μπορείς να βρεις και κάποιον που να ψήνεται να ξεκινήσετε μαζί θα είναι ακόμα καλύτερα.

Δημοσ.

ikaruga τι το στέλνεις το παιδί για kick boxing θα πλακώνεται όλη μέρα :mrgreen:

Ε αφου θελει κατι για αμυνα στο δρομο δεν νομιζω να υπαρχει κατι ποιο απλο και απτο απο το kick boxing ή Muay Thai. Λογο προπονησης κιολας (απο το ξυλο που θα φαει) θα ειναι και καλυτερα προετοιμασμενος (σε αντοχη και γνωση) για εκπληξεις. Επισης δεν ειναι τεχνη που θα χρειαστεις ολοκληρο προλογο πριν μπεις στο ζουμι. Πηγαινα παλια και okinawa karate και kick box και η διαφορα απο το ενα στο αλλο ηταν τεραστια τοσο σε ιδεολογια αλλα και προπονηση.

Τα αποτελεσματα ομως ειναι σιγουρα και αναμφισβητητα στα + για το kick box.

Δημοσ.

ikaruga24,

έχεις μπλεχτεί σε τσαμπουκά με άγνωστο και να πέσει ξύλο και να βγει αίμα ή μιλάς θεωρητικά;

Δημοσ.

Ε ναι αλλα σε καμια περιπτωση δεν εκανα χρηση αυτης. Αλλο να πλακωθεις γιατι καποιος εκανε μαλακια και απλα εγινε και αλλο να σου την πεσουν στα καλα καθουμενα (που δεν μου την εχουν πεσει ποτε με τετοιο τροπο).

Δημοσ.
Αλλο να πλακωθεις γιατι καποιος εκανε μαλακια και απλα εγινε

και αλλο να σου την πεσουν στα καλα καθουμενα (που δεν μου την εχουν πεσει ποτε με τετοιο τροπο).

με τη διαφορά να βρίσκεται στο ποιος το ξεκινά;

όπως και να 'χει, αυτό που ήθελα να πω είναι πως στη θεωρία η πράξη και η θεωρία είναι το ίδιο, στην πράξη όμως δεν είναι.

Δημοσ.

Εγω το ξερω οτι στην πραξη δεν ειναι το ιδιο φιλος. Με το Kick Box αισθανομουν ποιο σιγουρος στο δρομο και ενω δεν εκανα ποτε χρηση αυτου εκτος σχολης ειχα μια σιγουρια οτι θα με βοηθουσε πολυ περισσοτερο στο δρομο απο οτι το okinawa καρατε για τους λογους που ειπα και ποιο πανω. Το βασικοτερο ατου του kick box ειναι η προπονηση και οτι τα αποτελεσματα ειναι σχετικα συντομα σε σχεση με αλλες τεχνες. Οι δασκαλοι συνηθως ειναι σκληροι και το ξυλο που σε ριχνουν ειναι ανελεητο. Θελεις δε θελεις θα -γινεις- καλυτερος με το στανιο. Θα μαθεις να αμυνεσαι καλυτερα, θα μαθεις να χτυπας σωστα και πολλα αλλα που θα σου ειναι χρησιμα στην καθημερινοτητα σου σε μια κακη στιγμη.

Εισαι ποιο ετοιμοπολεμος γνωριζοντας μια τετοια τεχνη μαχης και νομιζω αυτο ειναι και το ζητουμενο της υποθεσης.

Δημοσ.

Λοιπόν, ts να καταλάβω κάτι ουσιώδες: Θέλεις να μάθεις αυτοάμυνα ή θέλεις να μάθεις μια πολεμική τέχνη με παράπλευρη συνέπεια να μάθεις αυτοάμυνα;

Αν είναι το πρώτο μπορείς να πας σε αυτά που σε ωθεί ο συμπαθέστατος κατά τ' άλλα ikaruga24 . Ή και στο Muay Thai . Είναι αθλήματα όμως έχε υπόψη σου και βάρβαρα μάλιστα. Αν θες στα γρήγορα να μάθεις να πλακώνεις είναι ιδανικά.

Όπως καταλαβαίνεις τα καταδικάζω πλήρως. :lol:

Αν λοιπόν θέλεις το 2ο θα πας σε κάτι ανατολίτικο, πράγματι.

Και θα σε συμβουλέψω και εγώ αυτό που σου είπαν και οι από πάνω: Δεν είναι τόσο η πολεμική τέχνη που θα διαλέξεις, όσο ο δάσκαλος.

Μπορώ να αρχίσω να σου λέω διάφορα θεωρητικά για φιλοσοφίες της κάθε πολεμικής τέχνης και την αποτελεσματικότητα τους κτλ, αλλά βαριέμαι και δεν το βλέπω σωστό.

Για παράδειγμα, το aikido είναι ένα έπος στη φιλοσοφία του και στην αποτελεσματικότητα του - με μικρό πρόβλημα ότι δε γυμνάζεις κάποια τμήματα του σώματος σου, αλλά έχω γνωρίσει δάσκαλο που το έκανε πραγματικά απεχθές. Ανταγωνιστικό, μιλιταριστικό (πειθαρχικά) και -αν είναι δυνατόν- επιθετικό!!!

Επιπρόσθετα θα συνιστούσα να αποφεύγεις αυτούς που θέλουν η πολεμική τέχνη να είναι ανταγωνιστικό άθλημα. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποβεί δύσκολο στον τρόπο που διεξάγεται η προπόνηση. Σαν παράδειγμα μπορώ να σου φέρω μια περίοδο που πλησιάζουν αγώνες στους οποίους δεν θέλεις να συμμετέχεις αλλά θέλεις να ασχοληθείς με τη βελτίωση της τεχνικής σου. Αυτό γίνεται δύσκολο γιατί όλο το dojo κινείται σε ρυθμούς αγώνων. Περισσότερη φυσική άσκηση, ατελείωτο sparring κτλ...

Όπως κατάλαβες, οι ανατολίτικες πολεμικές τέχνες θέλουν πολύ χρόνο. Χρόνια. Για να πεις ότι κάτι αρχίζει κάτι να γίνεται. Λέγεται ας πούμε ότι το καράτε αρχίζει στη μαύρη ζώνη. Μη νομίζεις ότι θα πας σε μια σχολή 1 χρόνο και θα δέρνεις. Για αυτές τις δουλειές, είπαμε kick boxing. Να γίνεις σάκος, να μάθεις να αντέχεις το ξύλο και να μάθεις να χτυπάς δυνατά. Quick and easy και τίμια. H και dirty αν θες.

Αλλά οι πολεμικές τέχνες είναι τρόπος ζωής. Δεν το γλίτωσα το κλισέ, αλλά έτσι είναι. Και δυστυχώς είναι τρόπος ζωής πολύ διαφορετικός από το σύγχρονο δυτικό, οπότε έχουμε conflicts.

Μετά απ' όλη αυτή την ανάλυση, θα πω και κάτι ισοπεδωτικό. Είναι μια αλήθεια ότι αν δεν είναι κοντά σου το γυμναστήριο/dojo/whatever, θα δυσκολευτείς πολύ. Και εγώ δεν είμαι υπέρ-ικανοποιημένος με αυτό που έχω, αλλά αυτό έχω στη περιοχή μου. Δεν προτίθεμαι να κάνω ταξίδι για να κάνω προπόνηση. Οπότε βάλτο και αυτό μέσα στους παράγοντες.

Και άρχισε το trial and error να βρεις το δάσκαλο και την τέχνη που σου ταιριάζει. Καλή τύχη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...