mentoras99 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2010 Θα ηθελα, δια παν ενδεχομενον οπως λενε, να συντάξω μια διαθήκη, με τον πιο γρηγορο και απλο τροπο, απλά να υπάρχει καποιο σχετικα επισημο εγγραφο με τις επιθυμιες μου καταγεγραμμενες. Δεν το εχω ψαξει πολυ το θεμα, και ουτε και προκειται, αλλα οπως ειπα θελω μια ευκολη λυση. Ετσι, απο οσα εχω ακουσει, πιο επισημα ειναι να πας να την καταθεσεις σε συμβολαιογραφο. Λιγοτερο επισημα, αλλα με ισχύ, ειναι να την γραψεις, να την ταχυδρομησεις στον εαυτο σου, και να την δωσεις σε καποιον που εμπιστευεσαι, να την εχει σε περιπτωση θανατου. Αυτα τα ολιγα ξερω, και προσανατολιζομαι στην 2η λυση. Τα λεω σωστα? Τι ξερετε για το θεμα και τι προτεινεται για κατι γρηγορο και ευκολο;
freedubus Δημοσ. 29 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2010 Νομίζω οτι έτσι κι αλλιώς, και στη δεύτερη περίπτωση δηλαδή, πρέπει να επιληφθεί συμβολαιογράφος. Αν βέβαια αυτός που εμπιστεύεσαι αποφασίσει να εμφανίσει το χαρτί μετά το θάνατό σου και να το πάει σε συμβολαιογράφο. Χεχε. Κι ο παππούς μου κάτι τέτοιες μαγκιές έκανε, γι΄ αυτό μόλις πέθανε έγινα πλούσιος.
tsifotis Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 καταγομενος απο δικηγορικη οικογενεια (οχι ομως κι ο ιδιος ως μαυρο προβατο) θα συνεισφερω στο εξης.... ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ θες - κι ολα καλα. (ειναι τοσο κλειστο επαγγελμα που δεν φοβασαι να μην πεσεις σε καπιον μη αξιοπιστο/χωρις κυρος) ολα τα αλλα (προσωπικο εγγραφο με μαρτυρα κτλ ) δεν ειναι τοσο σιγουρα και παντα παιζει οι μη ικονανοποιημενοι απογονοι κτλ να προσβαλουν. μια διαθηκη σε συμβολαιογραφο και ολα καλα
mentoras99 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 Απλα το θεμα ειναι, οτι μπορει να την αλλαζω καθε χρονο, οποτε δεν εχω ορεξη να τρεχω σε συμβολαιογραφο καθε χρονο. Κι εχω ακουσει απο γνωστους οτι ισχυει η ιδιοχειρη διαθηκη. Φυσικα αν υπαρχουν 'κοκορομαχιες', θα την αμφισβητησουν, αλλα οπως ειπα δεν μιλαω για δυσκολες περιπτωσεις με μεγαλα συμφεροντα, μιλω για απλες-τυποποιημενες καταστασεις.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι υποχρεωτική η προσφυγή σε συμβολαιογράφο για τη σύνταξη διαθήκης. Η ιδιόγραφη διαθήκη είναι εξ ίσου έγκυρη και, στην πράξη, συναντάται συχνότερα από την συμβολαιογραφική διαθήκη. Το άρθρο 1721 του Αστικού Κώδικα επιγράφεται μάλιστα Ιδιόγραφη Διαθήκη και έχει ως ακολούθως: Άρθρο 1721 - Ιδιόγραφη διαθήκη Η ιδιόγραφη διαθήκη γράφεται ολόκληρη με το χέρι του διαθέτη, χρονολογείται και υπογράφεται απ' αυτόν. Από τη χρονολογία πρέπει να προκύπτει η ημέρα, ο μήνας και το έτος. Η ιδιόγραφη διαθήκη δεν υποβάλλεται σε κανένα άλλο τύπο. Ψευδής ή εσφαλμένη χρονολογία δεν επάγεται μόνη της ακυρότητα της ιδιόγραφης διαθήκης. Απλές προσθήκες σε περιθώριο ή σε υστερόγραφο υπογράφονται από το διαθέτη, διαφορετικά θεωρούνται σαν να μην έχουν γραφεί. Διαγραφές, παρεγγραφές, ξύσματα ή αλλά τέτοια εξωτερικά ελαττώματα βεβαιώνονται από το δικαστήριο που δημοσίευσε τη διαθήκη και μπορούν, κατά την κρίση του δικαστηρίου, να επιφέρουν ολικά ή μερικά την ακυρότητα της διαθήκης. Με απλά λόγια, ιδιόγραφη διαθήκη μπορεί να συστήσει κάθε απλό ιδιωτικό έγγραφο, αρκεί να έχει γραφεί στο σύνολό του από το χέρι του ίδιου του διαθέτη και επιπλέον να έχει υπογραφεί και χρονολογηθεί από αυτόν - άρα όχι έγγραφο σε υπολογιστή και τυπωμένο που φέρει απλώς ιδιόχειρη ημερομηνία και υπογραφή του διαθέτη, η ιδιόγραφη διαθήκη πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου χειρόγραφη. Οι προϋποθέσεις αυτές αποτελούν τα μόνα συστατικά κατά το νόμο στοιχεία που απαιτούνται για την εγκυρότητα της. Η ιδιόγραφη διαθήκη μπορεί να κατατεθεί σε συμβολαιογράφο για τη φύλαξή της (άρθρο 1722 ΑΚ). Αυτό σημαίνει ότι α) δεν είναι υποχρεωτική μια τέτοια κατάθεση και β) ο συμβολαιογράφος δεν έχει λάβει μέρος στη σύνταξή της αλλά είναι υπεύθυνος μόνο για τη φύλαξή της.
mentoras99 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουνίου 2010 paredwse ευχαριστω για τις πληροφοριες. Δεν γνωριζα οτι δεν κανει να ειναι γραμμενο σε υπολογιστη κι οτι πρεπει να γραφτει με το χερι.
mentoras99 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Αφου γίνει η σύνταξη της διαθηκης, να την ταχυδρομησω στον εαυτο μου ή να την δώσω σε έναν δικο μου εμπιστο άνθρωπο προς φύλαξη?
foufoutios Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Γιατι να την ταχυδρομησεις στον εαυτο σου φιλε μου? ανουσιο μου ακουγεται αυτο.. Σαν τα email που λενε στειλ' το σε 10 φιλους μπλα μπλα.. Βαλ' τη σε ενα φακελο και δωσ' τη στο εν λογω προσωπο..
PavelX Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Αν την ταχυδρομήσεις θα πρέπει να είναι συστημένο για να έχει σφραγίδα με την ημερομηνία. Η ταχυδρόμηση γίνεται για την ημερομηνία και μόνο.
PavelX Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Αν την ταχυδρομήσεις θα πρέπει να είναι συστημένο για να έχει σφραγίδα με την ημερομηνία. Η ταχυδρόμηση γίνεται για την ημερομηνία και μόνο.
foufoutios Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Σωστο.. ΚΕΠ - Αστυνομικο τμημα δε μετραει?
foufoutios Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Σωστο.. ΚΕΠ - Αστυνομικο τμημα δε μετραει?
mentoras99 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2010 Αφου γίνει η σύνταξη της διαθηκης, να την ταχυδρομησω στον εαυτο μου ή να την δώσω σε έναν δικο μου εμπιστο άνθρωπο προς φύλαξη? Ναι, αλλα τελικα τι ειναι προτιμοτερο και γιατι?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.