Προς το περιεχόμενο

η ψευδαίσθηση της δημοκρατίας

opera

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

δεν ξέρω αν είμαι λάθος και θα ήθελα τη γνώμη σας.

δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει δημοκρατία.

πάντα όποιος έχει τη δύναμη θα προσπαθεί να επιβάλλεται στους άλλους.

είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και πάντα θέλουμε να γίνεται το δικό μας αδιαφορώντας για τους άλλους.

ρίξτε μια ματία γύρω σας. ενδιαφέρεται κανείς για τίποτα;

γκρινιάζουμε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, αξιοκρατία..... κι όταν βρεθούμε εμείς σε πλεονεκτική θέση τους γράφουμε όλους κανονικά.

Ε πως να υπάρχει δημοκρατία;

ίσως τελικά δεν είναι στη φύση μας να είμαστε δημοκρατικοί.παντού στη φύση ο ισχυρός επιβιώνει.

πο πο τι είπα πάλι. φιλοσοφώ!

ακούω απόψεις

Δημοσ.

Κατσαρίδα, ασχέτως με το αν συμφωνώ ή όχι μαζί σου, γιατί είμαστε τόσο πεπεισμένοι ότι η δημοκρατία είναι το ιδανικό πολίτευμα, έστω και με ιδανική εφαρμογή; Εννοώ, βάσει ποιας αρχής η 65χρονη γιαγιά απ' την Καρδίτσα που δεν ξέρει ανάγνωση έχει την ίδια βαρύτητα γνώμης με κάποιον 25άρη με μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο ξέρωγώ;

Δημοσ.

Γιατί στη δημοκρατία δεν εκλέγεται κάποιος για να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που θα έκαναν οι πολλοί. Εκλέγεται για να κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θα έκαναν οι πολλοί.

Δημοσ.

Εξελικτικά είναι ιδανικό. Δεν βλέπω καλύτερο τρόπο να πάρει η ανθρωπότητα αυτό που της αξίζει.

Τον χαρακτηρισμό extinct.

Δημοσ.

@ cyber_katsarida

αυτό που λες ακούγεται απαισιόδοξο,εγώ πάλι πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ότι θέλει να είναι.

Το ζητούμενο είναι να δούμε τον εαυτό μας όχι σαν κάτι ξεχωριστό (βλέπε εγωισμός) αλλά να συνηδητοποιήσουμε ότι αποτελούμε ένα μέρος του συνόλου όλων των οργανισμών και ότι οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο στις ζωές όλων των οργανισμών.

Σκεφτείτε μόνο πως αν όλοι οι άνθρωποι μπορούσαμε να ζήσουμε αρμονικά δεν θα χρειαζόμασταν κάποιον να μας κυβερνήσει.

εγώ πως είχα την εντύπωση πως η δημοκρατία ήταν ότι καλύτερο, μάλλον μας εξαπάτησαν διπλά

Δημοσ.

Απ' τη στιγμή που έχουμε συναίσθηση της θνητότητάς μας, είναι αδύνατο για τη νόησή μας να αναπτύξει τέτοια συλλογικότητα που αναφέρεις. Το hive mind είναι μόνο για μερικά από τα όντα που δε ρωτάνε "γιατί".

Δημοσ.

δεν θα το έλεγες ότι έχουμε κατάσταση hive mind αλλά από την ανάποδη-αρνητική, γιατί δε θα μπορούσαμε να το γυρίσουμε σε θετικό,ωφέλιμο,χρηστό,ηθικό.

Δημοσ.

Αυτό με το παράδειγμα του λούσι είναι ψιλοαποτυχία, νομίζω. Διότι, ας πούμε την Ελλάδα, την σκάτωσαν άνθρωποι που δεν είχαν μόνο μεταπτυχιακά, αλλά ήταν μέχρι καθηγητές πολιτικών επιστημών. Όλοι μαζί τον τρώμε στο τέλος, σκεφτείτε να ίσχυε η πρόταση του λούσι και να φαλίριζε η χώρα, εγώ ως αγράμματος γαιοκτήμονας (μου κράτησα ωραίο ρόλο, βουκολικό), θα έδειχνα στους γραμματιζούμενους τα καλαμπαλίκια μου και θα έτρωγα από τα χωράφια μου.

Κατανοώ, το σχόλιο πως είναι δύσκολο για κάποιον αγράμματο να διαμορφώσει άποψη, άλλα ας πούμε πως ο αγράμματος απ' το κωλοχώρι έχει φάει και πόλεμο, εμφύλιο και διδακτορίες. Επομένως, ψηφίζει με την εμπειρία του. Οι δικοί μου αγράμματοι συγγενείς ψηφίζουν ΚΚΕ, διότι α. οι χίτες ξεκλήρισαν το σόι και β. ο θεός δεν τους βοήθησε. Αυτά είναι τα κριτήρια τους και τα σέβομαι, αν και διαφωνώ.

Αυτό που κρύβεται (καλά) πίσω από τα γραφόμενα μου, είναι πως όλοι έχουμε ευθύνη για το πως χαριεντιζόμστε μέσα στο δομημένο κράτος και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και εισακούονται. Ουσιαστικά, οι εκλογές βγάζουν μία κατανομή και το maximum την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πως η "κατανομή" της άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση, είναι (θεωρητικά) ομοιόμορφη.

Δημοσ.

@ insomniaK

ξαναλέω πως οι εκλογές και οι κυβερνήσεις είναι βιτρίνα,άλλοι κάνουν κουμάντο νομίζω πως τώρα πιά δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί.

Δημοσ.
Αυτό με το παράδειγμα του λούσι είναι ψιλοαποτυχία, νομίζω. Διότι, ας πούμε την Ελλάδα, την σκάτωσαν άνθρωποι που δεν είχαν μόνο μεταπτυχιακά, αλλά ήταν μέχρι καθηγητές πολιτικών επιστημών.

ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ!!!!!!!!!!!

Δημοσ.
Το πρόβλημα είναι πως η "κατανομή" της άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση, είναι (θεωρητικά) ομοιόμορφη.

τι εννοεις;

Δημοσ.
ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ!!!!!!!!!!!

Γενικά έχουμε πολλά κοινά σημεία, αλλά ρε γμτ ξέρεις τι?

Κάθε φορά που πάω να βγάλω την εξίσωση, να χωρέσω τους "μορφωμένους" και τους "αμόρφωτους" σε ένα σύστημα που θα λειτουργεί τέλεια, μου έρχονται στο μυαλό οι παρατάξεις των πανεπιστημίων.

Μιλάω για σχολές βεληνεκούς Νομικής, Πολυτεχνείου, Ιατρικές, ξέρεις υψηλού επιπέδου που η μία κυριαρχείται από Luis Vitton μπετόβλακες, η άλλη θεωρεί ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και η τρίτη δεν ξέρω, ίσως κυριαρχεί ο Ήλιος της ανανέωσης.

Μέρη δηλαδή που το "επίπεδο" και η "μόρφωση" είναι τεραστίου επιπέδου, νεανικό κοινό με ανησυχίες, χωρίς να έχουν περάσει έγνοιες προβλήματα και πολέμους. Δηλαδή καταλαβαίνεις, ένα κοινό που θεωρητικά έπρεπε να είναι η elite της ορθολογικής σκέψης και της τελειότητας. Πάηγενε σε φοιτητικές εκλογές να δεις ελιτοσύνη να ξεχειλίζει από τα σπασμένα έδρανα και τα σπασμένα μούτρα των "αντιπάλων".

Να δεις 21 χρονών παλικάρια και τσούπρες πανεπιστημιακού επιπέδου με πιο τελειωμένη άποψη για την πολιτική, από την αμόρφωτη γιαγιά μου που ρίχνει ψηφοδέλτιο με προσταυρωμένα ονόματα γιατί δεν ξέρει ανάγνωση.

Δημοσ.

Η νοημοσύνη δεν έχει σχέση με τη μόρφωση. Νοημοσύνη=Σύνθεση. Μόρφωση= ανάλυση.

Η πολιτεία είναι μέσο εξεύρεσης λύσεων σε μαζικά προβλήματα (σύνθεση), κι όχι βάθρο συλλογής πληροφοριών (ανάλυση).

Τα δύο είναι αλληλένδετα αλλά πολύ διαφορετικά και σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες το ένα είναι σημαντικότερο του άλλου.

Συνήθως όμως ξεχνάμε τη σημασία του πρώτου επειδή το δεύτερο βρίσκεται σε αφθονία.

Σόρρυ για το σορτχαντ, βαριέμαι λίγο την ανάλυση όταν υποστηρίζω σύνθεση:P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...