ALdaperan Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 γεια σας ... επειδή αποφάσισα να ασχοληθώ με προγραμματισμό (μιας και το επιβάλει και η σχολή) , θέλω να ασχοληθώ με τη c μιας και αυτη έχουμε στη σχολή αλλα είμαι τελείως αρχάριος και πρέπει να αρχίσω απο το μηδεν!! καταρχήν θα ήθελα να μου πείτε ενα compiler για ubuntu για να κανω σιγα σιγα τα πρωτα μου βηματα... επειτα θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια βοηθήματα ανα γινεται (ειτε σε ηλεκτρονικη μορφη είτε βιβλια) κατα προτίμηση στα ελληνικα σας υπενθιμιζω είμαι τελειως αρχάριος με προγραμματισμο
firewalker Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 γεια σας ... επειδή αποφάσισα να ασχοληθώ με προγραμματισμό (μιας και το επιβάλει και η σχολή) , θέλω να ασχοληθώ με τη c μιας και αυτη έχουμε στη σχολή αλλα είμαι τελείως αρχάριος και πρέπει να αρχίσω απο το μηδεν!! καταρχήν θα ήθελα να μου πείτε ενα compiler για ubuntu για να κανω σιγα σιγα τα πρωτα μου βηματα... επειτα θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια βοηθήματα ανα γινεται (ειτε σε ηλεκτρονικη μορφη είτε βιβλια) κατα προτίμηση στα ελληνικα σας υπενθιμιζω είμαι τελειως αρχάριος με προγραμματισμο Για compiler υπάρχει ο gcc (GNU C Compiler). Εγκατάσταση με sudo apt-get install build-essential αν θυμάμαι καλά. Για βιβλίο μπορείς να δεις το παρακάτω που το έχουν σε πολλές σχολές. ISBN: 960-209-053-7
KillingSpree Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Για να κάνεις compile ένα πρόγραμμα σε linux απλά ανίξε ένα τερματικό και πληκτρολόγησε cc program.c (όπου program.c το όνομα του αρχείου που θες να κάνεις compile). Αυτό θα δημιουργίση ένα αρχείο με κατάλιξη .out όπου είναι και το εκτελέσιμο αρχείο σου. Αρχικά θα σου πρότινα να διαβάσεις μερικά tutorials στο internet π.χ αυτό http://www.cprogramming.com/tutorial/c/lesson1.html, και στην συνέχεια να αρίσης να διαβάζης ένα καλό βιβλίο όπος "Η Γλώσσα Προγραμματισμού C , Brian W. Kernighan, Dennis Μ . Ritchie". edit: με πρόλαβε το παλικάρη απο πάνω
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 @firewalker ούτε με σφαίρες αυτό το βιβλίο για αρχάριο...θα νομίζει ότι είναι χαζός και θα τα παρατήσει... θεωρώ ότι δεν απευθύνεται σε αυτό το κοινό αλλά περισσότερο σε κάποιον που ήδη ξέρει ή θέλει να μάθει "καλή" C και να το έχει γενικότερα σαν reference book...
ALdaperan Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 είναι καλό αυτο το βιβλίο? δεδομένου οτι δεν έχω ξαναασχοληθεί με προγραμματισμο , θα με ξεκινησει απο τα βασικα ή θα χαθω ? @ natural_sgf : με προλαβες εχεις να συστήσεις κάποιο μήπως?
V.I.Smirnov Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Eίναι το αλφαβητάριο της C. Aλλά μόνον αυτό. Αν περιμένεις να μάθεις C και να κάνεις κάτι πρακτικό (όχι τίποτε σπουδαίο, απλά πράγματα) στην C, με αυτό (και γενικά με τη C) θα φας τα μούτρα σου. Δεν ξέρω και κανένα άλλο για C βέβαια.
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 εγώ με αυτό έμαθα...(αυτό μας έδωσαν στο πανεπ. το πρώτο έτος) είναι καλό βιβλίο για αρχάριο...αρκετά φλύαρο όμως, αλλά τα πολλά παραδείγματα που έχει βοηθάνε πολύ...
xania4ever Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Προτείνω αυτό.Πάρα πολύ καλό ξεκινάει από τα πολύ βασικά και είναι πολύ κατανοητό με παραδείγματα κλπ... Δες εδώ ενδεικτικές σελίδες από κάθε κεφάλαιο...
antbyron Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2010 Προτείνω αυτό.Πάρα πολύ καλό ξεκινάει από τα πολύ βασικά και είναι πολύ κατανοητό με παραδείγματα κλπ... Δες εδώ ενδεικτικές σελίδες από κάθε κεφάλαιο... +1 Για αρχαριους ειναι οτι πρεπει!
chiossif Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 γεια σας ... θέλω να ασχοληθώ με τη c μιας και αυτη έχουμε στη σχολή αλλα είμαι τελείως αρχάριος και πρέπει να αρχίσω απο το μηδεν!! ... καταρχήν θα ήθελα να μου πείτε ενα compiler για ubuntu ... ... σας υπενθιμιζω είμαι τελειως αρχάριος με προγραμματισμο Καλώς ήρθες (χάριν σχολής) στον κόσμο της C. Πρώτα ο μεταγλωτιστής: ανοίγεις το Synaptic ή Ubuntu software center και εγκαθιστάς build-essential (ή κάτι τέτοιο). Τώρα ο μεταγλωττιστής σου καλείται σε τερματικό με gcc hello.c και βγάζει εκτελέσιμο a.out το οποίο τρέχει με ./a.out. Αν θες να γλιτώσεις τα τερματικά πρέπει να βάλεις ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον προγραμματισμού. Προτείνω το Codeblocks επίσης από Synaptic ή Ubuntu software center. Τώρα περί βιβλίου: ευθύνη για την διδασκαλία της C έχει η σχολή σου και ΌΧΙ εσύ εφόσον είσαι μαθητής της. Κατά συνέπεια βιβλίο για αυτό το λόγο ΠΡΩΤΑ προτείνουν ο δάσκαλός σου -τουλάχιστον οφείλει να κάνει- και μετά όλοι εμείς. Βέβαια το προαναφερθέν εικονιζόμενο βιβλίο K&R αποτελεί αναμφισβήτητα το βιβλίο αναφοράς και κατά συνέπεια μπορεί να προταθεί απ' όλους και για κάθε περίπτωση. Σχετικά με το ζήτημα περί εκπαιδευτικής-διδακτικής αξίας αυτού του βιβλίου έχω τις ενστάσεις μου διότι: - είναι το βιβλίο με τις περισσότερες αναφορές - είναι το βιβλίο με τις περισσότερες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες - είναι το βιβλίο το οποίο προτείνεται από τις περισσότερες σχολές προγραμματισμού παγκοσμίως ενώ συμμετέχει σε ΟΛΕΣ τις λίστες πολλαπλής βιβλιογραφίας - ίσως εδώ αναφερόμαστε στην ελληνική μετάφραση και θα έπρεπε να τονιστεί ότι ΊΣΩΣ η ελληνική μετάφραση να "φταίει" αν είναι "δυσνόητο" αλλά και σε αυτό δεν συμφωνώ. (κατά την άποψή μου φταίει η ουσιαστική έλλειψη επίσημης μετάφρασης αγγλικών όρων και η έλλειψη παιδείας γενικότερα... ) Άν έχω τόοοσο δίκαιο τότε γιατί έχουν γραφτεί τόσα βιβλία για C; Μα προφανώς διότι ζούμε σε ένα ελεύθερο κόσμο και ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει, να διαβάζει και φυσικά να λέει (ποστάρει) ότι θέλει. Απλά το K&R -μαζί με τα ταίρια του- δεν λείπει από καμιά βιβλιοθήκη
imitheos Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Συμφωνώ και εγώ ότι είναι πολύ καλό βιβλίο αλλά όπως αναφέρθηκε πριν και όπως τόνισες και εσύ είναι βιβλίο αναφοράς.Είναι καλό για να ανατρέξεις κάποια στιγμή να δεις πως γίνεται κάτι που δεν θυμάσαι καλά. Είναι σαν κάτι pocket βιβλία που βγάζει η O'Reilly με τίτλο "The τάδε Complete Reference" Όποιος προγραμματίζει καιρό σε κάποια άλλη γλώσσα και γενικά γνωρίζει το θέμα, τότε ναι μπορεί να μάθει εύκολα την σύνταξη της νέας γλώσσας από αυτό το βιβλίο. Για κάποιον που θέλει τώρα να αρχίσει να μαθαίνει όμως, δεν είναι και το καλύτερο βιβλίο. Όταν το διαβάζεις, σου δίνει την εντύπωση ότι το έγραψαν για κάποιον που γνωρίζει ήδη την γλώσσα. Η σειρά με την οποία περιγράφει το κάθε τι και ο τρόπος με τον οποίο το κάνει το καθιστούν λίγο δύσκολο. Συμφωνώ πάντως μαζί σου ότι η σχολή πρέπει να παρέχει κάποιο αξιοπρεπές βιβλίο (Στην δική μου έδιναν ένα άθλιο που είχε γράψει ο καθηγητής και είχε άπειρα λάθη) Όσον αφορά τον OP: http://accu.org/index.php?module=bookreviews&func=browse Εδώ υπάρχουν αντικειμενικά review για όποιον είναι ανάμεσα σε 2-3 ξενόγλωσσα βιβλία. Καλές σελίδες για εκμάθηση C είναι: http://publications.gbdirect.co.uk/c_book/ http://beej.us/guide/bgc/ http://www2.its.strath.ac.uk/courses/c/ http://www.pottsoft.com/home/c_course/course.html Και φυσικά το διάσημο tutorial του Kernighan http://www.lysator.liu.se/c/bwk-tutor.html Πάει πολύ καιρός που τα διάβασα οπότε δεν θυμάμαι αν η δομή που ακολουθούν ενδείκνυται για αρχάριους αλλά ρίξε τους μια ματιά. Όταν αποκτήσεις μια ευχέρεια στην γλώσσα, εδώ είναι το 4.4MB εγχειρίδιο της glibc με περιγραφή της κάθε συνάρτησης που παρέχει, threads,sockets,τα πάντα. http://www.gnu.org/software/libc/manual/index.html
V.I.Smirnov Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Απορώ πώς είναι δυνατόν το συγκεκριμένο βιβλίο (K&R) να συστήνεται όχι μόνον σε αρχάριους αλλά και γενικά. Eίναι από τα πιο ακατάλληλα διδακτικά βιβλία για C που υπάρχουν και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε σε σχέση με άλλα. Στην εποχή του (30+ χρόνια πριν) ήταν από τα λιγοστά που υπήρχαν και αυτός είναι ο λόγος που συναντάται σε τόσο πολλές αναφορές και στη βιβλιογραφία. Aς μας πει κάποιος τι παραπάνω προσφέρει από άλλα μεταγενέστερά του ή σύγχρονα βιβλία (τι λιγότερο είναι ολοφάνερο...) Ούτε ως βιβλίο αναφοράς έχει κάτι που δεν μπορεί να βρεθεί στα υπόλοιπα. Όποιος το συστήνει σε αρχάριους δεν ξέρει να διδάσκει και δεν φαντάζομαι ότι αρχάριος έμαθε κάτι ουσιαστικό από αυτό...
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 @V.I.Smirnov Δεν έχεις άδικο, η σημασία που το αποδίδεται μάλλον οφείλεται και σε ιστορικούς λόγους (homage π.χ.)...(βλέπε τι γίνεται με το GoF's Design Patterns) Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει όλο αλλά μου άρεσε που ήταν σύντομο και συνεκτικό...ακριβώς όπως πρέπει να είναι ενα reference...από αυτή την άποψη, γιατί να μη συστήνεται σαν reference; (όπως προείπα και εγώ είμαι κάθετα αντίθετος στο να χρησιμοποιηθεί σαν διδακτικό βιβλίο για αρχάριο)
Christos75 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Προτείνω αυτό.Πάρα πολύ καλό ξεκινάει από τα πολύ βασικά και είναι πολύ κατανοητό με παραδείγματα κλπ... Δες εδώ ενδεικτικές σελίδες από κάθε κεφάλαιο... Επικροτώ και εγώ για την συγκεκριμένη επιλογή. Εμένα με βοήθησε πολύ το άλλο που είχε για C++, επίσης πολύ καλό βιβλίο! Θα έγραφα εξαίρετο! Στο συστήνω ανεπιφύλακτα.Όταν ξεκίνησα ήμουν εντελώς ξένος με το αντικείμενο! Επίσης ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο κατ'εμέ πάντα είναι και αυτό: http://www.deitel.com/Books/C/CHowtoProgram6e/tabid/3527/Default.aspx και γενικά ο συγκεκριμένος οίκος έχει άψογα βιβλία για εκμάθηση στον προγραμματισμό!
imitheos Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2010 Απορώ πώς είναι δυνατόν το συγκεκριμένο βιβλίο (K&R) να συστήνεται όχι μόνον σε αρχάριους αλλά και γενικά.Eίναι από τα πιο ακατάλληλα διδακτικά βιβλία για C που υπάρχουν και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε σε σχέση με άλλα. Στην εποχή του (30+ χρόνια πριν) ήταν από τα λιγοστά που υπήρχαν και αυτός είναι ο λόγος που συναντάται σε τόσο πολλές αναφορές και στη βιβλιογραφία. Aς μας πει κάποιος τι παραπάνω προσφέρει από άλλα μεταγενέστερά του ή σύγχρονα βιβλία (τι λιγότερο είναι ολοφάνερο...) Ούτε ως βιβλίο αναφοράς έχει κάτι που δεν μπορεί να βρεθεί στα υπόλοιπα. Όποιος το συστήνει σε αρχάριους δεν ξέρει να διδάσκει και δεν φαντάζομαι ότι αρχάριος έμαθε κάτι ουσιαστικό από αυτό... Το συστήνουν πολλοί και υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτό αφενός για ιστορικούς λόγους όπως είπες και αφετέρου γιατί το έγραψε αυτός που έγραψε την γλώσσα, οπότε πολλοί σκέφτονται ότι θα είναι το καλύτερο, ενώ στη πραγματικότητα δεν κάνει για να μάθει κάποιος (όπως και το βιβλίο του stroustrup δεν κάνει)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.