Προς το περιεχόμενο

Hot swap αφαίρεση δίσκου

tarantules

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα multi-bay με πορτάκια για να κουμπώνω πάνω δίσκους SATA.

Το multi-bay ΔΕΝ υποστηρίζει hot-swap εναλλαγή δίσκου (τουλάχιστον δεν το είδα κάπου να το αναφέρει),και επίσης το motherboard πάλι δεν υποστηρίζει hot-swap.

Το ερώτημά μου είναι εαν όταν λειτουργεί ο υπολογιστής του βάλω (ή βγάλω) ένα δίσκο SATA υπάρχει πιθανότητα να τον κάψω? Εαν όχι θα αναγνωριστεί σαν να συνδέω πχ μια συσκευή USB ή θα θέλει επανεκίνηση?

Δημοσ.

Το hot-swapping είναι default feature του SATA πρωτοκόλλου.

Δοκιμές που έχω κάνει εγώ, όλα καλά (= ούτε ο δίσκος έπαθε κάτι, ούτε το file system του).

Δημοσ.

Λοιπόν...

Έστειλα ένα mail στη Sharkoon για το 3-bay κουτί και μου απάντησε οτι υποστηρίζει hot-swap εναλλαγή δίσκου αρκεί στο BIOS να έχω βάλει την επιλογή AHCI mode και όχι το IDE mode.

Εγώ το είχα στο IDE mode αλλά όταν πήγα να το αλλάξω δεν μου αναγνώριζε τους δίσκους (1TB Samsung spinpoint F3 - 1TB WD Caviar - 500GB WD Caviar) και δεν έκανε boot καθόλου.

Στο BIOS έχει 2 επιλογές όσον αφορά το AHCI mode:

1. SATA RAID/AHCI Mode (Intel ICH9R Southbridge): (Disable/AHCI/RAID)

με την υποσημείωση οτι το AHCI παίζει MONO σε Vista (έχω XP...)

2.Onboard SATA/IDE Ctrl Mode (Gigabyte SATA2 Chip) : (IDE/AHCI/RAID-IDE)

ΧΩΡΙΣ την υποσημείωση οτι το AHCI παίζει μόνο σε Vista.

Τι κάνω? (Εκτός του προφανές να αλλάξω σε Windows 7 - Τα Vista τα έχω κάνει σβήστα...)

Βάζοντας στην επιλογή 1 AHCI mode δεν αναγνωρίζει δίσκους και δεν μπουτάρει καθόλου.

Βάζοντας στην επιλογή 1 Disable και στην επιλογή 2 AHCI mode πάλι δεν αναγνωρίζει τους δίσκους ως AHCI mode ΑΛΛΑ ως IDE και μπουτάρει κανονικά.

Δημοσ.

το ποιο απλο που μπορεις να κανεις ειναι να αφησεις στο bios το Intel ICH9R Southbridge Disabled και να εχεις σε μια αντοιστοιχη (κιτρινη) σατα το δισκο με το λειτουργικο, και να βαλεις το Gigabyte SATA2 Chip σε AHCI mode και να χρησημοποιεις τις 2 μπλε σατα θηρες για hot swap εγκαθιστώντας τους drivers απο τη σελιδα της gigabyte στα xp . θα δεις οτι οταν συνδες το δισκο θα εμφανιζει στο tray το εικονιδιογι για να τον κανεις ασφαλη καταργηση σαν φλασακι.

μπορεις να κανεις και το Intel ICH9R να παιζει με xp με καποιo patch στη registry και εγκαθιστώντας το intel matrix storage manager. το ειχα δοκιμασει ακολουθωντας εναν οδηγο που ειχα βρει και δουλευε κανονικα. δυστιχως δεν εχω λινκ με τον οδηγο.

Δημοσ.

Θα το δοκιμάσω.Ευχαριστώ

---edit---

Λοιπόν το δοκίμασα όπως μου είπες.Ο σκληρός που μπουτάρει στο IDE (Intel ICH9R Southbridge Disabled ) και οι άλλοι 2 στις μπλέ SATA στο AHCI.

Όντως τους άλλους 2 τους εμφανίζει σαν προσθαφαιρούμενους.Μπορώ να τους κάνω ασφαλή κατάργηση και να τους βγάλω, ΑΛΛΑ ΔΕΝ τους αναγνωρίζει όταν τους ξαναβάζω μέσα.Μόνο μετά από reset και boot από την αρχή τους αναγνωρίζει.Τώρα τι φταίει δεν ξέρω...

Δημοσ.

το multi-bay ειναι εξωτερικο? δοκιμασε να βγαλεις το σατα καλωδιο πριν βαλεις το δισκο και συνδεσε το μετα αφου ειναι πανω και αναμενος. μου το κανει και εμενα αυτο μερικες φορες ενας wd green που εχω.

αν εχει κανα διακοπτη on/off το κουτι για το δισκο δοκιμασε να βαλεις το δισκο με το διακοπτη στο on.

βρηκα τον οδηγο που ειχα κανει να παιζει το ICH9R σε ahci στα xp.

http://forums.hexus.net/hexus-hardware/112584-how-enable-ahci-raid-mode-without-reinstalling-windows-p35-ich9-ich9r.html

μετα θα μπορεις να βαλεις τους δισκους και στις κιτρινες σατα και λογικα δεν θα εχεις το προβλημα που εχεις τωρα με τις μπλε

με προσοχη γιατι αν δεν γινει κατι σωστα μετα πας για φορματ.

Δημοσ.

Είναι αυτό εδώ το Sharkoon.Είναι 3πλό και καταλαμβάνει 2 θέσεις 5,25 στο κουτί.Διακόπτη δεν έχει δυστυχώς.

Τώρα που το λες οι δίσκοι που μου το κάνουν αυτό είναι και οι 2 WD.

Ο άλλος που είναι ο Samsung F3 αν και τον έχω μέσα στο 3-bay δεν μπορώ να τον βγάλω διότι έχω το λειτουργικό :(

Θα δοκιμάσω τον οδηγό που μου έδωσες.Τι εννοείς με προσοχή?Πως θα καταλάβω αν δεν έχω κάνει κάτι σωστά?Δεν θέλω να πάθω καμιά πλάκα γιατί και οι 2 WD είναι γεμάτοι με HD ταινίες και HD ντοκυμανταίρ.Για τις ταινίες δεν με νοιάζει αλλά με κόβει να χάσω τα ντοκυμανταίρ

Δημοσ.

μπορεις να δοκιμασεις να βαλεις ενα δισκο και αν δεν τον δει, ανοιξε το κουτι και βγαλε-βαλε το σατα καλωδιο που παει στο δισκο.

αν γινει κατι λαθος στον οδηγο το pc δεν θα μπαινει καθολου στα win. θα κρασαρει οταν πανε να φορτωσουν. και αυτο δεν διοθωνεται αν γυρισεις το bios παλι σε ide, τοτε η μονη λυση ειναι φορματ στο δισκο με το λειτουργικο μονο. οι αλλοι δεν παθαίνουν τιποτα.

εγω παντως δεν ειχα κανενα προβλημα. προληπτικα ειχα κανει ομως backup στα αρχεια που ειχα στο δισκο του λειτουργικου και χρειαζομουν.

Δημοσ.

Α εντάξυ! Με τρόμαξες έτσι όπως το είπες πριν.Έχω σε image το σκληρό που μουτάρει και δεν υπάρχει πρόβλημα.Επανέρχεται σε 2 λεπτάκια.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...