Athanasios2104 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Έχοντας τελειώσει με το oc στην 5850, πηγαίνω για την πρώτη προσπάθεια cpu oc ενός Q9550 σε μια Asus Evolution (X48) και θα ήθελα να έχω μερικές αρχικές τιμές των παραμέτρων. Οι ram είναι 2*2GB ddr3 Corsair Dominator 1600MHz. Να σημειώσω ότι μετά από googling, το μόνο που έβρισκα είναι 4-5 τιμές μερικών μόνο παραμέτρων (fsb, cpu vcore, gtl, ttl, nb συνήθως), ενώ το mobo μου έχει καμιά 30 παραμέτρους και εδώ χάνω την μπάλα . Ο στόχος μου είναι 4G και έχω διαβάσει ότι το συγκεκριμένο mobo είναι ικανό για τέτοιο oc. Παρακάτω γράφω όλες τις παραμέτρους που βλέπω στο BIOS. Μερικες απ'αυτές μπορεί να είναι αχρείαστες (set "auto" & forget), κάποιες όχι. Σε κάθε περίπτωση, εάν ξέρετε μερικές ΑΡΧΙΚΕΣ τιμές, κατόπιν η διαδικασία trial & error για τα 4G θα ήταν σημαντικά μικρότερη. Last but not least, αναφέρω η cpu είναι υδρόψυκτη (SR-1 560 με low-cfm fans) και στο ίδιο loop υπάρχει η προαναφερθείσα oc'ed 5850 (950/1200 @1.187). Έτσι, τα temps περιμένω να είναι λίγο υψηλά για ένα watercooled rig, αλλά πρέπει να είναι μέσα στα όρια. Τέσπα, ιδού το χάος (σημείωση: όταν κάτι υπογραμμίζεται σε μια παρένθεση, είναι η προκαθορισμένη αξία) ------------------------------------- CPU Ratio Settings :FSB Strap to NB : FSB Frequency : PCIE Frequency : DRAM Frequency (1601Mhz, up to 1800Mhz): DRAM Command rate (Auto, 1N, 2N) : DRAM Timings (8-8-8-24) : DRAM Static Read Control (Auto, Enabled, Disabled) : DRAM Dynamic Write Control (Auto, Enabled, Disabled) : DRAM Skew Control : Ai Clock Twister (Auto, Lighter ... Stronger) : Ai Transition Booster : CPU Voltage : CPU GTL Voltage Reference : CPU PLL Voltage : FSB Termination Voltage : DRAM Voltage : NB Voltage : NB GTL Voltage Reference : SB Voltage : Clock Over Charging Voltage : Load-Line Calibration (Auto, Normal, Perfomance) : CPU Spread Spectrum (Auto, Disabled) : PCIE Spread Spectrum (Auto, Disabled) : CPU Clock Skew (Auto, normal, delay 100...1400ps) : NB Clock Skew (Auto, normal, delay 100...1400ps) : Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PaokToTheBone Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 μεχρι να βρεις το sweet spot του cpu ασε τις μνημες στο auto. Ποιες μνημες εχεις? για τα 4GHz 8ελεις 471fsb (471*8,5)=4003.5MHz. To fsb strap και παλι στην αρχη αστο auto.Kαι μετα προσπαθεις να το κανεις οσο πιο σφιχτο γινεται. Το pcie στα 100 CPU Voltage : Τωρα για το τι volt θα δωσεις στο cpu πρεπει να ξερουμε και τι rev ειναι. Πχ C1 η Ε0 ? FSB Termination Voltage : μεχρι 1.36 για 24/7 DRAM Voltage : οτι λενε οι μνημες,λογικα 1.65 NB Voltage : Ποσα dimms ειναι, 2? CPU Spread Spectrum (Auto, Disabled) :disabled PCIE Spread Spectrum (Auto, Disabled) :disabled CPU Clock Skew (Auto, normal, delay 100...1400ps) :auto NB Clock Skew (Auto, normal, delay 100...1400ps) : auto Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Ποιες μνημες εχεις? NB Voltage : Ποσα dimms ειναι' date=' 2?[/quote'] 2*2GB Corsair Dominator DDR3 1600MHz (8-8-8-24) CPU Voltage : Τωρα για το τι volt θα δωσεις στο cpu πρεπει να ξερουμε και τι rev ειναι.Πχ C1 η Ε0 ? E0 Έναν που βρήκα στον γούγλη στα 4G λέει 1.2375 με LLC Aν δεις επίσης ο τύπος αναφέρει πειραγμένα PLL και VTT (1.54 και 1.30 αντίστοιχα) Αύριο θα κάνω την 1η δοκιμή και θα αναφέρω asap Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
phanispal Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2010 Το κάθε κομμάτι συμπεριφέρεται διαφορετικά όμως, τόσο στο οverclocking όσο και θερμικά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 έχω καλά νέα παίδες ! Εν ολίγοις 4G με POST + W7, άλλα όχι stable. Δλδ surfing κτλ όλα οκ, άλλα με το που βάλω Prime ο 4ος πηρύνας ΠΑΝΤΑ κρασάρει πρώτος στο 99% των περιπτώσεων, αν δεν κρασάρει όμως αυτός, τότε τρώω BSOD μια κι έξω. Με Intel BurnTest τρώω BSOD απευθείας Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι κατάφερα να παίξω ~10λεπτο BC2. Επίσης, από το λίγο stressing που έγινε πριν τα BSOD, νομίζω ότι χρειάζομαι επειγόντως lapping. Η διαφορά core 1 - core 4 πολλές φορές φτάνει τους 23C !! Αποκλείω το ενδεχόμενο να μην πατάει καλά το block (Heatkiller V3), γιατί είναι βιδωτό με backplate + ελατήρια και το έχω σφίξει τέρμα. Πάστα επίσης (mx3) βάζω όπως πρέπει για intel quads σύμφωνα με το guide της ArcticSilver. Οι ρυθμίσεις + μία φώτο με w7 boot (σημειώστε ότι το Everest δείχνει ~350mV λιγότερα): Τα φώτα σας Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
d3m0n Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 . Η διαφορά core 1 - core 4 πολλές φορές φτάνει τους 23C !! Πόσο; :shock: Με πιο πρόγραμμα κοιτάς θερμοκρασίες; Δώσε λίγο ακόμα northbridge και Vcore και άμα δεν δεις φως ξεκίνα τα GTL's. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=202292 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Πόσο; :shock: Με πιο πρόγραμμα κοιτάς θερμοκρασίες; Δώσε λίγο ακόμα northbridge και Vcore και άμα δεν δεις φως ξεκίνα τα GTL's. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=202292 με το everest βλέπω temps το οποίο συμφωνεί πλήρως με coretemp (το είχα τσεκάρει παλιά). Με βλέπω Δευτέρα να αγοράζω τα γυαλόχαρτα Το NB έχει max 1.48 από όσο θυμάμαι (για αυτό βγαίνει ήδη κίτρινο). Να το βάλω 1.45 ; Vcore λέω 1.36 στρόγγυλο και βλέπουμε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PaokToTheBone Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 δωσε και παραπανω απο 1.36 και μετα κατεβαζε σιγα σιγα.... Αλλα κοιτα και τα GTL ,οπως ειπε ο d3m0n. 23 βα8μοι ειναι τεραστια διαφορα... Τι θα lappareis?To block η το cpu? Δεν ξερω αν lapparete το block,για αυτο ρωταω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 δωσε και παραπανω απο 1.36 και μετα κατεβαζε σιγα σιγα.... Αλλα κοιτα και τα GTL ,οπως ειπε ο d3m0n. 23 βα8μοι ειναι τεραστια διαφορα... Τι θα lappareis?To block η το cpu? Δεν ξερω αν lapparete το block,για αυτο ρωταω. αρχικά τη cpu, το block είναι λίγο δύσκολο τώρα γιατί είναι κουμπωμένο στο κύκλωμα και πρέπει να το βγάλω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
d3m0n Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Αυτή η μεγάλη απόκλιση στις θερμοκρασίες μεταξύ των πυρήνων μπορεί να οφείλεται στην αστάθεια... Για τρέξε ένα linpack σε stock συχνότητες γιατί είναι απίθανο να έχουν διαφορά 23C οι πυρήνες σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Αυτή η μεγάλη απόκλιση στις θερμοκρασίες μεταξύ των πυρήνων μπορεί να οφείλεται στην αστάθεια... Για τρέξε ένα linpack σε stock συχνότητες γιατί είναι απίθανο να έχουν διαφορά 23C οι πυρήνες σου. και idle που τους βλέπω τώρα έχουν 8-10C διαφορά 52 - 50 - 45 - 43 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
d3m0n Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Εγώ που έχω Q9550 μερικές φορές όταν είμαι unstable βλέπω απόκλιση 10°C μεταξύ των πυρήνων, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχω πάνω από 3-4 βαθμούς διαφορά. Για τρέξε ένα linpack σε stock. Επίσης σαν μεγάλες idle θερμοκρασίες δεν έχεις για νερό; Είσαι σίγουρος ότι όλα πάνε καλά στο κύκλωμα; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Εγώ που έχω Q9550 μερικές φορές όταν είμαι unstable βλέπω απόκλιση 10°C μεταξύ των πυρήνων, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχω πάνω από 3-4 βαθμούς διαφορά. Για τρέξε ένα linpack σε stock. Επίσης σαν μεγάλες idle θερμοκρασίες δεν έχεις για νερό; Είσαι σίγουρος ότι όλα πάνε καλά στο κύκλωμα; έχω low-cfm φουρφούρια (700rpm noiseblocker) + είναι 1 loop για cpu & gpu + η gpu είναι ήδη oc'ed δλδ τόσο περίμενα για ένα αθόρυβο setup ευτυχώς είχα τρέξει παλιότερα intel burntest σε stock, όπου πάλι υπάρχει διαφορά 16C. Μπορεί να θέλει lappαρισμα και το block, άλλα μετά την εξεταστική αν προλάβω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
d3m0n Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Αν είσαι σίγουρος ότι όλα πατάνε καλά και βρίσκονται στην θέση τους, τότε προμηθεύσου γυαλόχαρτα και ξεκίνα να τρίβεις.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Athanasios2104 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 13 Ιουνίου 2010 Αν είσαι σίγουρος ότι όλα πατάνε καλά και βρίσκονται στην θέση τους, τότε προμηθεύσου γυαλόχαρτα και ξεκίνα να τρίβεις.. H cpu πάει για lapping, αυτό δεν τίθεται πλέον ζήτημα (20C διαφορά core 1 με 4), το ίδιο βλέπω και το Block, άλλα το θέμα είναι ότι η σταθεροποίηση στα 4G μπορεί να γίνει και με αυτά τα Temps (max temp για q9550 διάβασα ότι είναι 127C). btw με fsb strap 333 η πλησιέστερη στα 1600 dram που μου δίνει είναι η 1508, ενώ με Αuto η 1571. Timings και στις δύο περίπτωσεις 9-9-9-24 (8-8-8-24 default). Οπότε δεν είναι καλύτερα να το αφήσω auto; Επίσης, με το που βάζω LLC=Perfomance και πάω να τρέξω IBT, ο multiplier πάει 6x (~2.83Ghz) Να σημειώσω επίσης ότι σε σχέση με το τελευταίο screenshot έχω κάνει τις εξής αλλαγές: CPU vcore = 1.38125 (θα το κατεβάσω αργότερα, προς το παρόν τέρμα τα γκάζια) DRAM = 1.66v NB = 1.45v NB GTL Volt Ref = Auto still unstable... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.