Προς το περιεχόμενο

editors που χρησιμοποιούμε...


jtsc21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα,

σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το topic σχετικά με τους editors που χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη των προγραμμάτων μας καθώς και να προτείνουμε features που μας διευκολύνουν.:-)

 

κάνω λοιπόν την αρχή:

σε linux χρησιμοποιώ gedit

το add-on που θέλω να βρώ είναι η αυτόματη συμπλήρωση των συναρτήσεων.

για παράδειγμα σε C όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την printf, μολις γράψουμε pri.., να εμφανίζει την συνάρτηση καθώς και τα ορίσματα που δέχεται

Δημοσ.

vs10

Το μήνυμα που έχετε εισάγει είναι πολύ μικρό. Παρακαλούμε μεγαλώστε το μήνυμα σας ώστε να περιέχει τουλάχιστον 10 χαρακτήρες.

αβαβαβαβαβ

Δημοσ.

Σε λινουξ, mac ή windows, χρησιμοποιώ πλέον το vim από το terminal. Γενικά, πλέον δε μπορώ να χρησιμοποιήσω κανένα από τα άλλα IDE/editors αν δεν έχει vi-mode. Με έχει καταστρέψει ... Από plugins χρησιμοποιώ το omnicomplete.

Δημοσ.

Εφόσον είμαι (πλέον) developer σε windows περιβάλλον θα ψηφίσω Visual Studio. Αυτά που μου αρέσουν κυρίως είναι

 

  1. intellisense. Ειλικρινά δεν έχω βρει άλλο IDE που να έχει τόσο καλό intellisense. Έχει πέρα από τις γλώσσες που υποστηρίζει (vb, C#, C++) και για css, js, html, xml, κτλ. Πρόσφατα υπάρχει κ η δυνατότητα για intellisense και για jQuery! Όχι μόνο γράφεις γρήγορα κώδικα, αλλά μπορείς κ μαθαίνεις τα libraries και τα functions από εκεί!
  2. Format Document. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε κώδικα που είναι με tags, HTML κυρίως και XML. Αλλάζει στον markup κώδικα τα white spaces και ορίζει σωστά τα περιθώρια.
    Πρίν
    >
    <div>   <div>
           <span>
    Text</span>    </div>
                                      </div>
    


    Μετά

    >
    <div>
       <div>
           <span>Text</span>
       </div>
    </div>
    


  3. Πολύ καλό κ γρήγορο σύστημα debugging για διόρθωση συντακτικών λαθών στον κώδικα. Ειδικά η vb με το που αλλάζεις γραμμή ενημερώνει το error list.

 

Από εκεί κ πέρα έχει διάφορα πραγματάκια τα οποία με βολεύουν, αλλά τα παραπάνω τα θεωρώ πολύ μαμάτα fetures.

 

το add-on που θέλω να βρώ είναι η αυτόματη συμπλήρωση των συναρτήσεων. για παράδειγμα σε C όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την printf, μολις γράψουμε pri.., να εμφανίζει την συνάρτηση καθώς και τα ορίσματα που δέχεται

 

Αυτό είναι το intellisense.

Δημοσ.

Το omnicomplete είναι το ίδιο καλό αν όχι καλύτερο.

 

Το Visual Studio πάντως δεν είναι editor, ή τέλος πάντων δεν έχει κανένα φοβερό editor. Σαν IDE ναι, το παραδέχομαι.. αλλά το editor που έχει δεν πιάνει μια σε σχέση με VI-like εργαλεία

Δημοσ.

Καταρχήν περί Editors γενικά, δίχως IDE, τα πολύ παλιά χρόνια έγραφα στο DOS “Edit.com” (τον προτιμούσα σε αντίθεση με εκείνον που προσέφερε το MS-PWB IDE) και τον εύρισκα εξαιρετικά αποδοτικό :-D. Αργότερα γύρισα σε Borland Turbo C++ και γνώρισα την «χαρά» του syntax highlighting με διαφορετικά χρώματα κτλ που προσέφερε ο editor του IDE της.

 

Σήμερα αν θέλω κανένα Python Script μπορεί να το γράψω με Notepad++.

 

Από εκεί και πέρα, καθώς προγραμματίζω σε Windows, η έννοια του ανεξάρτητου Editor δεν έχει και πολύ σημασία, δουλεύω πάντα πια σε IDE οπότε η κρίση μου αφορά τους editor που ενσωματώνουν. Δεν πρόκειται δηλαδή να θυσιάσω την ευκολία του IDE για κανένα stand-alone editor (το έκανα πριν πολλά χρόνια όπως προείπα τώρα τέλος :-D).

 

Ψηφίζω λοιπόν και εγώ, ως νούμερο ένα, καταρχήν τον Editor που προσφέρει το VS IDE για τους ίδιους λόγους που αναφέρει ο _tasos, πρόκειται για έναν πολύ εξυπηρετικό editor εκτός από τον ορισμό & διαχείριση bookmarks που κατά την γνώμη μου δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά.

 

Ύστερα ακολουθεί ο editor του C++ Builder με λιγότερο αποδοτικό Intellisense και σχεδόν ανύπαρκτο Format Document (τουλάχιστον ως την έκδοση 2009) αλλά πολύ καλύτερη υλοποίηση ορισμού και διαχείρισης Bookmarks στον κώδικα σε σχέση με τον editor του VS, πράγμα πολύ εξυπηρετικό όταν δουλεύω με μεγάλα source codes (συνήθεια).

 

Ένας επίσης ικανοποιητικός editor ο οποίος ακολουθεί την φιλοσοφία του VS editor είναι και εκείνος που προσφέρει το QT-Creator (με εξίσου κακιά διαχείριση bookmarks όμως :-\). Συμπαθητικός (αν και αργός στο σύστημα μου) και ο Netbeans editor.

 

Υ.Γ.

Μεταξύ VIM ή EMACS - από την εποχή της A500, ψηφίζω σταθερά EMACS like-editors.

Δημοσ.

Ωραία συζήτηση έχουμε ανοίξει. Να ρωτήσω κάτι.

 

Είμαι τρελά ερωτευμένος με το notepad++, ειδικά με τα shortcuts του, και τα plugins του και τον θέλω στο linux.

 

Το wine σε γενικές γραμμές με τσατίζει, θα προτιμούσα native υποστήριξη. Έχει βρεί κάποιος την λύση γι αυτο;

 

 

Ευχαριστώ

Δημοσ.
Ωραία συζήτηση έχουμε ανοίξει. Να ρωτήσω κάτι.

 

Είμαι τρελά ερωτευμένος με το notepad++, ειδικά με τα shortcuts του, και τα plugins του και τον θέλω στο linux.

 

Το wine σε γενικές γραμμές με τσατίζει, θα προτιμούσα native υποστήριξη. Έχει βρεί κάποιος την λύση γι αυτο;

 

 

Ευχαριστώ

Δυστυχώς το Notepad++ τρέχει μόνο μέσω Wine σε Linux..:mad:

Το Geany είναι ότι πλησιέστερο έχω δει σε GTK.

Δημοσ.
Δυστυχώς το Notepad++ τρέχει μόνο μέσω Wine σε Linux..:mad:

Το Geany είναι ότι πλησιέστερο έχω δει σε GTK.

 

το geany όντως είναι πολύ καλό αν και δε συνηθίζω να το χρησιμοποιώ. όταν το είχα δοκιμάσει, αυτό που μου άρεσε ήταν το ενσωματομένο terminal που έχει..

Δημοσ.
...Αργότερα γύρισα σε Borland Turbo C++ και γνώρισα την «χαρά» του syntax highlighting με διαφορετικά χρώματα κτλ που προσέφερε ο editor του IDE της.

 

Από εκεί και πέρα, καθώς προγραμματίζω σε Windows, η έννοια του ανεξάρτητου Editor δεν έχει και πολύ σημασία, δουλεύω πάντα πια σε IDE οπότε η κρίση μου αφορά τους editor που ενσωματώνουν.

 

Ψηφίζω λοιπόν και εγώ, ως νούμερο ένα, καταρχήν τον Editor που προσφέρει το VS IDE για τους ίδιους λόγους που αναφέρει ο _tasos, πρόκειται για έναν πολύ εξυπηρετικό editor εκτός από τον ορισμό & διαχείριση bookmarks που κατά την γνώμη μου δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά.

 

Ένας επίσης ικανοποιητικός editor ο οποίος ακολουθεί την φιλοσοφία του VS editor είναι και εκείνος που προσφέρει το QT-Creator.

 

 

Συμφωνώ απολύτως (ως ερασιτέχνης).

Visual Studio με χίλια !!

 

Και από την Borland/Turbo C++ πέρασα κι εγώ. Είχε το καλύτερο ίσως IDE της εποχής της.

Και πολλές φορές αργότερα μού έλλειψε η εξαιρετική βιβλιοθήκη που είχε για γραφικά...έκτοτε δεν έχω δει κάτι τόσο πλήρες και εύχρηστο για άμεση σχεδίαση γραφικών στην C++...

Δημοσ.
Συμφωνώ απολύτως (ως ερασιτέχνης).

[..]

Και από την Borland/Turbo C++ πέρασα κι εγώ. Είχε το καλύτερο ίσως IDE της εποχής της.

Και πολλές φορές αργότερα μού έλλειψε η εξαιρετική βιβλιοθήκη που είχε για γραφικά...έκτοτε δεν έχω δει κάτι τόσο πλήρες και εύχρηστο για άμεση σχεδίαση γραφικών στην C++...

 

Συμφωνώ απόλυτα, η Borland ήταν κάποτε συνυφασμένη με την ποιότητα και την ευχρηστία. Για παράδειγμα προσέφερε (και εξακολουθεί να προσφέρει μέσο της ET/CodeGear) την εξαιρετική βιβλιοθήκη "conio.h" στα εργαλεία της η οποία απλοποιεί εξαιρετικά τον win32 console προγραμματισμό θέτοντας εξαιρετικά υψηλά standards εκεί που οι υπόλοιποι ταλαιπωρούνται με το Console API!

 

Για να μην αναφέρω τον πανίσχυρο CodeGuard ο οποίος ενσωματώνεται στο IDE και προσφέρει monitoring για leaks, bounds errors, buffer overruns κτλ. σε κάθε C/C++ πρόγραμμα (με ένα τέτοιο βοηθό ο προγραμματισμός σε C/C++ γίνεται σχεδόν "παιχνίδι" -θα έπρεπε να υπήρχαν ανάλογα εργαλεία σε ΚΑΘΕ μοντέρνο C/C++ compiler IDE πια built-in!).

 

Εκεί που το VS σκίζει (δίνει ρέστα πραγματικά!) είναι το .NET (εξαιρετικά έξυπνος compiler & debugger), για C/C++ δουλεύω πάντα C++ Builder και ύστερα απλά τεστάρω αν ο κώδικας είναι συμβατός με VS C/C++ (αν χρειάζεται βέβαια κάτι τέτοιο από το project) :-D

 

Υ.Γ.

(ως ερασιτέχνης)

Το πτυχίο μου δεν έχει καμία σχέση με Πληροφορική :P

Δημοσ.

Πάντως σε *nix αν δεν σου αρκεί ένα απο VI/emacs απλά δεν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς.

 

Όσο για το np++ όντως είναι το καλύτερο για win αλλά είναι γραμμάμμενο με το win32 api οπότε portability...

 

Πάντως το kate είναι από τα καλύτερα editors και αύτο.

 

Το gedit υπολείπεται σε πολλά. Αν θες όμως ενσωματωμένη consola υπάρχει Plugin πάντως.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...