Προς το περιεχόμενο

Τελωνείο (2010 Version)

Scatman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω διάφορα για τη λειτουργεία του τελωνειακού..θεσμού. Έχω συγκεκριμένες απορίες.

Έστω ότι θέλω να εισάγω ένα αντικείμενο από δύο Ηπείρους (Ευρώπη, Ασία), ας πούμε θεωρητικά ένα laptop 2-3 κιλών ή μία οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευη.

Εαν παραγγείλω π.χ. από Ιταλία, τι συμβαίνει με το τελωνείο?

Έχω ακούσει/διαβάσει ότι σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης δεν υπάρχει θέμα εκτελωνισμού άρα θα πληρώσω την αξία του αντικειμένου και μεταφορικά ΜΟΝΟ (?) , σωστά? Υπάρχει κάτι extra που πρέπει να ξέρω?

Εάν παραγγείλω όμως από πχ Κίνα?

πχ εάν επιλέξω την κλασσική μέθοδο ΕΜS και τα λάβω με ΕΛΤΑ, θα πρέπει να πληρώσω ντε φάκτο 6 euros για εκτελώνιση και τίποτα άλλο?

Δημοσ.

απο ευρωπαική ένωση δεν έχεις κανένα θέμα τελωνίου

απο αμερική που ξέρω, φορολόγησε ανάλογα του όγκου και της αξίας

πχ λάπτοπ των 1800 ευρώ - 2000 για να έρθει απο αμερική(ανάλογα και τη μεταφορική) θα σου κοστίσει κάπου στα 200 ευρώ

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Υποθέτω ότι θεωρητικά ισχύουν τα ίδια και για την Ασία.

Πιστεύω με τη μέθοδο EMS (ΕΛΤΑ) να μη μου συμβούν τα παράδοξα που διαβάζω κατά καιρούς με τρελές χρεώσεις και λοιπά αδιανόητα (κατά κύριο λόγο από UPS, FEDex)

Δημοσ.

Βασικά οτι πέρνεις απο usa/Asia να τους λες να στο μαρκάρουν σαν gift οπότε συνήθως περνάει ετσι χωρίς να χρεωθείς τίποτα και επιπλέον καλο θα είναι να στο στέλνουν με usps.Εγώ που πήρα το nexus one της google δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με τελωνεία και εξτρά χρεώσεις,εξαρτάται βέβαια και τι αγοράζεις.

Απο ευρώπη δεν έχεις κανένα πρόβλημα

• Moderators
Δημοσ.

Επίσης, αν θελήσεις να παραγγείλεις τρόφιμα ή κοσμήματα από κράτος-μέλος της ΕΕ, πρέπει να έχουν κάποια επιπλέον πιστοποίηση που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Σε όλα τα υπόλοιπα μικροπροϊόντα δεν υπάρχει θέμα τελωνείου.

Δημοσ.
απο ευρωπαική ένωση δεν έχεις κανένα θέμα τελωνίου

απο αμερική που ξέρω, φορολόγησε ανάλογα του όγκου και της αξίας

πχ λάπτοπ των 1800 ευρώ - 2000 για να έρθει απο αμερική(ανάλογα και τη μεταφορική) θα σου κοστίσει κάπου στα 200 ευρώ

Δε ρώτησε για μεταφορικά αλλά για το τελωνείο.

Δημοσ.

εάν πάρω κάτι από Κίνα, μεταφορά ΕMS πάντα, υψηλής αξίας και χωρίς τιμή το κουτί, σαν δώρο ας πούμε, θα πληρώσω πάλι ΦΠΑ κι extra δασμούς?

Δημοσ.

δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα να το ανοίξουν, να εκτιμήσουν την αξία του και μετά βάσει αυτής να βαρέσουν καμπανιά?

• Moderators
Δημοσ.
δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα να το ανοίξουν, να εκτιμήσουν την αξία του και μετά βάσει αυτής να βαρέσουν καμπανιά?

Γενικά το τοπίο με τα τελωνεία είναι πάρα πολύ θολό. Δεν υπάρχει κάποια ορθή λογική πάνω στην οποία μπορείς να βασιστείς για να υπολογίσεις πόσο δασμό θα σου κόψουν επιπλέον, ούτε κάποια λίστα με το πόσο "κοστίζει" τελωνιακά το κάθε προϊόν.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν το δέμα. Είναι παράνομο πιστεύω κάτι τέτοιο από τη μεριά τους. Ίσως να το περνάνε από x-rays ή κάτι σχετικό.(ENTIT: Άκυρο αυτό, μόλις είδα ότι όντως ανοίγουν τα δέματα. Εντελώς τριτοκοσμικό...)

Η *λογική* λέει ότι αν κάτι είναι δηλωμένο σαν δώρο δεν έχει δασμούς. Επίσης, αν η απόδειξη/τιμολόγια δεν περνάει ένα συγκεκριμένο όριο (νομίζω 100 ή 150 ευρώ), επίσης δεν έχει δασμούς. Αλλά και πάλι αυτό βάσει *λογικής*.

Δημοσ.
Η *λογική* λέει ότι αν κάτι είναι δηλωμένο σαν δώρο δεν έχει δασμούς. Επίσης, αν η απόδειξη/τιμολόγια δεν περνάει ένα συγκεκριμένο όριο (νομίζω 100 ή 150 ευρώ), επίσης δεν έχει δασμούς. Αλλά και πάλι αυτό βάσει *λογικής*.

Τότε όμως ο κάθε έμπορος θα έβαζε τις παραλαβές του ως gift και δεν θα πλήρωνε τίποτα.

(Φαντάσου ένα Hummer με ένδειξη gift :lol::lol:)

Δημοσ.

Τι λέτε ρε παιδιά; Τα έξοδα του τελωνείου είναι συγκεκριμένα τα δε ΕΛΤΑ έχουν και το κόστος τον υπηρεσιών σε Υπουργική Απόφαση. Ο εκτελωνισμός στις άλλες εταιρίες είναι φλου. Πχ για τα ηλεκτρονικά είδη (υπολογιστές) οι δασμοί είναι 0% συνεπώς κάποιος πληρώνει μόνο το ΦΠΑ. Οπότε αν τα πάρει με τα ΕΛΤΑ και χρειαστεί να πληρώσει το τελωνείο θα πληρώσει ΦΠΑ + 8 ευρώ νομίζω βάσει της υπουργικής απόφασης. Αυτά αν ξεπεράσει κάποιο όριο (δηλαδή το να πληρώσει ΦΠΑ). Υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην πληρώσει τίποτα από ΕΛΤΑ (ειδικά από ΑΣΙΑ). Απαντάω για ΕΛΤΑ διότι εκεί έχω εμπειρία. Προσωπικά έχω κάνει αγορές από ΗΠΑ και HongKong δεν έχω πληρώσει ποτέ φόρο, χωρίς να μου το έχουν σημειώσει ποτέ ως gift. Πάντα με την κανονική αξία.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...